Pages - Menu

19 Oct 2013

ပ႐ုတ္ပင္

ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္ ပ႐ုတ္ပင္
•••••••••••••••••••••••••••••••••
by ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ားOctober 20, 2013 at 11:12am

Item Name -------- Camphor (ပ႐ုတ္ပင္)
Category ------------ Raw Material
Botany Term ------- Cinnamomum camphora Nees
Species Family ----- Lauraceae

ျမန္မာ ႏိုင္ငံ ေနရာ အႏွံ႕ အျပားတြင္ စုိက္ပ်ိဳးေပါက္ ေရာက္သည္ ကုိ ေတြ႕ရသည္။သမပိုင္း ျဖစ္သည့္ ျမန္မာျပည္ ေျမာက္ပိုင္းတြင္ သဘာ၀ အေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္သည္။ သဘာ၀ အေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္ သည္။ ေျမမ်ိဳး မေ႐ြး ျဖစ္ထြန္း ႏိုင္သည္။ က်င္း ၂၄’’ x ၂၄’’ သို႕မဟုတ္ ၃၀’’ x ၃၀’’ စနစ္ အရ ျပဳျပင္ ေပးရ၍ တစ္တန္း ႏွင့္ တစ္တန္း ၂၄ ေပ အထိ ခြာၿပီး တစ္ပင္ ႏွင့္ တစ္ပင္ ၄-၆ ေပ အထိ ခြာထား သင့္သည္။ မ်ိဳးေစ့ ပိ်ဳးရာ၌ ပလတ္စတစ္ အိတ္ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ ၀ါးဆစ္ ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ ျခင္းေတာင္း ေသာ္ လည္းေကာင္း အသံုးျပဳ၍ ပ်ိဳးေထာင္ ရမည္။ အပင္ ေပါက္ရန္ ၃-၄ လ အထိ ၾကာတတ္ သည္။အပင္ ေပါက္ႏႈန္း ညံ့သည့္ အတြက္ ျခင္းေတာင္း တစ္ျခင္း တြင္ မ်ိဳးေစ့ ၃-၄ ေစ့ သာ ခ် သင့္သည္။စုိက္က်င္းမ်ား ၂’ x ၂’ တြင္းတူး၍ သဘာ၀ ေျမၾသဇာ ၃၀% အေပၚယံေျမ ၃၀% ႏွင့္ ေအာက္ခံ ေျမမ်ား ေရာစပ္၍ ထည့္ေပးၿပီး စိုက္ပိ်ဳးရမည္။ တူး၍ အသင့္ ျပင္ဆင္ ထားသည့္ စုိက္ခင္း၌ မိုးဦးက် အခ်ိန္ တြင္ တစ္ႏွစ္သားခန္႕ ပ်ိဳးပင္မ်ား ကို ေျမခ် စုိက္သင့္သည္။ ေပါင္း႐ွင္း ေျမဆြျခင္း ၊ ေရေလာင္းျခင္း လုပ္ငန္း မ်ားကုိ လိုအပ္သလို ေဆာင္႐ြက္ရမည္။အပင္ ၃-၄ ႏွစ္သား အ႐ြယ္မွ စ၍ အ႐ြက္ရင့္ မ်ားကုိ ကုိက္ညွပ္ ယူရသည္။အပင္ အျမင့္ ၆ ေပ မွ ၈ ေပ ထက္ ပို၍ ျမင့္မသြား ေစရန္ မွန္မွန္ အကိုင္းႏွင့္ အ႐ြက္ မ်ားကုိ ျဖတ္ယူ သင့္သည္။အ႐ြက္ ျဖတ္ျခင္း လုပ္ငန္းအား တစ္ႏွစ္လွ်င္ ၃ ႀကိမ္ အထိ ျဖတ္ယူ ႏိုင္သည္။ထိုသို႕ ကုိက္ညွပ္၍ ရသည့္ အ႐ြက္မ်ားမွ ပ႐ုတ္အဆီ ထုတ္ယူ ရ႐ွိ ႏိုင္သည္။အထြက္ အေနႏွင့္ တစ္ပင္လွ်င္ ပ်မ္းမွ် အ႐ြက္ေပါင္း ၂၀ ေပါင္ခန္႕ ျဖတ္ယူ ရ႐ွိ ႏိုင္သည္။ ပ႐ုတ္ဆီမွ ပ႐ုတ္ခဲကို ဓာတုေဗဒ နည္းအရ ျပဳျပင္ ထုတ္လုပ္ ႏိုင္သည္။

