Pages - Menu

12 Nov 2013

ေျမပဲဆီ၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား

ေျမပဲကို ေလွာ္တာ၊ ေၾကာ္တာ၊ ျပဳတ္တာ၊ ဟင္းခ်က္တာ စတဲ့ နည္းအမ်ဳိးမ်ဳိး ျပဳလုပ္ၿပီး စားသံုးႏိုင္တဲ့အျပင္ ေျမပဲကေန ဆီထုတ္ၿပီးလည္း ဟင္းခ်က္ဆီအျဖစ္ အသံုးျပဳေလ့ ရွိၾကပါတယ္။ ေျမပဲဆီက အဝါေရာင္ရွိၿပီး အနံ႔သင္းပ်ံ႕ကာ ခ်ဳိၿမိန္တဲ့ အရသာကို ေပးစြမ္းႏုိင္ပါတယ္။ ေျမပဲဆီမွာ စြမ္းအင္အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ ေျမပဲဆီ ၁၀၀ ဂရမ္ဟာ ၈၈၄ ကယ္လိုရီ ပါဝင္ပါတယ္။ ေျမပဲဆီမွာ ပါဝင္တဲ့ အဆီဓာတ္ေတြက က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ အခ်ဳိးအစား ရွိပါတယ္။

က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား

(၁) ေျမပဲဆီဟာ ျပည့္ဝဆီ ပါဝင္မႈ နည္းၿပီး ကိုလက္စထေရာ ကင္းေဝးပါတယ္။ မရွိမျဖစ္ ဖက္တီးအက္စစ္ (Essential Fatty Acid) ပါဝင္တဲ့အတြက္ က်န္းမာေရးနဲ႔ အညီၫြတ္ဆံုး ဟင္းခ်က္ဆီ တစ္မ်ဳိးထဲမွာ ပါဝင္ေနပါတယ္။

(၂) ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ ျဖစ္တာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ အပင္ထြက္ စတီေရာ ပါဝင္မႈေၾကာင့္ အူလမ္းေၾကာင္းထဲ ကိုလက္စထေရာ စုပ္ယူမႈကို ဟန္႔တားေပးကာ ကိုလက္စေရာ ပမာဏကို ၁၀-၁၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။

(၃) ေျမပဲဆီမွာ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ မိုႏိုမျပည့္ဝဆီ ပါဝင္တာေၾကာင့္ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို တိုးေစပါတယ္။ ေလ့လာမႈအရ မိုႏိုမျပည့္ဝဆီပါဝင္တဲ့ ေျမထဲပင္လယ္ေဒသအစာေတြဟာ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါနဲ႔ ေလျဖတ္ေဝဒနာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးတယ္လို႔ သိရပါတယ္။

(၄) ေျမပဲဆီမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ရက္စ္ဗာရထေရာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာ၊ ႏွလံုးေရာဂါ၊ နာ့ဗ္ေၾကာ ထိခိုက္မႈေရာဂါ၊ အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါနဲ႔ ဗိုင္းရပ္စ္/ဖန္းဂပ္စ္ ပိုးဝင္တာတို႔ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။

(၅) ေလ့လာမႈေတြအရ ေျမပဲဆီမွာ ပါဝင္တဲ့ ရက္စ္ဗာရထေရာဟာ ေသြးေၾကာထဲက ေမာ္လီက်ဴး ျဖစ္စဥ္ကို ေျပာင္းလဲေပးတဲ့အတြက္ ေလျဖတ္ေဝဒနာ

 ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ေသြးေၾကာက်ဥ္းေစတဲ့ ေဟာ္မုန္းရဲ႕ လုပ္ေဆာင္မႈကို က်ေစၿပီး ေသြးေၾကာက်ယ္ေစတဲ့ ႏိုက္ထရစ္ေအာက္ဆိုက္ ထုတ္လုပ္မႈကို တိုးေစလို႔ ျဖစ္ပါတယ္။

(၆) ေျမပဲဆီမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဗီတာမင္အီး အလံုအေလာက္ ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္အီးဟာ အစြမ္းထက္ အဆီေပ်ာ္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ၿပီး အႏၲရာယ္ရွိတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈကို တြန္းလွန္ေပးကာ ဆဲလ္အေျမႇးပါး ခိုင္ခံ့မႈနဲ႔ အေရျပားတင္းအား ေကာင္းမြန္မႈတို႔ကို ထိန္းသိမ္းေပးပါတယ္။

(၇) ေျမပဲဆီက ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အရင္းအျမစ္ ျဖစ္တာေၾကာင့္ အပူခ်ိန္ ျမင့္ျမင့္ေပးၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ ေၾကာ္ေလွာ္ႏိုင္ပါတယ္။

ၾကယ္စင္
BY GOOD HEALTH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More