အရြယ္ေရာက္တဲ့ အမ်ဳိးသမီးေတြမွာ ေသြး ၁၀၀ မီလီလီတာမွာ
ေဟမိုဂလိုဘင္ ၁၂-၁၆ ဂရမ္ ပါရွိပါတယ္။ အမ်ဳိးသားေတြမွာေတာ့ ေသြး ၁၀၀
မီလီလီတာမွာ ေဟမိုဂလိုဘင္ ၁၄-၁၈ ဂရမ္ ပါရွိပါတယ္။ ေဟမိုဂလိုဘင္ ပမာဏ
ေလ်ာ့နည္းေနတဲ့အခ်ိန္မွာ ေဟမိုဂလိုဘင္ ပမာဏ အားေကာင္းေစဖို႔
အစားအေသာက္ေတြနဲ႔ ထိန္းခ်ဳပ္ဖို႔ လုိပါတယ္။ စားသင့္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြက
ေအာက္ပါအတိုင္း ျဖစ္ပါတယ္။ အသား (အထူးသျဖင့္ တိရစၧာန္ကလီစာေတြ) ထဲမွာ
သံဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ B12 တို႔ မ်ားမ်ားပါဝင္ေနပါတယ္။ ဒီအသားေတြကို
ပံုမွန္စားေပးပါ။ ဆီေၾကာ္စာေတြကို ေရွာင္ပါ။ သံဓာတ္နဲ႔ ေဖာလစ္အက္စစ္တို႔
ေပါမ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို မ်ားမ်ားစားေပးပါ။
အခြံမာသီးနဲ႔ စပ်စ္သီးေျခာက္ေတြကို စားေပးႏိုင္ပါတယ္။
သံဓာတ္ ေပါႂကြယ္ဝေသာ အစားအစာမ်ား
ေဟမိုဂလိုဘင္ အဆင့္ျမင့္တက္ေစဖို႔ သံဓာတ္ အမ်ားအျပားပါဝင္တဲ့
ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ၾကက္သား၊ ငါး၊ အစိမ္းေရာင္
င႐ုတ္သီးေတာင့္၊ ေျမပဲ၊ ဂရိတ္ဖ႐ုသီး၊ ကီဝီသီး၊ ပဲနီေလး၊ အဆီနည္းအမဲသား၊
ႏြယ္ခ်ဳိ၊ မုန္ညင္း၊ ဂ်ဳံမႈန္႔၊ လိေမၼာ္သီး၊ ကမာေကာင္၊ ေျမပဲေထာပတ္၊ အာလူး၊
ဆီးသီး၊ ဝက္သား၊ ပဲနီေစ့၊ စပ်စ္သီးေျခာက္၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ ပဲပိစပ္၊
ပုစြန္၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ ဆာဒင္းငါး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ တူနာငါး၊ ဖရဲသီးနဲ႔
တိရစၧာန္ အသည္းအျမစ္စတာေတြ စားသင့္ပါတယ္။
ေဟမိုဂလိုဘင္ဆိုသည္မွာ
ေဟမိုဂလိုဘင္ဆိုတာ ေသြးနီဥထဲမွာ ေတြ႕ရတဲ့ ႐ိုးစင္းတဲ့ ပ႐ိုတင္းတစ္မ်ဳိး
ျဖစ္ပါတယ္။ ေဟမိုဂလိုဘင္က သံဓာတ္ပါဝင္တဲ့ ေရာင္ျခယ္ပစၥည္း ''heme'' နဲ႔
ေပါင္းၿပီး သံဓာတ္ကို သယ္ေဆာင္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ ေအာက္ဆီဂ်င္နဲ႔ ေပါင္းၿပီး
အဆုတ္ထဲမွာ Oxygenation ဆိုတဲ့ ျဖစ္စဥ္ကို လုပ္ေဆာင္ပါတယ္။ ေအာက္ဆီဂ်င္နဲ႔
ေပါင္းထားတဲ့ ေဟမိုဂလိုဘင္ (Oxyhemoglobins) ဟာ အဆုတ္ကေန
ခႏၶာကိုယ္တစ္သွ်ဴးေတြဆီကို သယ္ေဆာင္သြားပါတယ္။
ေဟမိုဂလိုဘင္၏ လုပ္ငန္းေဆာင္တာမ်ား
ေဟမိုဂလိုဘင္ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာအမ်ဳိးမ်ဳိးအနက္ ေအာက္ပါလုပ္ငန္းေတြကို
အဓိက လုပ္ေဆာင္ပါတယ္။ အဆုတ္ကေန ေအာက္ဆီဂ်င္ကို ယူေဆာင္ၿပီး ခႏၶာကုိယ္
တစ္သွ်ဴးေတြဆီကို ပို႔ေဆာင္ေပးပါတယ္။ စြမ္းအင္နဲ႔ သံဓာတ္ကို သယ္ေဆာင္ပါတယ္။
ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုက္ကို အဆုတ္ဆီ သယ္ေဆာင္သြားၿပီး အသက္႐ွဴထုတ္ေစပါတယ္။
ဇြန္Ref: Good Health Source: http://www.yatanarpon.com.mm/news/news-48463
16 Jan 2013
ေဟမိုဂလိုဘင္ အားေကာင္းေစရန္
Wednesday, January 16, 2013
Taunzalat