အသီးရင့္လာပါက၊ အထဲရွိအေစ့မ်ားလဲ ရင့္မာလာတတ္သျဖင့္၊ ႏုခ်ိန္မွာခူးဆြတ္ စားသင့္ပါတယ္။ အသီးသာမက၊ အရြက္ကိိုလဲ ဟင္းခ်က္စားႏိုင္ပါတယ္။ မလတ္ဆတ္ေသာ အရြက္တြင္ အလြန္စူး ရွေသာ အနံ ့အသက္ ဆိုးမ်ားထြက္ရွိ၏။ အသီး၏ အရသာ မွာ ခ်ိဳေပါ့ေပါ့အရသာရွိပါတ ယ္။ ႏု၍ လ တ္ဆတ္ေသာအသီးတြင္ အရည္ဓာတ္ေျမာက္မ်ားစြာ ပါရွိေသာေၾကာင့္ အပူေပးခ် က္ ျပဳတ္ရာ ၌ လွ်င္ျမန္စြာက်က္လြယ္၏။ ဗံုလံုသီး (ေခၚ) ပဲလင္းေျမြသီးကို ငါး၊ပုစြန္ (သို ့မဟုတ္) မိမိႏွစ္သက္ ရာ အသားတစ္မ်ိဳးမ်ိဳး တို ့ျဖင့္ အစာသြပ္ခ်က္၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ႏွပ္၍ေသာ္လည္းေ ကာင္း၊ ေၾ ကာ္ ၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ အသီးႏွင့္အရြက္ႏုတို ့ကို ျပဳတ္ကာ ငပိရည္အတို ့အျမွဳပ္အျဖစ္လ ည္းေ ကာင္း၊ အရြက္ကို ဟင္းခ်ိဳ/စြပ္ျပဳတ္/ေၾကာ္ခ်က္ ခ်က္္၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ အမ်ိဳး မ်ိဳး ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ႏိုင္ပါတယ္္။
< ဗံုလံုသီးႏွင့္က်န္းမာေရး >
ဗံုလံုသီးထဲမွာ လူသားတို ့အတြက္ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳတဲ့ ဗီတာမင္ ႏွင့္သတၱဳဓာတ္ တို ့အေျမာက္အမ်ားပါရွိလို ့၊ အထူးသျဖင့္ အိႏိၵယရိုးရာ ေက်းလက္ကုထံုးမ်ားတြင္ ဗံုလံုသီး ႏွင့္ အရြက္တို ့ကို တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ အသံုးျပဳလွ်က္ရွိ ေနၾကပါ တယ္။ ေဆးသုေတသီမ်ား၏ ဓာတ္ခြဲ စမ္းသပ္ခ်က္မ်ာအရ၊ ၁၀၀ ဂရမ္ရွိေသာ ဗံုလံုသီးထဲတြင္ ကယ္လိုရီ ၁၈၊ အစိုဓာတ္ ၉၄.၆%၊ ပရိုငတ္း ၀.၅%၊ အဆီဓာတ္ ၀.၃%၊ အမွ်င္ဓာတ္ ၀.၈%၊ ကစီဓာတ္ ၃.၃ %၊ ကယ္လ္ စီယမ္ ၂၆ မီလီဂရမ္၊ မီးစုန္း ၂၆ မီလီဂရမ္၊ သံဓာတ္ ၀.၃ မီလီဂရမ္၊ ကယ္ရိုတင္း ၉၆ မီလီဂရမ္၊ သီအာမင္ ၀.၀၄ မီလီဂရမ္၊ ရီဘိုဖလာဗင္ ၀.၀၆ မီလီဂရမ္၊ နီအာစင္ ၀.၃ မီလီဂရမ္ တို ့ အသီး သီးပါရွိၾကလို ့ လူသားးတို ့က်န္းမာေရးကို မ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳေစတယ္လို ့ဆိုပါတယ္။
1. ဗံုလံုသီး သည္ ခြ်ဲ၊ သလိပ္၊ ျပည္ တို ့ကို ေပ်ာ္ေစႏိုင္စြမ္းရွိျပီး၊ အဆုတ္နာ/တီဘီနာေ၀ဒနာ ရွင္ မ်ားကို မ်ားစြာ ေကာင္းက်ိဳး ျပဳပါတယ္။ ဗံုလံုသီးပင္ အရြက္ကလည္း ညေခြ်းထြက္လြန္ျခင္းႏွ င့္အဆုတ္ တီဘီေရာဂါ တို ့ကို သက္သာေစပါတယ္။
2. ဗံုလံုသီးထဲတြင္ပါရွိေသာ ေရဓာတ္ ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ားက၊ အေရျပားေျခာက္ေသြ ့မႈကို သက္သာေလ်ာ့နည္းေစသည့္ အျပင္ ခႏၶာကိုယ္၏ အေရဓာတ္ထုပ္လုပ္မႈကိုလဲမ်ားစြာ အေထာ က္အပံ့ေပးပါတယ္။ အပူျငိမ္းကာ ခႏၶာကိုယ္တြင္းကို ေအးျမေစလို ့၊ ပူျပင္းေသာ ေႏြရာသီတြင္ မ်ားမ်ားစားေပးသင့္ပါတယ္။
