အနံ
့အရသာႏွင့့္ျပည့္စုံေသာ mulberry မ်ိဳးႏြယ္၀င္ ပိႏၷဲပင္သီးပင္တို ့သည္
ကမၻာ့ အၾကီးဆံုး ႏွစ္ရွည္ခံသီးႏွံပင္ျဖစ္ျပီး၊ အိႏိၵယႏိုင္ငံ
ေတာင္ဘက္ပိုင္းတြင္ ဘီစီ ၂ဝဝဝ ခန္ ့ကတည္းက စတင္ေပါက္ေရာက္ခဲ့ၾကသည္။
ပိႏၷဲသီးတို ့သည္ အိမ္မာ ႏွင့္ အိမ္ေ ပ်ာ့ ဟူ၍ (၂)မ်ိဳး ရွိျပီး၊ အသားထူ၍
အဆံထဲတြင္အခ်ဳိရည္မ်ားအိုင္ထြန္းေသာ အသား ကြ်တ္ဆတ္ဆတ္အိမ္မာသီးကုိ
ပို၍လူၾကိဳက္မ်ား၏။ ပိႏၷဲသီးကို အဆာေျပအခ်ိဳပြဲသစ္သီး အျဖစ္စားၾကသလို၊ ယို၊
ဂ်ယ္လီ၊ ေရခဲမုန္ ့ စည္သြပ္ဗူး အျဖစ္ေသာ္လည္းေကာင္း၊ အေစ့ကိုျပဳတ္၍ ေသာ္
လည္းေကာင္း၊ အသီးႏုႏုကို ျပဳတ္ကာ ပိႏၷဲသီးသုပ္၊ ပိႏၷဲသီး သနပ္၊
၀က္နံရိုးပႏၷဲသီးဟင္းရည္၊ ပိႏၷဲသီးထား၀ယ္ခ်က္၊ တာလေပါ့ဟင္းရည္ စ သည္ျဖင့္
အမ်ိဳးမ်ိဳးခ်က္စားႏိုင္သည္။
ပိႏၷဲသီးသည္ အနံ ့အရသာႏွင့္ျပည့္စံုရံုသာမက၊ လူသားတို ့က်န္းမာေရးအတြက္ မရွိ မျဖစ္ လိုအပ္ေသာ ဗီတာမင္ႏွင့္သတၱဳဓာတ္ တို ့ အေျမာက္အမ်ား ပါရွိ သည့္ျပ င္၊ ေဘးဥပါသ္ျဖစ္ေစေသာ ကယ္လိုရီပမာဏပါ၀င္မႈအလြန္နည္းပါး၏။ အသီး သာ မက၊ အေစ့ ႏွင့္ အျမစ္တို ့ သည္လည္း ေဆးဘက္၀င္ၾကသည္္။ ကမၻာ့စားနပ္ရိကၡာ အဖြဲ ့အစည္း၏ ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ခ်က္အရ၊ ၁၀၀ ဂရမ္ ပမာဏရွိသာ ပိႏၷဲသီးထဲတြင္ ဆိုဒီယမ္ (၃) မီလီဂရမ္၊ ကစီဓာတ္ (၂၄) ဂရမ္၊ ေက်ညက္လြယ္ေသာ အမွ်င္ဓာတ္ (၂) ဂရမ္၊ ပရိုတင္း (၁) ဂရမ္၊ ဗီတာမင္ေအ (၂၉၇) IU၊ ဗီတာမင္စီ (၆.၇) မီလီဂရမ္၊ သီ အာမင္ (၀.၀၃) မီလီဂရမ္၊ ရီဘိုဖလာဗင္ (၀.၁၁) မီလီဂရမ္၊ နီအာစင္း (၀.၄) မီလီ ဂရမ္၊ ဗီတာမင္ ဘီ-၆ (၀.၁၀၈) မီလီဂရမ္၊ ေဖာလိပ္ (၁၄) မိုက္ခရိုဂရမ္၊ ကယ္လ္စီ ယမ္ (၃၄) မီလီဂရမ္၊ သံဓာတ္ (၀.၆) မီလီဂရမ္၊ မဂၢနီစီယမ္ (၃၇) မီလီဂ ရမ္၊ ေဖာ့ စဖရက္ (၃၆) မီလီဂရမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ (၃၀၃) မီလီဂရမ္၊ ဆိုဒီယမ္ (၃) မီလီဂရမ္၊ ဇင့္ (၀.၄၂) မီလီဂရမ္၊ ေကာ့ပါး (၀.၁၈၇) မီလီဂရမ္၊ မဂနီးစ္ (၀.၁၉၇) မီလီဂရမ္၊ စီလီနီ ယမ္ (၀.၆) မိုက္ကရိုဂရမ္၊ အဆီ (၀.၃) မီလီဂရမ္၊ ျပည့္၀ဆီ (၀.၀၆၃) မီလီဂရမ္၊ မုိႏို မျပည့္၀ဆီ (၀.၀၄၄) မီလီဂရမ္၊ ပိုလီမျပည့္၀ဆီ (၀.၀၈၆) မီလီဂရမ္၊ ကယ္လိုရီ ၉၄ တို ့ အသီးသီးပါရွိ ၾကပါသည္္။
