Pages - Menu

12 Nov 2013

ဗာဒံေစ ့နဲ ့က်န္းမာေရး


့ျမန္မာျပည္မွာ ဗန္ဒါပင္(ဗန္ဒါသီး)လို ့
အလြယ္ေခၚေလ့ရွိတာေၾကာင့္၊ “ဗာဒံပင္” ဆိုတဲ့ သူ ့မူလအမည္ ေပ်ာက္ကြယ္
ေနပါတယ္။ အဂၤလိပ္အမည္ကေတာ့ Indian Almond ပါတဲ့။ ဗာဒံေစ့နဲ ့ပတ္သက္ျပီးလူနဲ ့တည့္တယ္၊ က်န္းမာေရးေကာင္း တယ္၊ အသားအေရကိုေကာင္းေစတယ္စတဲ့အေျခခံဗဟုသုတေလာက္ေတာ့
လူတိုင္းသိၾကမွာပါ။ သို ့ေသာ္ ဗာဒံေစ့နဲ ့ပတ္သက္ျပီး၊ က်န္းမာေရးအက်ဳးိေက်းဇူးေတြ ဘယ္ေလာက္ေတာင္မ်ားျပားတယ္ဆိုတာ
သိနိုင္ၾကပါေစရန္ မွ်ေ၀ေရးသားလိုက္ရပါ တယ္။ဗာဒံပင္ကအၾကီးျမန္ျပီး၊ အရြက္ေတြကလည္းတဆင့္ျပီးတဆင့္အတက္ျမန္တာေၾကာင့္
ျမန္မာနိုင္ငံမွာ အရိပ္ရအပင္အျဖစ္ စိုက္ပ်ိဳးေလ့ရွိၾကပါတယ္။ အပင္ကို
ေပါေပါမ်ားမ်ားျမင္ေတြ ့ေနရတာရယ္၊ အပင္ေအာက္မွာ ကေလးငယ္အခ်ိဳ႕
့ေၾကြက်လာတဲ့ အသီးကို အုတ္နီခဲအက်ိဳးျဖင့္ ထုခြဲစားေနၾကတာရယ္ေၾကာင့္
အရိပ္ရပင္မွရတဲ့အေစ့ရဲ ့က်န္းမာေရးတန္ဖိုးကို သတိမမူမိၾကပါ ဘူး။ ယေန
့နိုင္ငံတကာမွာေတာ့ ဗာဒံေစ့နဲ ့ ၄င္းမွရတဲ့အဆီကို
တန္ဖိုးထားစားသံုးေနၾကပါျပီ။ ဗဟုသုတအေနျဖင့္ မွ်ေ၀ရပါလွ်င္ ဂရိ နိုင္ငံရဲ႕
့ မဂၤလာေဆာင္ေတြမွာ ဗာဒံေစ့ကို "wedding sweets"
အျဖစ္အထူးတလည္ဧည့္ခံေနၾကပါတယ္။ အီရန္ႏိုင္ငံမွာ ေတာ့ New Year ပါတီပြဲတိုလို ထူးထူးျခားျခားႏွစ္ပတ္လည္ဧည့္ခံပြဲေတြမွာ
ပင္လယ္မွဆားျဖင့္အငံေဖာက္ထားတဲ့ ဗာဒံေစ့ ေလွာ္နဲ ့
ဧည့္ခံေလ့ရွိပါတယ္တဲ့။ ေမာ္ေရာ့ကိုနိုင္ငံရဲ ့ အေရးၾကီးအခမ္းအနားမ်ားမွာ
ဗာဒံေစ့မႈန္ ့ေရာထားတဲ့ ႏြားနို ့က မပါ လွ်င္မျပီးျပန္ပါဘူး။
pasanda-style(ေခၚ)အိႏိၵရိုးရာဟင္းလ်ာမွာလည္း ဗာဒံေစ့ကို
ဟင္းခတ္အမယ္အျဖစ္ ထဲ့ခ်က္ေပးရပါတယ္ တဲ့။ ဗာဒံေစ့က
ေအးျမေစတဲ့အစြမ္းသတၱိရွိတာေၾကာင့္လည္း ပူျပင္းေျခာက္ေသြ ့တဲ့