3. အသည္းကို လြန္စြာေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။
4. ဗံုလံုသီးသည္ ႏွလံုးအားေကာင္းေစတဲ့အတြက္၊ ႏွလံုးေ၀ဒနာသည္မ်ား စားေပးသင့္ပါ တယ္။ ႏွလံုးပံုမွန္ အလုပ္မလုပ္ႏို္င္ ျခင္းေၾကာင္ ့ႏွလံုးခုန္မမွနွ္ေတာ့ဘဲ ရင္တုန္ပန္းတုန္ျဖစ္လာ ပါက၊ ဗံုလံုရြက္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္မ်ားကို အရည္ညွစ္ၿပီး စားပြဲတင္ ဇြန္း (၁)ဇြန္း မွ (၂)ဇြန္း အထိ တစ္ေန ့လွ်င္ ၃-ၾကိမ္ ေသာက္သံုးေပးရံုမွ်ျဖင့္ ႏွလံုးကိုျပန္လည္၍ ပံုမွန္ အလုပ္ လုပ္ လာေစႏိုင္၏။
5. ကိုယ္ပူအျပင္းဖ်ားနာျခင္းတို ့အတြက္ ဗံုလံုသီး ႏွင့္ အရြက္တို ့က အသက္ကယ္ေဆးကဲ့ သို ့အား ကိုးေလာက္ ပါတယ္။ ဗံုလံုသီး ႏွင့္အရြက္တို ့ကို က်ိတ္ေခ်၍ ပ်ားရည္ျဖင့္ေရာေသာက္ေ ပးပါက၊ ဖ်ားနာျခင္းကို ယူပစ္သလို ေပ်ာက္ကင္းေစ ပါတယ္္။ ထို ့ျပင္ဗံုလံုသီးအရြက္ ႏွင့္ နံနံပင္တို ့ကို ၁၂ ဂရမ္စီ ဆတူေရာ၍ ေရေအးထဲတြင္ တစ္ညစိမ္ထားပါ။ ထိုညသိပ္ ေရကို အဖ်ားလံုး၀မက်ႏို္င္ဘဲ အျပင္းဖ်ားနာေနသည့္ ေ၀ဒနာသည္မ်ားကို ခႏၶာကိုယ္အႏွံ ့ လိမ္းက်ံေပးႏိုင္ပါတယ္။
6. ဗံုလံုသီးထဲတြင္ပါရွိေသာ အမွွ်င္ဓာတ္မ်ားက ကလူးကို ့စ္ပမာဏကို ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္ေ သာေ ၾကာင့္၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ကို က်ေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ တရုပ္တိုင္းရင္းေဆးကုထံုးတြင္ ဗံုလံသီးပင္၏အျမစ္ျဖင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ကုသေလ့ရွိၾက ပါတယ္။
7. ဗံုလံုရြက္ကို နံနံေစ့ႏွင့္ေရာကာ အပူေပးျပဳတ္ထားသည့္အရည္ကို တစ္ေန ့လွ်င္ (၃)ၾကိမ္ ခႏၶာကိုယ္အႏွံ ့လိမ္းက်ံေပး ျခင္းျဖင့္ အသဲေရာင္အသား၀ါကို ေကာင္းစြာကုသႏိုင္ပါတယ္္။
8. ဗံုလံုသီးတြင္ ေရဓာတ္ပါ၀င္မႈမ်ားေသာေၾကာင့္ ကယ္လိုရီနဲေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျဖစ္ ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ျပည့္စံုလံု ေလာက္ေသာအာဟာရမ်ားကို ျဖည့္တင္းေပးႏိုင္တာမို ့ ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ထိန္းလိုသူမ်ားအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္ ပါတယ္္။
9. အမွွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္၀စြာပါရွိလို ့အစာေခ်စံနစ္ကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ၀မ္းခ်ဳပ္ျ ခင္း အတြက္ စိတ္မညစ္ပါႏွင့္။ ဗံုလံုသီးသာမက၊ အရြက္၊ အျမစ္ ႏွင့္ အေစ့တို ့ကလဲ အူထဲတြင္ေ ခ်ာဆီအျဖစ္ စြမ္းေဆာင္ေပးကာ၊ ၀မ္းႏူးေစပါတယ္။ လူၾကီး၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းအတြက္၊ ဗံုလံုရြက္၊ အျမစ္ႏွင့္ အေစ့တို ့ကို ညက္ညက္၀ါးစား ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ကေလးငယ္မ်ား ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းအတြက္၊ ဗံုလံုရြက္ႏွင့္အေစ့့တို ့၏ သတၱဳရည္ကို နံက္တိုင္း လက္ဘက္ ရည္ဇြန္း (၁)ဇြန္းစီ တိုက္ေကြ်းေ ပးျခင္းျဖင့္ ၀မ္းမွန္ေစပါတယ္။