အပင္

အပင္လတ္ မ်ိဳးျဖစ္ သည္။ အျမင့္ေပ ၃၀-၄၀ အထိ ျမင့္၏။ အကုိင္း မ်ား မ်ားစြာ ျဖာထြက္ ေလ့ ႐ွိသည္။ပင္စည္ ေျဖာင့္မတ္ သည္။

အ႐ြက္

႐ြက္လႊဲ ထြက္သည္။ ဘဲဥပံု ႐ွိသည္။ ႐ြက္ရင္း သြယ္ၿပီး ႐ြက္ထိပ္ ခၽြန္သည္။႐ြက္ျပား မထူ မပါး ျဖစ္သည္။အ႐ြက္ႏု မ်ား ပန္းေရာင္ သန္းသည္။ ႐ြက္ေၾကာ မ်ား ထင္႐ွားသည္။ ႐ြက္နား လႈိင္းတြန္႕ ႐ွိသည္။

အပြင့္

ၾကားထြက္ ပန္းခိုင္မွ အနီေရာင္ ေသးငယ္ သည့္ ပန္းပြင့္ ကေလးမ်ား စုျပံဳပြင့္ သည္။

အသီး

လံုး၀ိုင္း သည္။ ပု႑ရိက္ သီးအ႐ြယ္ ႐ွိသည္။မွည့္လာပါက အမည္းေရာင္ ေျပာင္းသြားသည္။ အသီးတြင္ အရည္မ်ား စြန္းထင္း ေနတတ္သည္။

► အသံုးဝင္ပံု

အဆီ

အာနိသင္

ျမန္မာ ေဆးက်မ္းမ်ား အလို အရ ပ႐ုတ္သည္ ခါး၏။ ေအး၏။ ေၾကက်က္က စပ္၏။ေၾကလြယ္၏။ အဆုတ္ကို အား႐ွိေစ၏။ မ်က္စိကုိ အက်ိဳးျပဳ၏။ ေလ၊ သည္းေျခကို ႏိုင္၏။ ေရငတ္ျခင္း၊ ခံတြင္းေျခာက္၊ ႏႈတ္မၿမိန္ျခင္း၊ အနံ႕ မေကာင္းျခင္း တို႕ကို ေပ်ာက္ေစ၏။

► အဆီအသံုးျပဳပံု

၁။ ပ႐ုတ္ႏွင့္ ႐ွိန္းခိုကုိ ေရာလံုး၍ ပန္းနာ ထခ်ိန္တြင္ တိုက္ေကၽြးေသာ္ ပန္းနာထျခင္း ရပ္သြား၏။
၂။သြားတြင္ ပ႐ုတ္ ထည့္ေပးခဲ့ေသာ္ သြားနာက်င္ ကုိက္ခဲျခင္း ႏွင့္ သြားမေကာင္းျခင္း ေပ်ာက္ကင္း၏။
၃။ ပ႐ုတ္ရည္ကို တိုက္ေပး ျခင္းျဖင့္ ကာလ ၀မ္းေရာဂါ ျဖစ္၍ လက္ေျခမ်ား ေအးလာျခင္း ေပ်ာက္၏။
၄။ကင္းၿမီးေကာက္ ကုိက္ခံရေသာ ေနရာ၌ ပ႐ုတ္ကုိ ေရႏွင့္ ႀကိတ္၍ လိမ္းေပးက ေပ်ာက္ကင္း၏။
၅။ပ႐ုတ္ကို ႏွင္းဆီရည္ ႏွင့္ စိမ္၍ တိုက္က စိန္ အဆိပ္သင့္ ျခင္း ေပ်ာက္၏။
၆။ပ႐ုတ္ဆီ ကုိ မူးေမာ္ျခင္း၊ ကုိယ္လက္ အဂၤါ ကုိက္ခဲျခင္း၊ ဒူလာ မီးယပ္ ေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳး တို႕အတြက္ ေဆးေဖာ္စပ္ရာ တြင္ ထည့္သြင္း အသံုးျပဳသည္။

ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ား
photo by google search
မည္သူမဆိုလြတ္လပ္စြာကူးယူေဖၚျပႏိုင္ပါသည္။
က်န္းမာေရးဗဟုသုတတိုးပြါးေစရန္ Like,share, ,Credit ေပးျခင္းျဖင့္လည္းကူညီႏိုင္ပါသည္။
source >>>http://myanmarherbal.blogspot.com/2013/10/blog-post_6956.html#more

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More