ဒီပာင္းပြဲက..ဖက္ထုပ္ၿပဳတ္န ဲ.ခပ္ဆင္ဆင္ပါ...ဒါေပမယ့္ဖက ္ထုပ္ကၾကက္သားကိုၾကိတ္ ၊ဖက္ထုပ္ရြက္ၿဖစ္တဲ့ဂ်ဳံရြက ္နဲ.ထုပ္တာၿဖစ္ၿပီး..ဒီပာင္ း
ပြဲအတြက္ကေတာ့မုန္.ႏွစ္ရည္က ိုကိုယ္တိုင္စပ္ရတာၿဖစ္ပါတယ ္...။
ယူနန္ပာင္းပြဲတစ္မ်ိဳးၿဖစ္ၿ ပီး..ပာင္းပြဲအမည္ေတာ့မေပးထ ားပါဘူး..။တရုတ္လို. ဆူက်ီေခၚတယ္ထင္ပါတယ္။
ပာင္းရည္လို.ေၿပာေပမယ့္အရည္ ကိုဦးစားေပးစားရတဲ့ပာင္းပြ ဲမ်ိဳးေတာ့မပာုတ္ပါဘူး...။
ပြဲအတြက္ကေတာ့မုန္.ႏွစ္ရည္က
ယူနန္ပာင္းပြဲတစ္မ်ိဳးၿဖစ္ၿ
ပာင္းရည္လို.ေၿပာေပမယ့္အရည္
ဒ ီခ်က္နည္းကိုၿမန္မာအမည္ေပးရ ေတာ္ေတာ္ခက္ပါတယ္..ေၾကာ္
လည္းေၾကာ္ထား.ၿပန္လဲၿပဳတ္ထာ းတယ္ဆိုေတာ့....
ၾကက္သားလုံးပာင္းရည္..( Chicken Balls Soup)
************************** *****
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား...
ၾကက္သားရင္ပုံသား( အရိုးမပါ၊အေရခြံမပါ)....... .၂ ခု( ၂စင္တီမီတာတုံးေလးမ်ားတုံး)
ခ်င္း..................... .......................... ..........အနည္းငယ္ (မွ်င္မွ်င္လွီး)
ၾကက္စြပ္ၿပဳတ္ရည္.......... .......................... ..၃ လီတာ( သန္.စင္ေအာင္စစ္ထား)
ၾကက္သြန္ၿမတ္+ တရုတ္နံနံ................. ...........အနည္းငယ္( ပါးပါးလွီး)
ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္.......... .......................... ....အနည္းငယ္
မုန္.ႏွစ္ရည္အတြက္
*************
ဂ်ံဳႏုမွဳန္............... .. ၁၀၀ ဂရမ္
ဆား.....................အန ည္းငယ္
ဆိုဒါမွဳန္................ .အနည္းငယ္
ၾကက္ဥ.................. ၃လုံး
ေရ........................ လိုအပ္ရုံ
ၾကက္ရိုး (သို.) ေခါင္းေၿခေထာက္မ်ားကို ေရ(၄) လီတာေလာက္နဲ.ၾကက္ၿပဳတ္ရည္တစ ္ဦးၿပဳလုပ္ထားပါ။ ပာင္းရည္ၾကည္လင္ေနေစဖို.ဂရုၿပဳပါ..။
ပထမဆုံးၾကက္သားမ်ားကို ၂ စင္တီမီတာေလာက္တုံးၿပီးၿပီဆ ိုရင္မုန္.ႏွစ္ရည္အတြက္
ပါ၀င္ပစၥည္းအားလုံးကိုႏွံ.ေ အာင္ေရာေခါက္ပါ။
ေစးပ်စ္ပ်စ္( ေညာင္ေစးကဲ့သို)မုန္.ႏွစ္ရည ္ရၿပီဆိုပါက..ဇြန္းခြက္လုံး ေသး
ေသး(ငံၿပာရည္ခပ္တဲ့ဇြန္းမ်ိ ဳး)မွာ၂စင္တီမီတာၾကက္သားတုံ းေလးတစ္တုံးစီကိုထည့္ၿပီးမု န္.ႏွစ္ဖုံးအုံးလိုက္ပါ။
ထို.ေနာက္ဆီပူအိုးထဲတြင္ႏွစ ္လိုက္ပါ။ထိုၾကက္သားလုံးေလး ကဇြန္းခြက္မွ
ကြ်တ္ထြက္သြားမွဇြန္းလုံးေလ းကို ဆီပူမွၿပန္ဖယ္ရွားေပးပါ။
အေရာင္အရမ္းမရင့္ေစပဲ..ေရႊအ ိုေရာင္သန္းလာသည္ဆိုရုံႏွင္ ့ဇကာၿဖင့္စစ္
ထုတ္ၿပီး..ဆီစစ္ထားပါ..။
ၾကက္သားေၾကာ္တဲ့အခ်ိန္ကေတာ့ လက္၀င္လွသလို..စိတ္လည္းရွည္ ရပါ
တယ္....ဒီေၾကာ္တဲ့အဆင့္ၿပီး ရင္ေတာ့..ပာင္းပြဲကၿပီးဆုံး သေလာက္ပါပဲ...။
ၾကက္စြပ္ၿပဳတ္ရည္ကို ခ်င္းနဲ.အတူအပူေပးၿပီး..ဆား ၊ ပာင္းခတ္မွဳန္.တို.ႏွင့္ အရသာသြင္းပါ..။
ဆူလာၿပီဆိုရင္ေတာ့ ၾကက္သားလုံးေၾကာ္ေလးမ်ားကို ေပါင္းထည့္..မီးေလွ်ာ.
