FB မိတ္ေဆြမ်ားရွင္။ ဒီေဆာင္းပါးေလးကို ၂၀၁၃ ႏွစ္ဦးပိုင္းက FOOD Magazine အတြက္ေရးေပးခဲ့ရပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ ့ပတ္သက္လို ့ လက္လွမ္းမွီသမွ်ရွာေဖြ စုေဆာင္းေရးသားထားတာမို ့ အခ်ိန္ယူဖတ္ရႈအားေပးၾကပါဦးလို ့...... (ေစတနာမ်ားစြာျဖင့္....ေပါက္ေပါက္)
++++++++++++++++
*** ဒိန္ခ်ဥ္ဆို ၾကိဳက္မွၾကိဳက္ ***
အိႏၵိယအစားအစာလို ့ လူသိမ်ားတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ကို အိႏၵိယလူမ်ိဳးသာမက၊ လူမ်ိဳးဘာသာမေရြး၊ က်ားမ မေရြး ႏွစ္သက္စြဲလန္းေနၾကပါ တယ္။ ထိုစာရင္းထဲတြင္ ကြ်န္မလည္းထိပ္ဆံုးကတစ္ေယာက္အျဖစ္ ပါေကာင္းပါႏိုင္ပါလိမ့္မယ္။ မိမိကိုယ္ကို ျပန္လည္စမ္းစစ္ ၾကည့္တဲ့အခါ၊ ရန္ကုန္ျမိဳ ့ရွိ ကြ်န္မ ေရာက္ဖူးခဲ့သမွ် နံမည္ၾကီးဆိုင္မ်ားေရာ၊ ဆိုင္ေသးေသးေလးေတြမွာပါ ဒိန္ခ်ဥ္မေသာက္ဖူး တဲ့ဆိုင္ရယ္လို ့မရွိသေလာက္ပါဘဲ။ ေနာက္ျပီး ကြ်န္မအလည္ေရာက္ခဲ့သမွ် ျမိဳ ့မ်ားမွာလည္း ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္ခဲ့တာခ်ည္းပါဘဲ။ ဒါနဲ ့ေတာင္အားမရေသးလို ့ စတိုးဆိုင္ၾကီးမ်ားက ရယ္ဒီမိတ္ပလပ္စတစ္ဗူး၀ယ္ေသာက္ေလ့ရွိပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္ကို မတူညီေသာ လက္ရာအမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ မိတ္ဆက္ဖူးတဲ့ ကြ်န္မအတြက္ေတာ့၊ မိမိမ်က္ေစ့ေရွ ့ခြက္ေရာက္လာသည္ႏွင့္ အရသာကိုၾကိဳတင္မွန္းဆ တတ္ေနပါျပီ။ ဒိန္ခ်ဥ္အသားပ်စ္ပ်စ္ခဲခဲၾကီးထက္၊ အျမွဳံ ့ထျပီးမလိုင္ဖတ္အနည္းငယ္ေရာေနေသာအရသာကေတာ့ ကြ်န္မအၾကိဳက္ ဆံုးပါဘဲ့ရွင္။ ႏြားႏို ့/ကြ်ဲႏို ့/ဆိတ္ႏို ့/ပဲႏို ့တို ့ျဖင့္ ဒိန္ခ်ဥ္ျပဳလုပ္ႏိုင္ျပီး၊ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ႏြားႏို ့ႏွင့္ ကြ်ဲႏို ့တို ့ျဖင့္ ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္ ေလ့ရွိပါတယ္။ ႏြားႏို ့ဒိန္ခ်ဥ္က အေရာင္၀ါတာတာျဖစ္ျပီး၊ အသားလဲေပ်ာ့ပါတယ္။ ကြ်ဲႏို ့ဒိန္ခ်ဥ္ကေတာ့ ျဖဴေဖြးကာ၊ အတန္ငယ္ အသားေတာင့္တင္းပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ရန္ကုန္ျမိဳ ့ရွိ အိႏၵိယဒိန္ခ်ဥ္ဆိုင္မ်ားက ကြ်ဲႏို ့ကိုအသံုးျပဳေလ့ရွိပါတယ္။