ပါကစၥတန္နိုင္ငံရဲ ့ ေႏြရာသီမ်ားမွာ ဗာဒံေစ့ နဲ ့ေဖာ္စပ္ထားတဲ့ Almond
sherbet ေဖ်ာ္ရည္ကို summer drink အျဖစ္ အထူးတလည္ေသာက္သံုးၾကတယ္လိုသိရပါတယ္။
ကမၻာ့အသိအမွတ္ျပဳ USDA ရဲ ့ ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ခ်က္မ်ားအရ ၁၀၀-ဂရမ္
အေလးခ်ိန္ရွိတဲ့ ဗာဒံေစ့ထဲမွာ၊ လူသားတို ့က်န္းမာေရး ကို
ေကာင္းက်ိဳးျဖစ္ေစတဲ့ ခြန္အား ၅၇၆ ကယ္လိုရီ၊ ကစီဓာတ္ ၂၁.၆၉ ဂရမ္၊
ေကာ္ဓာတ္ ၀.၇၄ ဂရမ္၊ သၾကား ၃.၈၉ ဂရမ္၊ ေခ်ဖ်က္လြယ္ေသာအမွ်င္ဓာတ္ ၁၂.၂၀
ဂရမ္၊ အဆီဓာတ္ ၄၉.၄၂ ဂရမ္၊ ပရိုတင္း ၂၁.၂၂ ဂရမ္၊ လိုင္စင္း ၀.၅၈၀ရမ္၊
ေရဓာတ္ ၄.၇ ဂရမ္၊ ဗီတာမင္ေအ ၁ IU၊ သီအာမင္(ေခၚ)ဗီတာမင္ဘီ(၁) ၁၈%၊
ရီဘိုဖလာဗင္(ေခၚ)ဗီတာမင္ဘီ(၂) ၈၅%၊ နၤအာစင္း (ေခၚ)ဗီတာမင္ဘီ(၃) ၂၃%၊
ဗီတာမင္ဘီ(၅) ၉%၊ ဗီတာမင္ဘီ(၆) ၁၁%၊ ေဖာလိပ္(ေခၚ) ဗီတာမင္ဘီ(၉) ၁၃%၊
ခ်ိဳလင္း ၁၁%၊ ဗီတာမင္အီး ၁၇၅%၊ ကယ္လ္စီယမ္ ၂၆%၊ သံဓာတ္ ၂၉%၊ မဂၢနီစီယမ္
၇၅%၊ မဂၢနီးစ္ ၁၀၉%၊ ေဖာ့စဖရက္ ၆၉%၊ ပိုတက္ စီယမ္ ၁၅% နဲ ့ ဇင့္ ၃၂% တို
့အသီးသီးပါရွိၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္လည္း ဗာဒံေစ့ေတြဟာ
အသားအေရကိုျပန္လည္ႏုပ်ိဳေစကာ၊ မွတ္ဥာဏ္စြမ္းအားမ်ားလည္း ေကာင္းေစလို ့က်ား/မ အရြယ္(၃)ပါးအားလံုး စားသံုးေပးၾကရန္ USDA က အၾကံျပဳထားပါတယ္။
အူသိမ္၊ အူမမ်ားနဲ ့ အတြင္းပိုင္းအက်ဆံုးအူ မ်ားအားလံုးကိုသန္ ့ေစပါတယ္။
လူတစ္ေယာက္ရဲ ့အသားအေရဟာ သူစားသံုးလိုက္ေသာ အစာေခ်ဖ်က္အဂၤါအဖြဲ ့အစည္းရဲအလုပ္လုပ္နိုင္စြမ္းအားနဲ ့ တိုက္ရိုက္ အခ်ိဳးက်ေနပါတယ္။အစာေခ်ဖ်က္အဂၤါမ်ား အားနည္းလာတဲ့အခါ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကိုျဖစ္ေစျပီး၊၀က္ျခံစို/၀က္ျခံေျခာက္ ေတြေပါက္လာေစပါေတာ့တယ္။ ဗာဒံေစ့ကိုမွန္မွန္စားေပးျခင္းျဖင့္ အစာအိမ္ထဲရွိ အက်ိဳးျပဳဗက္တီးရီးယားမ်ားကို လွဳံ႕ေဆာ္ေပး တာေၾကာင့္ အစာေခ်ဖ်က္မႈကိုအားေပးကာ၊၀မ္းပုပ္မ်ားသက္ေစျပီး၊အစာေခ်အဂၤါအဖြဲ႔ ့အစည္း

