Pages - Menu

26 Nov 2012

ဟီမိုကလိုဘင္ႏွင့္ သံဓါတ္ ၂

ယခုအႀကိမ္ ဟီမိုကလိုဘင္ မျပည့္၀ေသာေၾကာင့္ ေသြးလွဴခြင့္ မရလိုက္သူမ်ားကို ေနာက္တစ္ႀကိမ္လွဴဒါန္းရန္ သိရွိလိုက္နာသင့္သည္မ်ားကို ဖတ္႐ႈေပးပါ။

ဟီမိုကလိုဘင္
ေသြးလွဴရွင္မ်ား ေသြးလွဴရန္ လာေရာက္သည့္အခါတြင္ ေသြးမလွဴမီ ေသြးထဲတြင္ ဟီမိုကလိုဘင္ (ျပည့္ / မျပည့္) စစ္ေဆးပါသည္။
ေသြးမလွဴခင္ စစ္ေဆးေသာ ဟီမိုကလိုဘင္ မျပည့္ျခင္းသည္ ေရာဂါမျဖစ္ေသးပါ။ ေသြးလွဴရန္ မသင့္ေသးျခင္းသာ ျဖစ္သည္။
ဟီမိုကလိုဘင္ဆိုသည္မွာ -
သံဓါတ္ႏွင့္ ပ႐ိုတင္းဓါတ္တစ္မ်ိဳးတို႕ ပူးေပါင္း၍ျဖစ္ေပၚၿပီး ေသြးနီဥမ်ားတြင္ ရွိသည္။
ထို႕ေၾကာင့္ သံဓါတ္ခ်ိဳ႕တဲ့ပါက ေသြးအားနည္းျခင္း ျဖစ္ႏိုင္သည္။ ေသြးအားနည္းျခင္း (ရွိ/မရွိ) သိရန္ ဟီမိုဂလိုဘင္ကို စစ္ေဆးရပါတယ္။
ဟီမိုဂလိုဘင္သည္ ခႏၶာကိုယ္ရွိ အဂၤါအစိတ္အပိုင္းအသီးသီးက လိုအပ္သည့္ ေအာက္စီဂ်င္ကို အဆုတ္မွတစ္ဆင့္ သယ္ယူပို႔ေဆာင္သည္။
ဟီမိုဂလိုဘင္သည္ -
  • လူတစ္ဦးႏွင့္ တစ္ဦး
  • လူတစ္ဦးတြင္ တစ္ခ်ိန္ႏွင့္ တစ္ခ်ိန္
  • အမ်ိဳးသားႏွင့္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားအတြင္း ကြဲျပားျခားနားမူရွိသည္။

ဟီမိုကလိုဘင္ မျပည့္လွ်င္ ဘာလုပ္ရမလဲ

ဟီမိုကလိုဘင္ မျပည့္ပါက ေသြးမလွဴသင့္ေသးပါ။
သံဓါတ္္ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းသည္ ေအာက္ပါအေၾကာင္းမ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္ပြားႏိုင္ပါသည္။
၁။ လိုအပ္သည့္ သံဓါတ္မ်ား ျပည့္၀မႈ မရွိျခင္း
  • သံဓါတ္မျပည့္၀သည့္ အစားအေသာက္မ်ားကို မစားေသာက္ျခင္း
  • စားသံုးသည့္ အာဟာရတြင္ ပါ၀င္သည့္ သံဓါတ္ကို အူမွ မစုပ္ယူႏိုင္ျခင္း
  • သံေကာင္မ်ား ရွိျခင္း
၂။ ကိုယ္ခႏၶာမွ သံဓါတ္ဆံုး႐ံႈးမႈ မ်ားျပားျခင္း
  • အခ်ိဳ႕ေသာေဆး (ဥပမာ - အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆး) မ်ား သံုးစြဲျခင္း
  • အမ်ိဳးသမီးမ်ား ဓမာတာေပၚခ်ိန္ ရာသီေသြး မ်ားျပားစြာ ဆင္းျခင္းတို႕ေၾကာင့္ သံဓါတ္ခ်ိဳ႕တဲ့ႏိုင္ပါသည္။
ေသြးလွဴဒါန္းသည့္အခါတိုင္း သံဓါတ္မ်ား ပါ၀င္သြားသျဖင့္ ေသြးလွဴရွင္မ်ားသည္ ပံုမွန္ေသြးလွဴဒါန္းႏိုင္ရန္ သံဓါတ္ျပည့္၀သည့္ အစားအစာမ်ားကို စားသံုးရန္ လိုအပ္ပါသည္။

