ေထာပတ္သီးဟာ အားျဖစ္ေစရံုသာမက ႏွလံုးကို အားေကာင္းေစၿပီး ကင္ဆာကို တိုိက္ ထုတ္ေခ်မႈန္းတဲ့ အသီးတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါ တယ္။ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးျပဳပါတယ္။ ေထာပတ္သီးမွာ အာဟာရဓာတ္မ်ားစြာနဲ ့ ဖိုင္ဘာမွ်င္ ျပည့္၀စြာ ပါ၀င္ပါတယ္။
ဗီိတာမင္ အီးနဲ ့ မိုႏို ျပည့္၀ အဆီ ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္တဲ့ အရင္းအျမစ္ တစ္ခုလည္း ျဖစ္ပါတယ္။
မိုႏို ျပည့္၀ အဆီ (Mono saturated fat) ဆိုတာ အဆီေကာင္း တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
အမ်ိဳးသမီးမ်ားအေပၚ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေလ့လာခ်က္မ်ားက ဗီတာမင္အီးက ကိုလက္စထေရာ ‘ဆိုး’ (သို ့) LDL (low density lipoprotein) အား ဖရီးရယ္ဒီကယ္ မ်ား၏ ဓာတ္တိုးျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးေၾကာင္း ျပသထားခ်က္ရွိတယ္။
ဓာတ္တိုးခံရတဲ့ LDL မ်ားက ေသြးလႊတ္ေၾကာ နံရံမ်ားမွာ ေခ်းခ်ိဳး (plaque) ျဖစ္ေပၚေစရာမွာ အဓိက အေၾကာင္းရင္း တစ္ရပ္ ျဖစ္ပါတယ္။
ေထာပတ္သီး စားသံုးမႈေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳ ေ၀ဒနာရွင္မ်ား {အထူးသျဖင့္ ဆီးခ်ိဳ အမ်ိဳးအစား (၂)} မွာ ႏွလံုးေရာဂါ က်ေရာက္မႈ အႏၱရာယ္ကို ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။
ကင္ဆာတိုက္ဖ်က္ေရး သုေတသနအရ ေထာပတ္သီးႏွင့္ သံလြင္သီးလို ေကာင္းတဲ့ အဆီ ျမင့္မားစြာ ပါ၀င္တဲ့ အစားအစာက ကင္ဆာ အဖုအက်ိတ္မ်ားကို ဖယ္ရွားႏိုင္ပါတယ္။
ေထာပတ္သီးက ရိုးဆက္ ယိုယြင္း ေရာင္ရမ္္းနာ (osteoarthritis) ရဲ့ ဆိုးရြားမႈကို သက္သာေစေၾကာင္း ေနာက္ထပ္ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္က ေတြ ့ရွိခဲ့ပါတယ္။ ေထာပတ္သီး (သို ့) ေထာပတ္သီး အဆီ ပါတဲ့ ေဆးေတာင့္ေပ်ာ့ကို ပဲပိစပ္ဆီနဲ ့ေရာၿပီး ေန ့စဥ္ စားသံုးျခင္းအားျဖင့္ ရိုးဆက္ ေရာင္ရမ္းနာ ျဖစ္ေနတဲ့ ဒူးမ်ားနဲ ့ တင္ပါးဆံုမ်ားကို ပိုမို ေခ်ာမြတ္ေစပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ေ၀ဒနာရွင္မ်ားက အရိုးအဆက္ လႈပ္ရွားမႈ ပိုလုပ္ႏိုင္ၿပီး နာက်င္ ခံစားရမႈ ပိုနည္းေစ ပါတယ္။
F/W Mail - မူရင္းေရးသားသူအမည္မသိပါ
14 Dec 2012
ေထာပတ္သီးရဲ့ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးေက်းဇူး
Friday, December 14, 2012
Taunzalat