သန္႕စင္သြားတာေၾကာင့္၊အသားအေရေတြလည္းမညစ္ညမ္းေတာ့ပါဘူး။ဗီတာမင္အီး ရရွိရာအရင္းအျမစ္ကိုျပပါဆိုရင္ ဗာဒံေစ့ကိုသာ လက္ညွိးထိုးလိုက္ပါ။

၀က္ျခံစို/၀က္ျခံေျခာက္/ဆား၀က္ျခံ အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ ့ မ်က္ႏွာေပၚရွိ
အမည္းစက္မ်ား၊ အမာရြတ္မ်ားအတြက္ ဘယ္လိုပင္မိတ္ကပ္
ေကာင္းေကာင္းလိမ္းပါေသာ္လဲ မေပ်ာက္နိုင္တဲ့အခါ စိတ္ညစ္ရျပီး၊
ေငြေၾကးတတ္နိုင္သူမ်ားလည္း အေရျပားအထူးကု ဆရာ၀န္ေတြနဲ ့ျပသၾကည့္ၾကရာ၊
ဆရာ၀န္တိုင္းက အသားအေရေကာင္းေစဖို ့ ဗီတာမင္အီးေဆးေတာင့္ေလးေတြ
တိုက္ေကြ်း ေလ့ရွိပါတယ္။ အဲဒီဗီတာမင္အီးေဆးေတာင့္ေတြနဲ ့
ဗီတာမင္အီးဓာတ္ပါတဲ့ေဆးေတြအားလံုးကို Alpha-Tocopherol ဓာတ္ ပစၥည္းနဲေဖာ္စပ္ထားတာေၾကာင့္ အသားအေရကို ၾကည္လင္၀င္းမြတ္ေတာက္ပလာေစပါတယ္။
ဗာဒံေစ့ဟာ ဗီတာမင္အီး ၾကြယ္ ၀ရာအရင္းအျမစ္ျဖစ္တာေၾကာင့္
၀က္ျခံေပါက္သူေတြသာမက၊ အေရျပားေရာဂါရွိသူမ်ားလည္း မျဖစ္မေနစားသင့္ပါတယ္။
အရြယ္နုပ်ိဳေဆးသဖြယ္ အားကိုးထိုက္ပါတယ္။
ဗာဒံေစ့ကို မွန္မွန္စားတဲ့အျပင္၊ ဗာဒံေစ့ဆီနဲ ့ပါ
မ်က္ႏွာကိုအသာအယာႏွိပ္နယ္ေပးျခင္းျဖင့္ အရြယ္မတိုင္မီ မ်က္ႏွာအေရး
ေၾကာင္းေတြမျဖစ္ေစေတာ့ပါဘူး။ အသားအေရလည္းပိုညက္ေညာလာပါတယ္။
မ်က္ကြင္းညိုသူေတြ မ်က္လံုးေအာက္တ၀ိုက္ ဗာဒံဆီ
မွန္မွန္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ ရက္အနည္းငယ္အတြင္း မ်က္ကြင္းညိုမ်ား
သိသိသသာေလ်ာ့ပါးသြားေစပါတယ္။ (မ်က္လံုးထဲ ဆီမ၀င္ေအာင္ ဂရုစိုက္လိမ္းပါ)
ႏွလံုးအတြက္ သူငယ္ခ်င္းေကာင္းလို ့ဆိုရမွာပါဘဲ။
