ပါတီပြဲေတြအတြက္ ရိုးရွင္းလြယ္ကူတဲ့ ပင္လယ္စာသုပ္ ..................
ဟင္းခ်က္တယ္ဆုိတာ အိမ္ရွင္မေတြအတြက္ ေန႔စဥ္ လုပ္ရိုးလုပ္စဥ္ အလုပ္တခု ျဖစ္လို႔ ဘာမွ မထူးျခားပါဘူးလို႔ ထင္ႏုိင္ေပမယ့္ တကယ့္ကို ဟင္းခ်က္ဝါသနာ ပါသူေတြ အတြက္ကေတာ့ ဟင္းခ်က္ျခင္းဟာ အႏုပညာတခုလိုပါပဲ။
ကျပက္ကေခ်ာ္ ခ်က္လိုက္တဲ့ ဟင္းတခြက္၊ အစပ္အဟပ္ မတည့္တဲ့ ဟင္းတခြက္ေၾကာင့္ ထမင္းပြဲမွာ စိတ္ညစ္ညဴးရသလို၊ စနစ္တက်နဲ႔ အႏုပညာဆန္ဆန္ ခ်က္ျပဳတ္လိုက္တဲ့ ဟင္းတခြက္ေၾကာင့္လည္း တသက္လံုးစြဲေအာင္ ေျပာမဆံုး ျဖစ္ရတတ္ပါတယ္။
ဟင္းခ်က္တာဟာ အမ်ိဳးသမီးေတြရဲ႕ အလုပ္လို႔ တခ်ိဳ႕က ထင္တတ္ေပမယ့္ တကယ္ေတာ့ အမ်ိဳးသမီးရယ္၊ အမ်ိဳးသားရယ္မဟုတ္ဘဲ ဝါသနာပါသူတုိင္းအတြက္ေတာ့ စြဲလမ္းေပ်ာ္ရႊင္စရာေကာင္းတဲ့ အလုပ္တခု ျဖစ္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ဧရာဝတီရဲ႕ အႏုပညာက႑မွာ ဟင္းခ်က္ျခင္း အႏုပညာကို စာဖတ္သူေတြ စေန အားလပ္ရက္မွာ ဖတ္ရႈေလ့လာႏိုင္ေအာင္ ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း တမ်ိဳးကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။
လွ်ာရင္းျမက္ေအာင္ ဘာဟင္းခ်က္ရလဲ စဥ္းစားေနသူေတြ အတြက္ေကာ၊ ႏုိင္ငံတကာမွာ ဘာေၾကာင့္ ဒီဟင္းေတြဟာ နာမည္ႀကီး ထုိးေဖာက္ ႏုိင္တာလဲဆုိတာပါ သိရွိႏိုင္ဖုိ႔ ရည္ရြယ္ပါတယ္။ (အယ္ဒီတာ)
ဒီတပတ္အတြက္ေတာ့ … မိသားစုပါတီေတြ၊ သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔ ဆင္ႏႊဲၾကတဲ့
ပါတီေတြမွာ ရိုးရွင္းလြယ္ကူတဲ့ ပင္လယ္စာအသုပ္ေလး အေၾကာင္း တင္ဆက္
ေပးလိုက္ပါတယ္။
ပင္လယ္စာေတြ စားသုံးမယ္ဆိုရင္ ရိုးရွင္းတဲ့ နည္းလမ္းကို အသုံးျပဳသင့္သလို၊ အခ်ိန္အၾကာႀကီး ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း ကိုလည္း ေရွာင္ရွားသင့္ပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ ပင္လယ္စာေတြက တကယ္ဆို ခ်က္ေတာင္ မခ်က္သင့္ပါဘူး။ ပုံမွန္အာပာာရဓာတ္ ဆုံးရႈံး သြားတတ္ပါတယ္ …။ Mussel နဲ႔ Scallop လို ပစၥည္းေတြ မပါဘဲ တျခား ပင္လယ္စာေတြနဲ႔လည္း ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