10. ဦးေရျပားတြင္ မႈိစြဲ၍ေဗာက္ထသူမ်ားအတြက္ ဗံုလံုသီးသတၱဳရည္ျဖင့္ ဦးေရျပားကိုႏွိပ္နယ္ေ ပးျခ င္းျဖင့္ မိမိဖာသာ အိမ္တြင္းေဆးျမီးတိုအျဖစ္ ေဗာက္မ်ားကင္းစင္ေအာင္ကုသႏိုင္ပါတယ္။ ဗံုလံုရြက္သတၱဳရည္ျဖင့္ ဦးေရျပားကို လိမ္းေပး ရံုမွ်ျဖင့္ ထိပ္ေျပာင္ျခင္းကို သက္သာေလ်ာ့နဲေစပါ တယ္။
11. ဗံုုလံုသီးတို ့သည္ ဆီးမ်ား၊ ေလသက္ေစကာ၊ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရွိ အဆိပ္အေတာက္မ်ား ကို ႏွင္ထုတ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါ တယ္။
<အထူးသတိျပဳရန္>
(က) ဗံုလံုေစ့ဟာ ၀မ္းသက္ေစတာမွန္ေသာလဲ၊ ထိုအေစထဲ့တြင္ အဆီဓာတ္ပါ၀င္မႈျမင့္မားလို ့ လြန္ကဲစြာစားသံုးမိပါက အစာမေက် ဗိုက္ေအာင့္ျခင္းကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။
( ခ) ဗံုလံုသီးပင္အျမစ္ဟာ ၀မ္းသက္ေစလို ့၊ ကိုယ္၀န္သည္မ်ား မစားသင့္ပါဘူး။ အဆင္မသင့္ရင္ သားပ်က္/သားေလ်ာ ျဖစ္ေစ ပါတယ္။
( ဂ) ဗံုလံုသီးနဲ ့ပီေလာပီနံ တို ့တြဲမစားသင့္ပါဘူး။ ေအာ့အန္တတ္ပါတယ္။
<မွတ္ခ်က္> ရင့္ေသာဗံုလံုသီးမ်ားသည္ ခါးသက္သက္ျဖစ္ကာ၊ အရသာလဲမရွိပါ။ ဒါေၾကာင့္ လတ္ဆတ္ျပီး ႏုေသာအသီးမ်ားကို အေရြးမမွား ဘို ့လိုပါတယ္။
++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ဗံုလံုသီးအပါအ၀င္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ႏွင့္ သစ္သီး၀လံ အားလံုးတိုင္းတို ့တြင္ သဘာ၀မွရရွိေ သာ ေဆးဘက္၀င္အစြမ္း သတၱိ ကိုယ္စီပါရွိၾကသျဖင့္ လူသားတို ့က်န္းမာေရးကို မ်ားစြာအေထာ က္အပ့ံျဖစ္ေစပါတယ္။ သို ့ေသာ္ "တန္ေဆး၊လြန္ေဘး" ဆိုးရိုး စကားႏွင့္အညီ ေဘးမျဖစ္ေ အာင္ေတာ့ အသံုးခ်တတ္ဘို ့လိုအပ္ပါတယ္္။ ထို ့ေၾကာင့္ လူသားတို ့က်န္းမာေရးကို သဘာ၀ ပဋိ ဇီ၀ေဆးအျဖစ္ အေထာက္အပံ့ေပးသည့္ ဗံုလံုသီးကို အက်ိဳးရွိရွိအသံုးခ်ကာ စားသံုးႏိုင္ၾကပါေ စေၾကာင္း သတင္းေကာင္းပါး အပ္ပါသည္။
<<စာနာေထာက္ထားစြာျဖင့္ ေဆာင္းပါးရွင္အမည္ကို ေျပာင္းလဲျခင္း/ခ်န္လွပ္ထားျခင္းမ်ိဳး မျပဳလုပ္ၾကပါရန္ ေမတၱာရပ္ခံပါသည္ >>
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္…မွ်ေ၀သည္)
ကိုးကားခ်က္ (Home Remedies for Snake Gourd by H.K.Bakhru)
*promise.pauk* *(ရိုးသားမႈသည္တခါတရံ၌ရံႈးနိမ့္ေစတတ္၏။သို ့ေသာ္တစ္သက္လံုးကားလိပ္ျပာလံုေစေတာ့၏။)*