(၁) ခႏၶာကိုယ္အတြက္ တစ္ေန ့တာလိုအပ္ခ်က္ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းပမာဏကို ပိႏၷဲသီးတစ္ခြက္စာထဲမွ အလံုအေလာက္ ရရွိေစႏိုင္၏။ ေသြးျဖဴဥဆဲလ္မ်ားကိုေ ကာင္း က်ိဳးျပဳ၍့ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစံနစ္ကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစသည့့္ျပင္ ဗီတာမင္စီမ်ားစြာ ပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ အေအးမိႏွာေစးေခ်ာင္းဆိုးျခင္းစေသာ ဗိုင္းရပ္စ္ရာသီဖ်ား မ်ား ႏွင့္ ျပင္ပဗက္တီးရီးယားပိုးအမ်ိဳးမ်ိဳး တို ့ ကူးစက္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါသည္္။
(၂) ပိႏၷဲသီးထဲတြင္ပါရွိေသာ lignans, isoflavones ႏွင့္ saponins ဓာတ္မ်ား သည္၊ ခႏၶာကိုယ္တြင္းရွိ အက်ိဳးယုတ္ေစေသာ free radicals မ်ားကို ဖယ္ရွားသုတ္ သင္ေ ပးသည့္ျပင္၊ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏို္င္ေသာဆဲလ္မ်ားကို ကာကြယ္ေပးေသာေၾကာင့္ ကင္ဆာ ေရာဂါ မျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။
(၃) အမွွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာပါရွိျခင္းေၾကာင့္ အစာေခ်စံနစ္ကိုတိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစကာ၊ အစာအိမ္ႏွင့္ အူမ်ားကိုေကာင္းစြာ အလုပ္လုပ္ ေစသည့္အတြက္ ၀မ္းမွန္ေစ၏။ ထို ့ျပင္ အူအေျမွးပါးမ်ားကိုက်န္းမာေစသျဖင့္ အူမၾကီးကင္ဆာမျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။
(၄) ပိႏၷဲသီးတစ္ခြက္စာ ပမာဏထဲတြင္ပါရွိေသာ ဗီတာမင္ေအသည္ မုန္လာဥနီ တစ္ခြက္စာထဲတြင္ပါရွိမႈ၏ ၁/၄ ပံု ျဖစ္၏။ ထို ့ ေၾကာင့္ ဗိုက္တာမင္ေအေပါၾကြယ္ ၀ေသာ ပိႏၷဲသီးကိုစားေပးျခင္းျဖင့္ အရြယ္မတိုင္မွီမ်က္ေစ့မႈန္ျခင္း၊ အမဲေရာင္အစက္ အေျပာက္ မ်ားေပၚျခင္း ႏွင့္ ၾကက္မ်က္သင့္ေရာဂါစသည့့္ မ်က္ၾကည္လႊာအျမင္ ပိုင္းဆိုင္ရာ ျပႆနာတို႔ မျဖစ္ေပၚေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ ပါသည္္။
(၅) ပိႏၷဲသီးထဲတြင္ အသီးအႏွံမွရရွိေသာ ဖရက္တို႔စ္ ႏွင့္ ဆူးခရို ့(ေခၚ)သဘာ၀ သၾကား ဓာတ္မ်ားပါရွိေသာေၾကာင့္ ပိႏၷဲသီးစားျပီးသည္ ႏွင့္ တျပိဳင္နက္ သိသိ သာသာခြန္အား တိုးပြားလာေစပါသည္။
(၆) က်န္းမာေရးအတြက္ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးျဖစ္ေစေသာ ျပည့္၀ဆီႏွင့္ ကိုလက္ စထေ ရာတို ့ လံုး၀မပါရွိသျဖင့္ ႏွလံုးကို က်န္းမာေစ ပါသည္္။ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ ပံုမွန္ ထိန္းသိမး္လို သူမ်ားအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္ေကာင္းမြန္၏။
