Pages - Menu

20 Dec 2012

မုန္လာဥနီ၏ အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား

မုန္လာဥနီ၏ အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ားကို တိက်စြာ သိနားလည္ ေစရန္

က်န္းမာေရး အတြက္ သဘာ၀ အစားအစာေတြ စားဖို႔ ေျပာတိုင္း မုန္လာဥနီ ကလည္း တစ္ခု အပါအ၀င္ပါ။ မုန္လာဥနီက လူ႔ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ ဘာေၾကာင့္ အေရးပါ ရသလဲ ဆိုတာကို တိတိက်က် သိနားလည္ သေဘာေပါက္ ေစဖို႔ ေရးသား လိုက္ရ ပါတယ္။

၁) မုန္လာဥနီ ထဲမွာ ပါတဲ့ ဗီတာမင္စီက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေကာ္လာဂ်င္ ထုတ္လုပ္အား ေကာင္းေစ ပါတယ္။ ေကာ္လာဂ်င္ဟာ အသားအေရကို တင္းအား ေကာင္းေစတဲ့ ပ႐ိုတင္း တစ္မ်ဴိး ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အေရးေၾကာင္း မရွိေအာင္ ကာကြယ္ေပးၿပီး အိုမင္းတဲ့ ျဖစ္စဥ္ကို ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။

၂) မုန္လာဥနီမွာ မရွိမျဖစ္ အင္ဇိုင္းေတြ၊ ဗီတာမင္ နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ စတဲ့ အာဟာရ ဓာတ္ေတြ အျပည့္အ၀ ပါ၀င္ေန ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ B1 ၊ B2 ၊ B6 ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္ေက၊ ဘိုင္အိုတင္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ ဆိုဒီယမ္၊ ဘိုင္အိုတင္၊ ပိုတက္စီယမ္ နဲ႔ သိုင္ယာမင္းဓာတ္ တို႔လည္း အမ်ားအျပား ပါ၀င္ေန ပါတယ္။

၃) မုန္လာဥနီကို ပံုမွန္ စားသံုးေပးတာက ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ အဆင့္ကို ေလ်ာ့က် ေစတာေၾကာင့္ ႏွလံုးနဲ႔ ဆက္စပ္ ေနတဲ့ ေရာဂါ ေ၀ဒနာေတြကို မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ ပါတယ္။

၄) မုန္လာဥနီ ထဲက ကာ႐ိုတင္းႏြိဳက္ဟာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။

၅) မုန္လာဥနီမွာ ပါတဲ့ Potash succi-nate ဆိုတဲ့ အရာဟာ ေသြးတိုးက်ေစတဲ့ ေဆး၀ါး အာနိသင္ ရွိတာေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။

၆) မုန္လာဥနီ ထဲက ဗီတာမင္ေအဟာ အေကာင္းဆံုး အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ အာနိသင္ ရွိတာေၾကာင့္ ဖရီး ရယ္ဒီကယ္ေတြေၾကာင့္ အိုမင္းတဲ့ ျဖစ္စဥ္ကို ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။ ဖရီး ရယ္ဒီကယ္က ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ရွိေနရင္ ႏွင္းခူ၊ အေရျပား ေရာင္ရမ္းတာ၊ အေရးေၾကာင္း ထင္တာနဲ႔ အေရျပား နီျမန္းတာေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ ပါတယ္။

၇) မုန္လာဥနီမွာ ပါတဲ့ ကာ႐ိုတင္းဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲ ေရာက္ခ်ိန္မွာ ဗီတာမင္ေအ အျဖစ္ ေျပာင္းသြားၿပီး ညဘက္မွာ မျမင္တာမ်ဳိး မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးကာ အသက္ႀကီးသူေတြမွာ အျဖစ္မ်ားတဲ့ မက္ကူလာ ယိုယြင္း ပ်က္စီးတဲ့ အႏၲရာယ္ကို ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။

၈) မုန္လာဥနီမွာ ပါတဲ့ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ဟာ Flora ကို ပုပ္ပြတဲ့ ပံုစံကေန မပုပ္ပြတဲ့ ပံုစံ အျဖစ္ ေျပာင္းေပး ပါတယ္။

၉) မုန္လာဥနီေတြ ထဲမွာ ပါတဲ့ ဘီတာ ကယ္႐ိုတင္းဟာ အဆုတ္ကင္ဆာ အပါအ၀င္ ကင္ဆာေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိးရဲ႕ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။

၁၀) မုန္လာဥနီကို အစိမ္းလိုက္ စားတဲ့ အမ်ဳိးသမီးေတြက မစားတဲ့ အမ်ဳိးသမီးေတြ ထက္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ငါးဆ-ရွစ္ဆေလာက္ ေလ်ာ့နည္းမႈ ရွိတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။

သတိျပဳရန္
မုန္လာဥနီကို အမ်ားအျပား စားတာက အသားအေရကို ယာယီ အေရာင္ ၀ါေစႏိုင္ ပါတယ္။ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္ အတြင္း မုန္လာဥနီကို အမ်ားအျပား စားတာက ကိုယ္၀န္ ပ်က္က်တာကို ျဖစ္ေစႏိုင္ တာေၾကာင့္ ပမာဏ အမ်ားႀကီး မစားသင့္ပါ။
Shared from: ဟင္းေလးအုိး 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More