ကြ်န္မတို ့ ကုမၸဏီ ႏွင့္ မလွမ္းမကမ္းမွာ မုန္ ့ဟင္းခါး၊ နို ့စိမ္းေခါက္ဆြဲ၊ ေကာ္ဖီ၊ လၻက္ ရည္ အရသာ ေကာင္းေကာင္း ေရာင္းတဲ့ မိသားစုအိမ္ဆိုင္ေလး တစ္ဆိုင္ရွိပါတယ္။ ကြ်န္မ နံက္စာကို အဲဒီဆိုင္မွာ ေန ့တိုင္းနီးပါး စားျပီးမွ ရံုးခန္းေပၚကိုတက္ေလ့ ရွိပါတယ္။
ဒီေန ့ဆိုင္ထဲကို၀င္ေတာ့ စားပြဲတိုင္းလိုလိုလူျပည့္ေနတာမို ့၊ အမၾကီး တစ္ေယာက္ ထိုင္ေနတဲ့ စားပြဲမွာ ခြင့္ေတာင္းျပီး ၀င္ထိုင္လိုက္ပါတယ္။ ဒီေန ့စားတဲ့သူမ်ား တာေ ၾကာင့္ ကြ်န္မမွာထားတဲ့ ႏို ့စိမ္းေခါက္ဆြဲ ေတာ္ေတာ္နဲ ့ ေရာက္မလာေသးလို ့ လက္ထဲ မွာ ပါလာတဲ့ ျပည္ေထာင္စုေန ့စဥ္ သတင္းစာကိုဖတ္ရင္း ေစာင့္ေနရပါတယ္။ ျပီးေတာ့ စားပြဲေပၚမွာ အဆင္သင့္ လွီးစိပ္တင္ထားတဲ့ သံပုရာသီး တစ္စိပ္ကို ေရေႏြးၾကမ္း ပန္းကန္လံုးထဲထဲ့ျပီး ေရေႏြးကရားဌဲ ့ေလာင္းခ်ရင္း တက်ိဳက္ခ်င္းေသာက္ေနခဲ့ပါတယ္။
အဲဒီအခါမွာ ကြ်န္မေရွ ့တည့္တည့္မွာ ထို္င္ေနတဲ့အမၾကီးက စကားစလာပါတယ္။ “ ညီ မေလး အဲဒီလို ဘာအတြက္ ေသာက္တာရတာလဲ၊ ဘာေကာင္းလဲဟင္ ” တဲ့။ ကြ်န္မက “ အဲဒီလိုေသာက္ေတာ့ မုန္ ့ဟင္းခါး၊ ႏို ့စိမ္းေခါက္ဆြဲေတြစားျပီးတဲ့ အခါ ေတာ္ ရံုတန္ ရံုေသြးမတိုးေတာ့တဲ့အေၾကာင္း၊ အအီေျပေစေၾကာင္း၊ အထူးသျဖင့္ သံပုရာသီးအခြံထဲ မွာ ရွိတဲ့ သဘာ၀အဆီက ေရေႏြးတဲ့ဓာတ္ျပဳျပီးတဲ့အခါ ခံတြင္းရွင္း-အဆီက်-ကိုလက္စ ထေရာက် ေစေၾကာင္း၊ ဒါေၾကာင့္ ေန ့စဥ္ နံက္စာစားျပီးတိုင္း သံပုရာသီးကို အတန္ ငယ္ ေပ်ာ့ သြားေအာင္ စားပြဲေပၚလွိမ့္-၄ စိပ္ စိပ္-အရည္မညွစ္ဘဲ ေရေႏြးပူပူထဲ့တားတဲ့ ခြက္ထဲစိမ္အဖံုးဖံုးျပီး ေရဆာတိုင္းေသာက္သင့္ေၾကာင္း ”စိတ္ရွည္လက္ရွည္ ရွင္းျပခဲ့ ပါတယ္။
