ၾကက္ဟင္းခါးသီးဆိုသည့္အတိုင္း နာမည္ႏွင့္လိုက္ဖက္ေအာင္ သူ၏အရသာမွာ
အေတာ္ အ တန္ ခါးတာကို စားဖူးသူတိုင္း သိၾကမွာပါ။ ၾကက္ဟင္းခါးပင္တို ့ဟာ
ေျခာက္ေသြ ့့စိုစြတ္ေ သာ ရာသီဥတုကိုၾကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့အတြက္ေၾကာင့္ အေရွ
ေ့တာင္ အာရွႏိုင္ငံ၏ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ အျဖစ္ လူသိမ်ားပါတယ္္။
ေတာင္အေမရိကတိုက္တြင္လဲ ေတြ ့ရတတ္ပါတယ္္။ ၾကက္ဟင္းခါး ပင္၏ အလြန္ေသးငယ္ေသာ
ပင္စည္မ်ားက ႏြယ္ပင္ႏွာေမာင္းမ်ားျဖင့္ တြားသြား၍ ေပါက္ေ
ရာက္ရွင္သန္ၾကျပီး၊ ႏြယ္တက္ရန္ စင္ခံ၍စိုက္ပ်ိဳးေပးပါက၊
ေကာင္းစြာျဖစ္ထြန္း၏။
သဘာ၀အေလ်ာက္ အသီး၏အျပင္ဘက္တြင္
အဖုအထစ္မ်ားျဖင့္ ရုပ္ဆိုးသည္ ဟု ဆိုႏိုင္ပါ သည္။ ထိုအဖုအထစ္မ်ား
စိပ္လွ်င္အရသာမွာ ပိုခါး၍၊ အဖုအထစ္က်ဲပါက အခါးသက္သာပါ သည္။ ေယဘုယ် အားျဖင့္
ၾကက္ဟင္းခါးသီးအမိ်ဳးအစား(၂)မ်ိဳးရွိပါသည္။ (၁)၂၀-စင္တီမီတာထိ ရွည္လ်ားေသာ
အရွည္သီးမ်ိဳးသည္ အစိမ္းေရာင္ ဖ်ာ့ကာ၊ အရသာမွာအခါးေလ်ာ့ပါသည္။ (၂)
ေနာက္တစ္မ်ိဳးမွာ ၁၀-စင္တီမီတာ ခန္ ့သာရွည္ျပီး အစိမ္းပုပ္ေရာင္ ျဖစ္ကာ
ေအာက္ေျခတြင္ ဘဲဥပံုသ႑ာန္ရိွပါသည္။ ထိုအေသးမ်ိဳးသည္ အၾကီးမ်ိဳးထက္ အရသာ
ပိုခါးပါသည္။
ၾကက္ဟင္းခါးသီးတို ့သည္ မွည့္သြားေသာအခါ
၀ါလိေမၼာ္ေရာင္ေျပာင္းသြားျပီး၊ အခါးဓာတ္လဲ ပိုလာပါတတ္လို ့ အသီးမမွည့္ခင္
အပင္မွခူးဆြတ္ေပးရပါမယ္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးထဲတြင္ အခြ်န္ အတက္မ်ားျဖင့္
အတန္ငယ္မာေက်ာေသာ အျဖဴေရာင္ အေစ့မ်ားပါရွိပါတယ္။ ဘူးသီးေစ့ ႏွင့္
ခပ္ဆင္ဆင္တူပါသည္။ အသီးမွည့္သြားတဲ့အခါ၊ အထဲတြင္ရွိေသာ အေစ့သည္ အနီေရာင္
သို ့ ေျပာင္းသြားၾကပါတယ္။ အခါး ဓာတ္ေျပေပ်ာက္ေစရန္အတြက္ မခ်က္ျပဳတ္မီ
လိုအပ္သည့္ ပံုစံလွီးျဖတ္ျပီး၊ ဆားရည္ထဲတြင္ နာရီ၀က္ ခန္ ့ၾကိဳတင္၍
စိမ္ေပးထားရပါမယ္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ကို ပုစြန္ျခာက္မႈန္ ့
ျဖင့္ေၾကာ္စားၾသသလို၊ ေျမပဲေထာင္းျဖင့္လည္း သက္သက္လြတ္ ေၾကာ္ စားႏိုင္
ပါသည္။ ၀က္သားႏုပ္ႏုပ္စင္းကာ ၾကက္ဟင္းခါးသီးအစာသြပ္အျဖစ္ ႏွပ္စား၍ေ သာ္