သံဓါတ္ၾကြယ္၀ေသာ အစားအစာမ်ားကို ေန႕စဥ္စားပါ။

အသား ၊ ငါး ၊ အသည္း ၊ ဥႏွင့္ ေသြးခဲမ်ား ၊ ဟင္းႏုႏြယ္ ၊ မံုညင္း ၊ ကန္စြမ္း ၊ ကင္းပံု ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ ၊ ကၫြတ္ ၊ ေဂၚဖီစိမ္း ၊ ပဲသီး ၊ ျမင္းခြာ ၊ ကိုက္လန္ စသည့္ အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းရြက္မ်ား ၊ ပဲအမ်ိဴးမ်ိဳး စားတတ္မွ အက်ိဳးရွိမည္။
အသား ၊ ငါး ၊ အသည္းႏွင့္ ဘဲေသြး (ေသြးခဲ) စသည့္ တိရိစၧာန္ထြက္ အစားမ်ားတြင္ပါ၀င္ေသာ သံဓါတ္ကို အစာလမ္းေၾကာင္းမွ လြယ္ကူစြာ စုပ္ယူႏိုင္သျဖင့္ ထိုအစာမ်ားကို တတ္ႏိုင္သေလာက္ စားပါ။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ ပဲအမ်ိဴးမ်ိဳးတြင္ ပါ၀င္ေသာ သံဓါတ္ကို အစာလမ္းေၾကာင္းမွ အလြယ္တကူ စုပ္ယူႏိုင္ရန္ အသား ၊ ငါး ၊ ဥ တစ္မ်ိဳးမ်ိဴးႏွင့္ ေရာေႏွာ၍ ခ်က္ပါ။ (သို႕မဟုတ္) သံဓါတ္စုပ္ယူမႈကို အားေပးသည့္ အခ်ဥ္ႏွင့္ တြဲ၍စားပါ။
ဥပမာ -
  • အသီးအရြက္မ်ားကို သုပ္၍စားေသာအခါ သံပုရာရည္ၫွစ္၍ စားျခင္း
  • ခ်ဥ္ရည္ဟင္းခ်က္၍ စားျခင္း
  • အခ်ဥ္တည္ စားျခင္း
  • ပဲကို အပင္ေဖာက္၍ စားျခင္း
  • ပဲတီခ်ဥ္ ျပဳလုပ္စားျခင္း
  • ထမင္းစားၿပီးေနာက္ အခ်ဥ္ဓါတ္ၾကြယ္၀ေသာ အသီးမ်ား စားျခင္းတို႕သည္ သံဓါတ္ စုပ္ယူမႈကို အားေပးသည္။

သံဓါတ္စုပ္ယူမႈကို တားဆီးေသာအခ်က္မ်ား

လက္ဖက္သည္ အူမွသံဓါတ္စုပ္ယူမႈကို အေႏွာက္အယွက္ျပဳသျဖင့္ ထမင္းစား ၿပီးၿပီးခ်င္း လက္ဖက္ရည္ေသာက္ျခင္း ၊ ေရေႏြးၾကမ္း ဖန္ဖန္ေသာက္ျခင္း ၊ လက္ဖက္ စားျခင္းတို႕ကို ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါသည္။
ေသြးလွဴရွင္မ်ားသည္ ေသြးအားျပည့္ေစရန္ သံဓါတ္ပါ၀င္သည့္ အစားအစာမ်ားကို စားသံုးျခင္း၊ သံဓါတ္စုပ္ယူရာတြင္ အတားအဆီးျဖစ္ေစသည့္ အျပဳအမႈမ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ျခင္းတို႕ ျပဳလုပ္ရပါမည္။
ေသြးလွဴရန္ ဟီမိုကလိုဘင္ မျပည့္ပါက ေနာက္တစ္ႀကိမ္ျပန္လည္ လွဴဒါန္းႏိုင္မည့္ အခ်ိန္ကို တာ၀န္ရွိသူမ်ားႏွင့္ ေဆြးေႏြးႏိုင္ပါသည္။
ေသြးအားျပည့္ေအာင္ ေနထိုင္စားေသာက္ၿပီး ေသြးလွဴရန္ ဟီမိုကလိုဘင္ကို ေနာက္တစ္ႀကိမ္ ျပန္လည္စစ္ေဆး၍ လွဴဒါန္းႏိုင္ပါသည္။

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More