Pages - Menu

14 Nov 2014

Korea Kimchi

ကင္ခီ်အမ်ိဳးအစားမ်ားစြာရိွတဲ့အထဲကမွ..အေၿခခံအက်ဆုံးနဲ.လူၾကိဳက္အမ်ားဆုံး မုန္ညွင္းထုပ္ကင္ခ်ီ၊
အဂၤလိပ္လို Napa Cabbage Kimchi ၊ ကိုးရီးယားလို Pogi-Kimchi (or) Tongbacheu-Kimchi
အေၾကာင္းေလးေလ့လာၾကည့္ရေအာင္ပါ။

မုန္ညွင္းထုပ္ကင္ခ်ီ (သို.) Pogi-Kimchi
****************************************

မုန္ညွင္းၿဖဴ ထုပ္............၃ ကီလို (သို ့) ၆ ထုပ္ခန္.
ဆား.........................၁/၂ ခြက္( လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လုံး)

ပထမအဆင့္အေနနဲ ့ မုန္ညွင္းၿဖဴ ေအာက္ေၿခအၿမစ္နားကိုၿဖတ္ၿပီး ဓါးနဲ. ၂ လက္မေလာက္ထိုးခြဲ
လွီးလိုက္ပါ( တစ္ထုပ္လုံးကိုမလွီးရပါ) ။ ဟသြားတဲ့ေနရာကေနလက္ႏွစ္ဖက္နဲ.ဆြဲၿဖဲ လိုက္ပါ။
ဒါမွသာအတြင္းပိုင္းမုန္ညွင္းသားေတြနဂိုမူရင္းအတိုင္းရရိွမွာၿဖစ္ပါတယ္..။

ေရမ်ားမ်ားထည့္ထားေသာဇလုံမွာ ေရဖြားဖြားၿဖစ္ေနေအာင္ေဆးၿပီး အနည္းငယ္စစ္ထားပါ။

မုန္ညွင္းရြက္တစ္ခုခ်င္းစီၾကားထဲကိုႏွံ ့ေအာင္ ဆားပက္ထည့္ၿပီး ဇလုံတစ္ခုထဲမွာပဲ..၁၀ မိနစ္
၁ ၾကိမ္ဟိုဖက္ဒီဖက္လွန္ေပးရပါမယ္။
(ဆားေတြအားလုံးပ်ံ ့ႏွံ ့ၿပီးကင္ခ်ီလုပ္ခ်ိန္မွာၾကြပ္ေစဖို.အတြက္ၿဖစ္ပါတယ္)

ထိုအခ်ိန္မွာ potage လို.ေခၚတဲ့ေကာ္ရည္ဆန္ဆန္အရည္တစ္မ်ိဳးၿပဳ လုပ္ရပါမယ္..။

ေကာက္ညွင္းေကာ္ရည္အတြက္
********************************
ေရ.............၂ ခြက္
ေကာက္ညွင္း မွဳန္ ....၂ဇြန္း(ထမင္းစားဇြန္း)
သၾကားညိဳ.....၂ ဇြန္း( ထမင္းစားဇြန္း)
( သူတို.ကေတာ့ Mochiko powder လို ့တိုက္ရိုက္ေၿပာဆိုပါတယ္)

ေရနဲေကာက္ညွင္းမွဳန္ ့ကိုေရာေမႊၿပီး..မီးေအးေအးမွာအနည္းငယ္ပ်စ္လာေအာင္ၾကိဳ ၿပီးအေအးခံထားရပါမယ္...။

ထိုအရည္ကိုအေအးခံထားခ်ိန္မွာကင္ခ်ီအႏွစ္ၿပင္ဆင္ရပါမယ္..။

ကင္ခ်ီအႏွစ္အတြက္
********************

ၾကက္သြန္နီႏဳပ္ႏုပ္စဥ္း.....၁ ခြက္( လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လုံး)
ၾကက္သြန္ၿဖဴ ..။.............၁/၂ ခြက္(................။............)
ခ်င္းႏုပ္ႏုပ္စဥ္း................၂ ဇြန္း( ထမင္းစားဇြန္း)

