ငါးေခါင္းပာင္းရည္ဘယ္လိုခ်က္ရမလဲလို.မိတ္ေဆြတစ္ဦးကေမးလာပါတယ္..
ေမးလာတဲ့မိတ္ေဆြေရာ...သူငယ္ ခ်င္းမ်ားအားလုံးအတြက္ပါ... ေ၀မွ်
ေပးလိုက္ပါတယ္
ဒီခ်က္နည္းကေတာ့..ကြ်န္ေတာ္ ကိုယ္ပိုင္ထြင္ထားတဲ့နည္းလမ ္းပါ...
တိုက္ဆိုင္တာေရာကြဲၿပားတာေရ ာရိွေနႏိူင္ပါတယ္...။
ငါးေခါင္းမွ်စ္ခ်ဥ္ပာင္းရည္
****************
ငါးတန္ေခါင္း.............၁ ခု( ပါးပာပ္မ်ားထုတ္၊ ေရေဆးသန္.စင္ၿပီးရင္ ခပ္ၾကီးၾကီး
အတုံးမ်ားရေအာင္ပိုင္းပါ။ ငါးေခါင္းပာင္းရည္မွာငါးတန္ ေခါင္းကအေကာင္းဆုံးၿဖစ္ပါတယ္ )
မွ်စ္ခ်ဥ္................. ... ၃၀ က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ..............၂လ ုံး ( ၈ စိတ္ခြဲပါ)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး............. ၃ လုံး( ..... ။.....)
ပဲၿပား.................... ...၂ တုံး ( ၁လကၼအရြယ္ပိုင္းၿဖတ္ပါ)
စပါးလင္................... ၂ ေခ်ာင္း( အၿဖဴေရာင္အပိုင္းသာ. ရိုက္ၿပားၿပီးထုံးခ်ည္ထားပါ )
ခ်င္း..................... .....၁ တက္ ( ရိုက္ၿပား )
ၾကက္သြန္ၿဖဴ............... ၅ တက္ ( ....။......)
ပဒဲေကာ...................အ ေသး၁တက္( အခြံခြာၿပီးပါးပါးလွီးပါ)
ရွမ္းနံနံ................. .... ၃ပင္ (ပါးပါးလွီး)
နံနံပင္................... ....အနည္းငယ္..(အလွဆင္ရန္)
ေကာက္ရိုးမွိဳ (သို.)ေငြႏွင္းမွိဳ......အန ည္းငယ္ (သင့္ေတာ္သေလာက္ပိုင္းၿဖတ္ပ ါ)
ငုံးဥ..................... .......၂၀ လုံး( ၿပဳတ္ၿပီးအခြံခြာထားပါ )
တုံယမ္းခ်ဥ္စပ္တုံး........ ..၂ တုံး
ၾကက္ၿပဳတ္ရည္.............၄ လီတာခန္.
ငရုတ္သီးစိမ္း............. ..ႏွစ္သက္သေလာက္
ေတာေရွာက္ခါး၇ြက္.......၄ ၇ြက္ခန္. (မရွိလည္းရ )
ပထမဆုံးဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာဆီ အနည္းငယ္ႏွင့္ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ ပဒဲေကာ ၊စပါးလင္ တို.ကို တုံယမ္းခ်ဥ္စပ္တုံး(၂) ခုနဲ.အတူဆီသတ္လိုက္ပါ...။နႏ ြင္းမွဳန္.
