Pages - Menu

9 Dec 2012

စြန္တန္

(၁) အလြယ္ဆံုးနည္း
ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ပါ။ ေရေႏြးတည္ထားတဲ့အခ်ိန္မွာ ခ်င္းအနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္မႊာ ေလာက္ကုိ အခြံႏြာေရးေဆးျပီး ဓားျပားနဲ႕ ထုေပးထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္း (အစပ္စားႏုိင္သေလာက္) အညွာေျခြ၊ ေရေဆးျပီး ထက္ျခမ္းခဲြေပးထားပါ။ စြန္တန္ အနည္းငယ္ကုိ ေရနဲ႕ အသာအယာ ေဆးေၾကာေပးလုိက္ပါ။

ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူျပီဆုိရင္ ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္ပါ။ ဆားနဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္ထည့္ပါ။ ျပီးမွ ေနာက္ဆံုး စြန္တန္ထည့္လုိက္ပါ။ အခ်ဥ္ ၾကိဳက္ရင္ နည္းနည္း အခ်ိန္ၾကာၾကာတည္ေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလး တရုတ္နံနံေလး ျဖဴးေပါ့ေနာ္။ အဲ့ဒါကေတာ့ အလြယ္ကူဆံုး စြန္တန္ဟင္းရည္ခ်က္နည္းပါ။

 ကၽြန္မကေတာ့ သတ္သတ္လြတ္စားတဲ့အခါ ဆီတုိဟူးရယ္၊ တုိဟူးခ်ဥ္၊ (ေတာင္ၾကီးက သူငယ္ခ်င္း မေရႊၾကည္ရဲ႕ တုိဟူးခ်ဥ္ကုိလည္း လြမ္းတယ္)၊ ပဲပုပ္ျပားေျခာက္ေၾကာ္ရယ္နဲ႕ က်ဳိက္ထီးရုိးဘက္က လာတဲ့ ကဒတ္ေျခာက္ ေၾကာ္နဲ႕တဲြစားေလ့ရွိတယ္ေနာ္။ သတ္သတ္လြတ္မဟုတ္ဘူးဆုိရင္လည္း ဆတ္သားေျခာက္ဖုတ္ဆီဆမ္းေလးနဲ႕ တဲြစားၾကည့္ေနာ္။
 ဒါမွမဟုတ္လည္း ဒန္ေပါက္၊ အုန္းထမင္း၊ ေထာပတ္ ထမင္း အစရွိတဲ့ အအီစာေလးေတြ ခ်က္တဲ့အခါ အအီေျပ အရည္ေသာက္အျဖစ္ ခ်က္ႏုိင္တာေပ့ါေနာ္။

(၂) အသားမ်ားနဲ႕ တဲြဖက္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ၾကက္ရုိး၊ ဘဲရုိး၊ ၀က္နံရုိး အစရွိတဲ့ အရုိးျပဳတ္မ်ားနဲ႕လည္း စြန္ထန္ကုိ ခ်က္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။ အသားအရုိး အတြဲ လုိက္ေတြကုိ ေသခ်ာေဆးေၾကာျပီး ဆား၊ သၾကားနယ္ျပီး ျပဳတ္ပါ။ ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ ခ်င္းနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရုိက္ထည့္ျပီး ခပ္ၾကာၾကာတည္ေပးပါေနာ္။ ၾကာၾကာျပဳတ္ေလ အရုိးထဲကေန အရသာေတြ ထြက္လာေစ တာမုိ႕ သိပ္ေကာင္းပါတယ္ေနာ္။
ထမင္းပြဲ ျပင္ခါနီးမွ အရုိးျပဳတ္ထဲကုိ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးကုိ ရွစ္စိတ္ပုိင္းျပီး ထည့္ပါေနာ္။
 ျပီးေတာ့ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ထည့္ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္ပါ။ စြန္ထန္ထည့္ျပီး တည္ေပးပါေနာ္။ ပြက္ပြက္ဆူျပီဆုိရင္ အရသာအေပါအငန္ျမည္းျပီး လုိအပ္တဲ့အရသာ ထပ္ျဖည့္ပါ။
 ျပီးေတာ့မွ တရုတ္နံနံ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလး ခပ္စားပါေနာ္။ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ပဲျပားပါ ထည့္ခ်က္ရင္ ရပါတယ္ေနာ္။ ေခါက္ဆဲြေၾကာ္၊ ၾကာဇံေၾကာ္ အစရွိတာေတြနဲ႕ တဲြစားပါေနာ္။

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More