ေဆာင္းရဲ့ အေအးဓာတ္ဟာ ဒီရက္ပိုင္းအတြင္း သိသာထင္ရွားစျပဴလာတဲ့အတြက္
ေဟမာန္ကေပးတဲ့ အေအးလိႈင္းေတြအေပၚ ခနၶာကိုယ္က သိသိသာသာ တံု
့ျပန္မႈရိွလာပါေတာ့မယ္။ အေအးဓာတ္ေျကာင့္ ၿဖစ္ေပၚလာတဲ့ ခနၶာကိုယ္က
ေျခဖေနာင့္ကဲြျခင္း၊ နႈတ္ခမ္းကဲြျခင္းစတဲ့ အေရျပားဆိုင္ရာ ျပႆနာမ်ားဟာ
ေဟမာန္ေဆာင္းရဲ့ မရိုးအီတဲ့ အေမြဆိုးမ်ားပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
အေအးဓာတ္လႊမ္းမိုးတဲ့ကာလမွာ အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာဆိုသလို ပိ်ဳေမတို့
ေန့စဥ္စားသံုးေနတဲ့ အစားအေသာက္မ်ားကို ေရြးခ်ယ္စိစစ္ျပီး
စားသံုးေနထိုင္ၾကမယ္ဆိုရင္ အေပၚကဆိုခဲ့တဲ့ ျပႆနာမ်ားနဲ့
စည္းတစ္ဖက္ျခားေနပါလိမ့္မယ္။
ဒုတိယအဆင့္ျဖစ္တဲ့ဘယ္လိုဘယ္ပံုကုသရမယ္ဆိုတဲ့အဆင့္ေရာက္ေတာ့မွာ
မဟုတ္ေတာ့ပါဘူး။ ဒါေျကာင့္ ဒီတစ္ပတ္မွာ ဦးစြာ အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာဆိုတ
ာကိုဂရုသတိကပ္ျပီး အခုအသိရကာဆင္ျခင္ျပင္ဆင္ ႏိုင္ျကေစဖို့ . ..။
၁။ ေဆာ္လမြန္ငါး
ဒီငါးဟာ ဦးေနွာက္အတြက္အကိ်ဳးျပဳေပးတဲ့ အစားအစာျဖစ္ပါတယ္။ ဦးေနွာက္ကို
အက်ိဳးျပဳေပးရံုမက စိတ္ခံစားမႈကိုလည္း အားျပဳေပးပါတယ္။ စိတ္ေရာကိုယ္ပါ
လန္းဆန္းေစပါတယ္။ဦးေနွာက္ေကာင္း စြာအလုပ္လုပ္ဖို့အတြက္ DHA ဆိုတာ
လိုအပ္ပါတယ္။ DHA ဟာ
ေဆာ္လမြန္ငါးမွာ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့အတြက္ ေဆာ္လမြန္ငါးစားဖို့
တိုက္တြန္းရျခင္းပဲျဖစ္ပါတယ္။ တကယ္လို့ ငါးစားတာ မျကိုက္ဘူး၊
ေဆာ္လမြန္ငါးစားဖို့ မလြယ္ကူနိုင္ဘူးဆိုရင္ သစ္သီးဝလံကို စားေပးနိုင္ပါတယ္။
၂။ မုန္လာဥနီ
မုန္လာဥနီဟာ
ကာရိုတင္းဓာတ္အမ်ားဆံုးပါဝင္ပါတယ္။ကိုယ္ခနၶာတြင္းမွာရိွတဲ့ေဘာ္ဒီဆဲလ္ေတြပ်က္စီးတာကို
ရပ္တန့္ေအာင္၊ ေနွးေကြးေအာင္လုပ္ေပးပါတယ္။အမွ်င္ဓာတ္ ေပါေၾကြယ္ဝတဲ့
ဟင္းသီးဟင္းရြက္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ရံုမက ဗီတာမင္ဘီ၊ စီ၊ ဒီနဲ့အီးတို့
အမ်ားအျပားပါဝင္ပါတယ္။
၃။ ဂရိတ္ဖရု
ဗီတာမင္စီ၊ ေဖာ္လစ္အက္ဆစ္နဲ့ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္တို့
ေပါျြကယ္ဝတဲ့အသီးတစ္မို်းျဖစ္တယ္။ တစ္ေန့ကို ေျခာက္ခြက္ေလာက္ေသာက္
သံုးေပးမယ္ဆိုလွ်င္ ကင္ဆာ အမ်ိဳးမိ်ဳးမွ ကာကြယ္ေပးပါလိမ့္မယ္။
ဒါေပမဲ့ဂရိတ္ဖရုကိုတခိ်ဳေဆးဝါးေတြနဲ့အတူသံုးစဲြမယ္ဆိုရင္ေဘးအနၱရယ္တစ္ခ်ိဳ
့ရိွတဲ့အတြက္
သတိျပဳေစခ်င္ပါတယ္။
၄။ မိႈ
ေသြးျဖဳဥေတြကို ေထာက္ပံ့ကူညီေပးတယ္။ ခနၶာကိုယ္တြင္းမွာရိွတဲ့
အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ဖယ္ရွားရွင္းလင္းေပးတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ေပါျကြယ္ဝျပီး
ကိုလက္စထေရာျမင့္မားျခင္းကို တားဆီးေပးပါတယ္။ဆီးခိ်ဳနဲ ့
နွလံုးေရာဂါတို့ကိုလည္းကာကြယ္ေပးပါတယ္။
၅။ ကန္စြန္းဥ
ကန္စြန္းဥပူပူေလးကို ေဆာင္းဥတုကာလမွာ သံုးေဆာင္သင့္ပါတယ္။
