ေႏြရာသီ
ေရာက္ၿပီဆိုတာနဲ႔ ဝင္းပေနတဲ့ သရက္သီးမွည့္ေတြကို ေပါမ်ားစြာ
ေတြ႕လာရပါၿပီ။ သရက္သီးကို စားေပးရင္ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ
ရွိတာမွန္ေပမယ့္ ယင္မနားေအာင္ ဂ႐ုစိုက္ေပးဖို႔ လိုအပ္သလို သရက္သီး
မစားခင္မွာ ေရနဲ႔ စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးေၾကာၿပီး စားေပးဖို႔လည္း လိုအပ္ပါတယ္။
လတ္ဆတ္သန္႔ရွင္းတဲ့ သရက္သီးကို စားေပးမယ္ဆိုရင္ ေအာက္ပါ စြမ္းပကားေတြကို
ရရွိေစႏိုင္ပါတယ္။
(၁) ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္
ေလ့လာမႈအရ
သရက္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြဟာ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာ၊
ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ စတဲ့ ကင္ဆာေရာဂါ တခ်ဳိ႕ကုိ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္း
ရွိတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ သရက္သီးမွာ quercetin, isoquercitrin, astragalin,
fisetin, gallic acid နဲ႔ methylgallat ဆိုတဲ့ ဓာတ္ေတြ ပါဝင္လို႔ပါ။
(၂) ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္
သရက္သီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ပက္တင္နဲ႔ ဗီတာမင္စီတို႔ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ အဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၃) အသားအေရကို ၾကည္လင္ေစပါတယ္
သရက္သီးကို
အသားအေရ လွပဖို႔ အတြက္ပါ သံုးႏိုင္ပါတယ္။ သရက္သီးကို ပါးပါးလွီးၿပီး
မ်က္ႏွာေပၚမွာ ညင္ညင္သာသာ ကပ္ေပးရင္ ေခၽြးေပါက္ပိတ္ေနတာကို သက္သာေစပါတယ္။
(၄) မ်က္စိက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္
ပါးပါးလွီးထားတဲ့
သရက္သီး တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ေအရဲ႕ ၂၅
ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္ မ်က္စိအျမင္အာ႐ံုကို က်န္းမာေရး
ေကာင္းမြန္ေစၿပီး မ်က္စိ ေျခာက္ေသြ႕တာနဲ႔ ညဘက္ မ်က္စိမျမင္တာတို႔
မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၅) ဗီတာမင္နဲ႔ သတၳဳဓာတ္ေတြကို ရရွိေစပါတယ္
သရက္သီး
ခြက္တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ ဗီတာမင္စီ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အတိုင္းအတာရဲ႕ ၇၆
ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ဗီတာမင္ေအ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အတိုင္းအတာရဲ႕ ၂၅
ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ဗီတာမင္ B6 တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အတိုင္းအတာရဲ႕ ၁၁
ရာခိုင္ႏႈန္း၊ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ေၾကးနီဓာတ္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အတိုင္းအတာရဲ႕
၉ ရာခိုင္ႏႈန္းစီ၊ ပိုတက္စီယမ္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အတိုင္းအတာရဲ႕ ၇
ရာခိုင္ႏႈန္း၊ မဂၢနီစီယမ္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အတိုင္းအတာရဲ႕ ၄
ရာခိုင္ႏႈန္း အသီးသီး ပါဝင္ေနပါတယ္။
(၆) ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိေရာဂါကို ထိန္းေပးပါတယ္
သရက္သီးဟာ
ေသြးထဲက အင္ဆူလင္အဆင့္ကို ပံုမွန္ရွိေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။ ဒါေပမဲ့
ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ရွိသူေတြအေနနဲ႔ သရက္သီးကို အသင့္အတင့္ပဲ စားေပးသင့္ပါတယ္။
(၇) Sex ကို အားေပးပါတယ္
သရက္သီးမွာ ဗီတာမင္အီမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္အီးနဲ႔ Sex ဟာ ဆက္ႏြယ္မႈရွိတယ္ဆိုတာကို ႂကြက္ေတြမွာ စမ္းသပ္မႈအရ သိရပါတယ္။
(၈) အစာေၾကညက္ေစပါတယ္
သေဘၤာသီးမွာ
ပ႐ိုတင္းဓာတ္ကို ေခ်ဖ်က္ေပးႏိုင္မယ့္ အင္ဇိုင္းေတြ ပါဝင္ပါတယ္။
သရက္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ အစာေၾကညက္ေစၿပီး ဝမ္းမွန္ေစတဲ့
အာနိသင္ကို ေပးစြမ္းႏိုင္ပါတယ္။
(၉) အပူဒဏ္သင့္တာကို သက္သာေစပါတယ္
သရက္သီးဟာ ပူျပင္းတဲ့ ေႏြရာသီမွာ ခႏၶာကိုယ္ကို ေအးျမေစတဲ့ အစြမ္း ရွိပါတယ္။
(၁၀) ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္
သရက္သီးမွာ
ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ဗီတာမင္ေအနဲ႔အတူ ကာ႐ိုတီးႏြိဳက္ ၂၅ မ်ဳိး
ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို က်န္းမာသန္စြမ္းေအာင္
ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။
ၾကယ္စင္
ref:Good Health
source: http://www.yatanarpon.com.mm/news/review-56579
20 Dec 2012
သရက္သီးကို ဘာေၾကာင့္ စားသင့္သလဲ
Thursday, December 20, 2012
Taunzalat