ဗမာၾကက္(ခ) အိမ္ၾကက္......................၁ ေကာင္(၄၀က်ပ္သားခန္.)
ငွက္ေပ် ာအူ......................................၁ ခု( ၂ ေတာင္ခန္.ရိွေသာ)
ၾကက္သြန္နီ.......................................၂ လုံး
ၾကက္သြန္ၿဖဴ.......................................၅ တက္
ခ်င္းေသးေသး.....................................၁ တက္
စပါးလင္...........................................၂ ေခ်ာင္း(အၿဖဴ ပိုင္းသာ)
ငရုတ္ပြေတာင့္နီအရွည္(အေရာင္လွေသာ)..၅ ေတာင့္ခန္.(ေရစိမ္ထားပါ)
ရွမ္းနံနံ............................................. ၃ပင္ခန္.(ပါးပါးလွီး)
ဆား(ငါးငံၿပာရည္) ၊ ၾကက္သားမွဳန္. (ဟင္းခတ္မွဳန္.)
ၾကက္သားတစ္ေကာင္လုံး( ေခါင္း ၊ေၿခေထာက္ ၊ အတြင္းကလီစာပါ) ကို
အေနေတာ္အတုံးမ်ားတုံးၿပီး၊ ဆား ၊ ဟင္းခတ္မွဳန္.၊ ေထာင္းထားေသာခ်င္း ၊ နႏြင္းမွဳန္.တို.နဲ.နယ္ၿပီးႏွပ္ထားပါ။
ငွက္ေပ်ာအူ တိုင္အရင့္ေတြကို..အတြင္းအၿဖဴသားအရြက္လိပ္ေရာက္ခါနီးထိကို
ခြါထုတ္ပစ္ပါ။အၿဖဴ ေရာင္အူတိုင္ေလးကို လက္ ၂ဆစ္ခန္.လွီးၿဖတ္ၿပီးသံပုရာရည္(သို.) ဗီနီဂါရည္ပါေသာေရမွာစိမ္ထားပါ။
(အေရာင္းမေၿပာင္းေစေရန္သတိၿပဳပါ )
ေရစိမ္ထားေသာငရုတ္သီး၊ စပါးလင္ ၊ ၾကက္သြန္နီ ၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ေတြကိုညွက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ။
ဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာဆီအနည္းငယ္ကိုအပူေပးၿပီး..ေထာင္းထားေသာအေရာကို
ဆီသတ္ပါ။
အနည္းငယ္ေမႊးလာလွ်င္..အရသာနယ္ထားတဲ့ၾကက္သားေတြေပါင္းထည့္ေမႊ
ေပးပါ။ ၾကက္သားေတြ..အေပၚယံတင္းၿပီး..လုံးသြားၿပီဆိုမွ..ေရအနည္းငယ္
၀ိုက္ထည့္ကာအဖုံးပိ္တ္ၿပီး..ၾကက္သား ၃ပုံ ၂ပုံ ႏွဴးသည္အထိခ်က္ပါ။
ထိုအခ်ိန္ေရာက္မွ..သံပုရာရည္စိမ္ထားတဲ့ ငွက္ေပ်ာ အူႏုဖတ္ေတြ ေပါင္းထည့္
ေပးပါ။
ဆားး(ငါးငံၿပာရည္ ) ၊ ၾကက္သားမွဳ န္.( ဟင္းခတ္မွုန္.) တို.နဲ.အရသာသြင္းပါ။
ေနာက္ဆုံးပါးပါးလွီးထားေသာ..ရွမ္းနံနံ ေလးေတြအုပ္ၿပီးသုံးေဆာင္ႏိူင္ပါ
သည္။
ၾကက္သြန္နီ.......................................၂ လုံး
ၾကက္သြန္ၿဖဴ.......................................၅ တက္
ခ်င္းေသးေသး.....................................၁ တက္
စပါးလင္...........................................၂ ေခ်ာင္း(အၿဖဴ ပိုင္းသာ)
ငရုတ္ပြေတာင့္နီအရွည္(အေရာင္လွေသာ)..၅ ေတာင့္ခန္.(ေရစိမ္ထားပါ)
ရွမ္းနံနံ............................................. ၃ပင္ခန္.(ပါးပါးလွီး)
ဆား(ငါးငံၿပာရည္) ၊ ၾကက္သားမွဳန္. (ဟင္းခတ္မွဳန္.)
ၾကက္သားတစ္ေကာင္လုံး( ေခါင္း ၊ေၿခေထာက္ ၊ အတြင္းကလီစာပါ) ကို
အေနေတာ္အတုံးမ်ားတုံးၿပီး၊ ဆား ၊ ဟင္းခတ္မွဳန္.၊ ေထာင္းထားေသာခ်င္း ၊ နႏြင္းမွဳန္.တို.နဲ.နယ္ၿပီးႏွပ္ထားပါ။
ငွက္ေပ်ာအူ တိုင္အရင့္ေတြကို..အတြင္းအၿဖဴသားအရြက္လိပ္ေရာက္ခါနီးထိကို
ခြါထုတ္ပစ္ပါ။အၿဖဴ ေရာင္အူတိုင္ေလးကို လက္ ၂ဆစ္ခန္.လွီးၿဖတ္ၿပီးသံပုရာရည္(သို.) ဗီနီဂါရည္ပါေသာေရမွာစိမ္ထားပါ။
(အေရာင္းမေၿပာင္းေစေရန္သတိၿပဳပါ )
ေရစိမ္ထားေသာငရုတ္သီး၊ စပါးလင္ ၊ ၾကက္သြန္နီ ၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ေတြကိုညွက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ။
ဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာဆီအနည္းငယ္ကိုအပူေပးၿပီး..ေထာင္းထားေသာအေရာကို
ဆီသတ္ပါ။
အနည္းငယ္ေမႊးလာလွ်င္..အရသာနယ္ထားတဲ့ၾကက္သားေတြေပါင္းထည့္ေမႊ
ေပးပါ။ ၾကက္သားေတြ..အေပၚယံတင္းၿပီး..လုံးသြားၿပီဆိုမွ..ေရအနည္းငယ္
၀ိုက္ထည့္ကာအဖုံးပိ္တ္ၿပီး..ၾကက္သား ၃ပုံ ၂ပုံ ႏွဴးသည္အထိခ်က္ပါ။
ထိုအခ်ိန္ေရာက္မွ..သံပုရာရည္စိမ္ထားတဲ့ ငွက္ေပ်ာ အူႏုဖတ္ေတြ ေပါင္းထည့္
ေပးပါ။
ဆားး(ငါးငံၿပာရည္ ) ၊ ၾကက္သားမွဳ န္.( ဟင္းခတ္မွုန္.) တို.နဲ.အရသာသြင္းပါ။
ေနာက္ဆုံးပါးပါးလွီးထားေသာ..ရွမ္းနံနံ ေလးေတြအုပ္ၿပီးသုံးေဆာင္ႏိူင္ပါ
သည္။