ျမင္းခြာရြက္ပင္ေလးမ်ား ေပါက္ေရာက္ရာဇစ္ျမစ္ဟာ
အိႏိၵယႏိုင္ငံျဖစ္တာေၾကာင့္ သူ ့ရဲ ့အမည္ကို Indian Pennywort လို
့ေခၚပါတယ္။ အရြက္ဟာ ျမင္းခြါပံုသ႑ာန္ႏွင့္ဆင္တူလို ့ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့
“ျမင္းခြာရြက္” ဟူ၍ အလြယ္ေခၚၾကပါ တယ္။
ဟင္းလ်ာအျဖစ္စားသံုးေလ့ရွိတဲ့ ျမင္းခြာရြက္ရိုးရိုးဟာ ႏွလံုး ေသြးေၾကာေရာဂါ၊ ဦးေႏွာက္ ႏွင့္အာရံုေၾကာေရာဂါ၊ အသီး ေရာင္ဖ်ားနာျခင္း၊ ႏွင္းခူယားနာအဖုအပိမ့္မ်ား၊ မ်က္စိေရတိမ္ ေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ဆီးေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ေသြးမ သန္ ့ျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္ကိုက္ခဲေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ေဖာေရာင္ျခင္း၊ ရင္သားကင္ဆာ စတဲ့ေရာဂါတို ့အတြက္ ေဆးဖက္၀င္ ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ နာတာရွည္ဖ်ားနာျပီးေနာက္ ျမင္းခြာရြက္လက္တစ္ဆုပ္စာပမာဏကို အျမစ္ပါဆြဲႏႈတ္၍ ေရစင္စင္ေဆး ျပီး ႏြားနို ့ ၂၅ က်ပ္သားျဖင့္ သံုးခြက္တခြက္တင္ၾကိဳေသာက္ျခင္းျဖင့္ ခ်က္ခ်င္းအားျပည့္လာေစသလို၊ ခံတြင္းလိုက္ေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ေစ်းႏႈန္းခ်ိဳသာျပီး အလြယ္တကူ၀ယ္ယူရရိွနိုင္ျခင္းကလည္း ျမင္းခြာရြက္၏ အားသာခ်က္တခုလို ့ဆိုနိုင္ပါတယ္။
သက္ ရွည္က်န္းမာ ေဆးဖက္၀င္ျမင္းခြားရြက္သုပ္ လုပ္စားနည္းေလးကို မွ်ေ၀လိုက္ပါရေစ။
မိသားစု ၅ ဦးစာ တနပ္စာဟင္း လ်ာ အသုပ္တစ္ပြဲ ျပင္ဆင္ဖို ့အတြက္ ပါ၀င္ရမည့္ ပစၥည္းမ်ားမွာ-
(၁) ျမင္းခြာရြက္ သံုးစီး
(၂) ၾကက္သြန္နီ ငါးလံုး
(၃) ၾကက္သြန္ျဖဴ အမႊာၾကီး ၂ မႊာ
(၄) ေဂၚဖီထုပ္ တစ္စိပ္
(၅) သံပုရာသီး တစ္လံုး
(၆) ဟင္းခတ္မႈန္ ့သင့္ရံု
(၇) ခရမ္းခ်ဥ္ သီး ႏွစ္လံုး
(၈) အခြံခြ်တ္၍ မညက္တညက္ေထာင္းထားတဲ့ လက္တစ္ဆုပ္ပမာဏရွိတဲ့ ေျမပဲဆံေလွာ္
(၉) ပဲဆီျဖင့္ ခ်က္ထားေသာ ဆီခ်က္
(၁၀) ငရုပ္သီးစိမ္း ဆယ္ေတာင့္
(၁၁) အေရာအေႏွာမပါ အငံမပါေသာ အေကာင္းစား ပုစြန္ ေျခာက္မႈန္ ့ စတီးဇြန္းႏွစ္ဇြန္းတို ့ လို္အပ္ပါတယ္။
ျမင္းခြာရြက္သုပ္ ျပဳလုပ္ပံုနညး္မွာ-
