Pages - Menu

12 Sept 2013

ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အမွ်င္ဓာတ္၏ စြမ္းပကား

အမွ်င္ဓာတ္ကုိ သစ္သီး၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ အေစ့အဆန္၊ ပဲသီးပဲေတာင့္
စတာေတြကေန သဘာဝအတိုင္း ရရွိႏိုင္ပါတယ္။  သင္စားတဲ့ အစားအစာထဲမွာ
အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္တာက ေသြးတြင္းကိုလက္စထေရာကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို က်ဆင္းေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြးတြင္း သၾကားပမာဏကုိ
ျမင့္မားေစတာေၾကာင့္ မၾကာခဏ အစာစားခ်င္စိတ္ မျဖစ္ေပၚေတာ့ဘဲ
ျပည့္ဝေနေစပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ကုိ အစာအိမ္ထဲမွာ မေခ်ဖ်က္ဘဲ
အူမႀကီးဆီေရာက္မွ အူမႀကီးရဲ႕ ပံုမွန္လႈပ္ရွားမႈနဲ႔ ေခ်ဖ်က္ပါတယ္။

အမွ်င္ဓာတ္ အမ်ဳိးအစားမ်ား
က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ေစတဲ့ အစားအစာေတြမွာ ေပ်ာ္ဝင္ေစတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔
မေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ေပ်ာ္ဝင္ေစတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ကို
အုတ္ဂ်ဳံ၊ အေစ့အဆန္၊ ပဲႏြယ္ပဲၫြန္႔၊ သစ္သီးတခ်ဳိ႕ စတာေတြကေန
ရရွိႏုိင္ၿပီး အစာေခ်ဖ်က္မႈကို ေႏွးေကြးေစပါတယ္။ မေပ်ာ္ဝင္တဲ့
အမွ်င္ဓာတ္ကိုေတာ့ ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုး၊ ပဲစိမ္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ အေစ့အဆန္၊
သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေတြကေန ရရွိႏုိင္ၿပီး အစာေခ်ဖ်က္မႈကို ျမန္ေစပါတယ္။

အမွ်င္ဓာတ္လုိအပ္မႈ
လူတစ္ေယာက္ခ်င္းစီအတြက္ အမွ်င္ဓာတ္လုိအပ္မႈက အသက္အရြယ္၊ က်ား၊ မနဲ႔
တစ္ေန႔ကို အစာဘယ္ေလာက္ စားလည္းေပၚ မူတည္ပါတယ္။ သာမန္အေနနဲ႔ အသက္ ၁၉ ႏွစ္-
၅၀ ႏွစ္အတြင္း အမ်ဳိးသမီးေတြအေနနဲ႔ တစ္ေန႔ကုိ အမွ်င္ဓာတ္ ၂၅ ဂရမ္
အနည္းဆံုး ပါဝင္ေအာင္ စားသင့္ၿပီး အမ်ဳိးသားေတြ အေနနဲ႔ကေတာ့ တစ္ေန႔ကို ၃၈
ဂရမ္ေလာက္ စားသင့္ပါတယ္။ အသက္ႀကီးသူေတြ အေနနဲ႔ ဒီပမာဏထက္ အနည္းငယ္
နည္းစားဖုိ႔ လိုအပ္ပါတယ္။ အသက္ ၅၀ ႏွစ္ေက်ာ္ အမ်ဳိးသမီးေတြအေနနဲ႔
တစ္ေန႔ကို အမွ်င္ဓာတ္ ၂၁ ဂရမ္ လုိအပ္ၿပီး အမ်ဳိးသားေတြ အေနနဲ႔ကေတာ့ ၃၀
ဂရမ္ လိုအပ္ပါတယ္။

ျဖည့္စြက္ျခင္း
တစ္ေန႔တာအတြက္ လိုအပ္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ကို ခႏၶာကိုယ္က ရရွိေအာင္ သဘာဝအတုိင္း
ရရွိႏိုင္တဲ့ သစ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ စားသံုးပါ။
ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးက ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အမွ်င္ဓာတ္ ရရွိေစတဲ့ အဓိက
အရင္းအျမစ္ပါ။ အစားအစာေတြကေန အမွ်င္ဓာတ္ကို လံုေလာက္စြာ မရရွိပါက သဘာဝ
အသီးအရြက္ေတြကေန ထုတ္လုပ္ထားတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ကို ျဖည့္စြက္
မွီဝဲႏုိင္ပါတယ္။

အျခားေဆးမ်ားႏွင့္ ဓာတ္ျပဳမႈ
အမွ်င္ဓာတ္က ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ တျခားေဆးဝါးေတြရဲ႕ စုပ္ယူမႈကို
အေႏွာင့္အယွက္ ျဖစ္ေစပါတယ္။ အက္စပရင္၊ ဝါဖရင္နဲ႔ ကာဗာမဇီပင္းေဆးေတြရဲ႕
စုပ္ယူမႈကို ဟန္႔တားပါတယ္။ သင္ဟာ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ ေရာဂါရွိတာေၾကာင့္
အင္ဆူလင္ေဆး သံုးစြဲေနရပါက အင္ဆူလင္ေဆး ပမာဏကို ညႇိဖို႔လိုပါတယ္။
အမွ်င္ဓာတ္က ခႏၶာကိုယ္တြင္း သၾကားဓာတ္ကို ျမင့္မားေစတာေၾကာင့္ပါ။

ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိး
သင္က အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ အစားအစာေတြကို အစားမ်ားတာ၊ ဒါမွမဟုတ္
ျဖည့္စြက္ေသာက္သံုးတာ မ်ားသြားပါက ဗိုက္ထဲမွာ ေလပြၿပီး ဗိုက္နာတာ၊
ဝမ္းသြားတာေတြ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ နည္းနည္းနဲ႔ မၾကာခဏ စားေပးပါက အူလမ္းေၾကာင္း
တစ္ေလွ်ာက္မွာရွိတဲ့ ဘက္တီးရီးယားေတြက ထိန္းညႇိ ေပးသြားပါတယ္။
ဝမ္းခ်ဳပ္တာ မၾကာခဏ ျဖစ္ေပၚေနတာက သင့္ခႏၶာကိုယ္က အမွ်င္ဓာတ္
လိုအပ္ေၾကာင္း ျပသေနတာပါ။ တစ္ေန႔တာ အတြက္ အမွ်င္ဓာတ္ကို မ်ားစြာ
စားသံုးတယ္ ဆုိရင္ေတာင္ ေရဓာတ္ လိုအပ္ပါေသးတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆုိေတာ့
အမွ်င္ဓာတ္က အူလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္ ျဖတ္သန္းဖုိ႔အတြက္ ေရလိုအပ္လို႔ပါ။
 အမွ်င္ဓာတ္ကို စားသံုးတဲ့အခါ ေၾကညက္ေအာင္ ဝါးစားဖုိ႔လည္း လိုအပ္ပါတယ္။
ဘာေၾကာင့္လဲဆုိေတာ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြက အစာေခ်ဖ်က္မႈ ခက္ခဲတာေၾကာင့္ပါ။

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More