ကိုယ္ခံစြမ္းအားေကာင္းေစဖို ့အတြက္ ဗီတာမင္အားေဆးေတြ လက္တစ္ဆုပ္စာ
ေသာက္ေနဖို ့ မလိုအပ္ပါဘူး။ ေဟာ့ဒီ အစား အစာ (၅)မ်ိဳးနဲ ့တင္
လံုေလာက္ေနပါျပီ။
(၁) ၾကက္သြန္ျဖဴ။
ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ
က်န္းမာေရးအတြက္ “ေရႊ” လို ့ က်န္းမာေရးသုေတသီမ်ားက ဆိုပါတယ္။ ၄င္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ ထဲမွာပါရွိတဲ့ allicin ဓာတ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးဟာ အစြမ္းထက္ျမက္သည့္
ဘဘာ၀ဓာတ္ တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းျဖစ္ပါတယ္တဲ့။ ထို ဓာတ္ေပါင္းစုက သ
ဘာ၀ပဋိဇီ၀ေဆးသဖြယ္ နာတာရွည္ ဖ်ားနာျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးတာေၾကာင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ
(၄)ျမႊာခန္ ့ကို အစိမ္းလိုက္ျဖစ္ေစ၊ ဟင္းလ်ာ မ်ားတြင္
ခ်က္ျပဳတ္ေၾကာ္ေလွာ္၍ျဖစ္ေစ ေန ့စဥ္ စားေပးသင့္္ပါတယ္။
(၂) သစ္ၾကပိုးေခါက္။
သစ္ၾကပိုးေခါက္က သဘာ၀ပိုးသတ္ေဆးသဖြယ္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းရွိ မလိုလားအပ္တဲ့
ဘက္တီးရီး ယား ႏွင့္ ကူစက္ပိုးေတြ ကို သုတ္သင္ရွင္းလင္းေပးနိုင္ပါတယ္။
သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ကို စားသံုးျပီး တဲ့ေနာက္ မွာ၊ ခႏၶာကိုယ္က အင္ဆူလင္အျဖစ္
ဓာတ္ျပဳျပီး ေနာက္ လူကိုေဘးျဖစ္ေစတဲ့ ဖရီး ရယ္ဒီကယ္မ်ားကို
ရွင္းလင္းေပးတာေၾကာင့္ ပန္းနာရင္က်ပ္ ႏွင့္ နာတာရွည္ေရာင္ရမ္းနာ အမ်ိဳး
မ်ိဳးတို ့အတြက္ ေဆးစြမ္းထက္ျမက္ေစပါတယ္။ (သစ္ၾကပိုးေခါက္ေတြကို
တိုင္းရင္းပရေဆး ဆိုင္ေတြမွာ အလြယ္တကူ၀ယ္ယူ ရရွိနိုင္ပါတယ္)
(၃) ေထာပတ္သီး။
ဗီတာမင္ေအ ႏွင့္ ဗီတာမင္အီး တို ့ဟာ ခႏၶာကိုယ္အတြက္
မရွိမျဖစ္ဖက္တီးအက္ဆစ္ မ်ားပါ ဘဲ။ ေထာပတ္သီး စားျခင္းျဖင့္ ၄င္း အက္ဆစ္ဓာတ္
၂-မ်ိဳးစလံုးကို တျပိဳင္နက္တည္း ရရွိေစ မွာျဖစ္ ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္
အခြံနားကပ္ေနတဲ့ အစိမ္းေရာင္ ေထာပတ္ သီးအသားထဲမွာ lycopene ႏွင့္
beta-carotene ဓာတ္ေတြပါရွိေနတာေၾကာင့္ ေထာပတ္သီးမွည့္မည့္ကို စားတဲ့အခါ
အခြံ မွာကပ္ေနတဲ့ အစိမ္းေရာင္အသားေတြကို ဇြန္းျဖင့္ျခစ္ယူစားေပးသင့္ပါတယ္။
(၄) အေစ့အဆံမ်ား။
အခြံမာသီးမွရတဲ့ အေစ့အဆံေတြမွာ အမွွ်င္ဓာတ္ ႏွင့္ မဂၢနီစီယမ္တို
့ျမင့္မားစြာပါရွိတဲ့အျပင္၊ ခႏၶာကိုယ္အက်ိဳးျပဳ မျပည့္၀ဆီ ႏွင့္
ဗီတာမင္အီးတို ့လည္း အလံုအေလာက္ပါရွိေနပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ဗာဒံေစ့ ႏွင့္
သစ္ၾကားသီးထဲမွာ ၄င္း အက်ိဳးျပဳအာနိသင္ မ်ား အေျမာက္အမ်ားပါရွိေနတာေၾကာင့္
ကိုလက္စထေရာပမာဏကို မွ်တေစျခင္း၊ အစာေခ်စံနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္း စသည္
ျဖင့္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။
(၅) ဘယ္ရီသီးမ်ား။
စေတာ္ဘယ္ရီ၊
ဘလူးဘယ္ရီ၊ ဘလက္ခ္ဘယ္ရီ၊ ရက္စ္ဘယ္ရီ စတဲ့ဘယ္ရီသီးမ်ိဳးႏြယ္၀င္မ်ားမွာ
အျခားသစ္သီးမ်ားထက္ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းမ်ား ပိုမိုပါရွိေနၾကပါတယ္။
အထူးသျဖင့္ ဘလူးဘယ္ရီသီးထဲမွာ ဗီတာမင္စီ ႏွင္ ့ေဖာလိပ္ဓာတ္တို ့ ပါ၀င္မႈ
ပိုမ်ားတာေၾကာင့္ ဆီးလ မ္းေၾကာင္းပိုး၀င္ျခင္း၊ မွတ္ဥာဏ္ေလ်ာ့နည္းျခင္း၊
အျမင္အာရံုခ်ိဳ ့တဲ့ျခင္း၊ ကိုလက္စထေရာျမင့္ မားျခင္း စသည့္ ေရာဂါမ်ားအတြက္
ေဆးဖက္၀င္ေစပါတယ္။
<<စာနာေထာက္ထားစြာျဖင့္ ေဆာင္းပါးရွင္အမည္ကို ေျပာင္းလဲျခင္း/ခ်န္လွပ္ထားျခင္းမ်ိဳး မျပဳလုပ္ၾကပါရန္ ေမတၱာရပ္ခံပါသည္ >>
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္…မွ်ေ၀သည္)
--
promise.pauk
(ရိုးသားမႈသည္တခါတရံ၌ရံႈးနိမ့္ေစတတ္၏။သို ့ေသာ္တစ္သက္လံုးကားလိပ္ျပာလံုေစေတာ့၏။)
8 May 2014
ကိုယ္ခံစြမ္းအားတိုးျမွင့္ေပးမည့့္ အေကာင္းဆံုးအစားအစာ(၅)မ်ိဳး
Thursday, May 08, 2014
Taunzalat