(၁) ျမင္းခြာရြက္ပင္ ပဥၥငါးပါးစလံုး(အရြက္ ပင္စည္ အျမစ္အားလံုး)ကို ေရစင္စင္ေဆး ျပီး အေနေတာ္ပါးပါးလွီးျဖတ္ထားပါ
(၂) ၾကက္သြန္ဥနီ ႏွစ္လံုး ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ အျမႊာၾကီး ၂ မႊာကို ဆီခ်က္ ခ်က္ထား ပါ
(၃) ၾကက္သြန္နီဥ သံုးလံုး၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုပ္သီးစိမ္းတို ့ကို ပါးပါးလွီးျဖတ္ထားပါ
(၄) ျပီးရင္ ပါးပါးလွီး ျဖတ္ထားေသာ ျမင္းခြက္ရြက္ထဲကို ၾကက္သြန္နီ၊ ေဂၚဖီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုပ္သီးစိမ္းတို ့ထဲ့ပါ
(၅) ထို ေ့နာက္ ဟင္းခတ္ မႈန္ ့၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္ ့၊ ေျမပဲဆံေထာင္းအမႈန္ ့၊ ဆီခ်က္ခ်က္ထားတဲ့ ဆီတို ့ကို ေရာကာ သမေအာင္နယ္၍ ခ်ိဳငန္အရ သာကိုျမည္းကာ လိုသလိုထပ္ျဖည့္ပါ
(၆) ခ်ဥ္စပ္အရသာေလးျဖစ္ေစဖို ့ သံပုရာရည္ညွစ္ပါ
(၇) အရသာ စိတ္ၾကိဳက္ ျဖစ္ျပီဆိုရင္ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ေပၚကို ျမင္းခြက္ရြက္သုပ္ေျပာင္းထဲ့၍ အေပၚကေန ဆီခ်က္အဖတ္ေလးေတြကို ျဖန္ ့ ၍ျဖဴးေပးပါ။ ေဆးဖက္၀င္ျမင္းခြာရြက္သုပ္ရပါျပီ။
အစပ္မၾကိဳက္သူမ်ားက ငရုပ္သီးစိမ္းေလ်ာ့ထဲ့နိုင္သလို၊ သက္သက္လြတ္သမားမ်ားအတြက္ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္ ့မထဲ့ လည္းအရသာရွိေနမွာပါ။ သြားအေခါင္းေပါက္ျပႆနာရွိသူမ်ားအတြက္ ေျမပဲဆံေထာင္းကို မသံုးလိုပါက၊ ပဲမႈန္ ့ေလွာ္ (အက်က္)ကို အစားထိုးသံုးနိုင္ပါတယ္။
သတိျပဳရန္။ (က) ျမင္းခြာရြက္ ႏွင့္ သခြားသီး တို ့တြဲဖက္မစားသင္ပါဘူး၊ ေအာ့အန္တတ္လို ့ပါ (ခ) ျမင္းခြာရြက္ပင္၏ သေဘာသဘာ၀ဟာ ေျမၾကီးႏွင့္ကပ္ကာ တြားသြားေပါက္ေလ့ရွိသျဖင့္ ေရာဂါပိုးအမ်ဳိးမ်ဳိးႏွင့္ ထိေတြ႕ညစ္ညမ္းေစႏိုင္ တာေၾကာင့္ ေရစင္စင္ေဆးျပီးမွသာ စားသံုးသင့္ပါတယ္
(ဂ) တခ်ိဳ ့ကိုယ္၀န္ေဆာင္အမ်ိဳးသမီးမ်ားက ျမင္းခြာရြက္ႏွင့္ ဓာတ္မတည့္သျဖင့္ သားပ်က္သားေလ်ာျဖစ္ေစႏိုင္၍ အထူးသတိျပဳပါ။
(ဃ) ျမင္းခြာရြက္ဟာ က်န္းမာေရးကိုအက်ိဳးျပဳ ေစတာမွန္ေသာ္လဲ၊ လိုအပ္သည္ထက္ပိုစားပါက၊ မူးေ၀တတ္ပါတယ္။
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္…ေရးသားမွ်ေ၀သည္)