ေထာပတ္သီးတြင္ ဗိုက္တာမင္ဘီ၊ ဗိုက္တာမင္အီးႏွင့္ ဦးေႏွာက္ကိုအေထာက္အပံ့ျဖစ္ေစသည့္ ကိုလင္း (cho-line) ဓါတ္တို႔ပါဝင္သည္။
ေၾကးနီ (copper) ၊ သြပ္ (zinc) စသည့္ သတၲဳဓါတ္မ်ားအျပင္ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္စဥ္မ်ားကို ကာကြယ္သည့္ ဓါတ္တိုးဆန္႔က်င္ (antioxidant) ပစၥည္းမ်ားစြာပါဝင္သည္။
- ဆိုးက်ိဳးျဖစ္ေစသည့္ ကိုလက္စထေရာ (LDL ) နည္းပါးၿပီး အက်ိဳးျပဳ
ကိုလက္စထေရာ (HDL) ေပါမ်ား သည့္ ေထာပတ္သီးသည္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကိုအေထာက္
အကူျဖစ္ေစၿပီး အားကစားသမားမ်ားအတြက္ သက္ လံုေကာင္းေစသည့္ အက်ိဳးေက်းဇူး
ရရွိေစသည္။
- ေလ့လာမႈမ်ားအရ
ေထာပတ္သီးမၾကာခဏစားသံုးသူ မ်ားတြင္ ခါးအတိုင္း (waist size)
ေလ်ာ့နည္းေလ့ရွိၿပီး ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ႏွင့္အရပ္အခ်ိဳး (body mass index )
လည္း အခ်ိဳးက်မွ်တေလ့ရွိသည္ကိုေတြ႕ရသည္။
-
ေထာပတ္သီးတြင္ပါဝင္ေသာ phenolic ျဒပ္ ေပါင္းမ်ားက
ေသြးေၾကာေရာင္ရမ္းမႈဒဏ္ရာမ်ားႏွင့္ ေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါမ်ား မျဖစ္
ေအာင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ သည့္ အတြက္ ႏွလံုးေသြးေၾကာ၊ ဦးေႏွာက္ ေသြးေၾကာမ်ား
ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ေသြးေၾကာက်ဥ္းျခင္းတို႔မွကင္းေဝးေစ သည္။
- ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားမွ ရရွိေသာ polyphenol ျဒပ္ေပါင္းမ်ားႏွင့္
carotene ဓါတ္မ်ားသည္ အဆီ တြင္သာေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္သည့္အရာမ်ား ျဖစ္ၾကသည္။
ထို႔ ေၾကာင့္ခႏၶာကိုယ္မွ ယင္းဓါတ္မ်ားကိုစုပ္ယူႏိုင္ရန္ အဆီ လိုအပ္သည္။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို ေထာပတ္သီး ေရာစပ္၍ စားေသာက္ျခင္းျဖင့္
ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားက ေပးစြမ္းသည့္ အာဟာရမ်ားအျပည့္အဝရရွိေစသည္။
ေဇာ္ကို
Source:Runners'World
credit to >>Health Updates Journal Vol.2, No.35
30 Sept 2013
အားကစားသမားမ်ားအတြက္ ေထာပတ္သီး
Monday, September 30, 2013
Taunzalat