“ အဆီစားလို ့ အသားမျဖစ္၊ အဆီစားလို ့ ေဘးျဖစ္ ” ဟူေသာ က်န္းမာေရးသတိေပးေ ဆာင္ ပုဒ္ေ လးကို က်န္းမာေရးလိုက္စား သူအားလံုးတိုင္း သိေန/နားရည္၀ေနၾကမယ္ လို ့ ယံုၾ ကည္ပါတယ္။ သို ့ေသာ္ ေအာက္ေဖာ္ျပပါအဆီ ၁၀ မ်ိဳးကေတာ့ က်န္းမာေရး ကို ေကာင္း က်ိဳးျပဳေပးနိုင္တာေၾကာင့္ စားသံုးသင့္ပါေၾကာင္း အၾကံျပဳတိုက္တြန္းလိုက္ပါရေစ။
(၁) ငါး
ဆယ္လ္မြန္၊ တူနာ၊ ငါးေသတၱာငါး စတဲ့ ပင္လယ္ငါးမ်ားမွရရွိတဲ့ အိုမီဂါ-၃ ဖက္တီး အက္ဆ စ္ေတြက ႏွလံုးကိုေကာင္းက်ိဳးျပဳ ေၾကာင့္ ရက္သတၱ ၁-ပတ္လွ်င္ အနည္းဆံုး၂-ၾကိမ္ ငါးစားေပးရန္ The American Heart Association(ေခၚ)အေမရိကန္နိုင္ငံရွိ ႏွလံုးေရာဂါေစာင့္ေရွာက္ေရး အဖြဲ ့ မွ အၾကံျပဳထားပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ထိုအဆီဓာတ္က ဦးေႏွာက္ကိုအားျဖစ္ေစလို ့၊ သက္ၾကီးရြယ္အို မ်ားအတြက္ အထူးသင့္ေလ်ာ္ပါတယ္။ (ငါးထဲမွာပါရွိတဲ့ အဆီဓာတ္အာနိသင္မျပယ္ေစဖို ့အတြက္ ငါးကို ေၾကာ္မစားသင့္ပါဘူး။ ငါးေပါင္း၊ ငါးျပဳတ္၊ ငါးကင္စားေပးပါ။ လိုအပ္ရင္ ဆရာ၀န္ႏွင့္ တိုင္ပင္၍ ျဖည့္စြက္စာအျဖစ္ ငါးၾကီးဆီ ေသာက္ပါ)
(၂) ေထာပတ္သီး
ေထာပတ္သီးထဲမွာပါရွိတဲ့ အဆီဓာတ္က ႏွလံုးေရာဂါ ႏွင့္ အရိုးအဆစ္ေရာင္ရမ္းနာေရာဂါမ်ား အတြက္ လြန္စြာေဆးဖက္၀င္ပါ တယ္။ အကယ္၍ ေထာပတ္သီးကို အျခားအစားအစာမ်ားႏွင့္ တြဲစားျခင္း (သို ့မဟုတ္) ေထာပတ္သီးမစားခင္ ႏွင့္ ေထာပတ္သီး စားျပီးေနာက္ တျခားအစား အစာမ်ားကို ခ်က္ခ်င္းဆိုသလိုစားေသာက္မိတဲ့အခါမွာလည္း က်န္းမာေရးအတြက္ ေဘးမျဖစ္ေ စဘဲ၊ ထိုေထာပတ္သီးရဲ ့အစြမ္းေၾကာင္း ၄င္းႏွင့္တြဲဖက္စားေသာက္မိေသာ အစားအစာေတြ မွာပါရွိတဲ့ အာဟာရမ်ားကို ခႏၶာကိုယ္က ေကာင္းစြာစုပ္ယူနိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ထမင္းစားျ ပီးျပီးခ်င္း အခ်ိဳပြဲအျဖစ္ ေထာပတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေသာက္ေပးသင့္ပါတယ္။
(၃) အေစ့အဆံမ်ား
ေနၾကာေစ့၊ ဖရံုေစ့၊ ႏွမ္းေစ့၊ သစ္ၾကားသီး၊ ဗာဒံေစ့၊ ေျမပဲ၊ သီဟိုေစ့ ထဲမွာပါရွိတဲ့ သစ္ပင္မွ ရရွိေသာ သဘာ၀အဆီဓာတ္က ခႏၶာ ကိုယ္ကိုေဘးဥပါသ္ (မျဖစ္) ေစတဲ့ ကိုလက္စထေရာ မ်ားကို ေပးစြမ္းနိုင္ပါတယ္။ တိရိစၦာန္မွရရွိေသာ အဆီ ႏွင့္ နို ့မလိုင္ျပည့္ ႏြာနို ့မ်ားဟာ ခႏၶာ ကိုယ္ကိုေဘး(ျဖစ္)ေစတဲ့ အဆီမ်ားျဖစ္ၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစားအစာ ႏွင့္ သြားေရစာ မုန္ ့ေတြ၀ယ္ယူတဲ့ အခါ ၄င္းတို ့ကို ထုပ္ပိုးထားေသာ packing အိတ္ေပၚမွာေဖာ္ျပထားတဲ့ ပါ၀င္မႈပစၥည္းမ်ားျဖစ္ၾကတဲ့ သံုးစြဲေသာ ဆီအမ်ိဳးအစား ႏွင့္ ဆီပါ ၀င္မႈပမာဏတို ့ကို ေသေ သခ်ာခ်ာဖတ္ရႈျပီးမွ ေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူသင့္ပါတယ္။
(၄) သံလြင္ဆီ
