ကြ်ဲေကာသီးတို
့သည္ အခ်ဥ္ဓာတ္အက္ဆစ္ပါရွိေသာ အသီးမ်ိဳးႏြယ္၀င္ျဖစ္ျပီး၊ ကမၻာေပၚရွိ
အခ်ဥ္သီးမ်ိဳးႏြယ္ထဲတြင္ အၾကီးဆံုးအမ်ိဳးအစား ျဖစ္ပါသည္။ အေရွ
့ေတာင္အာရွႏိုင္ငံမ်ားျဖစ္ေ
ပံုမွန္အားျဖင့္ ကြ်ဲေကာသီးကို သူ ့ခ်ည္းဘဲ
အစိပ္လိုက္အခြံႏႊာ၍ စားၾကသလို၊ ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ ေဖ်ာ္ေသာက္ၾက ပါသည္။
အခ်ဥ္ဓာတ္ကဲေသာ ကြ်ဲေကာသီးကိုေတာ့ သၾကား (သို ့မဟုတ္) ပ်ားရည္ (သို ့မဟုတ္)
ႏြယ္ခ်ိဳမႈန္၊့ ဆား အနဲငယ္ ႏွင့္ ငရုပ္သီးမႈန္ ့တို ့ျဖင့္
ေရာစပ္၍စားၾကပါသည္။ ဟင္းလ်ာအျဖစ္ အသုပ္သုပ္ စားလို ့ရပါသည္။ တရုပ္
ႏို္င္ငံတြင္ ကြ်ဲေကာသီးအခြံ၏ အနံ ့အရသာျဖင့္ သၾကားလံုး ျပဳလုပ္ၾကသလို၊
တရုပ္ရိုးရာ အခ်ိဳပြဲဟင္းရည္အျဖစ္ ေသာက္သံုးေလ့ရွိၾကပါသည္။
ေဆးပညာရႈေထာင့္မွ ၾကည့္ပါက၊ ၁၉၀-ဂရမ္ရွိေသာ ကြ်ဲေကာသီးထဲတြင္ ဆိုဒီယမ္ (၂) မီလီဂရမ္၊ ကစီဓာတ္ (၁၈.၃) ဂရမ္၊ ပရုိတင္း (၁.၄) ဂရမ္၊ ဗီတာမင္စီ (၁၁၅.၉) ဂရမ္၊ ကယ္စီယမ္ (၈) မီလီဂရမ္၊ သံဓာတ္ (၀.၂) မီလီဂရမ္၊ မဂနီစီယမ္ (၁၁) မီလီ ဂရမ္၊ ေဖာ့စဖရက္စ္ (၃၂) မီလီဂရမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ (၄၁၀) မီလီဂရမ္၊ ဇင့္ (၀.၁၅) မီလီဂရမ္၊ ေကာ့ပါး (၀.၀၉၁) မီလီဂရမ္၊ မဂနီ စီယမ္ (၀.၀၃၂) မီလီဂရမ္၊ သီအာမင္ (၀.၀၆၅) မီလီဂရမ္၊ ရီဘိုဖလာဗင္ (၀.၀၅၁) မီလီဂရမ္၊ နီအာစင္ (၀.၀၄၁၈) မီလီဂရမ္ ႏွင့္ ကယ္လိုရီ (၇၂) ပါရွိပါသည္။ အဆိုပါ အာဟာဓာတ္မ်ားျဖင့္ ေပါၾကြယ္၀သည့္အတြက္ ကြ်ဲေကာသီး က လူသားတို ့က်န္းမာေရးကို တစ္ဖက္တစ္လမ္းမွမ်ားစြာ အေထာက္အကူ ျပဳေပးႏိုင္ပါသည္။ အထူးသျဖင့္ တရုပ္ရိုးရာေဆးျမီးတို ကုထံုးမ်ားတြင္ ကြ်ဲေကာသီးကို အသံုးျပဳေလ့ရွိၾကပါသည္။
1. ကြ်ဲေကာသီး၏ အေရက အစာအိမ္ကို အယ္ကာလိုင္းအျဖစ္ ဓာတ္ျပဳေပးႏိုင္ေသာေၾကာင့္၊
2. ကြ်ဲေကာသီး၏အသား ကို ဖံုးအုပ္ထားေသာ အျဖဴေရာင္အခြံပါးလႊာထဲတြင္ bioflavonoid ဓာတ္ ပါရွိေပရာ၊ ထိုဓာတ္က ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားပ်ံ ့ႏွံ ့မႈ ကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္စြမ္းရွိပါသ
3.ဗီတာမင္စီ အေျမာက္ျမားပါရွိသည့္အတြက္ ေသြးလႊတ္ေၾကာမ်ားကို ဆန္ ့က်ံဳ ့ ေပ်ာ့ေျပာင္းေစႏိုင္သည့့္ျပ
ေစႏိုင္သျဖင့္ ႏွလံုးကို က်န္းမာေစပါသည္။ ထို ့ျပင္ ကြ်ဲေကာသီးကို မွန္မွန္စားေပးျခင္းျဖင့္ ကိုလက္စထေရာ က်ေစႏိုင္ေသာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ေပၚမႈ အလားအလာကို ဟန္ ့တားေပးႏိုင္ပါသည္။
4. ခႏၶာကို္ယ္အေလးခ်ိန္ က်လိုသူမ်ားအတြက္ ကြ်ဲေကာသီးက ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္။ အင္ဇိုင္းကို ေလာင္ကြ်မ္း ေစျပီး၊ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ကစီ ႏွင့္ သၾကား တို ့ကို စုပ္ယူေပးသျဖင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို က်ေစပါသည္။ ထို ့ျပင္ ကြ်ဲေကာသီးထဲ တြင္ အမွ်င္ဓာတ္ အေျမာက္အမ်ားပါရွိျခင္း