(၇) ပိႏၷဲသီးထဲတြင္ ဗီတာမင္B6 ပါရွိ၍့ ေသြးထဲရွိ homocystein ပမာဏကို ခ်ေပးႏို င္၏။ ထို ့ျပင္ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ ပါ၀င္ေသာၾကာင့္ ေသြးဖိအားကို ပံုမွန္ျဖစ္ေစကာ၊ ရုတ္တရက္ ေသြးတက္ျခင္း/က်ျခင္းတို ့ မျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။ ေသြးတိုးေရာဂါႏွင့္ ဆက္စပ္ေ သာ ႏွလံုး ႏွင့္ ေလျဖတ္ျခင္းတို ့ ျဖစ္ေပၚမႈအလားအာကိုလည္း နဲပါးေစပါသည္္။
(၈) ပိႏၷဲသီးထဲတြင္ မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္ေပါၾကြယ္၀ျခင္းေၾကာင့္၊ ကယ္လ္စီယမ္္စုပ္ ယူျခင္း ကို အားေပးသည့့္အတြက္ အရိုးမ်ားကို က်န္းမာသန္စြမ္းေစ၏။ ဗီတာမင္ဒီ ႏွင့္ ဟိုမုန္းေျပာင္းလဲျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္္ေလ့ရွိ္သည္ ့အရိုးၾကြတ္ဆတ္ေရာဂါ ႏွင့္ အရိုးပါးေ ရာဂါ တို ့မွ ကာကြယ္ေပးပါသည္္။
(၉) သံဓါတ္ပါရွိသျဖင့္ ေသြးအားနည္းေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးျပီး၊ ခႏၶာ ကိုယ္ထဲရွိ ေသြးမ်ားကို ေကာင္းစြာ လည္ပတ္စီးဆင္း ေစပါသည္္။ ပိႏၷဲသီး အေစ့ျ ပဳတ္ကလည္း ေသြးေလလည္ပတ္မႈကို ေကာင္းမြန္ေစ၏။
(၁၀) ပိႏၷဲသီးထဲရွိ ေကာ့ပါးသတၱဳဓာတ္မ်ားသည္ သိုင္းရြိဳက္၏ဇီ၀ကမၼလုပ္ေဆာင္ ခ်က္မ်ား ကို ေကာင္းက်ိိဳးျပဳကာ သိုင္းရိြဳက္ကို က်န္းမာ ေစပါသည္္။
(၁၁) ေသြးမတိတ္နာမ်ားႏွင့္ အနာမက်က္ဘဲျမံဳေနေသာ ယဥ္းနာမ်ားကို ပိႏၷဲသီး အသားအုံေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာေစနိုင္ပါသည္။
(၁၂) ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ဆဲလ္မ်ားတျဖည္းျဖည္း ယုိယြင္းပ်က္စီးမွူမွ ကာကြယ္ေပးရံု သာမက၊ အရြယ္မတုိင္ခင္ အုိမင္းရင့္ေရာ္္ျခင္းကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ေ ပးႏိုင္ပါသည္။
(၁၃) စိတ္ဖိစီးျခင္း ႏွင့္ စိတ္လွူပ္ရွားျခင္းတုိ ့ကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္္။
(၁၄) ခံတြင္းကိုက်န္းမာေစပါသည္္။
<<ပိႏၷဲသီးပင္အျမစ္နဲ ့က်န္းမာေရး>>
(၁) ပိႏၷဲသီးပင္အျမစ္မွ ထြက္ရွိေသာအဆီသည္ ၀မ္းေလွ်ာ၀မ္းကိုက္ေရာဂါမ်ား ကို ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္္။
(၂) ပိႏၷဲသီးပင္အျမစ္သည္ အေရျပားေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့ကိုသက္သာေပ်ာက္ကင္းေ စသျဖင့့္၊ သနပ္ခါးနဲ ့ေရာ၍ေသာ္လည္းေကာင္းသူ ့ခ်ည္းဘဲေသြး၍ေသာ္လည္းေ ကာင္း လိမ္းက်ံေပးႏို္င္ပါသည္္။
(၃) ပန္းနာရင္ၾကပ္ျခင္း/၀မ္းေလ်ာ၀မ္းပ်က္ျခင္း ႏွင့္ အပူၾကီးဖ်ားနာျခင္းတို ့အတြက္ ပိႏၷဲသီးပင္အျမစ္ကိုျပဳတ္၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ေသြး၍ေသာ္လည္းေကာင္း ေသာက္သံုးေပးႏိုင္ပါတယ္။
