ျမန္မာ့ ဟင္းလ်ာ မ်ားႏွင့္ အစား အစာ မ်ားခ်က္ ျပဳတ္ရာတြင္ ၾကက္ သြန္ျဖဴ
ကို က်ယ္ျပန္႔ စြာ ထည့္ သြင္း ခ်က္ျပဳတ္ ၾကပါတယ္။ တိုင္းရင္း ေဆးဝါး
ေဖာ္စပ္ ရာတြင္ ပရ ေဆးကုန္ ၾကမ္းအျဖစ္လည္း အသံုးျပဳၾကပါတယ္။
ျမန္မာ့တိုင္းရင္း ေဆး သမား ေတာ္မ်ား ၏ ေဆးခန္းတြင္ လည္း
ေဆးဝါးတစ္မ်ိဳးအျဖစ္ အသံုးျပဳ ေလ့ရွိပါတယ္။ ကြ်မ္းက်င္သူ၏ ညႊန္ၾကားခ်က္၊
ေဆး ညႊန္းအတိုင္း ေဆးဝါးမ်ားကို စနစ္ တက်ေသာက္သံုးျခင္းသည္ သက္ရွည္
က်န္းမာေရးက႑တြင္အဓိကက်ေသာ အခ်က္အလက္တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ အစဥ္သတိ အျမဲရွိ
ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ သိမွတ္စရာမ်ား ကို ပဏာမ
တင္ျပပါရေစ။ ၾကက္သြန္ ျဖဴတြင္ ေသြးက်ဲေစသည့္ အာနိသင္ရွိ သည့္အတြက္
ေသြးမတိတ္ေရာဂါရွိသူ မ်ား၊ မၾကာခဏႏွာေခါင္းေသြးယိုတတ္
သူမ်ားႏွင့္ခြဲစိတ္ကုသမႈခံယူထား သူမ်ား ဟာ ၾကက္သြန္ျဖဴစားသံုးျခင္းကို ေရွာင္ရွားသင့္ပါတယ္။ၾကက္သြန္ျဖ ဴကို
အလြန္ အကြ်ံ စားသံုး မိျခင္း ျဖင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴတြင္ ပါဝင္ေသာ အခ်ိဳဓာတ္
မ်ားႏွင့္ ဓာတ္ မတည့္ မႈ (Garlic Allergy) ျဖစ္ကာ ေခြ်းထြက္မ်ားျခင္း၊
လည္ေခ်ာင္းနာ ျခင္း၊ မူးေဝျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္း တို႔ျဖစ္ေပၚ ခံစားရႏိုင္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ ပ်ားရည္ေဆးႏွင့္ ကာကြယ္ပါ
ဒီနည္းကေတာ့ ေရွးက်တဲ့နည္း ျဖစ္ေပမယ့္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့ အာဟာရမ်ား
ပါဝင္တဲ့ ေဆးဝါးနည္း တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ လတ္ဆတ္တဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴဥတစ္လံုးကို
အခြံႏႊာၿပီး သန္႔ရွင္းေသာ ဖ်ာခ်ဳပ္အပ္နဲ႔ ၅ခ်က္- ၆ခ်က္ခန္႔ေဖာက္ကာ
ပ်ားရည္ထည့္ ထားတဲ့ ပုလင္းထဲတြင္ စိမ္ထားပါ။ ထိုပ်ားရည္
လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္း ကို နံနက္ တစ္ႀကိမ္၊ ညတစ္ႀကိမ္
စားသံုးေပးျခင္းအားျဖင့္ေသြးတို းေရာဂါ
နဲ႔ ႏွလံုး ေသြးေၾကာ က်ဥ္း ေရာဂါ ရွင္မ်ား အတြက္ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာ
ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴတြင္ပါရွိေသာ Allicin ျဒပ္ေပါင္းသည္
ေဆးဖက္ဝင္ အာနိ သင္မ်ားကို ရရွိေစသည္ဟု သုေတ သနပညာရွင္မ်ားက မွတ္ခ်က္ေပး
ထားပါတယ္။
ေဆးသိပံၸသုေတသန ေတြ႔ရွိခ်က္ အဆုိ
ေသြးခဲျခင္း၊ ေသြးလႊတ္ေၾကာ မ်ားက်ဥ္း ေျမာင္းျခင္း၊ ေသြးေၾကာ
မာခဲျခင္းတို႔ကိုထိေရာက္စြာ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္သည့္ အာနိသင္ရွိပါတယ္။
ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ေသြးလွည့္ပတ္မႈ ေကာင္းမြန္ေစတဲ့အတြက္ ႏွလံုးေသြး
ေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ၊ ေလျဖတ္၊ ေလ သင္တုန္းေရာဂါနဲ႔ေလငန္းေရာဂါအျပ င္
ေျခဖ်ားလက္ဖ်ားသို႔ ေသြးေရာက္ရွိမႈ နည္းေသာ ေရာဂါသည္မ်ားအေနျဖင့္
ၾကက္သြန္ျဖဴကို ပံုမွန္စားေနက်အစား အစာေတြထဲမွာထည့္သြင္းစားသံုးသင့ ္ တယ္လို႔ ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ားမွ တိုက္တြန္း အႀကံျပဳထားပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ အစြမ္း ေသြးတုိးေရာဂါအတြက္ အ့ံမခန္း
Ace Inhibitor ကဲ့သို႔ အာနိသင္ ရွိသည့္ Gamma-Glutamyl Cysteine
ပါဝင္တဲ့အတြက္ ေသြးတိုးက်ေစသည္ ဟု သုေတသန စာတမ္းအခ်ိဳ႕တြင္
ထုတ္ေဖာ္ေရးသားထားပါတယ္။ လတ္တေလာခံစားေနရသည့္ မျပင္း ထန္ေသာ
ေသြးတိုးေရာဂါႏွင့္ နာတာ ရွည္ ေသြးတိုးေရာဂါလူနာမ်ားအေန ျဖင့္
ၾကက္သြန္ျဖဴကို စားသံုးေပးသင့္ ေၾကာင္း သိရပါတယ္။
အပင္ထြက္ ဓာတုျဒပ္စင္မ်ား (Phytochemical)
ၾကက္သြန္ျဖဴတြင္ ပါဝင္ေသာ အဓိကက်သည့္ ျဒပ္ေပါင္းမ်ားမွာ ေအာက္ပါအတိုင္း ျဖစ္ပါတယ္-
- Lecithin - Allicin - Beta Sitosterol
- Garlic Oil
- Linoleic Acid
- Palmitic Acid
က်န္းမာေရးစာတိုမ်ားစုစည္းမွဳ ( FB မွကူးယူပါသည္ )
Posted in: ၾကက္သြန္နီ/ျဖဴ