ဆက္လက္ျပီး အဲဒီ အမၾကီးက “သူ ့မွာ အစာအိမ္အခ်ဥ္ေပါက္တဲ့ေရာဂါရွိလို ့၊ သံပုရာ ရည္စြဲမေသာက္ရဲ ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ဘာေသာက္သင့္သလဲ ” လို ့ေမးပါတယ္။ ကြ်န္မ “ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီး အေျခာက္ ၃-ဖတ္ ေလာက္ ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး၊ ေရေႏြး ပူပူခြက္ထဲစိမ္ေသာက္လို ့ရေၾကာင္း၊ အဲဒီလိုေသာက္တဲ့အခါ ပထမဆံုးစေသာက္တဲ့ တစ္ၾကိမ္သာ ခ်ဥ္ေၾကာင္း၊ သို ့ေသာ္ သံပုရာသီးလိုအခ်ဥ္မစူးေၾကာင္း၊ ခ်ဥ္ေစာ္ခါး သီးကလည္း အဆီခ်-ကိုလက္စေထေရာက်ေစေၾကာင္း၊ ၀က္ျခံေပ်ာက္ေစေၾကာင္း၊ သူ ့ရဲ ့ထူးျခားခ်က္က ပတမဆံုးတစ္ခြက္ေသာက္ျပီး ေနာက္ ၁၅-မိနစ္ေလာက္အၾကာ မွာ ဆီးအိမ္ထဲမွာ ရွိတဲ့ဆီးေတြတစက္မက်န္ ဆီးသြားပစ္တာေၾကာင့္ ကိုယ္ထဲက ယူရစ္အက္ဆစ္ေတြက်ျပီး သိသိသာသာ ေပါ့ပါးသြားေၾကာင္း၊ ဒါေၾကာင့္ အသိမိတ္ေ ဆြေတြ ထဲမွာ ဆီးခ်ဳပ္-ဆီးေအာင့္ ေရာဂါရွိသူေတြကို ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေရးေႏြး စိမ္ ေ သာက္ ခိုင္းေစလိုေၾကာင္း၊ ကြ်န္မကေတာ့ ခုလို ေန ့စဥ္ေသာက္ျပီး၊ တေနကုန္ ေရဆာ တိုင္း ခြက္ထဲကို ေရေႏြးေလာင္းစိမ္ေသာက္ေလ့ရွိျပီး ရံုးဆင္းခါနီးမွာ အဖတ္ေတြကို၀ါး စားေလ့ရွိေၾကာင္း၊ ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္က ေစ်းမၾကီးေၾကာင္း၊ ၁၀ သားကို က်ပ္ ၁၂၀၀ သာရွိျပီး အမ်ားၾကီးရေၾကာင္း၊ ေရာင္းတဲ့ဆိုင္ေနရာကိုပါ ညႊန္ျပ ” ေျပာျပခဲ့ ပါတယ္။
ဒီေတာ့ အဲဒီအမၾကီး က “ခုလိုေျပာျပလို ့ေက်းဇူးတင္ေၾကာင္း၊ ညီမေလး ေျပာျပသ လိုဘဲ က်န္းမာေရးေဆး ဖက္၀င္တဲ့စာေတြကို စာေရးဆရာ ေပါက္ေပါက္ ေၾကးမံု သတင္း စာမွာ ေရးတာကို ဖတ္ရေၾကာင္း၊ တခ်ိဳ ့စာေတြကို ကတ္ေၾကးနဲ ့ညွပ္သိမ္း ထားေၾကာင္း၊ အဲဒီ ဆရာ ကို ေက်းဇူးတင္ေၾကာင္း ” ေျပာလာတဲ့အခါ၊ မထင္မွတ္ ဘဲၾကားလိုက္ရတဲ့ကြ်န္မ အားရပါးရျပံဳးရယ္မိရင္း “ေပါက္ေပါက္ ဆိုတာ ဆရာမဟုတ္ေ ၾကာင္း၊ အမ်ိဳးသားမဟုတ္ေၾကာင္း၊ အမ်ိဳးသမီးျဖစ္ေၾကာင္း…အဲဒီေပါက္ေပါက္…က ကြ်န္မပါဘဲ ”လို ့ အသံအုပ္ေျပာျပလိုက္ေတာ့၊ အမၾကီးက “အံ့ၾသ၀မ္းသာတၾကီးနဲ ့ အာေမဋိတ္သံေတြပါထြက္က်လာျပီး၊ ခုလို မထင္မွတ္ဘဲ ဆံုေတြ ့ရတာ ၀မ္းသာ လိုက္တာ..ေဆာင္းပါးေတြဖတ္ျပီးတိုင္း အဲဒီစာေရးဆရာကို ေက်းဇူးတင္ျပီး က်န္းမာ ပါေစေၾကာင္း အျမဲေမတၱာပို ့ေနတာပါ ၊ အဲဒီလို မ်ားမ်ားေရးေပးပါ၊ ေန ့တိုင္း ဖတ္ခ်င္ေနတာပါ၊ တျခားဘယ္သတင္းစာေတြေရးေသးလဲ၊ ရွာဖတ္ပါ့မယ္” တဲ့။
