အုတ္ဂ်ံဳ (Oats) ကိုေန႔စဥ္ စားေပးပါက သင့္ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ရရွိႏိုင္တဲ့ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား
နံနက္စာက တေန႔တာရဲ႕ အေရးအႀကီးဆံုးအစာျဖစ္တယ္လို႔ ဆိုၾကပါတယ္။ အာဟာရပညာရွင္ေတြနဲ႔ ဆရာ၀န္ေတြက နံနက္စာအတြက္ အုတ္ဂ်ံဳအစားအစာကို စားသံုးဖို႔ အႀကံျပဳထားၾကပါတယ္။ ေလ့လာခ်က္မ်ားအရ Oat( အုတ္ဂ်ံဳ)ႏွင့္ အုတ္ဂ်ံဳျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ အစားအစာမ်ားက က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးမ်ားစြာ ပါ၀င္တယ္လို႔ ေတြ႕ရွိရပါတယ္။ ဥပမာ- ႏွလံုးေရာဂါ၏ အႏၱရာယ္ကို ေလ်ာ့ခ်ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေန႔တုိင္း အုတ္ဂ်ံဳကို စားေပးပါက ဘယ္လိုေကာင္းက်ိဳးေတြ ရရွိႏိုင္မလဲဆိုတဲ့ အေၾကာင္းရင္း ၈ခုရွိပါတယ္။
အုတ္ဂ်ံဳကို အမ်ားစုက လတ္ဆတ္တဲ့ အသီးအႏွံ၊ အခြံမာသီး၊ သစ္ႀကံပိုး၊ ခရမ္၊ ႏို႔ ဒါမွမဟုတ္ အအဆီနည္းတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္တို႔ကို ေရာထည့္ၿပီး စားသံုးၾကပါတယ္။
၁။ ပိုေကာင္းတဲ့ အသားအေရကို ရရွိပါလိမ့္မယ္ အုတ္ဂ်ံဳအစားအစာက ႏွင္းခူ၊ ယားယံျခငး္ႏွင့္ ေရာင္ရမ္းအေျခအေနတို႔ကို ကုသမႈမ်ားအတြက္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္ပါတယ္။က်န္းမာတဲ့ အသားအေရကို ရရွိေစပါတယ္။ အုတ္ဂ်ံဳမွာ ဇင့္၊ သံဓါတ္၊ မန္းဂနိစ္၊ မဂၢနီဆီယမ္ စတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းမ်ားစြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ ဇင့္က အေရျပားကို စင္ၾကယ္ေစျခင္းႏွင့္ အဆိပ္ႏွင့္အျခားအႏၱရယ္ရွိေသာ ျဒပ္ေပါင္းတို႔ကို ဖယ္ရွားဖို႔ ကူညီေပးပါတယ္။ သံဓါတ္က အေရျပားဆဲလ္ထဲမွာ အစိုဓါတ္၏ ျပည့္၀ျခင္းႏွင့္ အာဟာရဓါတ္မ်ားအတြက္ အေရးအပါဆံုး ျဒပ္စင္တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ မန္းဂနိစ္က ေရာင္ရမ္းျခင္းကို ဖယ္ရွားေပးၿပီး အနာအက်က္ျမန္ပါတယ္။ မဂၢနီစီယမ္က ေသြးလည္ပတ္မႈစနစ္ကို ပံုမွန္ျဖစ္ေစၿပီး အေရျပားဆဲလ္ေတြကို သိသိသာသာ သက္တမ္းတိုးေပးပါတယ္။
၂။ ၾကြက္သားေတြကို ပရိုတိန္းပိုမို ရရွိေစပါတယ္သင့္ခႏၶာကိုယ္ကို ေန႔စဥ္ပရိုတိန္းပမာဏ 15%ေပးတာေၾကာင့္ အုတ္ဂ်ံဳအစားအစာကို ထမင္းစားဇြန္း ၈ဇြန္းခန္႔ စားေပးႏိုင္ပါတယ္။ ၾကြက္သားမွ်င္ေတြ ျမန္ျမန္ျပန္ထြက္ဖို႔ ကူညီတဲ့ glutamine၊ အင္တီေအာက္ဆီဒင့္၊ ဗီတာမင္အီးအေၾကာင္းကိုလည္း မေမ့ပါနဲ႔။
၃။ အင္တီေအာက္ဆီဒင့္အဆင့္ ျမင့္မားေစပါတယ္
အုတ္ဂ်ံဳမွာ ယားယံျခင္း၊ ေရာင္ရမ္းျခင္းႏွင့္ ေသြးတုိးျခင္းကို ကူညီေပးႏိုင္တဲ့ Avenanthramides ထဲကတစ္ခုျဖစ္တဲ့ အင္တီေအာက္ဆီဒင့္ ၾကြယ္၀ပါတယ္။ သူတို႔မွာ ေသြးတြင္းသၾကားဓါတ္ကို ေလ်ာ့နည္းေစတဲ့ beta-glucan ပါရွိပါတယ္။ နံနက္စာကို လိေမၼာ္ေဖ်ာ္ရည္ႏွင့္ အုတ္ဂ်ံဳအစားအစာကို ေပါင္းစပ္စားေပးႏိုင္ပါတယ္။