ေဆးပညာရႈေထာင့္အရ၊ ႏို ့ထြက္ပစၥည္းတစ္ခုျဖစ္တဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ထဲမွာ ဗီတာမင္နဲ ့သတၱဳဓာတ္ေတြၾကြယ္၀တဲ့ျပင္၊ Probiotic (ေခၚ) ခႏၶာကိုယ္အက်ိဳးျပဳ ဘက္တီးရီးယားေတြပါရွိလို ့ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို ေကာင္းမြန္ေစေၾကာင္း၊ မေကာင္းေသာ LDL ကိုလက္စထ ေရာကိုက်ေစျပီး၊ ေကာင္းေသာ HDL ကိုလက္စထေရာကို ျမွင့္တင္ေပးေၾကာင္း၊ အဆီိက်ဗိုက္ခ်ပ္ေစေၾကာင္း၊ လည္ေခ်ာင္းနာ သက္သာေစေၾကာင္း၊ တစ္ပတ္မွာအနည္းဆံုး ဒိန္ခ်ဥ္ ေလးႀကိမ္ေသာက္ျခင္းသည္ သြားပိုးစားႏိုင္ေျခကို ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းေလ်ာ့က် ေစျပီး၊ သြားဖံုး ႏွင့္သြားမ်ားက်န္းမာေစကာ ခံတြင္းရနံ ့ဆိုးေတြေျပေပ်ာက္ေစေၾကာင္း၊ ညဘက္ႏွစ္ျခိဳက္စြာအိပ္ေပ်ာ္ ေစေၾကာင္း၊ ဒိန္ခ်ဥ္ကိုငယ္စဥ္ကတည္းက စြဲစြဲျမဲျမဲေသာက္သံုးသူဟာ ေသြးတိုးေရာဂါမျဖစ္ေစေၾကာင္း၊ သက္ၾကီးပိုင္း အရိုးပါး/ပြေရာဂါ မျဖစ္ ေစေၾကာင္း၊ စသည္ျဖင့္ WHFoods မွ အတည္ျပဳထားပါတယ္။ စင္ကာပူ ႏိုင္ငံ၊ ဂ်န္ဂီ အေထြေထြေရာဂါကုေဆး႐ံုႀကီးမွ အာဟာရ ေဗဒပညာရွင္အႀကီးအကဲ Mrs Magdalin Cheong ကလည္း ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ ကယ္လ္စီယမ္ ျဖည့္စြက္စာျဖစ္လို ့ အရိုးအားေကာင္း ေစျပီး ၾကီးထြားဖြံ ့ျဖိဳးဆဲကေလးမ်ားကို အဆီမထုတ္တဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ေကြ်းသင့္ေၾကာင္း၊ ႏို ့တိုက္မိခင္မ်ားကေတာ့ အဆီနည္းတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္သင့္ေၾကာင္း အၾကံျပဳထားပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ အိႏၵိယေဆးက်မ္းမ်ားတြင္ ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ “သက္ရွည္က်န္းမာ” ေစတယ္လို ့ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ကုိယ္တိုင္လည္းစားၾကပါ၊ ကေလးမ်ား၊ ေဖေဖ ေမေမ ႏွင့္ ဘိုးဘိုး ဘြားဘြားတို ့ကိုလည္းေကြ်းၾက ပါေနာ္။ အဆီထုတ္ထားတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ဆုိရင္ေတာ့ က်န္းမာေရးတြက္ အေကာင္းဆံုးေပါ့ရွင္။
ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္နည္း။ အမွန္တကယ္၀န္ခံရရင္ ဒီေန ့ထိ ကြ်န္မတခါမွ်အိမ္မွာ
ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္မစားဖူးေသးပါဘူး။ ေစ်းကြက္ထဲမွာ အ လြယ္တကူ၀ယ္လို ့ရတယ္ေလ။ ဒိန္ခ်ဥ္ၾကိဳက္တဲ့ကြ်န္မ ဆိုင္ထိုင္ေသာက္ရင္း၊ ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္နညး္ေလးေတြကို စပ္စုၾကည့္တဲ့ အခါ၊ (၄)နည္းေလာက္ သိခဲ့ရပါတယ္။ (၁) ႏြားႏို႔ကိုအတန္ငယ္ပ်စ္ေအာင္က်ိဳ၍အေအးခံထားျပီး၊ အဝက်ယ္ေျမအိုးသန္႔သန္႔ တစ္လံုး ထဲထည့္၍ တေဆး (yeast) အနည္းငယ္ထညျ့္ပီးတဲ့အခါမွာေတာ့၊ ၁၂ နာရီမွ ၂၄ နာရီအတြင္း ဒိန္ခ်ဥ္အျဖစ္ စားသံုးႏိုင္ပါျပီ။
(၂) ဒိန္ခ်ဥ္ႏွစ္ဇြန္းခန္႔ကို ေျမအိုးထဲထည့္ျပီး၊ က်ိဳခ်က္အေအးခံထားတဲ့ ႏြြားႏို႔ကိုေလာင္းထည့္ေပးရံုပါဘဲ။ နံက္ ပိုင္းျပဳလုပ္ရင္ ညေန ပိုင္းမွာ ဒိန္ခ်ဥ္ျဖစ္သြားပါျပီ။
(၃) ေဈးကြက္မွာေရာင္းခ်ေနေသာ ဒိိန္ခ်ဥ္ေဖာက္သည့္လွ်ပ္စစ္အိုးကို ဝယ္ယူ၍ ၎အိုးထဲတြင္ က်ိဳခ်က္အေအးခံထားေသာ ႏြားႏို႔ကိုထည့္ျပီး၊ မီးခလုတ္ဖြင့္ကာ အပူခ်ိန္ ၃၈ ဒီဂရီစင္တီဂရိ္တ္ျဖင့္ ၁၂နာရီခန္႔ၾကာေအာင္ ဒိန္ခ်ဥ္ လုပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၄) ႏြားႏုိ႕ဆူဆူကို ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္မယ့္ ေျမအုိး (သို ့မဟုတ္) ခြက္ေလးထဲ ေလာင္းထည့္္ျပီး အေအးခံထားပါ။ ခပ္ေႏြးေႏြးအေနအထားတြင္ အဲ့ဒီႏုိ႕ထဲကုိ သံပုရာရည္ႏွစ္စက္ေလာက္ထည့္ေပးလုိက္ပါက၊ ၆ နာရီအၾကာမွာ ဒိန္ခ်ဥ္ရပါျပီ။ ဒိန္ခ်ဥ္ကို ဆားနဲနဲခတ္ကာ၊ မိမိႏွစ္သက္သလို ထန္းလ်က္ရည္၊ သၾကား၊ ပ်ားရည္တို ့ျဖင့္စားႏိုင္ပါတယ္။ Food ပရိတ္သတ္မ်ား ကို လွိဳ ့၀ွက္ခ်က္ေလးတစ္ခု ေျပာခ်င္တာ ကေတာ့၊ မလိုင္ထူထူနဲ ့ ဒိန္ခ်ဥ္စားခ်င္ရင္ ဥပမာ ႏြားႏုိ႕ တစ္လီတာကုိ မီးအားျပင္းျပင္း နဲ႕ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္က်ဳိျပီး၊ ေနာက္ထပ္ ႏြားႏုိ႕အစိမ္းတစ္လီတာကိုိ ထပ္ျဖည့့္္ကာ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ထပ္က်ဳိေပးတဲ့နည္းေလး ပါဘဲ။ ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္တဲ့အခါ အထူးသန္ ့ရွင္းမွသာ အရသာျပည့္မွီတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ကိုရမွာမိို ့၊ ဒိန္ခ်ဥ္တည္မယ့္ အုိး၊ အ၀က်ယ္ပုလင္း၊ ဖန္ပန္းကန္စတာေတြကုိ သန္႕စင္ေအာင္ေရေႏြးနဲ႕ျပဳတ္ျပီးေဆးေပးရပါမယ္။ စားမကုန္တဲ့ဒိန္ခ်ဥ္ကို အဖံုးလံုေအာင္ထားျပီး၊ ေရခဲ ေသတၱာထဲ ၃-ရက္ ေလာက္သိမ္းထားလို ့ရပါတယ္။ ၃-ရက္ထက္ ေက်ာ္ရင္ေတာ့ စားလို ့ရေသးေပမယ့္၊ က်န္းမာေရး အာနိသင္ ေတာ့ ပ်က္ျပယ္သေလာက္ရွိသြားျပီေပါ့ရွင္။
သစ္သီးဒိန္ခ်ဥ္။ ဟိုတယ္ၾကီးမ်ားႏွင့္ စားေသာက္ဆုိင္မ်ားတြင္ ႏို္င္ငံျခားစတုိင္လ္အျဖစ္၊ ပန္းသီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ စပ်စ္၊ ဖရဲ၊ သေဘၤာ၊ ဌက္ေပ်ာ၊ ဘယ္ရီသီး တို ့ကို ဒိန္ခ်ဥ္ျဖင့္ တခါတည္းထဲ့မေဖ်ာ္ဘဲ ထိုသစ္သီးမ်ားကို ဒိန္ခ်ဥ္ခြက္ေလးထဲႏွစ္တို ့ စားရန္ဧည့္ခံေလ့ရွိပါတယ္။ ကြ်န္မကေတာ့ အဲဒီလိုသစ္သီးမ်ားျဖင့္တို ့စာျခင္းထက္၊ တခါတည္းေရာေဖ်ာ္ေသာက္ရတာကို ပိုႏွစ္ သက္ပါတယ္။ အခုလိုပူ့ျပင္းေသာေႏြဦးရာသီမွာ စေတာ္ဘယ္ရီဒိန္ခ်ဥ္ေဖ်ာ္ရည္ေသာက္လိုက္ရရင္ အေမာေျပလန္းဆန္း သြားသ လို၊ ေထာပတ္သီးဒိန္ခ်ဥ္ ေဖ်ာ္ရည္ေလးကိုေတာ့ ခ်ိဳခ်ဥ္ဆိမ့္အရသာမို ့ မၾကာခဏေသာက္ျဖစ္ပါတယ္။ ယေန ့အိႏိၵယ ႏိုင္ငံမွာ ေခတ္စားေနတဲ့ Tarator လို ့အမည္ရတဲ့ လြယ္ကူျမန္ဆန္ ဒိန္ခ်ဥ္ရနံ ့စံုေဖ်ာ္ရည္ တစ္မ်ိဳးနဲ ့ မိတ္ဆက္ေပးပါရေစ။ ဇလံုၾကီး ၾကီးတစ္ခုထဲမွာ ၾကိတ္ေခ်ထားတဲ့ ေလးညွင္းပြင့္၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့သခြားသီး/သစ္ၾကားသီး/စမံုစပါး တို ့ႏွင့္ အတူ ေရကိုလိုသေလာက္ထဲ့ကာ၊ အရသာအတြက္ ဆားနဲနဲခတ္၍ ေနၾကာဆီသင့္ရံုေရာထားပါတယ္။ အဲဒီအေရာအေႏွာမ်ားကို ေရခဲ ေသတၱာထဲ အနဲဆံုး ၂နာရီၾကာမွ် ေအးခဲထားျပီးစားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ ရနံ ့့စံုေဖ်ာ္ရည္ေလးကေတာ့ ပူရွရွ၊ ရွိန္းျမျမျဖင့္ အလြန္ အရသာရွိပါတယ္တဲ့။
ဒိန္ခ်ဥ္အခ်ိဳပြဲေလးမ်ား။ ဒိန္ခ်ဥ္မလိုင္နဲ ့ လုပ္ထားတဲ့ ေရခဲမုန္ ့၊ ေရခဲေခ်ာင္း၊ ဂ်လ္လီ၊ ခ်ိစ္၊ ေခ်ာကလက္၊ ကိတ္၊ ကြတ္ကီးစ္၊ ေက်ာက္ေက်ာ၊ ပူတင္း စသည့္ သြားေရစာမုန္ ့မ်ားကလည္း အရသာတမ်ိဳးျဖင့္ စြဲမက္စရာပါ။ ဒိန္ခ်ဥ္ေက်ာက္ေက်ာကေတာ့ လုပ္ရတာ အင္မတန္လြယ္ကူလို ့မၾကာခဏလုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ ဆြစ္ဇာလန္ျပန္ မိတ္ေဆြတစ္ေယာက္က