လည္းေကာင္း၊ ေရလုံျပဳတ္ (သို ့ မဟုတ္)မီးအံု၍ေသာ္လည္းေကာင္း ငပိရည္အတို
့အျမံဳ ့ အျဖစ္ စားႏိုင္ပါတယ္။ ထိုအရသာခါးခါးေလးကဘဲ ခံတြင္းျမိန္ေစပါတယ္။
*** ၾကက္ဟင္းခါးသီးႏွင့္က်န္းမာေရး ***
ၾကက္ဟင္းခါးသီးသည္ လူသားတို့အတြက္ သဘာ၀တရားကေပးအပ္ႏွင္းသည့္ ေဆးဘက္၀င္
အသီးျဖစ္ပါသည္။ ရိုးရာကုထံုး မ်ားတြင္ “ အမ်ိဳးသားတို
့အတြက္ေဆးေကာင္းတစ္လက္ ” ဟု လည္း အဆိုရွိေလ၏။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးထဲတြင္
ကယ္လိုရီပါ၀င္မႈ အလြန္ နဲပါးေသာ္လဲဘဲ၊ တန္ဘိုးၾကီးမားတဲ့
့အာဟာရဓာတ္မ်ားေျမာက္မ်ားစြာပါရွိၾကပါတယ္။
လူသားတို ့အတြက္ မရွိ မျဖစ္
လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ႏွင့္သတၱဳဓာတ္မ်ားျဖစ္ၾကေသာ Vitamin A, B1, B2, B3,
Vitamin C, Iron, Calcium, Phosphorous, Copper, Potassium, Manganese တို
့စုေ၀းရာ အရင္းအျမစ္လဲျဖစ္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိတဲ့အ့ျပင္၊
Insulin ဓာတ္ေပါင္း တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ Polypeptide P ဓာတ္လဲ ပါရွိပါသည္။
ၾကက္ဟင္းခါးသီးထဲတြင္ပါရွိေသာ....
• Beta-Carotene သည္ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းတြင္ ပါရွိမႈထက္(၂)ဆ ပိုပါရွိ၏။
• Calcium သည္ ဟင္းႏုနယ္တြင္ ပါရွိမႈထက္ (၂)ဆ ပိုပါရွိ၏။
• Potassium သည္ ဌက္ေပ်ာသီးတြင္ ပါရွိမႈထက္ (၂)ဆ ပိုပါရွိ၏။
(၁) ေသြးကိုသန္ ့စင္ေစပါတယ္။ ေသြးအဆိပ္တက္၍ အသားမ်ားယားယံေသာအခါမ်ားတြင္
ၾကက္ ဟင္းခါးသီးသတၱဳရည္ ႏွင့္ သံပုရာရည္တို ့ကို ဆတူေရာကာ
ေရဆာတိုင္းေသာက္သံုးေပး သင့္ပါတယ္္။
(၂) ကာလ၀မ္းေရာဂါျဖစ္ေသာအခါ၊
ၾကက္ဟင္းခါးပင္၏အရြက္ သတၱဳရည္ (၂)ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္နီ သတၱဳရည္(၂)ဇြန္း၊
သံပုရာရည္ (၁)ဇြန္း တို ့ေရာစပ္၍ ေရာဂါမေပ်ာက္မခ်င္းေသာက္သံုးေပးႏို င္
ပါတယ္္။
(၃) ၾကက္ဟင္းခါးသီးထဲတြင္ insulin ဓာတ္အျပည့္အ၀ပါရွိေသာေၾကာင့္
ေသြးႏွင့္ဆီးထဲရွိ ဂလူးကို ့စ္ ပမာဏကို ခ်ေပးပါတယ္္။ အခါးေၾကာက္ေသာ
ေသြးခ်ိဳေရာဂါေ၀ဒနာရွင္မ်ားသည္ နံက္တိုင္း ၾကက္ဟင္းခါးသီးသတၱဳရည္ကို
ပ်ားရည္ (သို ့မဟုတ္) မုန္လာဥနီ (သို ့မဟုတ္) ပန္း သီးေဖ်ာ္ရည္တို ့ျဖင့္