သံလြင္ဆီမွာ လူသားတို ့ဘက္စံုက်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳေစတဲ့ အဆီဓာတ္အျပ ည့္ အ၀ပါရွိပါတယ္။ အခ်က္၊ အျပဳတ္၊ အသုပ္၊ အကင္ အားလံုးအတြက္ သံလြင္ဆီက အရ သာေ ရာ အာနိသင္ပါ မေျပာင္းလဲေစပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေလ့ အက်င့္ေ ကာင္း တစ္ ခုအေနျဖင့္ သံလြင္ဆီစားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။
(၅) ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား
အစိမ္းေရာင္ရင့္ရင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားျဖစ္ၾကတဲ့ ဟင္းႏုနယ္ ႏွင့္ ကိုက္လံတို ့မွ ရရွိေသာ ဟင္းရြက္ဆီမ်ားဟာလည္း ပင္လယ္ ငါးၾကီးဆီေတြမွာသာ ေတြ ့ျမင္ရတဲ့ အိုမီဂါ-၃ ဖက္တီး အက္ဆစ္ေတြကဲ့သို ့အက်ိဳးအာနိသင္ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေန ့စဥ္ သံုံုးအစားအစာေတြ ထဲမွာ စိမ္းေရာင္ျခယ္ဟင္းရြက္တစ္ခုခုကို ထည့္စားေပးသင့္ပါတယ္။
(၆) ၾကက္ဥမ်ား
လူသားေတြအတြက္ မရိွမျဖစ္ ပရိုတင္းဓာတ္ကို ၾကက္ဥ(အႏွစ္)စားျခင္းျဖင့္ ရရွိနိုင္ပါတယ္။ အရည္အေသြးျပည့္မွီျပီး အရြယ္အ စားၾကီးမားတဲ့ ၾကက္ဥအႏွစ္ထဲမွာ အဆီဓာတ္ ၅ ဂရမ္ခ န္ ့ပါရွိျပီး၊ ၄င္းအဆီက အိုမီဂါ-၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္ကဲ့သို ့ အာနိသင္ ျဖစ္ေစနို္င္ပါတယ္။ သို ့ေ သာ္ မည္သည့္အစားအစာမဆို တန္လွ်င္ေဆး၊ လြန္ရင္ေဘး ျဖစ္တတ္တာေၾကာင့္ အရြယ္ေရာ က္ျပီးသူ တစ္ေယာက္အဖို ့ အရြယ္အစား ၾကီးမားတဲ့ ၾကက္ဥကို တေန ့လွ်င္ ၂-လံုးထက္ပို၍ မစားသင့္ပါဘူး။
(၇) ဂံုေလွ်ာ္ေစ့
အ၀ါေရာင္သမ္းေနတဲ့ ဂံုေလွ်ာ္ေစ့ထဲမွာ အဆီဓာတ္ ႏွင့္ အမွ်င္ဓာတ္ ၂ မ်ိဳးစလံုးပါရွိေနပါတယ္။ ဂံုေလွ်ာ္ေစ့ထဲမွရရွိတဲ့ အဆီ ဓာတ္က အသားအေရကိုေကာင္းက်ိဳးျပဳျပီး၊ အမွ်င္ဓာတ္ကေ တာ့ ေရာင္ရမ္းနာက်င္ျခင္း ႏွင့္ အစာအိမ္နာေရာဂါမ်ား အတြက္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။
(၈) အျဖဴေရာင္ ပဲေစ့မ်ား
ပဲေထာပတ္ ႏွင့္ ပဲပိစပ္တ္ို ့လို အျဖဴေရာင္ပဲေစ့ေတြထဲမွာပါရွိတဲ့ အဆီဓာတ္ကလည္း အိုမီဂါ-၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္ကဲ့သို ့ အာနိ သင္ ထက္ျမက္ေစတာေၾကာင့္ လူသားတို ့အတြက္ ရုပ္ပိုင္း ဆိုင္ကိုသာမက၊ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာကိုပါ အားျဖည့္ေပးနိုင္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ စိတ္က်ေရာဂါျဖ စ္တတ္ေသာ သက္ၾကီးရြယ္အိုမ်ား ႏွင့္ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားသူေတြအဖို ့ ၄င္းအျဖဴေရာင္ပဲ ႏွင့္ ပဲနို ့ရည္ တို ့ကို မ်ားမ်ားစားေသာက္ေပးသင့္ပါတယ္။
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္…ေရးသားမွ်ေ၀သည္)