ပင္လယ္စာ အစုံသုပ္ (Seafood Salad)
Oyster လို႔ ေခၚတဲ့ ကမာေကာင္ – ၁၀၀ ဂရမ္
Scallop လို႔ ေခၚတဲ့ ကႏုကမာေကာင္ – ၁၀၀ ဂရမ္
ပုစြန္အလတ္ – ၁၀၀ ဂရမ္
ျပည္ႀကီးငါး – ၁၀၀ ဂရမ္
ငါးအသားလႊာ – ၁၀၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္နီ – ၂ လုံး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၂ လုံး
ခ်င္း – ခပ္ပါးပါး ၄ ခ်ပ္ကို အမွ်င္ပုံစံလွီးပါ
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃ တက္
ငရုတ္သီးေတာင့္နီ – ၄ ေတာင့္
သံပုရာရည္ – ၂ ဇြန္း
ငါးငံျပာရည္ – ၂ ဇြန္း
သၾကားရည္ – ၂ ဇြန္း
ငရုတ္ဆီ (ခ်ီတို) – ၁ ဇြန္း
နံနံပင္၊ ပူဒီနံ၊ တရုတ္နံနံ – ႏွစ္သက္သလို
ပုစြန္ကို ေခါင္းခ်ိဳး၊ အခြံခြာ အၿမီးေလး ခ်န္ထားကာ ေခ်းထုတ္ပါ။ ျပည္ႀကီးငါးကို ၁ လက္မခြဲ အရြယ္ေလာက္ ပိုင္းျဖတ္ၿပီး ဓားထက္ထက္နဲ႔ အကြက္ေလးေတြ ရေအာင္မႊန္းပါ။
Scallop ကိုလည္း အသားထုတ္ပါ။ အဲဒီသုံးမ်ိဳးကို သံပုရာသီးတစိတ္၊ ခ်င္း အနည္းငယ္နဲ႔ ေရေႏြးေဖ်ာကာ ခ်က္ခ်င္း အေအးျပန္ခံထားပါ။
Oyster လို႔ ေခၚတဲ့ ကမာေကာင္ကိုေတာ့ ဓားနဲ႔ခြဲၿပီး ဆားေလးအနည္းငယ္ ျဖဴးကာ သံပုရာရည္ ညႇစ္ထားေပးပါ။
ၾကက္သြန္နီ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းလွီးၿပီး ေရေဆးသလို ခရမ္းခ်ဥ္သီး ကိုလည္း အေစ့ အူတိုင္ေတြထုတ္ကာ ခပ္ႀကီးႀကီးလွီးပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးေတာင့္နီတို႔ကို ႏုပ္ေနေအာင္ စဥ္းပါ။
ဇလုံခပ္ႀကီးႀကီး တခုမွာ ငါးငံျပာရည္၊ သၾကားရည္၊ သံပုရာရည္၊ ငရုတ္ဆီ၊ ခ်င္းတို႔နဲ႔အတူ ႏုပ္ႏုပ္စင္းထားတဲ့ အေရာကို သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။
ပင္လယ္စာ အားလုံးကိုလည္း ထည့္ေပါင္းၿပီး ညင္သာစြာ ႏွံ႔ေအာင္ေမႊေပးပါ။
အဲဒီေနာက္မွာေတာ့ ၾကက္သြန္နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ထည့္ေပါင္းၿပီး မိမိႏွစ္သက္ရာ ပူဒီနံ၊ နံနံပင္၊ တရုတ္နံနံ အရြက္ကေလးေတြနဲ႔ အလွဆင္ သုံးေဆာင္ႏုိင္ပါၿပီ။ ..........