<<ပိႏၷဲပင္ႏွင့့္ မ်က္ႏွာေပါင္းတင္နည္း>>
ပိႏၷဲသီး/အရြက္ ႏွင့္ အပင္ျမစ္တို ့သည္ အသားအေရကို က်န္းမာေစ၍ ၄င္း တို ့ျဖင့္ျ ပဳလုပ္ထားေသာ ေရခ်ိဳးကရင္မ္၊ မ်က္ႏွာသစ္ဆပ္ျပာ၊ လိုးရွင္း ႏွင့္ ေခါင္းေလ်ွာ္ရည္တို ့ ကို အလွကုန္ေစ်းကြက္မ်ားတြင္ ေရာင္းခ်လွွ်က္ရွိပါသည္္။ (၁) ပိႏၷဲသီးအရြက္ ၁၀ ရြက္္ ကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးကာက်ိတ္ေခ်ျပီး၊ ရရွိလာေသာပိႏၷဲရြက္သတၱဳရည္ကို မ်က္ႏွာ အႏွံ ့လိမ္းက်ံျပီးေနာက္၊ အေျခာက္ခံထားပါ။ ၁၅ မိနစ္ ခန္ ့အၾကာတြင္ ေရေႏြးေႏြးျ ဖင့္ မ်က္ႏွာသစ္ေပးျခင္းျဖင့္ မ်က္ႏွာအသားအရည္ ႏူးညံ့သန္ ့စင္သြားေစပါမည္။ (၂) အေစ့ဖယ္ထားေသာ ပိႏၷဲသီးမွည့္မွည့့္္ ၅ မႊာခန္ ့ကို ၾကိတ္စက္ျဖင့္ၾကိတ္ေခ်ျပီးေနာက၊္ ထိုအႏွစ္ကို သၾကားစားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း ေရာေမႊ၍၊ မ်က္ႏွာအႏွံ ့လိမ္းေပးျပီး၊ မိနစ္ ၂၀ ခန္ ့အၾကာတြင္ ေရေအးေအးျဖင့္ ေဆးေၾကာသန္ ့စင္ပါ။ ဤနည္းအတိုင္း တစ္ပတ္လွ်င္ တစ္ၾကိမ္လုပ္ေပးရံုမွွ်ျဖင့္ မ်က္ႏွာအေရျပားေပၚရွိ ဆဲလ္အေသမ်ားကို ဖယ္ရွားေပးျပီး၊ မ်က္ႏွာအသားအေရ ၀င္းမြတ္ေတာက္ပလာပါလိမ့္မည္။
** မွတ္ခ်က္ ** (၁) ႏု၍အဆံမေအာင္ေသာအသီး၏လကၡဏာ သည္ အေပၚယံအသီးခံြဆူးမ်ားစိပ္ျပီးေသးေနတတ္သျဖင့္ အေရြးမမွားဖို ့ လိုပါသည္။
(၂) အေစးမ်ားမကပ္မေစရန္၊ လက္ႏွင့္ ဓားတို ့ကို ဦးစြာဆီသုတ္ျပီးမွ အသီးကိုခြဲပါ။
** သတိျပဳရန္ ** (၁) ပိႏၷဲသီးကို ပ်ားရည္ႏွင့္ တြဲဖက္မစားပါႏွင့္ ေအာ့အန္တတ္၏။
(၂) ဆီးခ်ဴိေရာဂါသည္မ်ား အခ်ိဳဓာတ္မ်ားေသာပိႏၷဲသီးကို မစားသင့္ပါ။
(၃) estrogen hormone ကို ပ်က္စီးေစႏိုင္သျဖင့္ ကုိယ္၀န္ေဆာင္သည္မ်ားႏွင့္ အမ်ဳိးသမီးမ်ား ဓမၼ တာလာစဥ္တြင္ ပိႏၷဲသီးကို အလြန္ အကြ်ံမစားသင့္ပါ။
(၄) ပိႏၷဲသီးသည္ ပင္ကိုယ္ သဘာ ၀အရ ေၾကညက္ခဲေသာအစာျဖစ္၍့ ညက္ညက္၀ါးစားေပးပါ။ အစာအိမ္ေရာဂါ သည္မ်ား အလြန္အကြ်ံစားပါက၊ အစာကိုေခ်ဖ်က္ေပးေသာအက္ဆစ္ ဓါတ္မ်ား
တျဖ ည္းျ ဖည္းတုိးပြားလာကာ၊ အစာအိမ္ ေသြးေၾကာေပါက္ျခင္း ျဖစ္တတ္၏။
++++++++++++++
ပိႏၷဲသီးသည္ အနံ့အရသာႏွင့္ ျပည့္စုံေသာ သစ္သီးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး ေဆးဖက္ဝင္ ဓာတ္စာတစ္မ်ိဳး လည္းျဖစ္ေပရာ၊ သဘာ၀ရဲ ့အာဟာရ အျဖစ္ စားသံုးၾကပါရန္ တိုက္တြန္းလိုက္ရပါသည္္။
(ေဆာင္းပါးရွင္...ေပါက္ေပါက္.. .မွ်ေ၀သည္)
promise.pauk
(ရိုးသားမႈသည္တခါတရံ၌ရံႈးနိမ့္ေစတတ္၏။သို ့ေသာ္တစ္သက္လံုးကားလိပ္ျပာလံုေစေတာ့၏။)