၁.လက္ဖက္ရည္ ကၽြန္မတုိ႔ ခႏၶာကိုယ္မွ ေရာဂါကို ခုခံႏိုင္တဲ့ အစြမ္းထက္ ဓာတုပစၥည္းတစ္ခုကို Interferon လို႔ေခၚပါတယ္။ သူ႔ရဲ႕ အလုပ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ဗိုင္းရပ္စ္ေတြ တိုးပြားလာတာကို ရပ္ဆိုင္းေအာင္လုပ္ဖို႔ပါ။ ဒီလိုလုပ္တာေၾကာင့္ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးေတြ သယ္ေဆာင္လာတဲ့ ေရာဂါမွန္သမွ်ကို ရပ္ဆိုင္းသြားေစႏိုင္ပါတယ္။ ဘက္တီးရီးယားပိုးနဲ႔ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးေတြ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ပိုမ်ားလာတိုင္း လက္ဖက္ရည္မွာပါဝင္တဲ့ L-theonineဟာ ခုခံအားစနစ္မွ Interferonကို ပံုမွန္ထက္ ငါးဆ ပိုထုတ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ လက္ဖက္ေျခာက္ အမည္း၊ အျဖဴ နဲ႔ အစိမ္းေရာင္ အားလံုးမွာ L-theonine ပါဝင္ပါတယ္။
၂. မိႈ
မိႈမွာ ခုခံအားစနစ္ေကာင္းေစတဲ့ ဗီတာမင္ဒီ ပါဝင္႐ံုမက ခုခံအားစနစ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ polysaccharides ေတြလည္း ပါဝင္ပါတယ္။ Polysaccharides ေတြဟာ ေရာဂါပိုးေတြကို သဘာဝအေလ်ာက္ ေသေစႏိုင္တဲ့ Cells ေတြကို ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္းထိ တုိးပြားေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ မိႈဟာ ဘက္တီးရီးယားကို ေသေစႏိုင္တဲ့ defensins ေခၚ antimicrobial peptides ကိုလည္း ထုတ္လုပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေရာဂါပိုးကို တြန္းလွန္ႏိုင္ဖို႔ မိႈကိုအမ်ားႀကီး စားစရာ မလိုပါဘူး။ ခြက္တစ္ဝက္စာ ၆၀ ဂရမ္ေလာက္ဆို လံုေလာက္ပါတယ္။
၃.ဆီးသီး
ဆီးသီးဟာ blueberry သီးလိုမ်ိဳး ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ပစၥည္း ပါဝင္မႈ အမ်ားဆံုးအစာပါ။ ဆီးသီးတစ္လံုးမွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းပမာဏဟာ လက္တစ္ဆုပ္စာ blueberryသီး နဲ႔ ပမာဏခ်င္း တူညီပါတယ္။
Ref: Good Health
ဆီးသီးဟာ blueberry သီးလိုမ်ိဳး ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ပစၥည္း ပါဝင္မႈ အမ်ားဆံုးအစာပါ။ ဆီးသီးတစ္လံုးမွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းပမာဏဟာ လက္တစ္ဆုပ္စာ blueberryသီး နဲ႔ ပမာဏခ်င္း တူညီပါတယ္။
Ref: Good Health