အဂၤလိပ္အကၡရာ
Yogurt သည္ တူရဂီီဘာသားစကား Yoghurmak မွ ဆင္းသက္ကာ၊ တူရဂီလို "ပ်စ္ခဲခဲ"
ဟုအဓိပၸါယ္ရသည္။
WHFoods ၏ ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ခ်က္မ်ားအရ၊ ၂၄၅ ဂရမ္ရွိေသာ ဒိန္ခ်ဥ္တခြက္စာထဲတြင္ ကယ္လိုရီ ၁၅၄.၃၅၊ အိုင္အိုဒင္း ၈၇.၂၂ မိုက္ ကရိုဂရမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္ ၄၄၈.၃၅ မီလီဂရမ္၊ ေဖာ့စဖရက္ ၃၅၂.၈၀ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္(ဘီတူး) ၀.၅၂ မီလီဂရမ္၊ ပရိုတင္း ၁၂.၈၆ ဂရမ္၊ ဗီတာမင္(ဘီ12) ၁.၃၇မိုက္ကရိုဂရမ္၊ tryptophan ၀.၀၇ ဂရမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ ၅၇၃.၃၀ မီလီဂရမ္၊ molybdenum ၁၁.၂၇ မိုက္က ရိုဂရမ္၊ ဇင့္ ၂.၁၈ မီလီဂရမ္ ႏွင့္ ဗီတာမင္(ဘီ5) ၁.၄၅ မီလီဂရမ္ တို ့ အသီးသီးပါရွိၾကသည္။
(၁) ဒိန္ခ်ဥ္ထဲတြင္ ဗီတာမင္ႏွင္ ့သတၱဳဓာတ္မ်ားၾကြယ္၀သည့္ျပင္၊ Probiotic (ေခၚ) ခႏၶာကိုယ္အက်ိဳးျပဳ ဘက္တီးရီးမ်ားပါရွိ၍့ ေန ့စဥ္ ဒိန္ခ်ဥ္ ၁၀၀-ဂရမ္ ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္၊ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစ၏။ အိႏိၵယႏိုင္ငံတြင္ လူေပါင္း ၁၆၂ ေယာက္ကို ရက္သတၱတစ္ပတ္လွ်င္ ၃ၾကိမ္ႏႈန္းျဖင့္ ဒိန္ခ်ဥ္ ၅ႏွစ္တာစားေစျပီးစမ္းသပ္ၾကည့္ရာ၊ ျပင္ပေရာဂါမ်ားကူးစက္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးျပီး၊ သက္ရွည္က်န္းမာေစၾကာင္း အိႏၵိယေဆးက်မ္းမ်ားတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။
(၂) အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုတြင္စမ္းသပ္ခ်က္မ်ားအရ၊ အမ်ိဳးသမီးမ်ားအစာအစားျပီးတိုင္း ဒိန္ခ်ဥ္တစ္ခြက္ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ parathyroid ဟုိမုန္းစိမ့္ထြက္္ေစကာ၊ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ မလိုလားအပ္ေသာအဆီဓာတ္မ်ား ေလာင္ကြ်မ္းကာဗိုက္ ခ်ပ္ေစေၾကာင္း၊ မေကာင္းေသာ LDL ကိုလက္စထေရာကိုက်ေစျပီး၊ ေကာင္းေသာ HDL ကိုလက္စထေရာကို ျမွင့္တင္ေပး ေၾကာင္း၊ ဒိန္ခ်ဥ္ထဲတြင္ပါရွိေသာ ဘက္တီရီးယားမ်ားသည္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားေယာနိကို သန္ ့စင္ေပးျပီး၊ ေယာနိအဂၤါမႈစြဲျခင္း/အျဖဴ ဆင္း၍ယားယံျခင္းမွလည္းကာကြယ္ေပးေၾကာင္း၊ ထို ့ျပင္ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ဓမၼတာလာစဥ္ ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ကိုက္ခဲနာက်င္ မႈေ၀ဒနာမ်ားသက္သာေစေၾကာင္း၊ ပဋိသေႏၶတားေဆးမီွဝဲေသာအမ်ိဳးသမီးမ်ားဟိုမုန္းထြက္ရွိမႈမွ်တေစေၾကာင္း Yale ေဆးတကၠ သိုလ္ရွိ္ သားဖြားႏွင့္မီးယပ္ပါေမာကၡ Mary Jane Minkin မွ အၾကံျပဳထားသည္။
(၃) ၂၀၁၂ ခုႏွစ္တြင္ ေလ့လာစမ္းစစ္ခ်က္မ်ားအရ၊ အ၀လြန္သူမ်ားကို အဆီထုတ္ထားေသာဒိန္ခ်ဥ္ ၆-ေအာင္စ ပမာဏျဖင့္ တစ္ေန ့ ၃ၾကိမ္စားေစျပီး ကယ္လိုရီေလ်ာ့ခဲ့ရာ၊ မ်ားမၾကာမီအတြင္း ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ၂၂%ေလ်ာ့က်ခဲ့ၿပီး ဝမ္းဗိုက္အဆီ ၆၁%ထိ ေလ်ာ့ က်သြားေၾကာင္း ေတြ ့ရွိရသည္္။
(၄) ဒိန္ခ်ဥ္ထဲတြင္ပါရွိေသာ လက္တစ္အက္ဆစ္သည္ ခံတြင္းထဲရွိဘက္တီရီးယားပိုးမႊားမ်ားကိုေသေစ၍၊ ခံတြင္းရနံ ့ဆိုးမ်ားေျပေပ်ာက္ ေစသည့္ျပင္ သြားႏွင့္သြားဖံုးတို ့ကိုက်န္းမာေစေၾကာင္း၊ တစ္ပတ္လွ်င္ အနည္းဆံုးဒိန္ခ်ဥ္ေလးႀကိမ္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ သြားပိုးစား ျခင္းကို ၂၅%ေလ်ာ့က်ေၾကာင္း၊ တိုက်ိဳျမိဳ ့ရွိ ဖုခုအိုဒါတကၠသိုလ္ ႏွင့္ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံရွိ ေဆးသုေတသီမ်ားက အၾကံျပဳထား သည္။ အသက္ ၃-ႏွစ္အရြယ္ကေလးငယ္မ်ားကို ဒိန္ခ်ဥ္တိုက္ေကြ်းျခင္းျဖင့္ သြားမ်ားေပၚတြင္အလႊာတထပ္ဖံုးေစကာ၊ သြားပိုးစား မႈသက္သာ၍ ခိုင္ခန္ ့လာေၾကာင္း ၿဗိတိန္ႏို္င္ငံရွိ ေဆးသုေတသီမ်ားက အၾကံျပဳထားသည္။
(၅) လူတစ္ေယာက္၏ တစ္ေန ့တာလိုအပ္ခ်က္ ပရိုတင္း၂၀%ကို ဒိန္ခ်ဥ္္တခြက္စာပမာဏထဲတြင္ရရွိႏိုင္၏။ ထို ့ေၾကာင့္ ရာသက္ပန္ သက္သက္လြတ္စားသူမ်ားသည္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ပရိုတင္းအားျဖည့္စာအျဖစ္ ဒိန္ခ်ဥ္စားေပးသင့္သည္။