ေၾကာ
ကြဲ်ေကာသီးသည္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ဖယ္ထုတ္ေပးကာ၊ ေသြးကုိလဲသန္ ့စင္ေစပါ သည္။
6. ကြ်ဲေကာသီး စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ပင္ပန္းႏြမ္းလ်ျခင္း၊ အိ္ပ္မေပ်ာ္ဘဲမ်က္ေစ့ေၾကာင္
7. ကြ်ဲေကာသီးထဲတြင္ ပိုတက္စီယမ္ အေျမာက္အမ်ားပါရွိသည့္အတြက္
8.ပန္းနာရင္က်ပ္ ကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။
9. ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္မ်ား ခႏၶာကိုယ္ေဖာေရာင္ ျခင္းအတြက္ ကြ်ဲေကာသီး စားေပးသင့္ပါသည္။
10. ဗီတာမင္စီ အေျမာက္အမ်ားပါရွိျခင္းေၾကာ
11. ကြ်ဲေကာသီးထဲတြင္ ပါရွိေသာ ပိုတက္စီယမ္က၊ အရိုးပြျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျပီး၊ အရိုးကိုခိုင္မာေစပါသည္။ ထို ့ျပင္ ၾကြက္သားမ်ား က်ံဳ ့ျခင္းဆန္ ့့ျခင္းကို အားေပးသျဖင္ ့ ေျခသလံုးၾကြက္သားမ်ားကို ၾကြက္မတက္ေစ ႏိုင္ပါ။
12. ေသြးအားနည္းေရာဂါ မွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။
အသားအေရအတြက္ ကြ်ဲေကာသီးအစြမ္း။
အသားအေရဆိုသည္မွာ ခႏၶာကိုယ္ႀကီးတစ္ခုလံုးကို လႊမ္းၿခံဳကာရံေပးထားေသာ အႀကီးဆံုးအဂၤါတစ္ခုျဖစ္သည့္
ကြ်ဲေကာသီးသည္ အခ်ဥ္သီးမ်ိဳးႏြယ္ထဲတြင္ အၾကီးဆံုးအသီးျဖစ္သျဖင့္ ဗီတာမင္စီ ၾကြယ္၀စြာပါရွိျခင္းျခင္းေၾ
မပင္မပန္း အလုပ္မရႈပ္ေစဘဲ၊ မိမိ အိမ္မွာပင္ ကြ်ဲေကာသီး ျဖင့္ အသားအေရထိန္းသိမ္းႏိုင္ပါသည
မွတ္ခ်က္။
(၁) အသားကို ဖံုးအုပ္ထားေသာ အျဖဴေရာင္အခြံပါးသည္ အတန္ငယ္ ခါးသက္သက္ရွိေသာ္လဲ၊ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကို ေကာင္းစြာ ႏွိမ္ႏွင္းႏိုင္သည့္အတြက္ ထိုအခြံပါးကို စားေပးသင့္ပါသည္။
(၂) အေလးခ်ိန္စီးေသာ ကြ်ဲေကာသီးသည္ အရည္လည္းပိုရႊမ္းပါသည္။
(၃) အျဖဴေရာင္ သီးထက္ ပန္းေရာင္ (သို ့မဟုတ္) အနီေရာင္ အသီးတို ့ကအရသာပိုခ်ိဳျပီး၊ အာဟာရဓာတ္လဲ ပိုပါသည္။
(၄) အမွည့္လြန္ျပီး ေပ်ာ့ေနေသာ အသီးမ်ားႏွင့္ ဒဏ္ရာရွိေနေသာအသီးမ်ားကို ေရွာင္ရွားသင့္ပါသည္။
သတိျပဳရန္။
(၁) အခ်ိဳ ့ေသာသူမ်ားသည္ ေမြးရာပါ ဗို္က္တာမင္စီ ႏွင့္ ဓာတ္မတည့္သူမ်ားရွိပါသည့္အတ
(၂) ဗို္က္တာမင္စီ ၾကြယ္၀ေသာ သီးႏွံျဖစ္သျဖင့္ အလြန္အကြ်ံစားသံုးပါက၊ ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္တည္ျခင္း၊ ၀မ္းခ်ဳပ္ ျခင္းစသည့္ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ား ျဖစ္ေစႏို္င္ပါသည္။
(၃) ကြ်ဲေကာသီး ကို သံပုရာသီး ႏွင့္တြဲဖက္မစားသင့္ပါ။ ေသေစႏိုင္ပါသည္။
++++++++
“ အာေရာဂ်ံ ပရမံလာဘံ ” က်န္းမာေရး သည္ လာဘ္ၾကီးတစ္ပါးပါ။ ေရာဂါျဖစ္လာမွ ကုသျခင္းထက္၊ ၾကိဳတင္ကာ ကြယ္ျခင္းက အေကာင္းဆံုးနည္းလမ္းပါ။ ယေန ့ကမၻာေပၚတြင္ အျဖစ္မ်ားျပီး၊ ကုသရန္ခက္ခဲေသာ ကင္ဆာေရာဂါ ဆိုးၾကီးမ်ားအတြက္ ကြ်ဲေကာသီးက တစ္ဖက္တစ္လမ္းမွ ေကာင္းက်ိဳးျပဳေပးလွ်က္ရွိရ
ဘာသာျပန္သူ (ေပါက္ေပါက္)
ref : internet (health benefits of Pomelo)