ကြ်န္မက “အဲဒီလို က်န္းမာေရးေဆာင္းပါးေတြ ေရးထားတာ အပုဒ္ ၂၀၀ နီးပါးရွိ ပါေၾကာင္း၊ သတင္းစာမွာ ေန ့တိုင္းပါျပီး စာဖတ္သူေတြကို သိေစခ်င္ေပမယ့္၊ သတင္း စာရဲ ့စာမ်က္ႏွာအေနအထားအရ..အေၾကာင္းေၾကာင္းေတြေၾကာင့္ သတင္းစာတိုက္က အယ္ဒီတာေတြ ခြင့္ျပဳမွ ေဖာ္ျပနိုင္ေၾကာင္း” ေသေသခ်ာခ်ာ နားလည္ေအာင္ ရွင္းျပရ ပါတယ္။
သူမက ကြ်န္မထက္ဆိုင္ကို အရင္ေရာက္ျပီးလို ့ စားျပီးသြားတာေၾကာင့္ ျပန္ခါနီး ကြ်န္မရဲ ့ဘယ္ဘက္ပုခံုးကို ရင္းရင္းႏွီးႏွီး ၃-ၾကိမ္ ဖ်စ္ညွစ္ျပီး ႏႈတ္ဆက္ျပန္သြား ပါတယ္။ ကြ်န္မ ေန ့တိုင္းစားေနက် ႏို ့စိမ္းေခါက္ဆြဲေလးက ဒီေန ့မွာ ထူးထူးျခားျခား အရသာပိုေကာင္းျပီး အားျပည့္သြားသလိုခံစားလိုက္ရပါတယ္။ ကိုယ့္နံမည္ကို အမွတ္တယသိေနတဲ့ စာဖတ္ပရိတ္သတ္တစ္ေယာက္ကို ခုလို အျပင္မွာမ်က္ျမင္ ကိုယ္ေတြ ့ ဆံုရတာ နည္းတဲ့အခြင့္အေရးမဟုတ္ဘူးေလ။ (ေနာက္ျပီး ကြ်န္မေရး တဲ့ ေဆာင္းပါးေလးေတြကို သတင္းစာမွာေစာင့္ဖတ္ေနတယ္ ဆိုတာသိရေတာ့…ျ ပည္သူ ့အက်ိဳးျပဳနိုင္အာင္ ဒိထက္ပိုျပီး ၾကိဳးစားရဦးမယ္လို ့ …)
** ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီး(ေခၚ)ခ်ဥ္ေစာ္ကားသီး ၏ က်မၼာေရးအစြမ္းသတၱိမ်ား **
ေရွးလူၾကီးမ်ား ေတာင္ေပၚေဒသလူမ်ိဳးမ်ား၏ ေရလဲသံုးေသာ အဖိုးတန္ေဆးဖက္၀င္အသီးျဖစ္ပါတယ္။ အသီးရင့္မွည့္လာပါက ပါးလႊာေသာအခြံမာေလးအား ျဖည္းညွင္းစြာ ဓါးျဖင့္ႏႊာရပါတယ္။ ေရျဖင့္စင္ၾကယ္စြာေဆးေၾကာျပီးတဲ့အခါ ဓါးျဖင့္ပါးလႊာစြာ လွီးျဖတ္ပါ။ ျပီးရင္ ဆားအနည္းငယ္ႏွင့္ ပ်ားရည္(သုိ ့မဟုတ္)သၾကားသင့္ရံုထည့္ျပီး တစ္ရက္ခန္ ့ႏွပ္ထားပါ။ (ခ်င္းပါးပါးလွီးထဲ့ပါက