ၾကံပင္ ကို အဂၤလိပ္ လို Sugar Cane လို႔ေခၚ ဆိုၾကပါ တယ္။ ၾကံသကာ ကိုေတာ့ Sugar Cane Candy လို႔ေခၚဆိုပါတယ္။ ၾကံသကာကို မုန္႔ မ်ား၊ ယိုမ်ား၊ တေဆး (ဝါ)ေဆးယို ေတြထုတ္လုပ္ရာမွာ အသံုးျပဳေလ့ ရွိၾက ပါတယ္။ ၾကံသကာဆိုသည္မွာ ၾကံရည္ ကို ခ်က္၍ရေသာ အခဲျဖစ္ပါတယ္။
ၾကံသကာႏွင့္ ေဆး အဘိဓာတ္ က်မ္း အျမင္
ၾကံသကာ၏ ဂုဏ္သည္ကား အပူလြန္၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ႏွလံုး
ဆို႔ေတာင့္လာ၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ သည္းေျခလိႈက္တက္၍ေသာ္လည္း
ေကာင္း၊ေလပူထ၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ႐ူးသြပ္၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ အာေပါ ဓာတ္ပ်က္ေသာ
အနာကိုေသာ္လည္း ေကာင္း၊ အလြန္က်ံဳေသာအနာကို လည္းေကာင္း၊ သလိပ္ အဓိကျပဳ ၍
ေခ်ာင္းဆိုးေသာအနာကိုေသာ္လည္း ေကာင္း ခ်မ္းသာေစတတ္သည္ဟု ျပဌာန္းထားပါတယ္။
ေႏြရာသီ အတြက္ ေဖ်ာ္ ရည္ တစ္ခြက္
ၾကံပင္ကို သဘာဝေပါက္ပင္ႏွင့္ စိုက္ပ်ိဳးပင္အျဖစ္
ေတြ႕ရွိႏိုင္ပါတယ္။ ၾကံညိဳပင္၊ ၾကံနီပင္၊ ၾကံျဖဴပင္ဟု ၾကံ
အမ်ိဳးအစားမ်ားရွိပါတယ္။ ၾကံပင္ႏွင့္ ပတ္သက္၍ ျမန္မာျပန္ အာယုေဗၺဒ
ေဆးက်မ္းႀကီးမ်ား တြင္ ေအာက္ ပါ အတိုင္းေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ၾကံညိဳပင္သည္
ေျပျပစ္၏။ ဂုဏ္ ႏွင့္ စြမ္းရည္မွာ သုက္ကိုပြားေစသည္ ။ ႏွစ္ၿမိဳ႕ေစသည္။
အပူကိုတားျမစ္ေစ သည္။ သလိပ္ျဖစ္ေစတတ္သည္။
အနာေပါက္ေရာဂါႏွင့္ ျမစ္ေျခာက္ ေရာဂါတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ ၾကံနီပင္သည္ ခ်ိဳ၏၊ဖန္၏၊ေအး ၏။ ဝိပါက ခ်ိဳေစ၏။ သုက္ကိုပြားေစ တတ္၏။ ခြန္အားကို ျဖစ္ေစတတ္၏။ အေရာင္အဆင္းကို ျဖစ္ေစတတ္၏။ ဓာတ္တို႔ကို ပြားေစ၏။ ေၾကက်က္ ခဲ၏။ ေလ၊ သည္းေျခတို႔ကို ၿငိမ္းေအး ေစတတ္၏။ အနာ၊ မီးလွ်ံ၊ အပူနာ၊ ဆီးခ်ဳပ္၊ ဆီးေအာင့္၊ ေသြးေဖာက္ ျပန္ျခင္းတို႔အတြက္ အက်ိဳးရွိ၏။ ၾကံျဖဴပင္သည္ ခ်ိဳ၏၊ ေျပျပစ္၏၊ ဝၿဖိဳးေစသည္။ အသက္ကိုရွည္ေစ သည္။ သုက္ေသြးကို ပြားေစသည္။ သလိပ္ကို ျပဳတတ္၏။ ပင္ပန္းျခင္း၊ ေသြးအန္ျခင္း၊ ေသြးက်ျခင္းတို႔ကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ၿပီး ခႏၶာ ကိုယ္တြင္းရွိ အပူတို႔ကို ၿငိမ္းေအးေစ တတ္ပါသည္။