အရိုးရွင္းဆံုးေျပာရရင္ ဗာဒံေစ့က ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ျခင္းမွကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ဗာဒံေစ့ထဲမွာပါတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြဟာ ခႏၶာ ကိုယ္က အစားအစာထဲမွာပါလာတဲ့
ျပင္ပအဆီေတြစုပ္ယူျခင္းကို ပိတ္ပင္ဟန္ ့တားေပးပါတယ္။ ဒါ့ျပင္
ဗာဒံေစ့ထဲမွာ ဗီတာ မင္အီး၊ ျပည့္၀ဆီမ်ား၊ မဂၢနီစီယမ္ နဲ ့
ခႏၶာကိုယ္အက်ိဳးျပဳ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းေတြ အလံုအေလာက္ပါ၀င္ေနတာမို ့
ႏွလံုးေသြးလည္ပတ္ စီးဆင္းမႈအားေကာင္းေစပါတယ္။ ဒါတင္မကေသးပါဘူး။
ေသြးထဲရွိ ကိုလက္စထေရာပမာဏကို ခ်ေပး တာေၾကာင့္ ႏွလံုးက်မၼာလာေစပါတယ္။
မွတ္ဥာဏ္နဲ ့ကိုယ္ခံစြမ္းအားေတြတိုးပြားေစပါတယ္။
အယ္လ္ဇိုင္းမား(ေခၚ)ဦးေႏွာက္ဇရာၾကိဳေရာဂါသက္သာေဆးမ်ား၊
ကိုယ္ခံစြမ္းအားေကာင္းေဆးနဲ ့မွတ္ဥာဏ္ေကာင္းေဆးေတြကို ရီဘိုဖလာဗင္၊
မဂၢနီစီယမ္ဓာတ္ေတြနဲ ့ေဖာ္စပ္ထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီဓာတ္ေတြ
အလံုအေလာက္ပါတဲ့ ဗာဒံေစ့ကိုစားေပး ျခင္းျဖင့္
တစ္ေနကုန္လန္းဆန္းလာေစပါတယ္။ အယ္လ္ဇိုင္းမားေ၀ဒနာရွင္မ်ား ဗာဒံေစ့ကိုျဖည့္စြက္စာအားေဆးအျဖစ္ မျဖစ္ မေန စားေပးသင့္ပါတယ္။
၀ျဖိဳးျခင္း ကိုတားဆီးေပးပါတယ္။
ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္၊ ကစီဓာတ္္ေတြနဲ ့ အာဟာရသိဒၶိျပည့္၀တဲ့
ဗာဒံေစ့ကိုစားလိုက္တဲ့အခါ၊ ေနာက္ထပ္ အစာစားခ်င္စိတ္ကုိ
ခ်ိဳးႏွိမ္ေပးတာမို ့အခ်ိန္ေတာ္ေတာ္ၾကာေအာင္ အဆာခံႏိုင္သြားပါတယ္တဲ့။
ဒါ့ျပင္ ဗာဒံေစ့ထဲမွာပါရွိတဲ့ အက်ိဳးျပဳျပည့္၀ဆီမ်ားက
ဗိုက္ေခါက္အဆီမ်ားကိုခ်ေပးနိုင္တာေၾကာင့္ ၀ျဖိဳးသူမ်ားနဲ
့အဆီေတြအိတြဲက်သူမ်ား ဗာဒံေစ့ကို စားေပးၾကပါလို ့ USDA က
အၾကံျပဳထားပါတယ္။
(ေပါက္ေပါက္…မွ်ေ၀သည္)
(မွီျငမ္း Beauty Mantra )

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More