Pages - Menu

20 Apr 2014

*** ခပ္စိမ္းစိမ္း ဘဲစားပါ့မယ္…ဘရိုကိုလီကိုကြယ္… ***

ဘရိုကိုလီဟု ၾကားလိုက္သည္ႏွင့့္တျပိဳင္နက္ က်န္မာေရးအတြက္ေဆးဘက္၀င္တဲ့ အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီဆိုတာကို လူတိုင္းသိႏွင့္ ေနျပီးသားျဖစ္ၾကမွာ ပါ။ ေဂၚဖီမ်ိဳးႏြယ္ ၀င္ျဖစ္တဲ ့ဘရို ကိုလီတို ့ဟာ အျခားေသာ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီ(အျဖဴ)တို ့ထက္ ပိုႏူးညံ့ျပီး၊ အတန္ငယ္သက္ ကာ အရသာလဲပိုေကာင္းတာမို ့့ Super vegetable လို ့ဆိုၾကပါတယ္။ WHFoods ရဲ ့ ဓာတ္ခြဲ စမ္းသပ္္ခ်က္မ်ား အရ၊ ၁၀၀ ဂရမ္ အေလးခ်ိန္ရွိေသာ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းထဲ တြင္ ခြန္အား ၃၄ ကယ္လိုရီ၊ ကစီဓာတ္ ၆.၆၄ ဂရမ္၊ သဘာ၀သၾကား ၁.၇ ဂရမ္၊ ပရိုတင္း ၂.၈၂ ဂရမ္၊ ေရ ဓာတ္ ၈၉.၃၀ ရမ္ တို ့အျပင္၊ လူသားတို ့က်န္းမာေရးကို အေထာက္အ ကူျဖစ္ေ စ တဲ့ ဗီတာ မင္ ႏွင္ ့သတတၱဳဓာတ္တို ့ ၾကြယ္၀စြာရွိၾကတယ္လို ့ေလ့လာမွတ္သားရ ပါတယ္။ 

Johns Hopkins University ရဲ ့သုေတသနျပဳခ်က္မ်ား အရ ဘရိုကိုလီဟာ ကင္ဆာ အၾကိတ္ အဖုေ တြၾကီးထြားလာမႈကို ၇၅% ေလာက္ ကာကြယ္တားဆီးေပးႏို္င္တာေၾကာင့္၊ အထူးသျဖင့္ အူမၾကီးကင္ဆာ၊ ဆီးအိမ္ကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာ၊ မမ်ိဳးဥကင္ဆာ ႏွင့္ အမ်ိဳးသားမ်ားဆီး က်ိတ္ ကင္ဆာတို ့ကို ထိထိေရာက္ ေရာက္ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္ လို ့ဆို ပါတယ္။ ဒါတင္ မကေသးပါဘူး ဘရိုကိုလီမွာ ေခ်ဖ်က္လြယ္ေသာအမွ်င္ဓာတ္ ၂.၆ ဂရမ္ ပါရွိ တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ ပံုမွန္ထိန္းသိမ္းလိုသူမ်ား အားထားေလာက္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္ကေလးပါဘဲ။ ေနာက္ျပီး အရြယ္တင္ ႏုပ်ိဳေစတယ္တဲ့ေနာ္။

ဘရိုကိုလီ ရဲ ့ ဇာစ္ျမစ္ေဒသမွာ အီတလီႏိုင္ငံဟုဆိုေသာ္လဲဘဲ၊ ယေန ့ကမၻာ့ႏိုင္ငံအသီးသီးရဲ ့ ထမင္းစားပြဲ၀ိုင္းမ်ားမွာ သူက ပ႑ာ ရလို ့ေနပါတယ္။ မည္သည့္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ သစ္သီး၀ လံမ်ိဳးကိုမဆုိ အၾကာၾကီးအပူေပးကာ ႏြမ္းတဲ့အထိမခ်က္ျပဳတ္သင့္ပါဘူး။ အဲလိုခ်က္လိုက္တဲ့ အခါ၊ ၄င္းတို ့အထဲမွာရွိတဲ့ သဘာ၀အာဟာရဓာတ္ေတြ ေလ်ာ့နဲသြားျပီး၊ အရသာလဲေပါ့သြား ကာ၊ စားလို ့လဲမ ေကာင္းေတာ့ဘူးေပါ့။ ဘရိုကိုလီဟာလည္း ထုိနည္း၄င္းပါဘဲ။ ၂ မိနစ္ ခန္ ့သာ အပူေပးခ်က္ျပဳတ္တာ အသင့္ေလ်ာ္ဆံုးျဖစ္ပါတယ္။ လတ္ဆတ္မႈရွိမွသာ ဟင္းလ်ာေ ကာင္းတစ္ခြက္ရရွိမွာျဖစ္ပါတယ္။ 


