Pages - Menu

12 Nov 2012

နာနတ္သီး ရဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

ဟာဝိုင္အီကြ်န္း အေၾကာင္း ေတြးေတာမိ လွ်င္ နာနတ္သီးကို ေက်း ဇူးတင္ရမွာ ျဖစ္ပါသတဲ့။ ဘာျဖစ္
လို႔လဲဆို ေတာ့ ဟာဝိုင္အီ ကြ်န္းဆိုတာ ကမၻာ့နာ နတ္သီး ထုတ္ လုပ္ေသာ
ေနရာမ်ားအနက္ တစ္ခုအပါအဝင္ျဖစ္လို႔ပါ။ သို႔ေသာ္ စိတ္ဝင္စား စရာ
ေကာင္းတာကေတာ့ ခရစ္ႏွစ္ ၁၇၀ဝျပည့္ႏွစ္မ်ားတိုင္ေအာင္ နာနတ္သီးကို
ဟာဝိုင္အီကြ်န္းမွာမစိုက္ ပ်ိဳးရေသးပါဘူး။ နာနတ္သီးအစ မူရင္းေနရာကေတာ့ ယခု
ဘရာဇီးလ္ႏွင့္ ပါရာေဂြး ႏိုင္ငံမ်ားရွိတဲ့ေတာင္အေမရိက ဧရိယာတစ္ဝိုက္မွ
ျဖစ္ပါ တယ္။

 ထိုေနရာမ်ားမွ နာနတ္ ပင္မ်ားကို ၁၉၄၃ ခုႏွစ္မွာကိုလံဘတ္စ္ေတြ႕ရွိခဲ့တဲ့
ကာရစ္ဘီယံကြ်န္းမ်ားသို႔ယူေဆာင္စိုက္ပ်ိဳးခဲ့ၾကျခင္းျဖစ္တယ္။ ကိုလံဘတ္စ္ဟာ
နာနတ္သီးမ်ားကို ဥေရာပသို႔ ယူေဆာင္ခဲ့တယ္။ ထိုေဒသမ်ားမွာ နာနတ္သီးရဲ႕
ေကာင္းမြန္လွတဲ့ အရသာနဲ႔ အနံ႔ကိုရေအာင္ စိုက္ပ်ိဳးခဲ့ၾကတယ္။


အဂၤလိပ္လူမ်ိဳးေတြ က pineapple လို႔ ေခၚၾကရျခင္းမွာ နာနတ္သီးအခြံဟာ
ထင္း႐ွဴးသီးအတြဲႏွင့္ တူတဲ့အတြက္ ျဖစ္တယ္။ သို႔ေသာ္
ဥေရာပတိုက္သားအမ်ားစုကေတာ့ ေဒသရင္းခံ ရက္အင္ဒီးယန္းတို႔ေခၚၾကတဲ့Anana
အန္နာနာအမည္ကိုသာအသံုးျပဳၾကပါတယ္။ ထိုေဒသမ်ားကိုသင္အလည္အပတ္
ေရာက္ခဲ့ရင္ေတာ့ အန္နာနာလို႔ သံုးပါ။ နာနတ္သီးဟာ အရသာခ်ိဳေမႊးေအးျမတဲ့
အတြက္ လူအမ်ားႏွစ္သက္စြာ စားသံုးၾက သလို က်န္းမာေရးအတြက္လည္း တကယ့္ကို
အက်ိဳးထူးေပးပါတယ္။

 ေရွးေရွးတုန္း က ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးအတြက္ ေဆးၿမီးတိုအျဖစ္
နာနတ္သီးကိုသံုးၾကပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ အစာေၾကေအာင္ စားေလ့ရွိၾကတယ္။
ေခတ္သစ္သုေတသနမ်ားအရ နာနတ္သီးမွာ ဘ႐ိုမယ္လိန္းပင္စည္ႏွင့္ သစ္သီးမ်ားတြင္
ေတြ႕ရေလ့ရွိေသာ အင္ဇိုင္းတစ္မ်ိဳးတို႔ပါရွိၿပီး အစာေၾကလြယ္ေစပါတယ္။
ထို႔ျပင္ ဗီတာမင္ C နဲ႔ မဂၢနီးစ္ဓါတ္တို႔လည္း အျပည့္အဝပါဝင္ပါတယ္။

