Pages - Menu

29 Oct 2013

ပင္စိမ္းပင္

ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္ ပင္စိမ္းပင္ 

 Item Name --------- Basil (ပင္စိမ္းပင္)
Category ------------ Raw Material
Botany Term ------- Ocimum canum Sims
Species Family ----- Labiatae

ျမန္မာ ႏိုင္ငံ အႏွံ႔အျပား ေပါက္ေရာက္သည္။ အထူး သျဖင့္ အပူပိုင္း ေဒသတြင္ ပိုမို ေပါက္ေရာက္သည္။ သဘာ၀ အေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္ေသာ္ လည္း ဟင္းစား ႏွင့္ ေဆးအတြက္ စိုက္ပ်ိဳး ၾကသည္။ အျမင့္ေပ ၃၀၀၀ အထိ စိုက္ပ်ိဳး ႏိုုင္သည္။ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ ခင္းမ်ား ျပဳျပင္ သကဲ့သို႔ပင္ ျဖစ္သည္။တစ္တန္းႏွင့္ တစ္တန္း ၂ ေပမွ ၃ ေပ အထိ ခြာ၍ အလ်ား ၁ ေပလွ်င္ မ်ိဳးေစ့ ေပါင္း ၁၂ မွ ၁၅ ေစ့ အထိ ခ်ရသည္။ မ်ိဳးေစ့မ်ား စိပ္မေန ေစရန္ ဂရုျပဳ ရမည္။  ေပါင္းႏွိမ္ျခင္း ၊ ေျမဆြျခင္းကို လိုအပ္သလို ျပဳလုပ္ရမည္။ ေျမၾသဇာ အထူးမလို ေသာ္လည္း ထည့္ႏိုင္မည္ ဆိုက ပိုမို ေကာင္းမြန္သည္။စတင္ ပြင့္ခ်ိန္ ေလာက္၌ ရိတ္သိမ္း ျဖတ္ယူၿပီး အငုတ္ မွ ထြက္လာေသာ အတက္ မ်ား သည္ ေနာက္တစ္ႀကိမ္ ပြင့္လာပါက ထပ္မံ ျဖတ္ယူႏိုင္သည္။ တစ္ရာသီ လွ်င္ ၂ ႀကိမ္ မွ ၃ ႀကိမ္ အထိ ရယူႏိုင္သည္။ အၫြန္႔ ႏွင့္ အရြက္ မ်ားကို အရိပ္ထဲ၌ အေျခာက္ လွန္းရသည္။


♥ အပင္


အပင္ငယ္ မ်ိဳးျဖစ္သည္။ အျမင့္ ၂ ေပ မွ ၃ ေပ အထိ ရွိ၏ ။ ပင္စည္ ေျဖာင့္မတ္ၿပီး ေလးေထာင့္ ပံုရွိသည္။ အခက္အလက္ မ်ား ႏူးညံ့၍ အေမြးမ်ား ရွိၿပီး အနံ႔ေမႊး သည္။ ပင္စည္ ႏွင့္ အကိုင္းအခက္ အစိမ္းေရာင္ ျဖစ္ေသာ္ လည္း တစ္ခါ တစ္ရံ သေျပ ေရာင္သမ္းသည္။ ျမန္မာ ႏိုင္ငံ၌ ပင္စိမ္းျဖဴ သို႔မဟုတ္ ဟင္းစား ပင္စိမ္း ၊ ပင္စိမ္းနက္ ၊ ပင္စိမ္းၫို ၊ ပင္စိမ္းႀကီး ဗလရွင္ စသည္ျဖင့္ ပင္စိမ္း အမ်ိဳးမ်ိဳး ေပါက္ေရာက္ၿပီး ယင္းတို႔၏ အာနိသင္ မွာ အနည္းငယ္ စီသာ ကြာျခား၏ ။
 