(၆) ဒိန္ခ်ဥ္ထဲတြင္ပါရွိေသာ အက်ိဳးျပဳဘက္တီးရီးယားမ်ားသည္ ႏို ့ထက္ပိုမို၍အစာေခ်စံနစ္ကိုတိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစျပီး၊ အဆာ မေၾက၊ ေလပြ၊ ဝမ္းခ်ဳပ္၊ ဝမ္းေလွ်ာ၊ ဝမ္းပ်က္ျခင္းတို ့ကို ကုသေပးႏိုင္ေၾကာင္း၊ ဆာေလာင္မြန္သိပ္္မႈကိုေျပေပ်ာက္ေစေၾကာင္း၊ အစာအိမ္ႏွင့္ အူကိုေကာင္းက်ိဳးျပဳ၍ ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္၀မ္းမသြားေစေၾကာင္း၊ မစင္ထဲတြင္ခြ်ဲပါျခင္းသည္ မႈိပိုး၀င္ေရာက္ ျခင္းျဖစ္၍ ဒိန္ခ်ဥ္စားျခင္းျဖင့္သက္သာေစေၾကာင္း၊ မလိုင္ျပည့္ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ ဖက္ခြက္နာ၊ ျပည္တည္နာစသည့္ ကိုယ္ တြင္း/ကိုယ္ပအနာမ်ားေပ်ာက္ကင္းကာ၊ အူမၾကီးကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေခ်အလားအလာ ၇၅%နည္းပါးေစေၾကာင္း the American Journal of Clinical Nutrition ဂ်ာနယ္တြင္ေဖာ္ျပထားသည္။
(၇) ဒိန္ခ်ဥ္ထဲတြင္ပါရွိေသာ probiotic ဘက္တီးရီးယားမ်ားသည္ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ရမ္းနာက်င္ျခင္းေ၀ဒနာမ်ားကို ထိထိေရာက္ ေရာက္ကုသေပးႏိုင္သည့္ျပင္၊ အဆီနည္းေသာ ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ ေဂါက္ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့နည္းေစေၾကာင္း အစၥေရးႏိုင္ငံ၏ က်န္းမာေရးဂ်ာနယ္တြင္ေဖာ္ျပထားသည္။
(၈) အရက္အလြန္အကြ်ံေသာက္သူမ်ားသည္ ဒိန္ခ်ဥ္ကိုတြဲဖက္ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္၏ေခ်ဖ်က္အင္ဇိုင္း အားေကာင္း ေစကာ အသည္းထိခိုက္မႈကိုေလ်ာ့နည္းေစေၾကာင္း၊ အဆုတ္ကိုက်န္းမာေစသျဖင့္ ေဆးလိပ္ေသာက္သူမ်ားလည္း ဒိန္ခ်ဥ္စား ေပးသင့္ေၾကာင္း ရုရွားႏို္င္ငံေဆးပညာရွင္မ်ားက အၾကံျပဳထားသည္။
(၉) ရာသီဥတုအေျပာင္းအလဲေၾကာင့္ ဓာတ္မတည့္ျခင္း၊ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္းႏွင့္ အေအးမိႏွာေစးျခင္းမ်ားသက္သာေစေၾကာင္း၊ ည ဘက္ႏွစ္ျခိဳက္စြာအိပ္ေပ်ာ္ေစေၾကာင္း၊ ငယ္စဥ္ကတည္းက ဒိန္ခ်ဥ္ကိုစြဲစြဲျမဲျမဲေသာက္သံုးသူသည္ သက္ၾကီးပိုင္းေသြးတိုးေရာဂါ မျဖစ္ေစေၾကာင္း၊ ျဗိတိန္ႏို္င္ငံေဆးသုေတသီမ်ားက အၾကံျပဳထားသည္။
(၁၀) သိုင္းရြိဳက္ေ၀ဒနာသည္မ်ား အိုင္အိုဒင္းအားျဖည့္ဓာတ္စာအျဖစ္ စားေပးသင့္သည္။
