အဆိုပါေၾကညာခ်က္ကို ၿဗိတိသွ်မွ အယ္လ္ဇိုင္းမားတိုက္ဖ်က္ေရး ဌာနက ထုတ္ျပန္ခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။ တစ္ေန႔လ်င္ ေကာ္ဖီ(၃)ခြက္မွ (၅)ခြက္ထိ ေသာက္သံုးသည့္ သက္လတ္ပိုင္းမ်ားတြင္ အသက္ႀကီးလာခ်ိန္အတြင္း အယ္လ္ဇိုင္းမား ျဖစ္လာႏိုင္သည့္ အေျခအေန (၇၀)ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ေလ်ာ့က်လာေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ခဲ့ၾကသည္။
ထိုသို႔ျဖစ္ရျခင္းမွာ ေကာ္ဖီအတြင္း ပါ၀င္ေနသည့္ ကာဖိန္းဓာတ္မွာ အယ္လ္ဇိုင္းမား လံႈ႕ေဆာ္မႈမ်ားကို တိုက္ဖ်က္ပစ္လိုက္ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ႏိုင္ေၾကာင္း ယူဆရၿပီး အေၾကာင္းရင္းကို ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ရန္ တိတိက်က် ေလ့လာသြားဦးမည္ဟု ေဒါက္တာဆူဇန္နီ ဆိုရင္ဆန္က ေျပာၾကားခဲ့သည္။
လြန္ခဲ့ေသာ (၁၀)စုႏွစ္မ်ားအတြင္း ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းသည္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျပဳသည္ဟု လူအမ်ားစုက လက္မခံခဲ့ေသာ္လည္း ယခုအခါ ထိုအစြဲကို ေျပာင္းလဲရန္ အခ်ိန္တန္ၿပီဟု ေဒါက္တာဆူဇန္နီက ဆိုသည္။
သက္လတ္ပိုင္း အရြယ္မ်ားအတြင္း ေကာ္ဖီမ်ားမ်ားေသာက္ျခင္းသည္ အယ္လ္ဇိုင္းမား ကာကြယ္ျခင္းအတြက္ အေကာင္းဆံုး လုပ္ေဆာင္ခ်က္တစ္ခုဟု သူမက ေျပာဆိုခဲ့သည္။ ဆြီဒင္ႏွင့္ ဖင္လန္ႏိုင္ငံမွ သုေတသနပညာရွင္မ်ားပါ ပူးေပါင္းပါ၀င္ခဲ့သည့္ ယခုသုေတသန လုပ္ငန္းအတြင္း သက္လတ္ပိုင္းအရြယ္ အမ်ိဳးသား၊ အမ်ိဳးသမီး (၁၅၀၀)၏ ပံုမွန္ေကာ္ဖီႏွင့္ လက္ဖက္ရည္ စြဲစြဲၿမဲၿမဲ ေသာက္သံုးေသာ ပမာဏမ်ားအလိုက္ ခြဲျခားေလ့လာခဲ့ျခင္းဟု သိရသည္။
လက္ဖက္ရည္ေသာက္ျခင္းေၾကာင့္ အယ္လ္ဇိုင္းမားအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးေရာ ဆိုးက်ိဳးပါ မေတြ႕ရဟု သုေတသီမ်ားက အယ္လ္ဇိုင္းမားတိုက္ဖ်က္ေရး အစီရင္ခံစာတြင္ ေရးသားထားသည္။ ထို႔အျပင္ ေကာ္ဖီမ်ားမ်ားေသာက္ျခင္းသည္ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါ ကာကြယ္ေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္ေသာ္လည္း အျခားေသာ က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ားႏွင့္ ႀကံဳေတြ႕လာႏိုင္သည္ကိုလည္း ပညာရွင္မ်ားက သတိေပးထားသည္။
တစ္ေန႔ေကာ္ဖီ (၇)ခြက္မွ်ထိ ေသာက္ေသာသူမ်ားတြင္ ရင္တုန္ျခင္း၊ အိပ္ေရးပ်က္ျခင္းစသည့္ အေျခအေနမ်ား ျဖစ္လာႏိုင္ေၾကာင္း ေဒါက္တာဆူဇန္နီက ေျပာၾကားသြားသည္။
Source: thaindian