♥ အရြက္


ရြက္ဆိုင္ အလွည့္က် ထြက္ ၏ ။ ရြက္ထိပ္ခၽြန္ ၿပီး ရြက္ရင္း သြယ္သည္။ အလ်ား ၁-၃ လက္မထိ ရွည္သည္။ ရြက္နား လႊသြား ပံုရွိသည္။ ရြက္ၫွာ ၁ လက္မထိ ရွည္၏ ။
 

♥ အပြင့္


ေသးငယ္ၿပီး အျဖဴေရာင္ ရွိသည္။ အလြန္ ေမႊးသည္။ အခိုင္လိုက္ ပြင့္သည္။ ပြင့္ခ်ပ္ေပၚ တြင္ အေမြးေလး မ်ားရွိသည္။ တေပါင္း ၊ တန္ခူးတြင္ ပြင့္သည္။


♥ အေစ့


လံုး၀ိုင္း ၿပီး တစ္ဖက္တြင္ အနည္းငယ္ ေမာက္၍ တစ္ဖက္ တြင္ ျပား၏ ။ အေရာင္ မည္း၏ ။ အနံ႔ မရွိ ၊ အရသာ ပူစပ္၏ ။


► အသံုးဝင္ပံု


အရြက္။


♥ အာနိသင္


ျမန္မာ ေဆးက်မ္း မ်ား အလိုအရ ပင္စိမ္းသည္ ပူ စပ္ အရသာ ရွိ၏ ။ အနည္းငယ္ ခါး၏ ။ ေလႏွင့္ သလိပ္ ကို ႏိုင္၏ ။ ရင္က်ပ္ ခၽြဲက်ပ္ ၊ အစာမေၾကေသာ အနာမ်ိဳးကို ႏိုင္၏ ။ သည္းေျခကို ပ်က္ေစတတ္၏။

 ►  အရြက္အသံုးျပဳပံု

၁ ။ ပင္စိမ္း ရြက္ကို ႀကိတ္ၫွစ္၍ ရေသာ အရည္သည္ ေခ်ာင္းဆိုး ေရာဂါ ၊ အေရျပား ေရာဂါ ၊ မစားခ်င္ မေသာက္ခ်င္ ျဖစ္ျခင္း ႏွင့္ အစာအိမ္ ေရာဂါ ေၾကာင့္ ဗိုက္နာေသာ ေ၀ဒနာ တို႔အား ေပ်ာက္ကင္းေစသည္။

၂ ။ ပင္စိမ္းရြက္ကို ေရေႏြးၾကမ္းထဲစိမ္ၿပီး ေသာက္ေပးရင္ ပ်ဳိ႕ခ်င္အန္ခ်င္စိတ္ကို သက္သာေစၿပီး  အနာကင္းေစတဲ့အစြမ္း ရွိပါတယ္။
၃ ။ ပင္စိမ္းရြက္ကို မီးအံုးျပီး နားထဲသို႔ အရည္ ႏွစ္စက္ေလာက္က်ေအာင္ ညႇစ္ထည့္ေပးပါကနားကိုက္သက္သာေစသည္။
၄ ။
ကေလးမ်ား ေက်ာပူ ေခါင္းပူ ျဖစ္ပါက ပင္စိမ္းရြက္နဲ႔ ကြမ္းရြက္ ဆတူယူ၍ က်ပ္ခိုးႏွင့္ နႏြင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္ျဖင့္ ေရာႀကိတ္ျပီး တကုိယ္လံုး ခပ္ပါးပါး လိမ္းေပးလွ်င္ေပ်ာက္ကင္းေစသည္။

ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ား

photo by google search
♥ မည္သူမဆိုလြတ္လပ္စြာကူးယူေဖၚျပႏိုင္ပါသည္။ ♥
♥ က်န္းမာေရးဗဟုသုတတိုးပြါးေစရန္ Like,share, ,Credit ေပးျခင္းျဖင့္လည္းကူညီႏိုင္ပါသည္။ ♥

http://myanmarherbal.blogspot.com/2013/10/blog-post_26.html#more


 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More