Pages - Menu

7 Nov 2014

ေဆးဖက္၀င္တဲ့ မဲဇလီဖူးသုပ္

တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ညဟာ ေဆးေပါင္းခတဲ့ညျဖစ္တာေၾကာင့္ ထိုညမွာ မဲဇလီဖူးသုပ္စားရင္ က်န္း မာေရးအတြက္ေဆးဖက္ ၀င္တယ္လို ့ အားလံုးက သိထားျပီးျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္လည္း အိမ္ ရွင္မ မ်ားဟာ တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ေန ့ နံက္ကတည္းက ေစ်းထဲမွာ မဲဇလီဖူး အစည္းေလးေ တြ၀ယ္ လာျပီး၊ ခ်စ္ခင္ရတဲ့မိသားစုကို သုပ္ေကြ်းေလ့ရွိၾကပါတယ္။ တခါတရံ မဲဇလီဖူးေတြ ေစ်းထဲမွာ ျပတ္ လပ္ သြားတတ္တာေၾကာင့္လည္း တခ်ိဳ ့အိမ္ရွင္မမ်ားက လျပည့္ေန ့မတို္င္ခင္ကတည္းက ၾကိဳ၀ယ္ ထားတတ္ၾက ပါတယ္။
အဲဒီလို ေဆးေပါင္းခတဲ့ မဲဇလီဖူးသုပ္ကို စားသံုးလာခဲ့ၾကတာဟာ ကုနး္ေဘာင္ေခတ္ကတည္းကျ ဖစ္တယ္လို ့ ရာဇ၀င္မ်ားအရ ေလ့လာမွတ္သားရပါတယ္။ မဇၥ်ိမေဒသမွလာတဲ့ သာရေကာမုဒိေဆး က်မ္းအရ၊ တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ည သန္းေခါင္ယံ လမင္း ၾကီး၀ိုင္းစက္ျပည့္၀န္းေနစဥ္မွာ ၾကတၱိ ကာနကၡတ္ ႏွင့္စန္းယွဥ္၍ ပု႑ာတိထီ(ေဗဒင္အေခၚ တိထီ ၁၅ လံုးအတြင္း) ေဆးပင္ အေပါင္း ကို ေစာင့္ေရွာက္ေသာနတ္တို ့သည္ မဲဇလီပင္ေစာင့္ နတ္မင္းၾကီးထံ လာေရာက္ခစားၾကတာေၾကာင့္ ထိုည ထိုုအခ်ိန္မွာ မဲဇလီကို ေဆးဖက္၀င္ေအာင္ စီရင္ျခင္းဟာ အခ်ိန္အခါေကာင္း တစ္ရပ္လို ့ ေဖာ္ျပ ထားပါတယ္။ ထိုသို ့စီရင္ရာမွာလည္း လမင္း ၾကီး ျပည့္ျပည့္၀၀ ျပည့္၀န္းေနခ်ိန္မွာ အေရွ ့ဖက္ သို ့ ထြက္ေနေသာ မဲဇလီ အဖူး၊ အပြင့္၊ အရြက္တို ့ကို စံုလင္ေအာင္ ဆြတ္ ခူးယူ၍ ခ်က္ခ်င္းသုပ္ စားရ မယ္လို ့ဆိုပါတယ္။
သို ့ေသာ္ ျမိဳ ့ျပေနသူမ်ားကေတာ့ မဲဇလီပင္ႏွင့္ လက္တကမ္းမွာမရွိနို္င္တာေၾကာင့္ ေစ်းထဲမွာသာ ၀ယ္ယူရရွိနိုင္တဲ့ မဲဇလီဖူး အစည္းေလးေတြကိုသာ၀ယ္၍ အိမ္မွာအသုပ္လုပ္ကာ တခ်ိဳ ့ကလည္း ည ၁၂ နာရီမွာ စားၾကသလို၊ အမ်ားစုကေတာ့ အဆင္ ေျပတဲ့အခ်ိန္ ဇတိသေဘာျဖင့္ သုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ တန္ေဆာင္မုန္းည ေဆးေပါင္းခခ်ိန္ခါမွာ မဲဇလီဖူးသုပ္စားျခင္းက တစ္နွစ္ တာကာလပတ္လံုး က်နး္မာ ခ်မ္းသာ ေဘးဘယာကင္းေ၀းေစနိုင္တာေၾကာင့္၊ ေရွးထံုးကိုမပယ္တဲ့အေနနဲ ့ ျဖစ္နိုင္ရင္ ည သန္း ေခါ င္ယံမွာ အရြက္ ၁ ညြန္ ့(သို ့ မဟုတ္)အသီးတစ္တြဲကို အပင္မွဆူးခြတ္ ေရေဆး ေထာင္းနယ္၍ ညဦးပိုင္းက ၾကိဳတင္သုပ္ ထားတဲ့ မဲဇလီဖူးသုပ္ထဲသို ့ ေရာေမႊကာ စားသံုးသင့္ပါတယ္။
မည္သို ့ပင္ဆိုေစကာမူ အရသာ ခပ္သက္သက္ ဆိမ့္ဆိမ့္္ေလးျဖင့္ ေဆးေပါင္းခတဲ့ မဲဇလီဖူး သုပ္ကိုေ တာ့ က်ား-မ မေရြး ႏွစ္ျခိဳက္လွ်က္ရွိရာ၊ တန္ေဆာင္တိုင္ ရာသီမေရြး ေအာက္ပါအတိုင္း သုပ္စားနိုင္ ပါ တယ္။
(၁) မဲဇလီဖူးဟာ ႏုတဲ့အခ်ိန္မွာ အစိမ္း ေဖ်ာ့ေရာင္ျဖစ္ျပီး၊ ရင့္လာတဲ့အခါ အညိုေရာင္ ေျပာင္းသြား တတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစိမ္းေဖ်ာ့ေရာင္ အဖူးေလးေတြကို ေရြး ခ်ယ္ပါ။
(၂) မဲဇလီဖူးကို အစိမး္ရည္မ်ား ထြက္လာတဲ့အထိ ျပဳတ္ျပီး ေရေအးမွာစိမ္ထားပါ။
(၃) ျပီးလွ်င္ ပါးပါးလွီးပါ (သို ့မဟုတ္) အသီးေလးေတြကို ၄-စိပ္ကြဲေအာင္ မညက္တညက္ေထာင္းပါ။ (၄) ဇလံုၾကီးၾကီး တစ္ခုထဲမွာ ေစာေစာက ေထာင္းထားတဲ့ မဲဇလီဖူးမ်ားထဲ့၍၊ ဆီခ်က္(ဆီ)၊ ပါးပါးလွီး ထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ေျမပဲေထာင္းမႈန္ ့၊ ႏွမ္း၊ ဆား၊ အရသာ ဟင္း ခတ္မူန္႕တုိ႔ကို မိသားစုအၾကိဳက္ အရသာျဖစ္ေအာင္ ေရာနယ္ပါ။
(၅) ျပီးလွ်င္ သံပုရာသီးေလးညွစ္ထဲ့ပါ။
(၆) ဆီခ်က္ အဖတ္ (ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္အဖတ္) ျဖဴး၍ စားပါ။





ေဆးဖက္၀င္တဲ့ မဲဇလီဖူးသုပ္ေလးစားရင္း၊ ေရာဂါဘယ ကင္းေ၀းၾကပါေစလို ့ ဆႏၵျပဳဆုေတာင္းေ ပးလိုက္ရပါတယ္ရွင္။

(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္…ေရးသားမွ်ေ၀သည္

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More