နံနက္ခင္းမွာ ေကြကာအုတ္တစ္ခြက္ကနွလံုးအတြက္အေကာင္းဆံုးနံနက္စာပါ။
ေကြကာအုတ္ကကိုလက္စထေရာထဲမွာရွိတဲ႔ကုန္ၾကမ္းကိုဖ်က္စီးတဲ႕"β-glucan"လို႕ေခၚတဲ႔
ေပ်ာ္ဝင္နိင္ေသာအမွ်င္မ်ားကကိုလက္စထေရာထုတ္လုပ္ျခင္းနဲ႔စုပ္ယုူ
ျခင္းကိုတားျမစ္ေပးပါတယ္။
ေန႕တိုင္း 2/3( ခြက္ ) ေကြကာအုတ္
အေျခာက္မ်ားကိုစားျခင္းျဖင္႔ ကိုလက္စထေရာဓာတ္ ၁၆ % ကိုက်ဆင္းေစပါတယ္ ။
ပဲပုပ္ပဲ သဘာဝအစားအစာထဲမွာ ပဲ အမ်ိဳးအစားမ်ားက ေဈးအေပါဆံုး
နဲ႔ကိုလက္စထေရာကို တားဆီးေပးပါတယ္ ။ ေန႕တိုင္း ပဲအမ်ိဴးအမ်ိဴး ၂၈ ဂရမ္
စားရင္ စုေပါင္း ကိုလက္စထေရာ ၁၀% ကို ေလွ်ာ႔ေစတယ္ ။ ( LDL (bad
cholesterol) and Triglycerides.) အေမရိကန္စားေသာက္ကုန္ၾကီးၾကပ္ေရးအဖြဲ႕က
ပဲပုပ္ပဲ အစားအစာ ဗူး အေပၚတြင္ ပဲပုပ္ပဲက ကိုလက္စထေရာကို ေလွ်ာ႔က်ေစျပီး
နွလံုးေရာဂါမွကာကြယ္ေပးနိင္တယ္ဆိုတဲ႔စတစ္ကာကို ပဲ စားေသာက္ကုန္ ကုမၸဏီ
မ်ားကပ္ခြင္႔ေပးထားပါတယ္ ။
***ကိုလက္စထေရာေလွ်ာ႔က်ခ်င္ရင္ပဲပုပ္ပဲျဖင္႔ျပဳလုပ္ထားေသာ ပဲနိူ႕ရည္
၊ပဲျပား ၊ miso မ်ားကိုေန႔စဥ္ အစားအစာမ်ားတြင္သံုးေဆာင္နိင္ပါတယ္ ။
မ်ိဳးရိုးအလိုက္နွလံုးေရာဂါရွိသူမ်ား ေန႕တိုင္းထမင္းစားတဲ႔အခါ
ပဲျပားတစ္တံုးေတာ႔စားဖို႕မေမ႔ပါနဲ႔ ။
သံလြင္ဆီ စိုရႊဲ မေက်လြယ္
အဆီဓာတ္မ်ားေသာဆီ(ဝက္ဆီ )ကကိုလက္စထေရာဓာတ္ပိုျပီးမ်ားပါတယ္ ။ OMEGA3ပါဝင္ေသာဆီပာင္းသီးပာင္းရႊက္ဆီ၊ ေနၾကာဆီကကိုလက္စထေရာဓာတ္ကိုေလွ်ာ႔က်ဆင္း
သလိုေကာင္းတဲ႔ (HDL )
ကကိုလက္စထေရာဓာတ္ကိုေလွ်ာ႔က်ဆင္းေစပါတယ္ ။
သံလြင္ဆီက ေက်လြယ္ေသာ
အဆီဓာတ္နွင္႔ဖက္တီးအက္စစ္က
ကိုလက္စထေရာဓာတ္ကိုေလွ်ာ႔က်ဆင္းေစျပီးေကာင္းတဲ႔ကိုလက္စထေရာကိုထိန္းသိမ္းထားနိင္ပါတယ္
။
သံလြင္ဆီမွာ ဗီတာမင္အီး နွင္႔ anti oxidants ပါတာမို႕မေကာင္းတဲ႔
ကိုလက္စေထေရာကို oxidantsမျဖစ္ေအာင္လုပ္နိင္စြမ္းရွိပါတယ္ ။
အေကာင္းဆံုးက canola oil (မုန္႔ညွင္းဆီ)အာနိသင္လည္းအတုူတုူပါ ။
ေျမပဲဆီ
နွမ္းဆီ နွင္႔သံလြင္ဆီကိုေရာျပီးသံုးနိင္ပါတယ္ ။
သံလြင္ဆီသံုးေသာ္ျငားလည္း
ကိတ္မုန္႕ ၊ေထာပတ္တို႕ကလည္း ကိုလက္စထေရာကိုၿမင္႔ေစတတ္ပါတယ္။
***
နွမ္းဆီကနွလံုးအတြက္အေထာက္အကုူျပဳနိင္ပါတယ္ ။
ဆယ္လမြန္ငါး
အသားစားခ်င္တဲ႔အခါ ငါးစားတာကပိုေကာင္းပါတယ္ ။( salmon,tuna, sardines,
mackere fish)ငါးထဲက OMEGA-3 ဖက္တီးအက္စစ္ကနွလံုးအတြက္အေကာင္းဆံုးပါ ။
OMEGA-3 ဖက္တီးအက္စစ္က ေသြးေပါင္က်ေစျခင္း ၊ကိုလက္စေထေရာက်ေစျခင္း ၊