ခ်ၿပီး..၁၅ မိန္စ္ေလာက္မီးေအးေအးႏွင့္အ ဖုံးပိတ္ခ်က္ပါ..။
ေၾကာ္ထားတဲ့မုန္.ႏွစ္သားေလး မ်ားကပာင္းရည္ၿပည့္၀စြာစုပ္ ယူၿပီးခ်ိန္
ေလာက္မွာ...ငရုတ္ေကာင္းခတ္ၿ ပီး..ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊တရုတ္နံ နံေလး..ၿဖဴးေပးလိုက္ရင္သုံး ေဆာင္လို.ရပါၿပီ...
လည္းေၾကာ္ထား.ၿပန္လဲၿပဳတ္ထာ
ၾကက္သားလုံးပာင္းရည္..( Chicken Balls Soup)
**************************
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား...
ၾကက္သားရင္ပုံသား( အရိုးမပါ၊အေရခြံမပါ).......
ခ်င္း.....................
ၾကက္စြပ္ၿပဳတ္ရည္..........
ၾကက္သြန္ၿမတ္+ တရုတ္နံနံ.................
ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္..........
မုန္.ႏွစ္ရည္အတြက္
*************
ဂ်ံဳႏုမွဳန္...............
ဆား.....................အန
ဆိုဒါမွဳန္................
ၾကက္ဥ.................. ၃လုံး
ေရ........................
ၾကက္ရိုး (သို.) ေခါင္းေၿခေထာက္မ်ားကို ေရ(၄) လီတာေလာက္နဲ.ၾကက္ၿပဳတ္ရည္တစ
ပထမဆုံးၾကက္သားမ်ားကို ၂ စင္တီမီတာေလာက္တုံးၿပီးၿပီဆ
ပါ၀င္ပစၥည္းအားလုံးကိုႏွံ.ေ
ေစးပ်စ္ပ်စ္( ေညာင္ေစးကဲ့သို)မုန္.ႏွစ္ရည
ေသး(ငံၿပာရည္ခပ္တဲ့ဇြန္းမ်ိ
ထို.ေနာက္ဆီပူအိုးထဲတြင္ႏွစ
ကြ်တ္ထြက္သြားမွဇြန္းလုံးေလ
အေရာင္အရမ္းမရင့္ေစပဲ..ေရႊအ
ထုတ္ၿပီး..ဆီစစ္ထားပါ..။
ၾကက္သားေၾကာ္တဲ့အခ်ိန္ကေတာ့
တယ္....ဒီေၾကာ္တဲ့အဆင့္ၿပီး
ၾကက္စြပ္ၿပဳတ္ရည္ကို ခ်င္းနဲ.အတူအပူေပးၿပီး..ဆား
ဆူလာၿပီဆိုရင္ေတာ့ ၾကက္သားလုံးေၾကာ္ေလးမ်ားကို
ခ်ၿပီး..၁၅ မိန္စ္ေလာက္မီးေအးေအးႏွင့္အ
ေၾကာ္ထားတဲ့မုန္.ႏွစ္သားေလး
ေလာက္မွာ...ငရုတ္ေကာင္းခတ္ၿ
စူၾကည္း
လို႔ေခၚပါတယ္ တိုက္႐ိူက္ဘာသာျပန္ရင္ေတာ့ စူ
ဆိုတာက်က္သြားတာကိုေျပာပါတယ္ ၾကည္းကေတာ့
ၾကက္ကိုေခၚပါတယ္....ၾကက္သြန္ျဖဴအေနေတာ္ေလးကို
အလံုးလိုက္ထဲ့ရပါတယ္အဲ့ၾကက္သန္ျဖဴကအဲ့ဟင္းအနံြြတြက္အဓိကက်ပါြတယ္ဗ်.....