ေႏြရာသီတြင္ ၾကံဳေတြ႕ရ တတ္သည့္ ႏွလံုးခုန္ျခင္း၊ မူးေဝျခင္း တို႔အတြက္
ၾကံရည္သည္ အဖိုးတန္ ေဖ်ာ္ ရည္ ဟု သတ္မွတ္ႏိုင္ပါတယ္။ ၾကံရည္တြင္
သံပရာသီးအနည္းငယ္ ထည့္သြင္း၍ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ၾကံရည္၏ အရသာကို
ပိုမိုေလးနက္ ေစပါတယ္။ ၾကံရည္ႏွင့္ပတ္သက္၍ Dr. S.J. Singh ျပဳစုေသာ Food
Remedies စာအုပ္တြင္ ေဖာ္ျပထားခ်က္ အခ်ိဳ႕ကို တိုင္းရင္းေဆးစာဖတ္သူ မ်ား
သုတျြကယ္ေစရန္ ရည္ရြယ္ခ်က္ ျဖင့္ တင္ျပလိုက္ပါတယ္။အနာေပါက္ေရာဂါႏွင့္ ျမစ္ေျခာက္ ေရာဂါတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ ၾကံနီပင္သည္ ခ်ိဳ၏၊ဖန္၏၊ေအး ၏။ ဝိပါက ခ်ိဳေစ၏။ သုက္ကိုပြားေစ တတ္၏။ ခြန္အားကို ျဖစ္ေစတတ္၏။ အေရာင္အဆင္းကို ျဖစ္ေစတတ္၏။ ဓာတ္တို႔ကို ပြားေစ၏။ ေၾကက်က္ ခဲ၏။ ေလ၊ သည္းေျခတို႔ကို ၿငိမ္းေအး ေစတတ္၏။ အနာ၊ မီးလွ်ံ၊ အပူနာ၊ ဆီးခ်ဳပ္၊ ဆီးေအာင့္၊ ေသြးေဖာက္ ျပန္ျခင္းတို႔အတြက္ အက်ိဳးရွိ၏။ ၾကံျဖဴပင္သည္ ခ်ိဳ၏၊ ေျပျပစ္၏၊ ဝၿဖိဳးေစသည္။ အသက္ကိုရွည္ေစ သည္။ သုက္ေသြးကို ပြားေစသည္။ သလိပ္ကို ျပဳတတ္၏။ ပင္ပန္းျခင္း၊ ေသြးအန္ျခင္း၊ ေသြးက်ျခင္းတို႔ကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ၿပီး ခႏၶာ ကိုယ္တြင္းရွိ အပူတို႔ကို ၿငိမ္းေအးေစ တတ္ပါသည္။
ၾကံရည္သည္ မ်ားစြာေသာအေဖ်ာ္ယမကာတို႔အနက္ ေရငတ္ေျပေစေသာ၊ လန္းဆန္းေစ ေသာ အာနိသင္ ကို ေပးစြမ္းပါတယ္။ ယင္းတြင္ သၾကားဓာတ္ ၁၅ ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္ ဗီတာမင္ B ႏွင့္ ဗီတာမင္ C တို႔လည္း ပါဝင္ပါတယ္။ Organic Salts of Calcium ၊သံဓာတ္၊ မဂၢနီစီယမ္တို႔ ျြကယ္ဝစြာပါဝင္ပါတယ္။
ၾကံရည္ကို ေသြးအားနည္းေရာဂါ၊ အသားဝါေရာဂါ၊ ႀကိဳ႕ထိုးျခင္း၊ ကိုယ္တြင္းအပူဓာတ္ကို ေလွ်ာ့ခ်ရာ တြင္ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ အမ်ိဳးသား မ်ား သုက္ယိုေရာဂါ Spermatorrhoea ကိုကုသရာတြင္ အသံုးျပဳႏိုင္ ပါတယ္။ ၾကံရည္တြင္ ေရွာက္ရည္ (Limes)၊ သံပရာ(Lemon )ႏွင့္ လိေမၼာ္ရည္ (Oranges) တစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကို အနည္း ငယ္ထည့္ၿပီးေသာက္သံုးပါက အာ ဟာရျပည့္ဝကာ ပိန္သူကို ဝကာ အလွတိုးေစပါတယ္။
ေဆး၀ါးျဖစ္ေသာ ေဖ်ာ ရည္
