ရသာေကာင္းမြန္ျပီး အစိမ္းေရာင္မပ်က္ နူးအိေနေသာ အသီးအရြက္ေၾကာ္ တစ္ခြက္အတြက္ ျပင္ဆင္ၾကမယ္ေနာ္။
ပါဝင္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
၁ ။ မုန္ညွင္းရြက္ တစ္စည္း (မိမိႏွစ္သက္ရာ အစိမ္းေရာင္အရြက္မ်ား အသံုးျပဳနိုင္သည္။ ဒီေန႕ေတာ့ မုန္းညွင္းရြက္ေၾကာ္လို႕)
၂။ ခရုဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း (၂)ဇြန္း
၃။ တရုတ္ဟင္းလွ်ာ ခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္သံုးသည့္ ဝိုင္းအေပ်ာ့စား စားပြဲတင္ဇြန္း (၂)ဇြန္း (မနွစ္သက္ပါက ခ်န္ထား၍လည္းရပါသည္)
၄။ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ (စားပြဲတင္ဇြန္း (၂)ဇြန္း
၅။sweet sauce (သို႔) သၾကားအနည္းငယ္ (သၾကားညိဳဆို ပို၍ေကာင္းသည္)
၆။ ဂ်င္း လက္တစ္ဆစ္ခန္႔
၇။ႏွမ္းဆီေမႊး စားပြဲတင္ဇြန္း (၁)ဇြန္း
ျပဳျပင္ျပင္ဆင္မည္
၁။ အရြက္မ်ားကို ေရေဆးျပီး
မိမိစိတ္ၾကိဳက္အေနအထား ပိုင္းျဖတ္ပါ။ အရြက္မ်ား ေဆးေၾကာရာတြင္
ေရမ်ားမ်ားႏွင့္ (၂)ၾကိမ္မွ (၃)ၾကိမ္ ေဆးေၾကာေပးပါ။ အရြက္မ်ားမွ ပါလာေသာ
သဲမ်ား ၊သံုးထားေသာ ဓာတ္ေျမဩဇာ ၊ပိုသတ္ေဆးမ်ား ၊
ၾကာရွည္သိုေလွာင္ထားမႈခံနိုင္ေ
၂။အရြက္မ်ား ေဆးေၾကာေနခ်ိန္
ေရေႏြးတစ္အိုးတည္ထားပါ။ ဆူလာေသာ ေရထဲတြင္ မိမိေၾကာ္လိုသည္ အရြက္မ်ား ထည့္၍
အဖံုးမဖံုးအုပ္ပဲ ျပဳတ္ပါ။ (ေရမ်ားမ်ား သံုးပါ)
၃။ အရြက္မ်ားက်က္၍ နူးလာလွ်င္ ထိုအရြက္မ်ားကို ေရေအးနွင့္ ခ်က္ခ်င္းေဆးေၾကာပါ။ ေရခဲေရ အသံုးျပဳနိုင္သည္။ ေရခဲေရမရွိက ရိုးရိုးေရနွင့္ ထိုအရြက္မ်ား အပူခ်ိန္လံုးဝ မရွိေတာ့သည္ အထိ ေဆးေၾကာေပးရပါမည္။
ေအးသြားသည္အထိ ေဆးေၾကာထားျပီးေသာ အရြက္မ်ားကို ေရစစ္ထားျပီး အသင့္ျပင္ထားပါ။
၄။ ပန္ကန္းလံုးတစ္လံုးထဲတြင္ က်န္ရွိေနေသးေသာ
နွမ္းဆီ၊ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊သၾကား၊
အားလံုးကို ေရာေမြထားျပီးအသင့္ျပင္ထားပါ။
၅။ ဒယ္အိုးကို မီးဖိုေပၚသို႕တင္၍ ဒယ္အိုးပူလာလွ်င္ ထိုေရာေမႊထားေသာ အရည္ကို ေလာင္းထည့္ အရည္ဆူလာလွ်င္ ဒယ္အိုးကို မီးဖိုေပၚမွ ဖယ္၍ အရြက္ကို ထည့္ျပီး ေမႊလိုက္လွ်င္ စားခ်င္စဖြယ္ အရြက္စိမ္းစိမ္း အရြက္ေၾကာ္ေလး ရရွိသြားပါျပီ။ (အရြက္ကို ေနာက္ထပ္ မီးအပူမေပးရပါ)
