Pages - Menu

8 Dec 2012

ၾကာဇံခ်က္

လုိအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့
လူဦးေရေပၚမူတည္ျပီး အတုိင္းအတာက ကြာမွာေပါ့ေနာ္။ ကၽြန္မ ဒီတစ္ခါမွာ စာရင္းကုိပဲ ဦးစားေပးျပီး ပမာဏကုိ မေျပာေတာ့ဘူးေနာ္ ႕ ႕ ႕
ၾကာဇံ၊
ၾကက္သား၊ ၾကက္ရုိး၊
 ၾကြက္နားရြက္မႈိ၊
ပဲျပားလိပ္၊
 မႈိေျခာက္၊ ပန္းေျခာက္၊
 ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊
ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ နံနံပင္၊
 ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕၊
 ငံျပာရည္၊ သံပုရာသီး၊ ဆား၊ သၾကား၊ ၾကက္သားမႈန္႕ (အခ်ဳိမႈန္႕) တုိ႕ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ငါးဖယ္ရွိရင္ထည့္ပါ။ မရွိခဲ့ရင္ ၾကက္သားကုိ ႏုိင္ႏုိင္ေလး ထည့္လုိက္တာေပါ့  ။

စစခ်င္း ေရေႏြးအုိးျပင္ျပီး အဲ့ဒီထဲမွာ ၾကက္ရုိးေတြ ထည့္ျပဳတ္ပါတယ္။

 အဲ့ဒီထဲမွာ ဂ်င္းေလးေတြ ျခစ္ျပီး အရည္ညွစ္ထည့္ လုိက္ပါတယ္။

 ဆား၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္နဲ႕ ၾကက္သားမႈန္႕ အနည္းငယ္ထည့္လုိက္ပါတယ္။

 ၾကာဇံကုိ ေရစိမ္ပါတယ္။

 မႈိေျခာက္ပန္းေျခာက္နဲ႕ ၾကြက္နားရြက္မႈိကုိ တူတူေရစိမ္တယ္။

ပဲျပားလိပ္ေျခာက္ကုိေတာ့ သီးသန္႕ေရစိမ္ထားပါတယ္။
 ၾကြက္နားရြက္မႈိကုိ သတိထားျပီး ေသခ်ာသန္႕ေအာင္ ေဆးပါေနာ္။
ၾကာဇံေရစိမ္ထားတာကုိ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ထားျပီး ေနာက္ပုိင္းမွာ ေရထဲက ဆယ္ျပီး ကတ္ေၾကး ေလးနဲ႕ ၄ လက္မ အရွည္ေလာက္ေလးေတြ ျဖတ္ထားပါ။

မႈိေျခာက္နဲ႕ ၾကြက္နားရြက္မႈိေေျခာက္ကုိ ေရထဲက ဆယ္ျပီး အရြယ္ေတာ္ ေလးေတြ ျဖတ္ထားပါ။

 ပန္းေျခာက္ကုိ အထံုးေလးေတြ လုပ္ရင္လုပ္၊ မလုပ္ရင္လဲ သူ႕ကုိလဲ အရြယ္ေတာ္ေလးျဖတ္လုိက္ေနာ္။

ပဲျပားလိပ္ကုိလဲ ဆယ္ထားလုိက္ေနာ္။

 ၾကက္သားကုိ အသားတံုးေလးေတြ အေနေတာ္ေလး ေတြ တံုးျပီး ဆား၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္တုိ႕နဲ႕ ေသခ်ာနယ္ထားလုိက္ပါတယ္။

ဆီကုိ ငရုတ္ေရာင္မထည့္ဘဲ အျဖဴထည္ေလးအတုိင္းပဲ ၾကက္သားေတြနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴဂ်င္းတုိ႕နဲ႕ ဆီသတ္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္နီ ဘေလာ့ခ္တံုးေလးေတြကုိပါ ဆီသတ္တဲ့အထဲ ထည့္လုိက္ပါတယ္။

အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ၾကက္ရုိးဟင္းရည္အုိးကလဲ ေတာ္ေတာ္ေလးကုိ ဆူလာပါျပီ။

ကၽြန္မကေတာ့ ၾကက္ရုိးေတြကုိ ဖယ္လုိက္ပါတယ္။ အိမ္မွာဆုိရင္ေတာ့ မဖယ္ပါဘူး။

 ျပီးေတာ့ ဆီသတ္ထားတဲ့ ၾကက္သားကုိ ဟင္းအုိးထဲ ထည့္လုိက္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ပါ။