ဘရိုကိုလီဟာ လတ္ဆတ္ေလ အစိမ္းေရာင္ရင့္ေလျဖစ္ျပီး၊ အပြင့္စိမ္းမ်ားဟာလဲ ၾကပ္ခဲသိပ္သည္းကာ၊ ရိုးတံေျခေထာက္မ်ားလဲ ေတာင့္တင္းေနတာမို ့ အေရြးမမွားၾကဖို ့လိုပါတယ္။ ေနာက္ျပီး ဘရိုကိုလီရဲ႕အရိုးဟာလည္း စြန္ ့ပစ္စရာမလိုဘဲ အေပၚ ကအခြံႏႊြာျပီး စားသံုးလို႔ရတယ္ဆိုတာ မေမ့ၾကနဲ ့ဦးေနာ္။ အေရးၾကီးတာ တစ္ခုကေ တာ့ ဘရိုကိုလီမ်ား ေစ်းကြက္ထဲမေရာက္ခင္ စိုက္ခင္းထဲမွာ ပိုးသတ္ေဆးဖ်န္းထားတတ္ လို ့ေအာ္ဂဲနစ္မ်ိဳးကိုသာ ေရြး၀ယ္သင့္ပါတယ္။ အေသခ်ာဆံုးကေတာ့ ဟင္းလ်ာမစီမံခင္ အေနေတာ္အတံုးေလးေတြတံုးျပီး၊ ေရစင္စင္ေဆးဘို ့ အထူးလို အပ္တယ္ေနာ္။

ကဲ...ဘရိုကိုလီရဲ ့အေၾကာင္းကိုေတာ့သိပါျပီ။ အရသာရွိေအာင္ ဘယ္လိုခ်က္ျပဳတ္္စားၾက ရင္ေကာင္းမလဲေနာ္။

(ဘရိုကိုလီေၾကာ္)