တရုတ္စတိုင္ အစိမ္းေရာင္မပ်က္ အရြက္ေၾကာ္ စိမ္းစိမ္းေလးရပါျပီ။ သူငယ္ခ်င္းတို႕ အလိုရွိက စားသံုးနိုင္ပါသည္ရွင္။
တစ္ဆက္ထဲမွာပဲ အသီးအရြက္စံု ပါဝင္တဲ့ အစိမ္းေၾကာ္ လန္းလန္းေလးတစ္ပြဲပါ ေၾကာ္ေပးလိုက္မယ္။ စားလို႔ မေလာင္ငွမွာ စိုးရိမ္လို႕ပါ။
ပါဝင္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
၁ ။ ေရြပဲသီး ၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ေဂၚဖီထုတ္၊ မုန္လာဥနီ ၊မုန္ညွင္းစသည္တို႕ကို အနည္းငယ္စီပါဝင္ေရာစပ္ျပီး မိမိစိတ္ၾကိဳက္အရြယ္အစား လွီးနိုင္ပါသည္။
၂။ ခရုဆီ
၃။ အေၾကာ္မုန္႕ (ေကာ္မုန္႕) စာပြဲတင္ဇြန္းတစ္ဇြန္း (ေရေအးႏွင့္ အဆင္သင့္ ေဖ်ာ္ထားပါ)
၄။ၾကက္သြန္နီဥၾကီး တစ္ဥ
၅။ အရြက္ေၾကာ္ရန္ဆီ
၆။ သၾကားအနည္းငယ္ (သိူ႕) sweet sauce
၇။ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ (သို႕) ဆား
သီးစံု အစိမ္းေၾကာ္ေၾကာ္ရာတြင္ သတိျပဳရမည္ အခ်က္မွာ
မိမိေၾကာ္လိုသည့္ အသီးအရြက္မ်ား မမ်ားပါေစနွင့္။
တစ္ပန္းကန္စာေလာက္ကိုသာ ေၾကာ္ယူပါ။
တစ္ခါထဲ မ်ားမ်ားေၾကာ္လွ်င္ နူးလြန္တာမ်ိဳးနွင့္ အရသာမဲ့တတ္သည္။
မီးအပူခ်ိန္ကို အျမင့္ဆံုးထားရမည္။ အပူခ်ိန္ေကာင္းေကာင္းနွင့္ ေၾကာ္ရမည္။
ေၾကာ္ေသာ ဒယ္အိုးအရြယ္အစားမွာ ၾကီးမားလွ်င္ ပို၍ က်က္ျမန္ကာ အသီးအရြက္ေၾကာ္ လတ္ဆတ္သည္။
၁။ မီးဖိုေပၚသို႕ ဒယ္အိုးတင္၍ အိုးပူလာလွ်င္ ဆီထည့္ပါ။ဆီမ်ား စံခ်ိန္မွီပူလာလွ်င္ ေလးစိပ္ စိပ္ထားေသာၾကက္သြန္နီကို ရွဲ..ဆိုသည့္ အသံျမည္သိထိ ထည့္ပါ(ထိုအသံသည္ ဆီမ်ား စံခ်ိန္မွီ ပူသည့္အသံ)
၂။ၾကက္သြန္နီ တစ္ခ်က္၊နွစ္ခ်က္ေမႊျပီးသည္နွင္
၃. ထိုေနာက္ ရသာမ်ား ထည့္၍ တစ္ခ်က္ ႏွစ္ခ်က္ ေမႊျပီးလွ်င္ ေရေဖ်ာ္ထားေသာေကာ္မုန္႕ကို ေလာင္းထည့္ျပီးလွ်င္ ေကာ္မုန္႕
ရည္ဆူလာသည္နွင့္ စားသံုးရန္ အသင့္ျဖစ္ပါျပီး။
အစိမ္းေၾကာ္ ေၾကာ္ရာတြင္ သံုးရမည့္ အခ်ိန္မွာ (၃)မိနစ္ (၅) မိနစ္အတြင္းသာ။
ထိုထက္ပိုလြန္ပါက အေရာင္မ်ား ေျပာင္းလဲကာ နူးအိနိုင္ပါသည္။ အစိမ္းေၾကာ္ျဖစ္၍ အစိမ္းၾကြတ္ၾကြတ္ေလးသာစားရသည္မွာ ခံတြင္းေတြ႔ပါသည္။
ၾကိဳက္ႏွစ္သက္က ငရုတ္ေကာင္းမုန္႕ေလး အနည္းငယ္ ျဖဴးနိုင္ပါသည္။
မိမိစားသံုးပါက အခ်ိဳမုန္႕ကိုလဲ ထည့္သြင္းနိုင္ပါသည္။ ေမက အခ်ိဳမုန္႕ကို စားသံုးသူ မဟုတ္၍ ဟင္းခ်က္နည္းေရးသည့္အခါတိုင္း ပါဝင္မည္မဟုတ္ေၾကာင့္ ၾကိဳတင္၍ ေမတၱာရပ္ခံထားပါသည္ရွင္။