ေရာစပ္၍ ေသာက္ေပးသင့္ပါတယ္္။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါေ၀ဒနာသည္ မ်ားသည္ နံက္တိုင္း
ၾကက္ဟင္းခါးသီး သတၱဳရည္ကို ပန္းသီးစိမ္းေဖ်ာ္ရည္ျဖင့္
ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာ ရရွိေစမွာ အမွန္ပါ။
(၄) ၾကက္ဟင္းခါးသီးကိုမွန္မွန္စာေးပးျခင္းျဖင့္ ခြန္အားကိုတိုးပြားေစျပီး၊ သက္လံုကိုလဲေကာ င္းေစ ပါတယ္္။
(၅) ဟင္းသီးဟင္းရြက္ထဲတြင္ပါရွိေသာ သဘာ၀ဓာတ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္တို
့ေပါၾကြယ္ ၀စြာ ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္္။
ရိုးရားပရေဆးမ်ားတြင္ၾကက္ဟင္းခါး သီးကို ၀မ္းႏႈတ္ေဆးအျဖစ္
ေဖာ္စပ္ေလ့ရွိၾကတာပါ။
(၆) ၾကက္ဟင္းခါးသီးသည္
အစာေခ်ရည္ထြက္ရွိမႈကိုအားေပး၏။ ထို ့ေၾကာင့္ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ သူ မ်ားႏွင့္
အစာမေက်ေသာ သူမ်ား စားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။
(ရ) Beta-carotene ဓာတ္ျမင့္မားစြာပါရွိေသာေၾကာင့္ အျမင္အာရံုကိုတိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစ ပါတယ္။
(၈) ၾကက္ဟင္းခါးသီးသတၱဳရည္ဟာ အရက္ေသစာမူးယစ္ထံုထိုင္းမႈကို
ေျဖေလ်ာ့ေပးႏိုင္စြမ္းရွိ သည့္ျပင္၊ အသည္းကိုလဲ သန္ ့ စင္ေပးတာေၾကာင့္
အရက္နာက်သူမ်ား ကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳ ပါတယ္္။
(၉)
လိပ္ေခါင္းေသြးက်လူနာမ်ားသည္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးသတၱဳရည္ကို ေထာပတ္ႏွင့္ေရာေဖ်ာ္
ကာ နံက္ အိပ္ယာထ တိုင္း ၁-လ တိတိ မွန္မွန္ေသာက္ေပးပါက အက်ိဳးထူးမ်ားစြာကို
ခံစား ရမွာ္ပါ။ ဒါ့အျပင္ ၾကက္ဟင္းခါးပင္ရဲ ့အျမစ္ကို ေၾကညက္ေအာင္
ေထာင္းထုျပီး လိပ္ေခါင္းေသြး က်နာေပၚသို ့အံုေပးပါက၊ အနာက်က္ေစပါတယ္္။
(၁၀) အသားအရည္မ်ားၾကမ္းတမ္းကာ အနီပိန္ ့မ်ားထြက္လာျခင္း၊ အင္ျပင္ထျခင္း၊
မႈိေရာဂါ တမ်ိဳးေၾကာင့္ ေပြး၊ ႏွင္းခူနာမ်ား ျဖစ္ေပၚျခင္း၊ မ်က္ႏွာေပၚတြင္
အမည္းကြက္မ်ားေပၚျခင္း၊ ၀က္ျခံေ ပါ က္ျခင္းမ်ားအတြက္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးက
မ်ားစြာေကာင္းက်ိဳး ျပဳပါတယ္။