(၁၁) the Massachusetts Institute of Technology မွ ေဆးသုေတသီမ်ားသည္ ၾကြက္မ်ားျဖင့္စမ္းသပ္ၾကည့္ရာ ေသြးလည္ပတ္မႈ အားေကာင္းေစ၍၊ ကပၸါယ္အိတ္ၾကီးထြားကာ၊ အရည္ေသြးမွီသုက္ရည္မ်ားထြက္ရွိျပီး၊ အိမ္ေထာင္ေရးသုချပည့္၀ေစႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာေတြ ့ရွိရသည္။
(၁၂) ႏို ့တိုက္မိခင္မ်ား အဆီနည္းေသာ ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္သင့္ေၾကာင္း၊ အသက္ ၁၀ႏွစ္မွ ၁၂ အရြယ္ ၾကီးထြာဖြံ ့ျဖိဳးဆဲ အမ်ိဳးသမီး ငယ္ မ်ား အရိုးအားေကာင္းေစရန္ ကယ္လ္စီယမ္ျဖည့္စြက္စာအျဖစ္ဒိန္ခ်ဥ္စားသံုးေပးသင့္ေၾကာင္း၊ အရိုးၾကီးထြားမႈလွ်င္ျမန္ျပီး၊ အရိုး သိပ္သည္းဆအားေကာင္းကာ သန္မာေစေၾကာင္း၊ ဒိန္ခ်ဥ္ထဲတြင္ lactoferrin ဓာတ္ပါရွိျခင္းေၾကာင့္၊ အရိုးေပ်ာ့ေရာဂါမွ ကာ ကြယ္ေပးေၾကာင္း၊ သက္ၾကီးပိုင္း အရိုးပါး/ပြေရာဂါ မျဖစ္ေစေၾကာင္း၊ ထို ့ျပင္ ကယ္လ္စီယမ္ၾကြယ္၀၍ ့အားကစားသမားမ်ားႏွင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္အမ်ိဳးသမီးမ်ား ၾကြက္တက္ျခင္းမွ သက္သာေစေၾကာင္း စင္ကာပူႏိုင္ငံ၊ ဂ်န္ဂီအေထြေထြေရာဂါကုေဆး႐ံုႀကီးမွ အာဟာရ ေဗဒပညာရွင္အႀကီးအကဲ Mrs Magdalin Cheong မွ အၾကံျပဳထားသည္။
(၁၃) ၀က္ျခံေပ်ာက္၍ အသားအေရ၀င္းမြတ္စိုေျပျခင္း၊ အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစျခင္း၊ ဆံႏြယ္အားေကာင္း၍ ဆံပင္ကြ်တ္ျခင္းမွသက္သာျခင္း၊ ဓာတ္ၾကီး ၄-ပါးမွန္ကန္ေစျခင္း၊ ေသြးဆံုးျပီးအမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ ေသြးသားေျပာင္းလဲမႈေၾကာင့္ အသားအေရေျပာင္းလဲမႈမွ သက္ သာေစျခင္း စသည္ျဖင့္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳသည္။
(မွတ္ခ်က္) ဒိန္ခ်ဥ္ကို ထန္းသီးမုန္ ့ႏွင့္တြဲဖက္၍မစားပါႏွင့္ ၀မ္းပ်က္ေစသည္။ ၀မ္းႏႈတ္ေဆးစားထားသူမ်ား ဒိန္ခ်ဥ္မစားသင့္ပါ။
ကမၻာ့အေကာင္းဆံုးအစားအစာ ၁၀-မ်ိဳးစာရင္းထဲတြင္ ဒိန္ခ်ဥ္လည္း တစ္ခုအပါအ၀င္ျဖစ္္ေၾကာင္း WHFoods မွ ေဖာ္ျပထားသည္။ ထို ့ ေၾကာင့္ လူသားတို ့က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳသည့္ဒိန္ခ်ဥ္ကို က်ား/မ အရြယ္(၃)ပါးမေရြး သင့္တင္မွ်တရံုစားသံုးေသာ အေလ့ က်င္ ့ေကာင္းမ်ား ေမြးျမဴႏို္င္ၾကပါေစေၾကာင္း......သတင္းေကာင္း။
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္...ေရးသားမွ်ေ၀သည္)