အနည္းငယ္နွင့္အေရာင္တင္မွဳန ္.အနည္းငယ္ကိ္ုလည္းထည့္ေပါင ္းပါ...။
ပာင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ေတြ..ေ မႊးလာၿပီဆိုရင္..ငါးေခါင္းေ တြကိုထည့္ေပါင္း
ၿပီးဆီဆီသတ္ေပးပါ..ေတာေရွာက ္ခါးရြက္၅ရြက္ေလာက္ကိုလည္း. ..ဖဲ့ေၿခြ
ထည့္ေပးပါ..။
ထို.ေနာက္မွ်စ္ခ်ဥ္ေတြကိုေရ ာထည့္ၿပီး(၅)မိနစ္ခန္.ေလာက္ လုံးခ်က္လိုက္ပါ.။
ပာင္းရည္တည္မည့္အိုးထဲသို.ေ ၿပာင္းေရႊ.ထည့္လိုက္ၿပီး... ပဲၿပားတုံး ၊ ငုံးဥ ၊မွိဳ ၾကက္ၿပဳတ္ရည္တို.ေပါင္းထည့္ ၿပီး.ငါးငံၿပာရည္၊ ပာင္းခတ္မွဳန္.၊ သၾကား ၊ ေရွာက္ရည္(သို.) သံပုရာရည္တို.ၿဖင့္အရသာသြင္ းပါ....။
မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ငရုတ္သီးစ ိမ္းကိုလည္းဓါးၿပားရိုက္ၿပီ းထည့္ပါ...။
တစ္ပြက္ဆူေအာင္မီးၿပင္းၿပင္ းၿဖင့္အပူေပးပါ..ထြက္လာေသာအ ညစ္အေၾကးမ်ား၊
ေပးလိုက္ပါတယ္
ဒီခ်က္နည္းကေတာ့..ကြ်န္ေတာ္
တိုက္ဆိုင္တာေရာကြဲၿပားတာေရ
ငါးေခါင္းမွ်စ္ခ်ဥ္ပာင္းရည္
****************
ငါးတန္ေခါင္း.............၁
အတုံးမ်ားရေအာင္ပိုင္းပါ။ ငါးေခါင္းပာင္းရည္မွာငါးတန္
မွ်စ္ခ်ဥ္.................
ၾကက္သြန္နီ..............၂လ
ခရမ္းခ်ဥ္သီး............. ၃ လုံး( ..... ။.....)
ပဲၿပား....................
စပါးလင္...................
ခ်င္း.....................
ၾကက္သြန္ၿဖဴ...............
ပဒဲေကာ...................အ
ရွမ္းနံနံ.................
နံနံပင္...................
ေကာက္ရိုးမွိဳ (သို.)ေငြႏွင္းမွိဳ......အန
ငုံးဥ.....................
တုံယမ္းခ်ဥ္စပ္တုံး........
ၾကက္ၿပဳတ္ရည္.............၄
ငရုတ္သီးစိမ္း.............
ေတာေရွာက္ခါး၇ြက္.......၄ ၇ြက္ခန္. (မရွိလည္းရ )
ပထမဆုံးဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာဆီ
အနည္းငယ္နွင့္အေရာင္တင္မွဳန
ပာင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ေတြ..ေ
ၿပီးဆီဆီသတ္ေပးပါ..ေတာေရွာက
ထည့္ေပးပါ..။
ထို.ေနာက္မွ်စ္ခ်ဥ္ေတြကိုေရ
ပာင္းရည္တည္မည့္အိုးထဲသို.ေ
မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ငရုတ္သီးစ
တစ္ပြက္ဆူေအာင္မီးၿပင္းၿပင္
အၿမွဳပ္မ်ားကိ ုစစ္ထုတ္ေပးပါ..။
တစ္ပြက္ဆူလာလွ်င္မီးကိုေလွ် ာ့ခ်ၿပီး..ၾကက္သြန္နီ ၊ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၊
တစ္ပြက္ဆူလာလွ်င္မီးကိုေလွ်
ရွမ္းနံနံတို.ကိုၿဖည့္စြက္ပ ါ..။ ေနာက္ဆုံးငါးေခါင္းေတြႏွဳးအ ိၿပီး ခ်ိဳခ်ဥ္စပ္အရသာေလး
ရၿပီဆိုရ င္နံနံပင္ေလးအလွဆင္ၿပီးသုံး ေဆာင္ႏိူင္ပါ
သည္...။
သည္...။