(၁) ျမန္မာအိမ္ရွင္မမ်ားကေတာ့ မ်ားေသာအားျဖင့္ မီးပူပူမွာၾကက္သြန္ျဖဴေလးတျပားရိုက္ ဆီ သတ္ျပီး၊ ဆီပူလာရင္အိုးထဲကို ပန္း ေဂၚဖီစိမ္းပစ္ထဲ့ကာ ဟင္းခတ္ၾကက္သားမႈန္ ့ႏွင့္ ဆားအ နဲငယ္စီထဲ့ျပီး၊ ေခတၱအဖံုးဖံုးပါတယ္။ ၂-မိနစ္ေလာက္အၾကာမွာ အိုးေပၚက ခ်ျပီး ပန္းကန္ျပားေ ပၚေျပာင္းထဲ့ကာ ရနံ ့အတြက္ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္ ့ေလးနဲနဲျဖဴးစားလိုက္တာပါဘဲ။ ဒါကေတာ့ ရိုးရိုးဘရိုကိုလီ သက္ သက္လြတ္ေၾကာ္ေလးပါ။ (၂) အိုးေပၚကခ်ခါနီး ၾကက္ဥ (သို ့) ဘဲ ဥ ေဖာက္ထဲ့ကာ ႏွံ ့ေအာင္ေမႊျပီး ေၾကာ္တာကေတာ့တမ်ိဳးပါ။ ဒီ ဘရိုကိုလီေၾကာ္ကိုေ တာ့ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္ ့ျဖဴးေလ့မရွိပါဘူး။ (၃) ေနာက္တစ္နည္းကေတာ့ ၀က္သား (သို ့) ၾကက္ သား တို ့ကို ၾကိဳ တင္ျပဳတ္ထားျပီး၊ ခပ္ပါးပါးေလးေတြလွီးထားပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ ဂ်င္း တို ့ကိုဆီသတ္ျပီးရင္ ေစာေစာကလွီးထားတဲ့ ၾကက္ (သို ့) ၀က္သား တို ့ကို ပန္းေဂၚဖီစိမ္း နဲ ့တျပိဳင္တည္း အိုးထဲထဲ့ေၾကာ္တဲ့နည္းပါ။ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္ ့ေလးျဖဴးစားရင္ အလြန္လိုက္ဖက္ ပါ တယ္။ (၄) အသားမဟုတ္ဘဲ ပင္လယ္စာနဲ ့လဲ ေၾကာ္စားလို ့ေကာင္းတာပါဘဲ။ ပန္းေဂၚ ဖီစိမ္းကို ဆီနဲနဲနဲ႔ ေရေလးျဖန္းၿပီး အရင္ေၾကာ္ကာ၊ ပင္လယ္စာတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ အဘယ္လံုနီ (ေခၚ) ပင္လယ္ခရုစည္သြပ္ဗူးကိုလွီးထဲ့ျပီး၊ ခရုဆီနဲနဲ ထဲ့ကာ အခ်ိဳအငန္ အစပ္အဟပ္ တဲ့ျပီ ဆိုရင္ ငရုပ္ေကာင္းေလးျဖဴးျပီးအိုးခ်ရံုပါဘဲ။ ကြ်န္မကေတာ့ သူ ့ကို အရည္ဆမ္း စား၊ ေသာက္ စား လို ့ရေအာင္ ဆီျပန္ေရက်န္ေလး ေၾကာ္စားလိုက္တာပါဘဲ။ ပင္လယ္ခရု အစား ပုဇြန္ နဲ ့ေၾကာ္စားရင္လည္းေကာင္းတာပါဘဲ။ (၅) ထမင္းေၾကာ္/ အစိမ္းေၾကာ္ေတြမွာလဲ ပန္းေဂၚ ဖီစိမ္းပြင့္ေလးေတြကို ရွည္၇ွည္ပါးပါးေလးေတြလွီးျပီး ေၾကာ္စားလို ့ရပါတယ္။ (၆)ခုေနာက္ဆံုး နည္းကေတာ့ အိမ္မွာတခါတေလမွသာ ေၾကာ္စားေလ့ရွိျပီး၊ စားေသာက္ဆိုင္ မ်ားမွာေၾကာ္ေလ့ ရွိတဲ့ နည္းေလးပါဘဲ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ ဂ်င္းတို ့ကို ဆီသတ္ျပီး ဘရိုကိုလီ၊ ေရစိမ္ထား တဲ႔ ေက်ာက္ ပြင္႕အျဖဴေရာင္၊ ငရုပ္ပြအနီ/အစိမ္း တို႕ကို ပဲငံျပာရည္၊ ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္႔ တို႔ထည္႕ျပီးေၾကာ္တာပါ။ သက္သက္လြတ္ (သို ့) ႏွစ္သက္ရာ အသားနဲ ့လဲ ေၾကာ္စားလို ့ေကာင္းပါတယ္။

(ဘရိုကုိလီသုပ္)