ၾကံပင္သည္ တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး ရွင္သန္ေပါက္ေရာက္တတ္ေသာအပင္ မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္လည္း ၾကံ ရည္ကို တစ္ႏွစ္တာ ကာလပတ္လံုး ေသာက္သံုးႏိုင္ပါတယ္။
ေနာက္ဆုံးကမၻာ့ သုေတသန ေတြ႔ရွိခ်က္မ်ား
ၾကံရည္တြင္ ဗီတာမင္B အျပင္ ကယ္လိုရီမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ လူ တိုင္းအတြက္ သင့္ေလ်ာ္ေသာ သဘာဝေဖ်ာ္ရည္ေကာင္း ျဖစ္ပါတယ္။
အစာအိမ္ေရာဂါႏွင့္ ေခါင္းကိုက္ေရာဂါ
သဘာဝေဖ်ာ္ရည္ျဖစ္တဲ့ ၾကံရည္ ကို ေန႔စဥ္သတ္မွတ္ထားသည့္ ပမာဏအတိုင္း
ေသာက္ သံုးေပးျခင္း ျဖင့္ ေခါင္းကိုက္ေရာဂါေဝဒနာရွင္မ်ား နဲ႔
အစာအိမ္ေရာဂါေဝဒနာရွင္မ်ား အတြက္ အက်ိဳးသက္ေရာက္ မႈရွိ ေၾကာင္းကို
သုေတသနျပဳမႈမ်ားမွာ ေတြ႕ရွိထားပါတယ္။
ၿဗိတိသွ်သုေတသနပညာရွင္ မ်ားရဲ႕ ေတြ႕ရွိ ခ်က္ အရ ၾကံရည္သည္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းရွိ ဆဲလ္မ်ားရွင္သန္မႈ ကို ပံ့ပိုးေပးႏိုင္ေစသည့္အျပင္ အခ်ိဳ႕ လူမ်ား တြင္ျဖစ္တတ္ေသာ မွတ္ဥာဏ္ ခ်ိဳ႕ယြင္းမႈမ်ားကိုလည္း အထိုက္ အေလ်ာက္ အကာအ ကြယ္ေပးႏိုင္ ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ၾကံရည္ကို သီတင္းတစ္ပတ္လွ်င္ သံုးခြက္မွ် ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ နာ့ဗ္ေၾကာ မ်ား သန္မာမႈကို အေထာက္ အကူျပဳေစပါတယ္။
ထို႔အျပင္ အာ႐ံု ေၾကာအားနည္းမႈေရာဂါကို သက္သာ ေစ သည့္ အာနိသင္ရွိသည္ဟု ဆို ထားပါတယ္။
ၿဗိတိသွ်သုေတသနပညာရွင္ မ်ားရဲ႕ ေတြ႕ရွိ ခ်က္ အရ ၾကံရည္သည္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းရွိ ဆဲလ္မ်ားရွင္သန္မႈ ကို ပံ့ပိုးေပးႏိုင္ေစသည့္အျပင္ အခ်ိဳ႕ လူမ်ား တြင္ျဖစ္တတ္ေသာ မွတ္ဥာဏ္ ခ်ိဳ႕ယြင္းမႈမ်ားကိုလည္း အထိုက္ အေလ်ာက္ အကာအ ကြယ္ေပးႏိုင္ ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ၾကံရည္ကို သီတင္းတစ္ပတ္လွ်င္ သံုးခြက္မွ် ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ နာ့ဗ္ေၾကာ မ်ား သန္မာမႈကို အေထာက္ အကူျပဳေစပါတယ္။
ထို႔အျပင္ အာ႐ံု ေၾကာအားနည္းမႈေရာဂါကို သက္သာ ေစ သည့္ အာနိသင္ရွိသည္ဟု ဆို ထားပါတယ္။
Ref :
(၁) ျမန္မာ့အလင္းေန႔စဥ္ သတင္းစာ
(၂) အရွင္နာဂသိန္ အေျချပဳေဆးအဘိဓာန္
(၃) Food Remedies. By. Dr.S.J.Singh
ေက်ာ္တင့္ေဆြ