Pages - Menu

14 Oct 2013

ဖရဲသီး ေဖ်ာ္ရည္ အစြမ္း

  အားကစား လုပ္ၿပီးခ်ိန္တြင္ ခံစားရသည့္ ၾကြက္သားေတာင့္္တင္း နာက်င္မွဳ သက္သာေစရန္

ဖရဲသီး ေဖ်ာ္ရည္ေသာက္ပါဟု ေလ့လာမွဳ အသစ္က တုိက္တြန္းလုိက္သည္။

      ဖရဲသီးတြင္ ပါ၀င္သည့္ အမုိင္ႏုိအက္ဆစ္ L - citrulline သည္ အားကစားသမားမ်ား၏ နာက်င္မွဳ

ခံစားရခ်ိန္ကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး သက္လံုေကာင္းမြန္ေစျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း ေလ့လာသူတုိ႕က ယံုၾကည္

ၾကသည္။


     ေႏြရာသီတြင္ ေရပန္းစားသည့္ ဖရဲသီးေဖ်ာ္ရည္ကို အားကစားသမားမ်ား ႏွစ္ၿခိဳက္စြာ ေသာက္သုံး

ေလ့ရွိသည္။ စိုက္ပ်ိဳးေရးႏွင့္ စားနပ္ရိကၡာ ဂ်ာနယ္ မွတ္တမ္းတစ္ခု၌ ဖရဲသီးတြင္ အက္တီေအာက္ဆီးဒင့္

ဂုဏ္သတိၱရွိၿပီး ၾကြက္သားတြင္ ပရုိတင္းဓာတ္ ျပည့္၀ေစရန္ႏွင့္ အားကစားသမားမ်ား သက္လံုေကာင္း

ေစရန္ အားေပးေၾကာင္း ေဖၚျပၿပီး ျဖစ္သည္။

    သုိ႕ရာတြင္ ဖရဲသီးတြင္  L - citrulline ပါ၀င္သျဖင့္ ၾကြက္သားေတာင့္တင္း နာက်င္မွဳ သက္သာ

ေစေၾကာင္းကိုမူ ယခု ပထမဆံုးအႀကိမ္ ေတြ႕ရွိျခင္း ျဖစ္သည္။

        ေလ့က်င့္ခန္း မလုပ္မီ တစ္နာရီအလုိတြင္ L - citrulline မပါေသာ ေဖ်ာ္ရည္ႏွင့္ L - citrulline

ပါသည့္ ေဖ်ာ္ရည္တုိ႕အား တုိက္ေကြ်းခဲ့ရာ L - citrulline ပါသည့္ ေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္သူတို႕သည္

ၾကြက္သားေတာင့္တင္း နာက်င္မွဳ သိသိသာသာ သက္သာေလ်ာ့ပါးမွဳ ရွိေၾကာင္း ေလ့လာ ေတြ႕ရွိ

ရသည္။

    အေၾကာင္းမွာ L - citrulline သည္ လက္တစ္အက္ဆစ္ ဖယ္ရွားမွဳ ျဖစ္စဥ္ကို ျမန္ဆန္ေစ၍ ျဖစ္

ေၾကာင္း လက္တစ္ အက္ဆစ္ စုပံုျခင္းသည္ ၾကြက္သား ပူစပ္ပူေလာင္ ျဖစ္ျခင္းႏွင့္ နာက်င္မွဳကုိ

 ျဖစ္ေစေၾကာင္း သိရသည္။

          ထုိ႕ျပင္ ဖရဲသီးကုိ ပံုမွန္စားလွ်င္ ကို္ယ္အေလးခ်ိန္ ျမင့္တက္မွဳကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏွိဳင္ေၾကာင္းႏွင့္

 ေသြးေၾကာ တြင္း၌ အဆီခဲ စုပံုမွဳကို ေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္ေၾကာင္း ကိုလည္း ေတြ႕ရွိရေၾကာင္း ေလ့လာ

သူတုိ႕က ရွင္းျပထားသည္။


ZKO

Ref: ျပည္ျမန္မာ ဂ်ာနယ္ ( ၂၂ . ၈ . ၂၀၁၃ )

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More