(၁) အစိမ္းသုပ္စားရင္ နဲနဲမာဆတ္ဆတ္ျဖစ္ကာ၊ စိမ္းနံ ့ရတာမို ့ ေရဆူဆူမွာျပဳတ္ျပီးသုပ္စား တာအေကာင္းဆံုးပါ။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း ေလးေတြေပ်ာ့မသြားေအာင္ ၂-မိနစ္မွွ် သာျပဳတ္ျပီး၊ ေရေ အးေ အးထဲခ်က္ခ်င္းေျပာင္းစိမ္ေပးရပါမယ္။ အားရပါးရနယ္ဖတ္လို ့ေကာင္း ေအာင္ ဇ လံုၾကီးၾ ကီးတစ္လံုးထဲမွာ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ မုန္လာဥနီ/ၾကက္သြန္နီ/ခရမ္း ခ်ဥ္သီး၊ ေျမပဲ ဆန္ေထာင္း၊ ပုဇြန္ ေျခာက္မႈန္ ့၊ ပဲဆီအနဲငယ္၊ ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္ ့တို႔ထည္႔ျပီး သမေအာင္ နယ္ပါတယ္။ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ၾကိဳက္ရင္ ငရုပ္သီးစိမ္းနဲ႔ သံပုရာ သီးတို ့ကို လိုသေ လာက္ထဲ့သုပ္ ကာ၊ အေပၚက ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ျဖဴးထားတဲ့ ျမန္မာဆန္ဆန္ ခ်ဥ္စပ္ သုပ္ကေ လးပါ။ ထမင္းျမိန္ ေစတဲ့ ဟင္းတစ္ခြက္ပါဘဲ။ (၂) အကယ္၍ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္မျဖဴးဘဲ၊ ပဲငံျပာရည္ နဲ႔ ႏွမ္းအမဲေရာင္ေလးေတြကိုျဖဴးထဲ့ သုပ္လည္း စားႏိုင္ပါတယ္။ (၃) ေနာက္ျပီး မာလာဟင္း ရယ္ လို႔ ေခတ္စားေနတဲ႕ အသီးအရြက္သုပ္ကို ကန္႔သတ္ခ်က္မရွိဘဲ မိမိႏွစ္သက္္တဲ႔ အသီး အရြက္ မ်ိဳးစံုကို ထဲ့လို ့ရတာမို ့၊ မုန္လာဥနီ၊ မုန္ညင္းျဖဴ၊ ၾကာစြယ္၊ ၀ဥ၊ ေအာ္ဆြန္းတို ့နဲ ့အတူ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းကိုပါ ေရာေႏွာ ကာ၊ ခပ္စိမ္းစိမ္းေရေႏြးေျဖာျပီး သုပ္စားလို ့လဲရတယ္ေနာ္။ (၄) ယေန ့အေနာက္ႏိုင္ငံမ်ားမွာ က်န္းမာေရးနဲ ့ညီညြတ္တဲ့ ဟင္းရြက္သုပ္ေတြ ကို ေန ့စဥ္သံုး အစား အစာအျဖစ္ သုပ္စားေလ့ရွိၾကပါတယ္။ သူတို ့ကေတာ့ ခ်ိစ္ (သို ့) မေရာနိစ္ Mayonnaise ကို အပူေပးျပီး အနဲငယ္ထဲ့သုပ္ေလ့ရွိပါတယ္။ ၾကက္သားမႈန္ ့အစား ပ်ားရည္ နဲ ့သၾကားတို ့ကိုထဲ့ၾကျပီး၊ သံပုရာရည္အစား ဗနီဂါ အရည္ကိုသံုးၾကပါတယ္။


(ဘရိုကိုလီေပါင္း)
(၁) ဘရိုကိုလီေပါင္းတယ္ဆိုေပမယ့္၊ အလုမ္မရႈပ္မခက္ခဲပါဘူး။ အိမ္မွာထမင္းေပါင္း အိုးရွိ ရင္ဘဲ လုပ္ရတာလြယ္ကူလို ့ ရံုးအားလပ္ ရက္ေတြမွာ အဆာေျပ ေန ့လည္စာအျဖစ္ မၾကာ ခဏလုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ ေပါင္းအိုးထဲမွာ ေရ၊ သၾကားနဲ ့ ဆားတို ့ထဲ့ျပီး၊ အေပၚ က ေပါင္းခံ ဇကာထဲမွာ၊ စတီးပန္းကန္ျပားထဲ့၍ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းေတြကိုအတံုးၾကီးၾကီးတံုး ကာ ေရစင္ေ အာင္ေ ဆးထဲ့ျပီးေတာ့ အဖံုးလံု ေအာင္ပိတ္ကာ ေပါင္းျခင္းပါဘဲ။ ဘရိုကိုလီတို ့ အရမ္းႏူးအိ သြား ရင္ စားမေကာင္းလို ့၊ မီးအေနေတာ္မွာ အခ်ိန္ ၆ မိနစ္ေလာက္ ေပါင္းေပးျပီး၊ အေ ပၚ ကေန ေထာပတ္ပူပူဆမ္းစားျခင္းပါ။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းရဲ ့သဘာ၀အခ်ိဳႏွင့္ ေထာပတ္ရ နံ ့ေမႊးေ မႊးေလးတို ့က လြန္စြာလိုက္ဖက္ လွတာမို ့ အရသာရွိလွပါတယ္။ (၂) တရုပ္စတိုင္လ္ ဘရိုကို လီေ ပါင္းလုပ္စားမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီ သတ္ျပီး၊ ငရုပ္သီး၊ မုန္လာဥနီ၊ ပဲငံျပာရည္၊ ခရုဆီ၊ ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္ ့ေလာင္းထဲကာ၊ အရည္ေဖ်ာ္ထားတဲ့ေကာ္မႈန္ ့တို ့ ေရာထဲ့ေမႊျပီး၊ အဲဒီအေရာအေႏွာေတြကို ၾကိဳတင္ေပါင္းထားတဲ့ ပန္းေဂၚဖီအစိမ္းေပၚေလာင္းခ်ျခင္းပါ။ ခ်ိဳခ်ဥ္ေ ၾကာ္ဆန္ဆန္ ဘရိုကိုလီေပါင္းထဲမွာ ေကာ္ရည္ပါလို ့ ခပ္ပူပူစားသင့္ပါတယ္။ (ေမ်ာက္ေခါင္း မႈိေျခာက္ကိုေရေဆးျပီး၊ ျပဳတ္ထဲ့စားႏိုင္ရင္ေတာ့ အ ေကာင္းဆံုးေပါ့ရွင္)