နာနတ္သီးကေပးေသာက်န္းမာေရး ၂ မ်ိဳး
(၁) အ႐ိုိးကိုို သန္မာေစသည္လတ္ဆတ္တဲ့ နာနတ္သီးလက္ဖက္ရည္တစ္ပန္းကန္စာစားလွ်င္
မဂၢနီးစ္သတၲဳဓာတ္ဆားသင့္ခႏၶာကိုယ္ တစ္ေန႔တာလိုအပ္ခ်က္ရဲ႕ ၇၃
ရာခိုင္ႏႈန္းေတာင္ ရရွိႏိုင္တယ္။ မဂၢနီးစ္ဓါတ္ဟာ
ကယ္လ္စီယမ္ကဲ့သို႔အေရးပါလွပါတယ္။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ့ယင္းသတၲဳဓါတ္ဆားဟာ
အ႐ိုးနဲ႔ တြယ္ဆက္တစ္သွ်ဴးမ်ားသန္စြမ္းေရးကို အထူးေဆာင္
ရြက္ေပးတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္။

 မၾကာေသးမီက ေလ့လာခ်က္မ်ားအရ ဂလူးကိုဆမင္း၊ ကြန္ဒ႐ြိဳက္တင္ဆာလဖိတ္နဲ႔
မဂၢနီးစ္တို႔ ေပါင္းစပ္ျခင္းဟာ ဒူးအဆစ္ေရာင္ေရာဂါ လူနာမ်ား (ဒူးနာ)
အတြက္သက္သာေကာင္းမြန္ေစတယ္လို႔ေတြ႕ရတဲ့အတြက္ ျဖစ္ပါတယ္။

(၂) အေအးမိေခ်ာင္းဆိုးျခင္းမ်ားကိုု သိုသိပ္သိသာေလ်ာ့ပါးေစသည္ သင္အေအးမိၿပီး ႏွာရည္ယိုလာရင္ လိေမၼာ္ရည္
တစ္ဖန္ခြက္ေသာက္သလိုပဲ နာနတ္သီးမွည့္ေလးကို ေဖ်ာ္ရည္ တစ္ဖန္ခြက္
လုပ္ေသာက္ပါ။ နာနတ္သီးမွာပါတဲ့ ဗီတာမင္ C ဓါတ္ဟာလိေမၼာ္သီးနဲ႔
ညီအစ္ကိုဝမ္းကြဲေတာ္သလို ပါဝင္ပါသတဲ့။ဗီတာမင္ C က ေခ်ာင္းဆိုးျခင္းမ်ားကို
သက္သာေစတယ္။ ႏွာရည္ယိုျခင္းကို ေလ်ာ့ပါးေစတယ္။
ေလ့လာခ်က္မ်ားအရအသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္း ဆိုင္ရာအေျခအေနမ်ားနဲ႔
လတ္တေလာႏွာေခါင္း႐ိုးတြင္းလိုဏ္ေခါင္းမ်ားေရာင္ရမ္းျခင္းကို သက္သာေစေၾကာင္း
ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ သင္အေအးမိပါက နာနတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ၈ ေအာင္စကို
ပ်ားရည္လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္းစာနဲ႔ ေရာေမႊလိုက္ၿပီး ေသာက္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

ၾကြက္ႏို႔သတ္ျခင္း
သိပၸံနည္းမက်လွေသာ္လည္း လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္နာနတ္သီးအရည္ကို ဝါဂြမ္းလံုးေပၚညႇစ္ခ်ၿပီး ဝါဂြမ္းလံုးကိုိုျကြက္ႏို႔ေပၚအုပ္ေပးပါက ၾကြက္ႏို႔သတ္တာကို အျမန္ေပ်ာက္ေအာင္ကူညီ
ႏိုင္တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ ေဈးဝယ္လမ္းညႊန္နာနတ္သီးဟာ အလြန္မွည့္လြယ္၊ ပုပ္လြယ္ပါတယ္။
အျခားသစ္သီးမ်ားနဲ႔မတူဘဲ မွည့္မမွည့္ကိုအခြံရဲ႕အေရာင္ကိုၾကည့္ၿပီးဆံုးျဖတ္ရန္ ခက္ခဲတတ္ပါတယ္။
မွည့္လွ်င္ေမႊးရနံ႔ေလးတသင္းသင္းထြက္ေနၿပီး အခြံမွဝါေရႊေရာင္သမ္းလာပါတယ္။
နာနတ္သီးဟာ စည္သြတ္ဘူးမ်ားရွိေပမယ့္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္စားရျခင္းက
အေကာင္းဆံုးအရသာနဲ႔က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးကို ရရွိမွာျဖစ္ပါတယ္။

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More