ေလျဖတ္ၿခင္းမွကာကြယ္ေပးနိင္ပါတယ္ ။
***ေန႕တိုင္းအသားစားတဲ႕အခါ ျဖစ္နိင္ရင္
အဆီနည္းေသာအသားကိုစားပါ ။ ၾကက္ရင္အံုးသားကဆီအနည္းဆံုးပါ
။အေရခြံဖယ္ရွားျပီးခ်က္ပါ။ တစ္ေန႕လွ်င္အသား၂၀၀ဂရမ္သာစားသင္႕ပါတယ္ ။
ဝက္အုူေခ်ာင္း ၊ ဝက္ဆားနယ္ေျခာက္ ဝက္ေပါင္ေျခာက္တို႔က
ကိုလက္စထေရာကိုျမင္႔ေစတယ္ .၊ေရွာင္နိင္ရင္အေကာင္းဆံုးပါ ။
ေရွာက္ခါးသီးၾကီး
ေရွာက္ခါးသီးၾကီး ထဲမွ ေပ်ာ္ဝင္နိင္တဲ႔အမွ်င္ဓာတ္က
မေကာင္းတဲ႔ကိုလက္စေထေရာကိုက်ဆင္းေစတယ္ ။
ေန႕တိုင္းေရွာက္ခါးသီးၾကီးအသားကိုစားျခင္းျဖင္႔
10%မေကာင္းတဲ႔ကိုလက္စေထေရာကိုက်ဆင္းေစတယ္ ။
***
ေပ်ာ္ဝင္နိင္တဲ႔အမွ်င္ဓာတ္ပါတဲ႔အစားအစာဆိုတာက (ေခ်ာေခ်ာ ၊စီးကပ္
။ၾကြပ္ၾကြပ္တာမ်ိဳး ) မွိႈ ၊ မွိႈနားရႊက္ ၊ ေရညွိ ။ေက်ာက္ပြင္႔အစရွိေသာ
.... ။ ေပ်ာ္ဝင္နိင္တဲ႔အမွ်င္ဓာတ္က
ကိုလက္စထေရာကိုျပင္ပသို႕ဖယ္ထုတ္နိင္စြမ္းရွိတယ္ ။
ပန္းသီး
ပန္းသီးနွင္႔အျခား သၾကားနွင္႔တုူေသာၿဒပ္ပါေသာသစ္သီးမ်ားက
မေကာင္းတဲ႔ကိုလက္စထေရာကိုေလွ်ာ႔က်ေစတယ္ ။ ပန္းသီးတြင္ဗီတာမင္ K1 ပါတာမို႕
မေကာင္းတဲ႔ကိုလက္စထေရာကို ပာန္႕တားေစနိင္ပါတယ္ ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္ျဖဴရဲ႕အသံုးသင္တဲ႔အာနိသင္ကမ်ားပါတယ္ ။ကိုလက္စထေရာတင္မက
ကင္ဆာကိုပါကာကြယ္ေပးနိင္ပါတယ္ ။ ေန႕တိုင္းၾကက္သြန္ျဖဴ
တစ္လံုးၾကီးစားနိင္ရင္ေကာင္းတဲ႕ကိုလက္စထေရာ၂၃%တိုးလာေစပါတယ္ ။
လက္ဖက္ေၿခာက္
လက္ဖက္ေၿခာက္ ထဲတြင္ပါဝင္ေသာ Polyphenols က
ေကာင္းတဲ႔ကိုလက္စထေရာကိုျမင္႔မားလာေစပါတယ္ ။
***
ခ်စ္ခင္ေလးစားရေသာသူငယ္ခ်င္းတို႕ ... ကိုလက္စထေရာေလွ်ာ႔ေစတဲ႔အစားအစာ
ရွစ္မ်ိဳးကို ကို ရွင္းျပျပီးတင္ေပးလိုက္ပါတယ္ ၊
တိုတိုတုတ္တုတ္နဲ႔ဘယ္ပာာစားရင္ေကာင္းတယ္ဆိုျပီးေရးခ်င္ေပမယ္႔ပိုျပီးသိနားလည္ေအာင္
ရွင္းလင္းျပီးေရးထားမို႕
စိတ္ရွည္ျပီးဖတ္ေစခ်င္ပါတယ္ ။
လုူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ကိုလက္စထေရာ
မ်ားေနတာကိုေတြ႕ရတယ္ ။ ကိုလက္စထေရာမ်ားလွ်င္ နွလံုး ၊ ေလျဖတ္ ၊ ဆီးခ်ိဳ
ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ ၊ သည္းေျခ ေရာဂါ မ်ားျဖစ္လာနိင္ပါတယ္ ။
Cholesterol
150~270mg/dl(normal )၂စီစီ ေသြးစစ္ျခင္းျဖင္႔သိနိင္ပါတယ္ ။
သူငယ္ခ်င္းမ်ားအားလံုးက်န္းမာပါေစ
F/W mail
28 Apr 2014
ကိုလက္စထေရာဓာတ္ ကို အျမန္ေလွ်ာ႔က်ဆင္းေစတဲ႔ အစားအစာမ်ား
Monday, April 28, 2014
Taunzalat