ဗီတာမင္ဓာတ္အမို်းမို်း ပါဝင္ျပီး အမွ်င္ဓာတ္လည္းပါဝင္ပါတယ္။ သံဓာတ္၊
ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္တို့လည္းပါဝင္ပါတယ္။
၆။ စြပ္ျပုတ္
စြပ္ျပဳတ္ဟာ ေဆာင္းဥတုကာလမွာ စားသံုးသင့္တဲ့
အစားအစာတစ္မို်းျဖစ္ပါတယ္။စြပ္ျပဳတ္ထဲ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊
အမဲသား၊ဟင္းသီးဟင္းရြက္တို့ ေရာေနွာျပီးစားသံုးနိုင္ပါတယ္။
၇။ ေရႊဖရံုသီး
ဗီတာမင္ဘီဝမ္း၊ စီနဲ ့ေဖာ္လစ္အက္ဆစ္တို ့ပါဝင္တယ္။ ကင္ဆာေရာဂါကိုလည္း ကာကြယ္ေပးနိုင္တယ္။
၈။ ျကက္သြန္ျဖဴ
ျကက္သြန္ျဖူဟာ ေဆာင္းရာသီမွာ အမ်ားဆံုးစားသံုးသင့္တဲ့ဥတစ္မိ်ဳးျဖစ္ပါတယ္။
ခနၶာကိုယ္ကမလိုအပ္တဲ့ အဆီေတြကိုလည္းဖယ္ရွားေပးတယ္။ ဘက္တီးရီးယားေတြကိုလည္း
နိွမ္နင္းေပးတယ္။ ေသြးထံုးတာကိုလည္း ကာကြယ္ေပးနိုင္တယ္။ ေလ့လာေတြ
့ရိွခ်က္မ်ားအရ ျကက္သြန္ျဖဴဟာ နွလံုးရာဂါနဲ ့ ကင္ဆာေရာဂါကို
ကာကြယ္ေပးနိုင္ေျကာင္း ေတြ ့ရိွရတယ္။
၉။ လိေမၼာ္သီး
ခရစၥမတ္ကာလမွာစားသံုးသင့္တဲ့ အသီးတစ္မိ်ဳးျဖစ္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီ
ေပါၾကြယ္ဝတဲ့ အသီးျဖစ္ျပီးေဆာင္းရာသီမွာ ပိ်ဳေမတိုင္း အထူးသံုးေဆာင္သင့္တဲ့
အသီးတစ္မို်းလည္းျဖစ္ပါတယ္။ အရမ္းေအးတဲ့အခိ်န္ေတြမွာ
လိေမၼာ္သီးကိုစားေပးပါ။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြထဲ ခ်က္ျပုတ္တဲ့အခါ
လိေမၼာ္သီးရည္တစ္စက္နွစ္စက္ ထည့္ေပးပါ။ ငါးေျကာ္ေတြ၊ ငါးကင္ေတြထဲမွာလည္း
လိေမၼာ္ရည္ တစ္စက္နွစ္စက္ထည့္ျပီး သံုးေဆာင္နိုင္ပါတယ္။
၁ဝ။ ေဂၚဖီထုပ္
ဗီတာမင္စီေပါျြကယ္ဝတဲ့ဟင္းသီးဟင္းရြက္ထဲမွာ မပါေပမယ့္သဘာဝအမွ်င္ဓာတ္ေတြ
အမ်ားဆံုးပါဝင္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ပဲျဖစ္ပါတယ္။ ခနၶာကိုယ္က ကယ္လိုရီေတြဟာ
ရရိွတဲ့ရာခိုင္နႈန္းထက္ဆံုးရံႈးတဲ့ရာခိုင္နႈန္းက
ပိုမ်ားေနတဲ့အတြက္ေဂၚဖီထုပ္ကို
စားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။ေဆာင္ရမယ့္အခ်က္မ်ားဗီတာမင္စီေပါၾကြယ္ဝတဲ့
အစားအစာမ်ားဟာ ေဆာင္းတြင္းမွာကိုယ္စိတ္က်န္းမာေရးကို ေကာင္းစြာအေထာက္
အကူျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ခနၶာကိုယ္ကို အေအးဒဏ္မွ
ကာကြယ္ေပးျပီးေႏြးေထြးမႈလည္း ျဖစ္ေစပါတယ္။ အစပ္အစားအစာေတြဟာလည္း
ခႏၶာကိုယ္တြင္း ေသြးလည္ပတ္မႈကိုျမန္ဆန္ေစျပီး အေအးဒဏ္ကို
ခံနိုင္ရည္ရိွေစပါတယ္။ေျကာ္ေလွာ္ခ်က္ထားတဲ့ အစားအစာေတြကိုလည္း
စားသင့္ပါတယ္။
ေရွာင္ၾကဥ္ရမယ့္အခ်က္မ်ား
၁။ အေအးေတြ၊ ေရခဲမုန့္ေတြကို မစားေသာက္ပါနဲ့။
၂။ အစားအစာေတြကို စားေသာက္တဲ့အခါမွာ အစိမ္းလိုက္မစားပါနဲ့။
၃။ အဆာမခံပါနဲ ့။ အနီးအနားမွာ သြားရည္စာမုန့္ေတြကို သိမ္းထားပါ။ အလုပ္မ်ားလို့ ထမင္းမစားနိုင္တဲ့အခါ မီွဝဲလို ့ရေအာင္ျဖစ္ပါတယ္။
ေမဝသာန္
Ref : 8 Days Journal
25 Jan 2013
ေဆာင္းအေအးဒဏ္အံတုလို႔ စားေသာက္ရမဲ့ အစားအစာမ်ား
Friday, January 25, 2013
Taunzalat