ဂ်ယ္လီမႈန္ ့ထုပ္ လက္ေဆာင္ေပးလို ့၊ အိမ္မွာလက္စြမ္းျပၾကည့္ပါတယ္။ အထုပ္ေပၚရွိအညႊန္းေလးအတိုင္း၊ ဇလံုတစ္ခုထဲမွာ ဂ်ယ္လီမႈန္ ့ကို၊ လိေမၼာ္ရည္ထဲ စိမ့္၀င္ေအာင္စိမ္ထားျပီး၊ ခဏၾကာတဲ့အခါ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ ့အတူႏြားႏို ့မလိုင္ဖတ္ေရာထဲ့ကာ သမေအာင္ေမႊျပီး၊ အခြံ ႏႊာသန္ ့စင္၍ တကိုက္စာစီဖဲ့ထားတဲ့ လိေမၼာ္သီးအဖတ္တံုးကေလးေတြထဲ့ပါတယ္။ အဲဒီအေရာအေႏွာေတြကို ဖန္ခြက္ေလးေတြ ထဲေျပာင္းထဲ့ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ဂ်ယ္လီသားမာတင္းလာတဲ့အထိ ေအးခဲထားျခင္းပါဘဲ။ (အထုပ္ညႊန္း ေပၚမွာေတာ့့ မီးေအး ေအးေပၚမွာ ဘဘာ၀လိေမၼာ္ရည္စစ္စစ္ကို သၾကားထဲ့ၾကိဳခိုင္းေပမယ့္ ကြ်န္မကေတာ့ အလြယ္တကူ Queen လိေမၼာ္ရည္ကို သံုးလိုက္ပါတယ္။ သူ ့အညႊန္းထဲ မွာ လိေမၼာ္သီးအစား၊ grape fruit သီးကိုသံုးႏိုင္ပါတယ္တဲ့)။ လိေမၼာ္ဒိန္ခ်ဥ္ ဂ်ယ္လီေလး က ေတာ့ အရသာခ်ိဳခ်ဥ္ေမႊးေလးမို ့ခံတြင္းရွင္းေစပါတယ္။ စူပါမားကတ္ဆိုင္ေတြမွွာလည္း စပ်စ္/လိေမၼာ္/စေတာ္ဘယ္ရီရနံ ့ ရယ္ဒီမိတ္ ဂ်ယ္လီအမႈန္ ့ထုတ္ေလးေတြ အလြယ္တကူရရွိႏိုင္လို ့၊ ရံုးပိတ္ရက္ အပ်င္းေျပလုပ္စားၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္။
ဒိန္ခ်ဥ္ဟင္းလ်ာမ်ား။ ဒိန္ခ်ဥ္ထဲရွိ လက္တစ္္အက္ဆစ္အစြမ္းက၊ အမဲ၊ ဆိတ္၊ သိုး၊ ဆတ္၊ ဂ်ီသားတို ့့လို အမွ်င္ၾကီိးေသာ အသား မ်ားကို အလြယ္တကူႏူးအိေစတဲ့ အစြမ္းရွိလို ့၊ ဒန္ေပါက္/ေထာပတ္ထမင္းဆိုင္ေတြမွာ အသားဟင္းလ်ာမ်ားကို မခ်က္ျပဳတ္ခင္ အသားထဲစိမ့္၀င္ေနေအာင္ ဒိန္ခ်ဥ္ျဖင့္ ၾကိဳနယ္ဖတ္ထားေလ့ရွိတာကို အားလံုးလည္းသိႏွင့္ျပီးသာျဖစ္ၾကမွာပါ။
(၁)သူငယ္ခ်င္း အိမ္အလည္တေခါက္ေရာက္ရင္း၊ ထမင္း၀ုိင္းႏွင့္တန္းတိုးသျဖင့္၊ အမဲႏွပ္ဆီျပန္ဟင္းစားၾကည့္ပါတိုက္တြန္းတာေၾကာင့္၊ အသား တစ္ဖတ္ဆယ္ယူျမည္းၾကည့္တဲ့အခါ၊ အင္မတန္ႏူးအိလို ့စားေကာင္းလွပါတယ္။ အိမ္ကလက္ရာနဲ ့့မတူ၍ ခ်က္နည္္းကိုေမး ၾကည့္ရာ သူငယ္ခ်င္းေမေမက မခ်က္ခင္အသားကို ၁ နာရီေလာက္ၾကိဳ၍ ဒိန္ခ်ဥ္၊ နႏြင္း၊ ဂ်င္း၊ ၾကက္သားမႈန္ ့တို ့ျဖင့္ ၾကိဳနယ္ ထားေၾကာင္း၊ Pressure cooker အိုးထဲတြင္ေထာပတ္ကိုအပူေပးအရည္ေပ်ာ္ေစကာ ၾကက္သြန္နီ-ျဖဴ၊ ဒိန္ခ်ဥ္အနည္းငယ္၊ ဖာ လာေစ့၊ မဆလာ၊ အေရာင္တင္ဟင္းခတ္မႈန္ ့၊ ကရေဝးရြက္တို ့ဆီသတ္ေၾကာင္း၊ ရနံ႔ေမႊးတက္လာသည္ႏွင့္တျပိဳင္နက္ ဒိန္ခ်ဥ္ ျဖင့္နယ္ထားတဲ့ အမဲသားမ်ားကို ထဲ့လုံးေၾကာင္း၊ ၁၀မိနစ္ခန္႕လုံးျပီး အမဲသားျမဳပ္သည္အထိေရထဲ႔ကာ မီးအေနေတာ္ျဖင့္ နာရီ ဝက္ခန္႕ခ်က္ရေၾကာင္း စိတ္ရွည္လက္ရွည္ရွင္းျပပါတယ္။ မဆလာနံ႔တသင္းသင္း အမဲႏွပ္ဆီျပန္ေလးက ဒိန္ခ်ဥ္အစြမ္းေၾကာင့္ နဲနဲပိုဆိမ့္သလို ခံစားရၿပီး၊ ေပ်ာ့အိေနတာမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲ အမဲသားရဲ ့ အသားအမွ်င္ေလးေတြကိုသြားနဲ ့ဆြဲဖဲ့ရာမွာ ေပ်ာ့ေပ်ာင္းနူး ညံ႔တဲ့ ဖီလင္ေလးကေတာ့ ခ်က္စားၾကည့္မွသိရမွာပါ။
(၂) ၾကက္-ဘဲ-ဘဲငန္း အသည္းအျမစ္ ဟင္းလ်ာမ်ား ခ်က္တဲ့အခါမွာ သဘာ၀အရ အသည္းကအႏူးျမန္သလို၊ အျမစ္ကေတာ္ေတာ္ႏွင့္မႏူးႏိုင္တဲ့အတြက္၊ ဦးစြာအျမစ္ကိုထဲ့ဆီသတ္၍ တစ္ေရခမ္းျပီး မွသာ အသည္းကို ထဲ့ခ်က္ရေလ့ ရွိပါတယ္။ အကယ္၍ အျမစ္ကို ဦးစြာဒိန္ခ်ဥ္ျဖင့္ စိမ္ႏွပ္ထားရင္ေတာ့၊ အသညး္နဲ ့အျမစ္ကို ခြဲခ်က္စရာ မလိုေတာ့ဘဲ အခ်ိန္ကုန္သက္သာ၊ အရသာလည္းထူးေစမွာအမွန္ပါ။
(၃)ကြ်န္မတို ့ငယ္စဥ္က ေဖေဖ အလုပ္တာ ၀န္ျဖင့္ ကခ်င္ျပည္နယ္၊ ကသာခရိုင္တြင္ေနခဲ့ဖူးပါတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာ ငျမင္းရွားပါးေပမယ့္၊ အဲဒီေဒသမွာေတာ့ ငါးျမင္းကို အမ်ားဆံုးေတြ ့ရပါတယ္။ အသားမ်ားကာ ဆူျဖိဳးေသာ ငျမင္းကိုအအီေျပေစရန္ အဘြားက ဒိန္ခ်ဥ္ျဖင့္ ဆီျပန္ခ်က္ေကြ်းေလ့ ရွိပါ တယ္။ ငျမင္းသားမ်ားကို အေနေတာ္အတံုးမ်ားတံုး၍ ဆား၊ နႏြင္းနယ္ကာ အေပၚယံတင္းေအာင္ေၾကာ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ ျဖဴ-နီ၊ ဂ်ငး္ႏွင့္ ဟင္းခတ္ေမႊးၾကိဳင္မ်ားကို ဆီသတ္ကာ၊ ဒိန္ခ်ဥ္ထဲ့၍ ဆူလာတဲ့အထိေမႊေပးျပီးေနာက္၊ ငါးေၾကာ္တံုးမ်ား ႏွင့္ ေရသင့္ရံု ထည့္ျပီး ၁၅ မိနစ္ခန္႔ခ်က္ထားတဲ ့ အဘြားရဲ ့ ငျမင္းသားဒိန္ခ်ဥ္ဆီျပန္ဟင္းလ်ာကို ယေန ့ထိ သတိယေနတုန္းပါဘဲ။