ဟင္းအုိးဆူျပီဆုိရင္ေတာ့ မႈိေျခာက္ပန္းေျခာက္ေတြကုိ အရင္ထည့္လုိက္ပါ။

မႈိေျခာက္ပန္းေျခာက္ထည့္ျပီးရင္ ဟင္းအုိးကုိ မီးေလ်ာ့ျပီး ေပးဆူပါ။
ဟင္းအုိးနည္းနည္းက်ေအာင္ေရာ မႈိေျခာက္ပန္းေျခာက္ပြျပီး ႏူးလာမယ့္အခ်ိန္ထိ အခ်ိန္နည္းနည္း ၾကာေအာင္ထားလုိက္ပါ။

 အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ၾကက္သြန္နီကုိ ပါးပါးလွီးပါ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ကုိ ပါးပါးလွီးပါ။ သံပုရာသီးေလးေတြ အေနေတာ္ေလးေတြ စိပ္္ထားပါ။

မႈိေျခာက္ပန္းေျခာက္ႏူးလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ပဲျပားေျခာက္နဲ႕ ၾကာဇံကုိ ထည့္လုိက္ပါ။

မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ဟင္းအုိးကုိ ေျဖးေျဖးခ်င္းေပးဆူပါ။

ဟင္းအုိးဆူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ အရသာ အေပါ့အငန္ကုိ ျမည္းျပီး ေနာက္ဆံုးမွာ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႕ ခပ္ပါ။

 ဟင္းသိပ္ပူသိပ္စပ္မွာစိုးရင္ေတာ့ စားမယ့္သူအၾကိဳက္ သူတုိ႕ပန္းကန္ထဲမွာပဲ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ကုိ စိတ္ၾကိဳက္ထည့္စားပါေစ။

 ျပီးရင္ မီးပိတ္ျပီး ဟင္းအုိးကုိ အသာေလးလွပ္ထားလုိက္ပါ။
ကဲ ႕ ႕ ႕ အနံ႕အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုလွတဲ့ ၾကာဇံခ်က္ ရပါျပီ။
ပန္းကန္လံုးေလးထဲ ၾကာဇံဟင္းေလး ခပ္ထည့္၊ အေပၚကေန ၾကက္သြန္စိမ္းေလးရယ္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးရယ္ ျဖဴးလုိက္ပါဦး ႕ ႕႕
အခ်ဳိပဲၾကိဳက္တတ္ရင္ေတာ့ ဒီအတုိင္းပဲ စားေပါ့ေနာ္။
ခ်ဥ္ငံစပ္ၾကိဳက္တတ္ရင္ေတာ့ ငံျပာရည္ေလးရယ္၊ သံပုရာရည္ေလးရယ္၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕ေလးရယ္၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ေလးရယ္ ထည့္စားေနာ္ ႕ ႕ ႕

 ၾကာဆံခ်က္ပူပူေလးပါ။ ေန႔လယ္အဆာေျပပဲျဖစ္ျဖစ္၊
ထမင္းနဲ႔ တြဲဖက္ဟင္းခ်ဳိအျဖစ္လည္း တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္။
ခ်က္ရလြယ္ၿပီး စားလုိ႔လည္း ေကာင္းသည္မုိ႔ ခုပဲ
ၾကာဆံခ်က္ ပူပူေလးကို တူတူခ်က္ၾကည့္ရေအာင္ . . . ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
-----------------
၁။ ပဲၾကာဆံ - ၁၅က်ပ္သား (၂၄၀ ဂရမ္)
၂။ ၾကက္႐ုိး - ၃၀က်ပ္သား(၄၈၀ ဂရမ္)
၃။ ငါးဖယ္ - ၁၀ က်ပ္သား (၁၆၀ ဂရမ္) ဥစအငသညေူ
၄။ မႈိေျခာက္ - ၂က်ပ္သား (၃၂ ဂရမ္)
၅။ ပဲေျခာက္ - ၂က်ပ္သား (၃၂ ဂရမ္)
၆။ ပန္းေျခာက္ - ၂က်ပ္သား (၃၂ ဂရမ္)
၇။ ငုံးဥ - ၁၀လံုး (ေရျဖင္႔ က်က္ေအာင္ ျပဳတ္ၿပီး အခြံႏႊာထားေပးပါ)
၈။ ၾကက္သြန္နီ - ၃ျမႊာ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ)
၉။ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ျမႊာ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ)
၁၀။ နႏြင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
၁၁။ င႐ုတ္သီး အေရာင္မႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၁ဇြန္း
၁၂။ ဆား - စားပြဲဇြန္း ၁ဇြန္း
၁၃။ ခေနာၾကက္သားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၁၄။ ငါးငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၄ဇြန္း
၁၅။ သၾကား - စားပြဲဇြန္း ၁ဇြန္း
၁၆။ ဆီ -စားပြဲဇြန္း ၅ဇြန္း

