Pages - Menu

9 Dec 2012

တံုယမ္အႏွစ္လုပ္နည္းနဲ႕ တံုယမ္းဟင္းရည္ခ်က္ေသာက္ရေအာင္


တံုယမ္းအႏွစ္ျပဳလုပ္နည္း
၁။ မန္က်ည္းသီးမွည့္ကုိ ေရေႏြးနဲ႕ စိမ္ေပးျပီး မန္က်ည္းႏွစ္ေတြကုိ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ စစ္ယူထားေပးပါေနာ္။ (လက္ဘက္ရည္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးစာအႏွစ္ရေအာင္ယူထားပါ

၂။ စပါးလင္ (၅-၇ ပင္)၊ နံနံပင္အျမစ္ (၅ ပင္)၊ ပဒဲေကာျမစ္ (လက္သံုးဆစ္)၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး (၇) လံုး၊ ငရုတ္သီးတုိ႕ကုိ ေရနဲ႕ သန္႕စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာျပီး အႏွစ္ရေအာင္ ၾကိတ္ယူထားပါ။

၃။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္တဲ့အခါက်ရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီနည္းနည္းထည့္ပါ။

ျပီးေတာ့ နံပါတ္ ၁ နဲ႕ ၂ မွာ ေဖာ္ျပထားတာေတြကုိ ထည့္ျပီး မီးအပူရွိန္ကုိ အေႏြးဆံုးထားျပီး ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ေမႊေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ ေရွာက္ရြက္ကုိပါ ထည့္ေမႊေပးရင္း ၁၅ မိနစ္ေလာက္ ၾကာတဲ့အခါမွာ အရည္ေတြခမ္းျပီး ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ျဖစ္လာပါမယ္ေနာ္။ ျပီးရင္ ဆား၊ ငံျပာရည္အနည္းငယ္နဲ႕ သၾကားကုိ ထည့္ပါေနာ္။ အရသာက ခ်ဳိခ်ဥ္ငံစပ္ အရသာနဲ႕ ရနံ႕က ေမႊးၾကိဳင္ေနတဲ့ တုံယမ္းအႏွစ္ကုိ ရမွာျဖစ္တယ္ေနာ္။ ရလာတဲ့ တံုယမ္းအႏွစ္ကုိ ပုလင္းသန္႕သန္႕ထဲထည့္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္သိမ္းထားရင္ အၾကာၾကီးခံတယ္ေနာ္။

တံုယမ္းဟင္းရည္ ခ်က္ၾကရေအာင္
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့
 ၾကက္သားျပဳတ္ရည္၊ စပါးလင္၊ ေရွာက္ရြက္၊ သံပုရာသီး၊ မႈိ၊ တုိဟူး၊ ပုစြန္၊ ငရုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။

ပုစြန္ကုိ အခြံႏႊာ၊ ေက်ာကခြဲျပီး ေနာက္ေခ်းေၾကာင္း ထုတ္ပစ္ပါ။ ေခါင္းမွာ အဆီေတြ ပါေနတာမုိ႕ ႏွေျမာျပီး မျဖဳတ္ဘဲထားလုိက္တယ္။ က်န္တဲ့ ပါ၀င္ပစၥည္းေတြကုိ သန္႕စင္ေအာင္ေဆးေၾကာျပီး လွီးခၽြတ္အသင့္ျပင္ထားလုိက္ တယ္ေနာ္။

ၾကက္သားျပဳတ္ရည္ကုိ ဒယ္အုိးထဲထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ စပါးလင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊ ငရုတ္သီးတုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ တံုယမ္းအႏွစ္ကုိ ထည့္ပါ၊ ျပီးရင္ တုိဟူးထည့္၊ ျပီးရင္ ပုစြန္ေတြကုိ ထည့္ပါေနာ္။ ပုစြန္က ခဏေလးနဲ႔က်က္တာမုိ႕ေလ တစ္လက္စတည္း မႈိ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႕ မုန္ညင္းထုပ္အျဖဴေလးကုိပါ ထည့္ေပးပါေနာ္။ (တံုယမ္းဟင္းရည္မွာေတာ့ မုန္ညင္းထုပ္အျဖဴ ထည့္ခ်က္ေလ့မရွိေပမယ့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ စားျဖစ္ရေအာင္လုိ႕ ထည့္ခ်က္လုိက္ပါတယ္ေနာ္။)

ျပီးရင္ေတာ့ ခ်ဳိခ်ဥ္ငံစပ္အရသာကုိ ကုိယ့္စိတ္ၾကိဳက္ျပင္ျပီးေတာ့ သံပုရာရည္ေမႊးေမႊးေလးညွစ္၊ နံနံပင္ေလး အုပ္ျပီး အနံ႕အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုလွတဲ့ တံုယမ္းဟင္းရည္ေလးကုိ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီရွင္။

(တံုယမ္းဟင္းခ်က္တဲ့အခါ ပုစြန္အျပင္ ၾကက္သား၊ ျပည္ၾကီးငါး ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာကုိ ထည့္ခ်က္ႏုိင္သလုိ အသီးအရြက္မ်ားကုိလည္း ၾကိဳက္တတ္သလုိ ထည့္ျပီး ခ်က္စားႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။)

ကၽြန္မအေမကေတာ့ ကၽြန္မခ်က္တဲ့ တံုယမ္းဟင္းေလးကုိ စားေကာင္းတယ္ေျပာလုိ႕ ၀မ္းသာပီတိျဖစ္မိရပါတယ္။ ကၽြန္မေမာင္ႏွမေတြလည္း တံုယမ္းအႏွစ္ ၀ယ္ရတာ အဆင္မေျပခဲ့ဘူးဆုိရင္ လုပ္စားလို႕ရေအာင္ မွ်ေ၀လုိက္ပါတယ္ေနာ္။

(တံုယမ္းဟင္းရည္ထဲကုိ တစ္ခ်ဳိ႕က အုန္းႏုိ႕ရည္ထည့္ပါတယ္၊ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ထည့္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။ တခ်ဳိ႕ကလည္း တံုယမ္းဟင္းရည္ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ခ်က္ျပီး ေခါက္ဆြဲ၊ ၾကာဆံတုိ႕ ထည့္စားတတ္ပါေသးတယ္ေနာ္။)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More