Pages - Menu

7 Dec 2012

ရခိုင္မုန္႔တီ (အာပူလွ်ာပူ)ခ်က္နည္း

အရင္ဆံုး ေၿမာင္းၿမေဒၚခ်ိဳ ရဲ႕ မုန့္ဖတ္ကို ေရစိမ္လိုက္ပါတယ္။
 မုန့္ဖတ္ေပ်ာ့ၿပီးဆိုလ်င္ အိုးထဲမွာ ေရထည့္ၿပီး ဆူေအာင္ တည္လိုက္ပါတယ္။
 ေရဆူမွ မုန့္ဖတ္ထည့္ပါတယ္။

ေနာက္အိုး၁လံုးၿဖင့္ ငါးခူကို ငံၿပာရည္၊ အခ်ိဳမႈန့္နယ္ၿပီး စပါးလင္ထည့္ၿပဳတ္ ပါတယ္။
 အနံေမြးေအာင္လို့ပါ။
 ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းပါ။

ေနာက္အိုး၁လံုးၿဖင့္ ေရထည့္ၿပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။
 ေရဆူၿပီဆိုလ်င္ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ေထာင္းထားတာေတြကို ထည့္ပါ။
 စိမ္းစားငပိ အနည္းငယ္ထည့္ပါ။
အနံေပ်ာက္ၿပီဆိုလ်င္ မီးခဏပိတ္ထားပါ။

ငါးခူတည္ထားေသာအိုးမွ ငါးခူႏႈးၿပီဆိုလ်င္ ငါးခူခ်ည္းပဲဆယ္ၿပီး အေအးခံထားပါ။
 ငါးခူ ၿပဳတ္ထားေသာအိုးထဲမွ အရည္အားလံုးကို ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင္းထားေသာ အိုးထဲသို့ ေလာင္းထည့္လိုက္ပါ။
ငါးခူကို အသားခ်ည္းပဲႏြင္ပါ။
လက္ၿဖင့္ငါးခူ ကိုေၾကေအာင္လုပ္ပါ။
 ၿပီးရင္အိုးထဲသို့ ငါးခူအသားမ်ားထည့္လိုက္ပါ။
ဆား၊ အခ်ိဳမႈန့္၊ ငံၿပာရည္ ထည့္ပါ။
 အေပါ့အငန္ၿမည္းၿပီလ်င္ ခ်လို့ရပါၿပီ။

ရခိုင္မုန့္တီကို မန္က်ည္းမွည့္ေဖ်ာ္ထားေသာအရည္၊ နံနံပင္၊ ဆီခ်က္၊ ပဲေၾကာ္တုိ့ၿဖင့္ထည့္ၿပီးစားႏို္င္ပါတယ္။
ပဲေၾကာ္ ႏွင့္ငါးဖယ္မ်ားထည့္ၿပီး တြဲဖက္စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။

****************

ရခိုင္မုန္႔တီခ်က္မယ္ဆို ငါးကိုျပဳတ္ရင္ ဆႏြင္းမထည့္ဘဲ ဆား /အခ်ိဳ႔မွုန္႔ တို႔အျပင္ ငါးပိေလး နည္းနည္းထည့္ျပိး ေရနည္းနည္းနဲ႔ေရခမ္းတဲ့အထိျပဳတ္ေပးရပါတယ္ ။

 ငါးျပဳတ္အိုးက်က္ျပီဆိုရင္ အိုးတစ္လံုးနဲ႔ ေရေႏြးကို ပြတ္ပြတ္ဆူေအာင္တည္ ေရေႏြးတည္ထားတုန္းမွာ
ခုနက ျပဳတ္ထားတဲ႔ ငါးကုိအရိုးထြင္ထားပါတယ္ ။

ရေႏြးအိုးဆူရင္ေတာ့ ငါးပိ ေရေဖ်ာ္ထားတာေလးကို စကာေလးနဲ႔ စစ္ျပီးထည့္ရပါတယ္
ျပီးရင္ေတာ့ အိုးအဖံုးကို ပိတ္လို႔ ပြတ္ပြတ္ဆူေအာင္တည္ထားပါ
ပြတ္ပြတ္ဆူေအာင္တည္ထားတဲ႔အိုးက ငါးပိအနံ႔ေလး ေပ်ာက္ျပီဆိုရင္
ခုနကထြင္ထားတဲ႔ ငါးေတြကိုထည့္လိုက္ျပီး အေပါ့အငံအေနေတာ္ျပင္ပါတယ္

 ျပီးရင္ေတာ့ ဟင္းရည္အိုးကို ေနာက္တဖန္ပြတ္ပြတ္ဆူေအာင္တည္ရပါတယ္ ။

 ဟင္းရည္အိုးက ပြတ္ပြတ္ဆူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴတစ္ဆယ္သားခန္႔ဓါးျပားရိုက္ထားတာနဲ႔ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္ကိုထည့္လိုက္ပါ

ရခိုင္မုန္႔တီမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ငရုတ္ေကာင္းက အေရးၾကီးလို႔ ဂရုစိုက္ျပီး ဟင္းရည္အိုးပြတ္ပြတ္ဆူမွထည့္ရပါတယ္ မဟုတ္ရင္
ငရုတ္ေကာင္းအနံ႔က မေမႊးေတာ့ဘဲ ဟင္းရည္ေအးသြားရင္ ညွီတက္ပါတယ္ ။

ဟင္းရည္အိုးက်က္သြားတဲ႔ အခ်ိန္မွာေတာ့ ရခိုင္သုပ္လို႔ေခၚတဲ႔ မုန္႔ဖတ္သုပ္စားဖို႔အတြက္ ငါးငရုတ္သီးခ်က္ကို ခ်က္ပါတယ္ ။

ခုနက အရိုးထြင္ထားတဲ႔ အထဲက ငါးနည္းနည္းကို ငါးပိ ငရုတ္ေကာင္း ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းတို႔နဲ႔ခ်က္တာပါ ။

ငါးငရုတ္သီးခ်က္ ခ်က္မယ္ဆို ငရုတ္သီးကို အရင္ျပဳတ္ျပီးေထာင္းပါ ျပီးရင္ ငါးပိကို အရည္ေဖ်ာ္ျပီး မီးဖိုေပၚတြင္ ဆူပြက္ေအာင္တည္ပါ ။

ထို႔ေနာက္ ငါးထြင္ထားတာကိုထည့္ပါ
မညက္တညက္ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ျပီး အခ်ိဳမွုန္႔ / ဆား လိုအပ္သလိုထည့္ပါ

ငါးငရုတ္သီးခ်က္အိုးဆူပြက္လာျပီဆိုရင္ေတာ့ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ေလး အနည္းငယ္ျဖဴးေပးလိုက္ယံုပါပဲ ။

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More