၄။ စြမ္းအင္ကို ျပည့္၀ေစပါတယ္
အုတ္ဂ်ံဳအစားအစာမွာ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ၾကြယ္၀ၿပီး ခႏၶာကိုယ္အတြက္ စြမ္းအင္ပိုၿပီးေပးစြမ္းပါတယ္
၅။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
အုတ္ဂ်ံဳအစားအစာကို ေန႔စဥ္စားသံုးပါက ၀ိတ္ခ်ေနတဲ့အခ်ိန္မွာ ကိုယ္တြင္းဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကို တုိးတတ္ေကာင္းမြန္ေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။ အုတ္ဂ်ံဳအေျခခံတဲ့ မနက္စာက အခ်ိန္ၾကာျမင့္စြာ ပိုလွ်ံကယ္လိုရီ စားသံုးမႈကို ေရွာင္ၾကဥ္မိေစပါတယ္။ အဲဒီ့ထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္က အစာစားခ်င္စိတ္၊ စိုးရိမ္ပူပန္မႈ ထိန္းညိွျခင္းႏွင့္ ပံုမွန္ေသြးတြင္းသၾကားဓါတ္အဆင့္ကို ဆက္လက္ထိန္းသိမ္းေပးပါတယ္။ ဒီအာဟာရက ကၽြန္ေတာ္တို႔ရဲ႕ ကိုယ္တြင္းဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကို အရွိန္ျမွင့္ေပးယံုသာမက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ အဆီႏွင့္ အဆိပ္စုစည္းေနျခင္းမ်ားကိုလည္း တားဆီးေပးပါတယ္။
၆။ ကိုလက္စထေရာကို က်ေစပါတယ္
အုတ္ဂ်ံဳက ခႏၶာကိုယ္ထဲတြင္ ကိုလက္စထေရာကို ေလွ်ာ့ခ်ကူညီေပးတဲ့ beta- glucan လို႔ေခၚတဲ့ အမွ်င္ဓါတ္ပါ၀င္ပါတယ္။ အုတ္ဂ်ံဳအစားအစာထဲမွာ linoleic အက္ဆစ္ႏွင့္ ေပ်ာ္၀င္အမွ်င္ဓါတ္တို႔ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ေသြးထဲမွာ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာႏွင့္ triglycerides အဆင့္ကို ေလ်ာ့ခ်ဖို႔ ကူညီေပးပါတယ္။ ဒီအာဟာရဓါတ္က ေသြးလႊတ္ေၾကာနံရံေတြမွ အဆီအၾကြင္းအက်န္မ်ားကို သန္႔ရွင္းေစၿပီး ေသြးေၾကာ၊ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ျခင္းကဲ့သို႔ေသာ ဆိုးရြားတဲ့ ေရာဂါမ်ား ဖြံၿဖိဳးလာျခင္းကေန ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
၇။ ႏွလံုးေရာဂါ၏ အႏၱရာယ္ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္
အုတ္ဂ်ံဳမွာ က်န္းမာတဲ့အဆီေတြ ၾကြယ္၀ၿပီး ႏွလံုးဆဲလ္ႏွင့္ ေသြးလည္ပတ္မႈစနစ္ကို ေထာက္ပံ့ေပးပါတယ္
၈။ အစာေျချပႆနာမ်ားကို ဖယ္ရွားေပးပါတယ္
ကၽြမ္းက်င္သူမ်ားက အစာေျခစနစ္ေကာင္းဖို႔အတြက္ 25မွ 35 ဂရမ္ ေန႔စဥ္အမွ်င္ဓါတ္စားသံုးျခင္းကို အႀကံျပဳထားပါတယ္။ အုတ္ဂ်ံဳမွာ အမွ်င္ဓါတ္မ်ားစြာပါ၀င္တာေၾကာင့္ ၀မ္းမွန္ေစပါတယ္ အစာေျခလမ္းေၾကာင္းတစ္ေလွ်ာက္ရွိ ခႏၶာကိုယ္အက်ိဳးျပဳ ဘက္တီးရီးယားမ်ားကိုလည္း တုိးပြားေစပါတယ္။ အနည္းငယ္စားသံုးယံုနဲ႔ အာဟာရျပည့္၀စြာရရွၿပီး ဗိုက္ျပည့္တာေၾကာင့္ ၀ိတ္ေလ်ာ့ေနသူေတြအတြက္ အက်ိဳးမ်ားပါတယ္။
credit Lifestyle_Myanmar