http://burma.irrawaddy.org/sport/2014/12/06/68197.html
ပင္လယ္စာေတြ စားသုံးမယ္ဆိုရင္ ရိုးရွင္းတဲ့ နည္းလမ္းကို အသုံးျပဳသင့္သလို၊ အခ်ိန္အၾကာႀကီး ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း ကိုလည္း ေရွာင္ရွားသင့္ပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ ပင္လယ္စာေတြက တကယ္ဆို ခ်က္ေတာင္ မခ်က္သင့္ပါဘူး။ ပုံမွန္အာပာာရဓာတ္ ဆုံးရႈံး သြားတတ္ပါတယ္ …။ Mussel နဲ႔ Scallop လို ပစၥည္းေတြ မပါဘဲ တျခား ပင္လယ္စာေတြနဲ႔လည္း ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
ပင္လယ္စာ အစုံသုပ္ (Seafood Salad)
Oyster လို႔ ေခၚတဲ့ ကမာေကာင္ – ၁၀၀ ဂရမ္
Scallop လို႔ ေခၚတဲ့ ကႏုကမာေကာင္ – ၁၀၀ ဂရမ္
ပုစြန္အလတ္ – ၁၀၀ ဂရမ္
ျပည္ႀကီးငါး – ၁၀၀ ဂရမ္
ငါးအသားလႊာ – ၁၀၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္နီ – ၂ လုံး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၂ လုံး
ခ်င္း – ခပ္ပါးပါး ၄ ခ်ပ္ကို အမွ်င္ပုံစံလွီးပါ
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃ တက္
ငရုတ္သီးေတာင့္နီ – ၄ ေတာင့္
သံပုရာရည္ – ၂ ဇြန္း
ငါးငံျပာရည္ – ၂ ဇြန္း
သၾကားရည္ – ၂ ဇြန္း
ငရုတ္ဆီ (ခ်ီတို) – ၁ ဇြန္း
နံနံပင္၊ ပူဒီနံ၊ တရုတ္နံနံ – ႏွစ္သက္သလို
ပုစြန္ကို ေခါင္းခ်ိဳး၊ အခြံခြာ အၿမီးေလး ခ်န္ထားကာ ေခ်းထုတ္ပါ။ ျပည္ႀကီးငါးကို ၁ လက္မခြဲ အရြယ္ေလာက္ ပိုင္းျဖတ္ၿပီး ဓားထက္ထက္နဲ႔ အကြက္ေလးေတြ ရေအာင္မႊန္းပါ။
Scallop ကိုလည္း အသားထုတ္ပါ။ အဲဒီသုံးမ်ိဳးကို သံပုရာသီးတစိတ္၊ ခ်င္း အနည္းငယ္နဲ႔ ေရေႏြးေဖ်ာကာ ခ်က္ခ်င္း အေအးျပန္ခံထားပါ။
Oyster လို႔ ေခၚတဲ့ ကမာေကာင္ကိုေတာ့ ဓားနဲ႔ခြဲၿပီး ဆားေလးအနည္းငယ္ ျဖဴးကာ သံပုရာရည္ ညႇစ္ထားေပးပါ။
ၾကက္သြန္နီ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းလွီးၿပီး ေရေဆးသလို ခရမ္းခ်ဥ္သီး ကိုလည္း အေစ့ အူတိုင္ေတြထုတ္ကာ ခပ္ႀကီးႀကီးလွီးပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးေတာင့္နီတို႔ကို ႏုပ္ေနေအာင္ စဥ္းပါ။
ဇလုံခပ္ႀကီးႀကီး တခုမွာ ငါးငံျပာရည္၊ သၾကားရည္၊ သံပုရာရည္၊ ငရုတ္ဆီ၊ ခ်င္းတို႔နဲ႔အတူ ႏုပ္ႏုပ္စင္းထားတဲ့ အေရာကို သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။
ပင္လယ္စာ အားလုံးကိုလည္း ထည့္ေပါင္းၿပီး ညင္သာစြာ ႏွံ႔ေအာင္ေမႊေပးပါ။
အဲဒီေနာက္မွာေတာ့ ၾကက္သြန္နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ထည့္ေပါင္းၿပီး မိမိႏွစ္သက္ရာ ပူဒီနံ၊ နံနံပင္၊ တရုတ္နံနံ အရြက္ကေလးေတြနဲ႔ အလွဆင္ သုံးေဆာင္ႏုိင္ပါၿပီ။ ..........
http://burma.irrawaddy.org/sport/2014/12/06/68197.html