(၁၁) အသား၀ါေရာဂါသည္မ်ားလည္း စားသံုးေပးသင့္ပါတယ္္။
(၁၂) ၾကက္ဟင္းခါးသီးသည္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ပိုလွ်ံေသာ ကယ္လိုရီမ်ားကို
ေလာင္ကြ်မ္းေစျပီး၊ ၀မ္းဗိုက္မွ အဆီပိုမ်ားကိုလဲက်ေစ တာေၾကာင့္
ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ ပံုမွန္ထိန္းလိုသူမ်ားအေနျ ဖင့္ ၾကက္ ဟင္း ခါးသီး
သတၱဳရည္ကိုမွန္မွန္ေသာက္သံုးေပးသင့္ ပါတယ္္။
(၁၃)
ေဆးသုေတသနျပဳခ်က္မ်ားအရ ၾကက္ဟင္းခါးသီးသည္
ေရာဂါမ်ားကိုျပီးေစႏို္င္သည့္အစြမ္း သတၱမ်ားရွိျခင္းေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါ
ေ၀ဒနာသည္မ်ား အားထားသင့္ေသာ ေဆးတစ္ခြက္ျ ဖစ္ေၾ ကာင္း
အတည္ျပဳေထာက္ခံထားၾကပါတယ္္။ ထို ့ျပင္ HIV ပိုးကို တိုက္ထုတ္ႏိုင္သည္ဟု
ဆို၏။
(၁၄) ေခ်ာင္းဆိုးရင္က်ပ္နာမ်ား၊ ပန္းနာေရာဂါမ်ား ႏွင့္
လည္ေခ်ာင္းနာ/အာသီးေရာင္နာ သူမ်ား သည္ ပ်ားရည္ ၁၀-စက္ ထဲသို ့
ၾကက္ဟင္းခါးသီးသတၱဳရည္ ၁-ဆ၊ ေရ ၄-ဆ ေရာ၍ ေသာက္ သံုးေ ပးျခင္းျဖင့္
အသက္ရႈလမ္းေၾကာင္းျပသနာမ်ားကို လွ်င္ျမန္စြာ ေျပေပ်ာက္ေစႏိုင္ပါတယ္။
< သတိျပဳရန္ >
ၾကက္ဟင္းခါးသီသည္ ၀မ္းသက္ေစေသာေၾကာင့္၊ ၀မ္းသြားေနေသာသူမ်ား ႏွင့္ ကိုယ္၀န္ေ ဆာင္သည္မ်ား အထူးေရွာင္ရွား ရပါမည္။
++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ကြ်န္မတို ့ေနထိုင္ရာ ဒီကမၻာေျမၾကီးေပၚတြင္ လူသားတို ့အတြက္
ေဆးဘက္၀င္ေစေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ သစ္သီး၀လံမ်ားစြာ ကို သဘာ၀တရားၾကီးက
အဆင္သင့္ ဖန္တီးေပးထားပါတယ္္။ သဘာ၀တရားၾကီးက ဖန္တီးေပးထားတဲ့့
ထိုအရသာခါးခါး ကပင္ လူသားတို ့က်န္းမာေရးကိုမ်ားစြာ အေထာက္အကူေပးတာေၾကာင့္
ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးနဲလွသည့္
ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို အေလ့အက်င့္လုပ္၍ စားသံုးေပးၾကပါရန္ တိုက္တြန္းလိုက္ရပါသည္။
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္..မွ်ေ၀သည္)
Ref : encyclopedia<Health Benefits of Bitter gourd>
7 Sept 2014
ၾကက္ဟင္းခါးသီးအေၾကာင္းသိေကာင္းစရာ
Sunday, September 07, 2014
Taunzalat