အကင္/အေၾကာ္။ (၁) မီးဖိုေခ်ာင္သံုးဟင္းခတ္မ်ိဳးႏြယ္၀င္ျဖစ္တဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ကို အသားကင္မ်ားတြင္ ရွာလကာရည္အစား အသံုးျပဳႏိုင္ ပါတယ္။ ရွာလကာရည္သံုး၍အသားကင္မယ္ဆိုရင္၊ အသားတံုးမ်ားကို ရွာလကာရည္ႏွင့္အတူ အျခားအေမႊးအၾကိဳင္မ်ားျဖစ္တဲ့ ဂ်င္းမႈန္ ့၊ ၾကက္သြန္ျဖဴမႈန္ ့၊ မဆလာတို ့ျဖင့္တျပိဳင္တည္း ေရာနယ္ေလ့ရွိေသာ္လည္း၊ ဒိန္ခ်ဥ္ကိုသံုးရင္ေတာ့ အသားတံုးကိုေရ စင္စင္ေဆးျပီး၊ ဒိန္ခ်ဥ္တစ္မ်ိဳးတည္းျဖင့္ ဦးစြာသုတ္လိမ္းကာအသားထဲစိမ့္၀င္ေအာင္ဆုပ္နယ္၍ဆယ္မိနစ္ခန္ ့ၾကာမွသာ အျခား အေရာအေႏွာမ်ားျဖင့္ နယ္သင့္ပါတယ္။
(၂) အသားေၾကာ္မ်ားမွာလည္္း ထိုနည္း၄င္းပါဘဲ။ ဦးစြာဒိန္ခ်ဥ္ျဖင့္ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ ႏွပ္ ထားေပးျခင္းျဖင့္ မအီေစေတာ့ဘဲ အသားေလးကလဲအရမ္းႏူးညံ့ကာ ခံတြင္းထဲတြင္မြမြေလးျဖင့္အရသာရွိလွပါတယ္။
(၃) ျမန္မာ ဆန္ဆန္ ခရမ္းသီးမီးဖုတ္သုပ္ကိုေတာ့ လူတိုင္းစားဖူးၾကမွာပါ။ ဒိန္ခ်ဥ္ခရမ္းသီးမီးဖုတ္ကေတာ့ အသြင္တစ္မ်ိဳးျဖင့္ စြဲေဆာင္မႈရွိ ပါတယ္။ ခရမ္းသီးမီီးဖုတ္ကိုအခြံႏႊာျပီး၊ ႏွမ္းျဖဴကိုၾကိတ္၍၊ အရသာမႈန္ ့၊ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္ ့၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ သံလြင္ဆီတို ့ျဖင့္ သမ ေအာင္ေရာနယ္ကာ၊ ခပ္ေႏြးေႏြးစားသင့္ပါတယ္။ အေနာက္ႏိုင္ငံမီႏူးမ်ားမွာေတာ့့ လဘႏြန္ခရမ္းသီးအႏွစ္ (ေခၚ) Baba Ghanoush ဟု ေခၚၾကျပီး၊ သူတို ့ကေတာ့ Tahina ႏွမ္းအႏွစ္ကိုအသံုးျပဳ၍၊ နံျပားနဲ ့့တို ့စားၾကပါတယ္တဲ့။
အရန္ဟင္းလ်ာ။ (၁) မုန္လာဥနီကို ေသးေသးေလးေတြျခစ္၊ ဆလတ္ရြက္နဲ ့ ၾကက္ဥျပဳတ္ကို ပါးပါးလွီးကာ၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ဆား၊ သၾကား ႏွင့္ ရနံ ့အတြက္ သံပုရာရည္ နဲနဲညွစ္၍ တရုပ္နံနံေလးညွပ္ထဲ့ထားတဲ့ ဆလတ္ရြက္သုပ္ကို ၾကိဳက္လြန္း လို ့ မၾကာခဏ သုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ ခ်ိဳခ်ဥ္ဆိမ္အရသာေလးမို ့ခံတြင္းျမက္ေစပါတယ္။ ကြ်န္မကေတာ့ ဆီမၾကိဳက္လို ့ ဒီအသုပ္ထဲမွာ ဆီထဲ့သုပ္ ေလ့မရွိပါဘူး။
(၂) အလ်ဥ္းသင့္လို Food ပရိတ္သတ္မ်ားကို ဥေရာပတိုက္နန္းတက္ပြဲေတြမွာ တည္ခင္းလ့ရွိတဲ့ ၾကက္သားဟင္း နဲ ့ မိတ္ဆက္ ေပးခ်င္ပါတယ္။ သူတို ့ႏိုင္ငံမွာေတာ့ "ေတာ္၀င္ၾကက္သားဆလတ္" လို ့ေခၚပါတယ္။ ဦးစြာ ဇလံုၾကီးၾကီးတစ္ခု ထဲမွာ ဒိန္ခ်ဥ္၊ လိေမၼာ္ရည္တို႔ေရာထည့္ကာ သမေအာင္ေမႊထားျပီးေနာက္၊ တရုတ္ဆီးသီးေျခာက္၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ စပ်စ္သီးစို၊ စပ်စ္သီးေျခာက္နဲ႔ ၾကက္သားျပဳတ္ေၾကာ္အတံုးေလးေတြကို ထပ္ေပါင္းထဲ့ကာ၊ အရသာအတြက္ ဆား၊ ဟင္းခတ္အသားမႈန္ ့တို ့ သင့္တင့္ရုံျမည္းျပီးထည့္ထားပါတယ္။ အဲဒီအေရာေႏွာေတြကို ဆလတ္ရြက္နဲ႔ထုပ္ျပီး၊ သံုးေဆာင္ပါတယ္တဲ့။ ၾကက္သားဟင္း ရြက္္ထုပ္လိိုလို၊ အသုပ္လိုိလို ဒီဟင္းလ်ာေလးကေတာ့ ဒိန္ခ်ဥ္အရသာခ်ဥ္ဆိမ့္ဆိမ့္၊ ဆီမပါ၊ သစ္သီးစံုနဲ ့မို ့ အဆာလဲေျပ၊ က်န္းမာေရးနဲ ့ညီညြတ္ေစတာေပါ့ရွင္။
(၃) အုန္းထမင္း၊ ေထာပတ္ထမင္း၊ ပူရီ၊ ခ်ပါတီ နဲ႔႔ ၾကက္သားပလာတာတို ့အတြက္ မရွိမျဖစ္ အရန္ဟင္းလ်ာေလးကေတာ့ သခြါးသီးခ်ဥ္ေလးပါဘဲ။ ျခစ္ထားေသာမုန္လာဥနီ၊ သခြားသီးျခစ္၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ပူဒီနံ၊ ဆား၊ အရသာမႈန္ ့တို ့ျဖင့္ အစပ္အဟပ္တည့္ေအာင္ စီမံထားတဲ့သခြားသီးခ်ဥ္ထဲကို ငရုပ္သီးစိမ္းပါးပါးလွီးစားရင္ေတာ့ အအီလည္း ေျပ၊ ခံတြင္းလဲရွင္းေစတာေပါ့ရွင္။
(၄) ဒိန္ခ်ဥ္ အဖတ္ေလးေတြေက်သြားေအာင္ အဆက္မျပတ္ေမႊ၍ ေထာပတ္ဆီသတ္ကာ ကုလားပဲအက်က္မႈန္ ့၊ ေရေႏြး၊ သၾကား၊ ဆား၊ ပ်ဥ္ေတာ္သိမ္ရြက္တိုို ျ့ဖင့္ မပ်စ္မက်ဲေဖ်ာ္စပ္ထားတဲ့ ကုလားပဲ ဒိန္ခ်ဥ္ရည္ ကိုေတာ့ ပဲထမင္းေပၚဆမ္းစား ေလ့ရွိသလို၊ တိုရွည္္မုန္ ့ျဖင့္လည္းတို ့စားလို ့ရပါတယ္။
++++++++++++++++++++++++++++
မီးဖိုေခ်ာင္သံုးဟင္းခတ္အျဖစ္ စြယ္စံုရတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ အရသာရွိသလို၊ က်န္းမာေရးနဲ ့လည္းညီညြတ္တာမို ့မျဖစ္မေနစားၾကပါလို ့ တိုက္တြန္းလိုပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ လိုတာထက္ပိုစားမိရင္၀မ္းႏူးစာျဖစ္ေစႏို္င္ပါတယ္။ ၀မ္းႏႈတ္ေဆးစားေသာေန ့မ်ားမွာ၊ ဒိန္ခ်ဥ္မ စားလိုက္ပါနဲ ့ေနာ္။ ေနာက္ျပီး ၀က္သား၊ ထန္းသီးမုန္ ့တို ့ျဖင့္ တြဲဖက္၍မစားသင့္ပါဘူး။
Food ပရိတ္သတ္မ်ား ဒိန္ခ်ဥ္စားျပီး က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ႏို္င္ၾကပါေစ…ရွင္္။
သားသာျပန္သူ (ေပါက္ေပါက္)
ကိုးကား (Internet)
--
promise.pauk
(ရိုးသားမႈသည္တခါတရံ၌ရံႈးနိမ့္ေစတတ္၏။သို ့ေသာ္တစ္သက္လံုးကားလိပ္ျပာလံုေစေတာ့၏။)
promise.pauk facebook မွကူးယူပါသည္။