(ဘရိုကုိလီစြပ္ျပဳတ္္)
(၁) ပန္းေဂၚဖီစိမ္းဟာ သားအိမ္ထဲရွိဆဲလ္မ်ားကို က်န္းမာေစကာ၊ သားအိမ္အျမန္က်က္ေစေ သာ အစြမ္းသတၱိရွိလို ့မီးဖြားျပီးစ မိခင္မ်ား ႏွင့္ သားပ်က္/သားေလ်ာေသာအမ်ိဳးသမီးမ်ားကို ပန္းေဂၚဖီစိမ္းဟင္းခါး (၀ါ) ဘရိုကိုလီစြတ္ျပဳတ္ တိုက္ေက်ြးေလ့ရွိပါ တယ္။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ ဆူဆူ ထဲမွာ ဘရိုကိုလီကို ၃ မိနစ္ေလာက္ ခပ္စိမ္းစိမ္းတည္ျပီးေနာက္ ၾကက္သြန္ျဖဴတျပား ရိုက္ထဲ့ကာ၊ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္ ့ေလးျဖဴးျပီးေသာက္ရတာပါ။ (၂) ဒါမွမဟုတ္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ ပဲငန္ျပာရည္အၾကည္တို ့ကို ဆီသတ္ျပီးေတာ့ ၾကက္ျပဳတ္ရည္၊ တို ့ဟူး၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း တို ့တည္ကာ တရုပ္နံနံ (သို ့) ရွမ္းနံနံ ခပ္ျပီးေသာက္ရတာလဲ ထမင္းျမိန္တဲ့ ဟင္းတစ္ခြက္ ပါဘဲ။

(ဘရိုကုိလီေဖ်ာ္ရည္)


ပန္းေဂၚဖီစိမ္းကိုလဲ သစ္သီးေဖ်ာ္စက္နဲ ့ၾကိတ္ကာေဖ်ာ္ရည္လုပ္ေသာက္ႏိုင္ပါ တယ္။ ေ သာက္ေ န က်မဟုတ္တဲ့သူေတြအတြက္ ကေတာ့ သူ ့ခ်ည္းဘဲဆိုရင္ အရသာသိပ္မေကာင္း လို ့၊ ပန္းသီးစိပ္ကေလးပါေရာၾကိတ္ထဲ့ေသာက္ေပါ့။ သံပုရာသီးေလးညွစ္ထဲ့ လိုက္ရင္ အရ သာ လဲပိုရွိကာ ပိုလဲေမႊးေစမွာပါ။ အဲ..ပန္းသီးရဲ ့အခြံထဲမွာလဲ က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းမြန္ တဲ့ ဓာတ္တိုး ဆန္ ့က်င္ ပစၥည္းေတြအေျမာက္အမ်ားပါလို ့ အခြံမႏႊာဘဲထဲ့ၾကိတ္ေသာက္ေနာ္။

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ ့WHFoods က က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းက်ိဳးျပဳလွတဲ႔ အစိမ္းေရာင္ ဘရိုကိုလီကို ျဖစ္ႏုိင္မယ္ဆိုရင္ တစ္ပတ္ကို သံုးၾကိမ္၊ ေလးၾကိမ္ခန္႔ စားသံုးသင္႕ေၾကာင္း တိုက္တြန္းထားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားလွတာမို ့ခပ္စိမ္းစိမ္း ဘဲစားပါ့မယ္…ဘရိုကိုလီကိုကြယ္…။

(ေဆာင္းပါးရွင္...ေပါက္ေပါက္...မွ်ေ၀သည္)
--
promise.pauk
(ရိုးသားမႈသည္တခါတရံ၌ရံႈးနိမ့္ေစတတ္၏။သို ့ေသာ္တစ္သက္လံုးကားလိပ္ျပာလံုေစေတာ့၏။)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More