အရသာပို၍ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္)ေနာက္တစ္ေန ့မွာ တစ္ျပား မွ ႏွစ္ျပား တစ္ေန ့ (၃)ၾကိမ္မွ်စာေးပးျခင္းျဖင့္- (က) ေလထိုးေလေအာင့္ျခင္းကို သက္သာေစပါတယ္။ (ခ) အစာေၾက ရင္ေခ်ာင္ေစနိုင္ပါတယ္။ အသံကိုၾကည္လင္ေစပါတယ္။ (ဂ) ေသြးတိုးေသာသူမ်ား၊ ႏွလံုးအဆီပိတ္သူမ်ား၊ အဆီမ်ားသူမ်ား၊ အသည္းေရာဂါ ေ၀ဒနာရွင္မ်ားႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဆီမ်ားသူမ်ားကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳရံုသာမက သက္ရွည္က်န္းမာေစပါတယ္။ (ဃ) တိုင္းရင္းေဆးပညာအလိုအရ ေတေဇာဓာတ္၊ ပထ၀ီဓာတ္ ႏွင့္ အာေပါဓာတ္ၾကြယ္၀၍ ၀ါေယာဓာတ္ကို ပို ့ေဆာင္ေပးနိုင္တာေၾကာင့္ အာယု၀ဃုန သက္ရွည္က်န္းမာေစေသာ အသီးျဖစ္ပါတယ္။
ေရွးသမားေတာ္ၾကီးမ်ား၏ အဆိုအရ- (က) ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးကို ပါးပါးလွီး၍ ၀က္သားျဖင့္ ခ်က္စားျခင္းျဖင့္ ၀က္သားႏွင့္မတည့္ေသာ သူမ်ားအတြက္ အႏၱရာယ္ကင္းစြာ စားသံုးနိုင္ပါတယ္။ (ခ) ငဒန္၊ ငျမင္းစာေသာ အဆီမ်ားေသာ ငါးမ်ားျဖင့္လည္း ခ်က္စားနိုင္ပါတယ္။ (ဂ) ၾကက္၊ ဘဲ မ်ားျဖင့္ ခ်က္စားလွွ်င္လည္း လြန္စြာ အရသာ ရွိပါတယ္။
<မွတ္ခ်က္> ရန္ကုန္မွာေတာ့ အသီးေျခာက္ဘဲ ၀ယ္လို ့အဆင္ေျပပါတယ္။ ပန္းဆိုးတန္းက Ruby Mart မွာ ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္ ထုတ္ေတြ ေရာင္းပါတယ္။ City Mart ဆိုင္တိုင္းမွာလည္း ရမယ္ထင္ပါတယ္။ ေနာက္ျပီး ဘုန္းၾကီးလမ္း စံျပရုပ္ရွင္ရံု ေအာက္ ပတ္၀န္းက်င္ေတြမွာ လၻက္-ၾကက္ သြန္ေၾကာ္ -ေျမပဲ ေရာင္းတဲ့ လမ္းေဘးဆိုင္ေလးေတြမွာ ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္ကို ပလပ္စတစ္ အိတ္ၾကီးေထာင္ျပီး ၁၀ ဆယ္သားကို ၁၂၀၀က်ပ္နဲ ့ ေရာင္းေနပါတယ္။
(ေဆာင္းပါးရွင္… ေပါက္ေပါက္… မွ်ေ၀သည္)
--
promise.pauk
(ရိုးသားမႈသည္တခါတရံ၌ရံႈးနိမ့္ေစတတ္၏။သို ့ေသာ္တစ္သက္လံုးကားလိပ္ျပာလံုေစေတာ့၏။)