ျပင္ဆင္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
---------------------------
၁။ ၾကက္သြန္နီ - ၅လံုး (ပါးပါးလွီးပါ)
၂။ နံနံပင္ - စည္း၀က္ (ပါးပါးလွီးပါ)
၃။ သံပရာသီး - ၄လံုး (၄စိတ္စိတ္ပါ)
၄။ ငါးငံျပာရည္

ျပင္ဆင္နည္း
-------------
၁။ အရင္ဆံုး ပဲၾကာဆံ၊ မႈိေျခာက္၊ ပန္းေျခာက္၊ ပဲေျခာက္တုိ႔ကို ေရျဖင့္စိမ္ထားေပးပါ။

၂။ ဒယ္အုိးထဲ ေရ(၄လီတာ)ထည့္ၿပီး ၾကက္႐ုိးမ်ားကို ျပဳတ္ထားပါ။

၃။ ေရ၃လီတာေလာက္က်န္လွ်င္ ၾကက္႐ိုးျပဳတ္အုိးကို
မီးပိတ္လိုက္ၿပီး ၾကက္႐ုိးမ်ားကို ျပန္ဆယ္ကာ
အေအးခံၿပီး ၾကက္႐ုိးမွ အသားမ်ား ႏႊင္ေပးပါ။

၄။ ငါးဖယ္ကို (ဆား-လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊
ခေနာၾကက္သားမႈန္႔-လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ -လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း) တုိ႔ျဖင့္ သမေအာင္ နယ္ၿပီး
ငါးဖယ္ကို အျပားေလးမ်ားလုပ္ေပးကာ
ဆီမ်ားမ်ားျဖင့္ေၾကာ္ေပးၿပီး ပါးပါးလွီးေပးပါ။

၅။ ဒယ္အိုးထဲသို႔ ဆီထည့္ၿပီး ဆီပူလာမွ
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီကို ဆီသတ္ေပးပါ။

၆။ ထုိ႔ေနာက္ နႏြင္းမႈန္႔၊ အေရာင္တင္မႈန္႔တုိ႔ကို ထည့္ၿပီး
အသားႏႊင္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကို ထည့္ေပးပါ။

၇။ အရသာအတြက္ (ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း) ထည့္ၿပီး
ဆီျပန္လွ်င္ မီးပိတ္လိုက္ပါ။

၈။ ပန္းကန္ျပားတစ္ခုထဲ ပန္းေျခာက္၊ မႈိေျခာက္၊
ပဲေျခာက္၊ ငံုးဥ၊ ၾကက္သားခ်က္၊ ငါးဖယ္ တုိ႔ကို
ၾကာဆံခ်က္ ခ်က္ရန္ အသင့္ျပင္ထားပါ။

ခ်က္ျပဳတ္နည္း
---------------
၁။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ကို ဆူေအာင္ ျပန္တည္ထားပါ။

၂။ ဆူလာလွ်င္ ၾကက္သား၊ မႈိေျခာက္၊ ပန္းေျခာက္၊
ပဲေျခာက္၊ ငါးဖယ္၊ ငုံးဥ တုိ႔ကို ထည့္ၿပီး ၅မိန္ခန္႔ အဖံုးအုပ္ထားပါ။

၃။ အရသာအတြက္ ငါးငံျပာရည္၊ ဆား၊
ခေနာၾကက္သားမႈန္႔၊ သၾကားတု႔ိကုိ ထည့္ၿပီး ေရာေမႊလိုက္ပါ။
အရသာ အေနေတာ္လွ်င္ မီးပိတ္လိုက္ပါ။

၄။ ေဇာက္ပန္းကန္တစ္ခုထဲ ၾကာဆံခ်က္ေလာင္းထည့္ၿပီး
အေပၚမွ ၾကက္သြန္နီ၊ နံနံပင္၊ သံပရာသီး ညႇစ္ထည့္ကာ
ၾကာဆံခ်က္ ပူပူေလးကို သံုးေဆာင္လုိ႔ရပါၿပီ။

မွတ္ခ်က္ - ၾကာဆံခ်က္ကုိ ခ်က္ခ်င္း မသံုးေဆာင္ေသးလွ်င္ ၾကာဆံကိုခ်က္တဲ့အခါ ထည့္မခ်က္ဘဲ သက္သက္အုိးျဖင့္
ျပဳတ္ၿပီး ဆယ္ထားပါ။

** စားခါနီးမွ ပန္းကန္ထဲ ၾကာဆံကိုထည့္ၿပီးၾကာဆံခ်က္အရည္ျဖင့္ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ပါ။

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More