မနက္စာႏွင့္ အဆာေျပလုပ္စားႏုိင္ဖုိ႔ နန္းႀကီးသုပ္ေလးပါ။
အိမ္မွာ မိသားစုႏွင့္တူတူ သုပ္စားမယ္ဆုိရင္ အခ်ိန္တုိအတြင္းမွာပဲ သုပ္စားႏုိင္ပါတယ္။
နန္းႀကီးသုပ္ကုိ မုန္႔ၾကြပ္၊
ငါးဖယ္၊ ဟင္းခ်ဳိတုိ႔ျဖင့္တြဲဖက္သံုးေဆာ င္ႏုိင္သည္ . . . ။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
-----------------
၁။ နန္းႀကီး ေခါက္ဆြဲ - ၁၀က်ပ္သား
၂။ ၾကက္သား - ၂၀က်ပ္သား
၃။ ၾကက္ဥ - ၃လံုး
(က်က္ေအာင္ျပဳတ္ၿပီး အခြံႏႊာ ပါးပါးလွီးထားပါ)
၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ျမႊာ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ)
၅။ ၾကက္သြန္နီ - ၁လံုး (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ)
၆။ ၾကက္သြန္နီ - ၃လံုး (ပါးပါးလွီးပါ) တြဲစားရန္
၇။ င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း၂ဇြန္း
၈။ နႏြင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္
၉။ ဆား
၁၀။ ခေနာ ၾကက္သားမႈန္႔
၁၁။ ပဲမႈန္႔ (အက်က္မႈန္႔) - စားပြဲဇြန္း ၆ဇြန္း
၁၂။ သံပရာသီး - ၂လံုး (စိတ္ထားေပးပါ)
၁၃။ နံနံပင္ - စည္းဝက္ (ပါးပါးလွီးပါ)
၁၄။ ငါးငံျပာရည္
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
-----------------
၁။ အရင္ဆံုး ၾကက္သားကို ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္) ျဖင့္ နယ္ၿပီး အသားႏႊင္ရန္ ဒယ္အုိးထဲ ေရထည့္ၿပီးျပဳတ္ေပးပါ။
၂။ ၿပီးေနာက္ ျပဳတ္ၿပီးသား ၾကက္သားကို
အရွည္လုိက္အသားႏႊင္ေပးပါ။
၃။ ဒယ္အိုးထဲသို႔ ဆီ(စားပြဲဇြန္း ၅ဇြန္း) ထည့္ၿပီး
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတုိ႔ကို ဆီသတ္ေပးပါ။
ထုိ႔ေနာက္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ နႏြင္းမႈန္႔ ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၄။ ၿပီးမွ ၾကက္သား၊ ၾကက္ျပဳတ္ရည္(ခြက္တစ္၀က္)၊
ဆား၊ ခေနာၾကက္သားမႈန္႔တုိ႔ထည့္ၿပီး
၂မိနစ္ခန္႔ တည္ထားေပးၿပီး မီးပိတ္လိုက္ပါ။
၅။ နန္းႀကီးသုပ္လုိ႔ရပါၿပီ။ နန္းႀကီးတစ္ပြဲစာျပင္ရန္
ေဇာက္ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ နန္းႀကီးေခါက္ဆြဲ (လက္တစ္ဆုပ္စာ)၊ ၾကက္သြန္နီ(စားပြဲဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ ပဲမႈန္႔(ႀကိဳက္ႏွစ္သက္
သေလာက္)၊ ၾကက္သားဟင္း၊ ငါးငံျပာရည္(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ ၾကက္ဥ၊ သံပရာသီး ၂စိတ္၊ နံနံပင္ တုိ႔ကိုထည့္ၿပီး သမေအာင္ ေရာေမႊေပးပါ။
၆။ အရသာရွိေသာ နန္းႀကီးသုပ္ကို
ၾကက္႐ုိးျပဳတ္ဟင္းခ်ဳိပူပူေလးျဖ င့္ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါၿပီ။
Posted in: ၾကာဇံ/ေခါက္ဆြဲ