ထိုသုံးမ်ိဳးကို ၾကိတ္စက္မွာညွက္ေနေအာင္ေရာၾကိတ္ထားပါ။

မုန္လာဥၿဖဴ မီးၿခစ္ဆံကဲ့သို.အမွ်င္.......၂ ခြက္(လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လုံး)
မုန္လာဥနီ......။............................၁ခြက္(............။..................)
ၾကက္သြန္ၿမိတ္..............................၅ ပင္( ပါးပါးလွီး(သို.) လက္၁ ဆစ္ခန္.)
ကုဆိုင္.........................................၁၀ပင္(....................။.................)
တစ္ၿခားအရြက္၁ မ်ိဳးကေတာ့ကြ်န္ေတာ္မၿမင္ဖူးပါ
ပုစြန္ဆားရည္စိမ္..............................၂ ဇြန္း(ထမင္းစား)
အရည္ကိုသီးသန္ ့ညွစ္ထုတ္ၿပီးအဖတ္ေတြကိုႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ( ၂မ်ိဳးလုံးထည့္ရန္လို )
ငရုတ္စပ္မွဳန္.( အၾကမ္းမွဳန္ ့မဟုတ္)........ ၁ ခြက္မွ ၂ခြက္ခြဲထိ( လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လုံး)
မိမိအစပ္မၾကိဳက္ရင္ ၁ ခြက္ ၊ ၾကိဳက္ရင္ ၂ခြက္ခြဲအထိ

ဒါေတြအားလုံးရၿပီဆိုရင္ ၊ ေထာင္းထားေသာအေရာ ၊ ပါးပါးလွီးထားေသာမုန္လာဥ ၊ၾကက္သြန္
ၿမိတ္၊ ပုစြန္ဆားရည္စိမ္ ၊ ငရုပ္စပ္မွဳန္. တို.အားလုံးကိုအေအးခံထားတဲ့ေကာ္ရည္ထဲေရာၿပီးႏွံ.ေန
ေအာင္ေမႊေပးရပါမယ္..။

ေရာထားေသာကင္ခ်ီအႏွစ္ကို ဆားပက္ထားတဲ့မုန္ညွင္းရြက္ေတြၾကားထဲလက္အိတ္အသုံးၿပဳ ကာ
တစ္လႊာခ်င္းစီထဲႏွစ္၀င္ေနေအာင္သိပ္ထည့္ၿပီး စဥ့္အိုး (သို.) ဖန္ပုလင္း( သို ့) မိုက္ခရိုေ၀့ဒဏ္ခံ
ႏိူင္ေသာပလပ္စတစ္ဗူးေတြထဲသိပ္ထည့္ေပးၿပီးအဖုံးလုံေအာင္ဖုံးေပးပါ။

အခ်ိန္(၁) ရက္ခြဲ ၊ (၃၆) နာရီအၾကာ သာမန္အခန္းအပူခ်ိန္မွာထားေပးထားရပါမယ္..။အခ်ိန္ၿပည့္
လို.ဖြင့္ၾကည္တဲ့အခါ အရည္ေတြထြက္လာမွာၿဖစ္သလို အရည္မွာပူေဖာင္းေလးေတြထလာပါမွ
စားသုံးႏိူင္ေသာကင္ခ်ီအဆင့္ကိုေရာက္ပါတယ္..။

ထိုမွတဖန္ ပုံမွန္ေရခဲေသတၱာခန္းထဲေၿပာင္းေရႊ.ၿပီး ၁ပတ္ၾကာမွစားတာကပိုၿပီးၿပည့္စုံတဲ့ကင္ခ်ီ
ကိုရမွာၿဖစ္ပါတယ္ဆိုတဲ့အေၾကာင္းေလ့လာေရးသားလိုက္ရပါတယ္...။

ခ်စ္ၿခင္းမ်ားစြာၿဖင့္.....။

 credit - ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား- fb

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More