Pages - Menu

23 Sept 2013

အေအးမိ၊ တုပ္ေကြး ေရာဂါ အတြက္

အေအးမိ၊ တုပ္ေကြး ေရာဂါ အတြက္ ၾကက္စြပ္ ျပဳတ္ ေသာက္သင့္ သည့္ အေၾကာင္း ရင္းမ်ား

သင့္အဘိုး၊ အဘြား ေတြ လက္ထက္ ကတည္းက အသံုးျပဳ ခဲ့ၾကတဲ့ ၾကက္စြပ္ ျပဳတ္ရည္ ေသာက္ တာ ဟာ အေအးမိ ေဝဒနာနဲ႔ တုပ္ေကြးေရာဂါအတြက္ ေကာင္းမြန္တယ္ ဆိုတာကို အခုေခတ္မွာ သိပၸံပညာရွင္ေတြကလည္း သက္ေသျပထားႏိုင္ၿပီျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္စြပ္ျပဳတ္ရည္ပူပူေႏြးေႏြးမွ ရရွိတဲ့အေငြ႕ေၾကာင့္ ႏွာပိတ စြပ္ျပဳတ္ရည္ေၾကာင့္ Cell ခ်င္းစီမွာလည္း ေအာက္ပါအတိုင္း က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြ ရွိၾကပါတယ္။

၁။ၾကက္သြန္ျဖဴ

အေအးမိေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ၆၆ရာခိုင္ႏႈန္းေလွ်ာ့ ခ်ႏုိင္ပါတယ္။ ဩစေၾတးလ်မွေလ့လာမႈအရ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ပံုမွန္စားသံုးသူေတြဟာ ၾကက္သြန္ျဖဴမစားသူေတြထက္ အေအးမိေဝဒနာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၃၃ ရာခိုင္ႏႈန္းက် ဆင္းၿပီး ေရာဂါျဖစ္ပါကလည္း ေပ်ာက္ကင္းႏႈန္း ဟာ သံုးရက္ ပိုၿပီးျမန္ဆန္ပါတယ္လို႔ သိရပါ တယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာပါဝင္တဲ့ antiviral, antiseptic နဲ႔ antibacteria ျဒပ္ေပါင္းေတြဟာ ပဋိဇီဝေဆးလိုမ်ိဳး ပိုး မႊားေတြကို ေသေစႏိုင္တဲ့ အက်ိဳးထိ ေရာက္မႈ ရွိတာေၾကာင့္လို႔ ဆိုပါတယ္။

၂) နံနံပင္

ေသြးလွည့္ပတ္မွဳ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ နံနံပင္ဟာ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို သဘာဝ အတိုင္း ဖယ္ရွားႏိုင္တဲ့ ဟင္းခတ္အေမႊး အႀကိဳင္တစ္မ်ိဳးပါ။ ေသြးလွည့္ပတ္မႈ လည္း ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ဘက္တီးရီး ယားပိုးေတြကိုလည္း ဖယ္ရွားႏိုင္ပါ တယ္။ ဗီတာမင္ C ပါဝင္မႈဟာလည္း လိေမၼာ္သီးထက္ သံုးဆပိုၿပီးပါဝင္တာ ေၾကာင့္ ေသြးအတြင္းဗိုင္းရပ္စ္ကို တြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ ပ႐ိုတင္းအဆင့္လည္း မ်ားျပားလာပါတယ္။

၃) တ႐ုတ္နံနံပင္

ခုခံအား စနစ္ကို ျမင့္တက္ေပးပါတယ္။ တ႐ုတ္နံနံပင္မွာ အမ်ားအျပား ပါဝင္တဲ့ Coumarins ဟာ ခုခံအား စနစ္ျဖစ္တဲ့ ေသြးျဖဴဥေတြကို လံႈ႔ ေဆာ္ေပးတာေၾကာင့္ ဗိုင္းရပ္စ္နဲ႔ ဘက္တီးရီးယားေတြကို စတင္တိုက္ ခိုက္ႏိုင္ပါတယ္။ သူ႔မွာပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ C နဲ႔ သဘာဝအေလ်ာက္ ေရာင္ရမ္းမႈ က်ဆင္းတဲ့ ဂုဏ္သတိၲ ေၾကာင့္ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္း ဆိုင္ရာေဝဒနာေတြကို သက္သာေစ ပါတယ္။

၄) ၾကက္သား

အသက္ရွဴလမ္းေၾကာင္း ပြင့္ေစပါတယ္။ ၾကက္သားမွာမ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ အမိုင္ႏိုအက္စစ္ (Cysteine) ဟာ အဆုတ္ နဲ႔ ႏွာေခါင္းအတြင္းမွ ခြ်ဲ သလိပ္ေတြေပ်ာ္ဝင္ေစတာ ေၾကာင့္ အေအးမိေဝဒနာ ကို ေပ်ာက္ကင္းေစပါ တယ္။ ဒါ့အျပင္ ၾကက္သား မွာ ခုခံအားစနစ္ေကာင္း မြန္ေစတဲ့ ဆီလီနီယမ္နဲ႔ စြမ္းအင္ျမႇင့္တင္ႏိုင္တဲ့ ဗီတာမင္ ႀ ေတြ ပါဝင္တာမို႔ ဖ်ားနာတာကို တြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့စြမ္းအား ပိုေကာင္းသြားပါတယ္။

၅) ၾကက္သြန္နီ

ႏွာ ေခ်တာ သက္သာ ႏုိင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီမွာ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ပစၥည္း (Quercetin) ဟာ ခြ်ဲသလိပ္ေတြ ကို ေခ်ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ စြမ္းရည္ရွိတဲ့အျပင္ ႏွာရည္ ယိုတာ၊ မ်က္စိယားတာနဲ႔ ႏွာေခ်တာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ Histamine ထြက္ရွိလာမႈကိုလည္း ပိတ္ပင္ႏိုင္ပါ တယ္။ ၾကက္သြန္နီမွာပါဝင္တဲ့ ဆာလဖာျဒပ္ေပါင္း ေတြဟာလည္း ခုခံအားစနစ္ကို လံႈ႔ေဆာ္ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ပိုးမႊားေတြကို တိုက္ ထုတ္ႏိုင္ပါတယ္။

၆) မုန္လာဥနီ

အဆုပ္အား ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ မုန္လာဥနီစားတာေၾကာင့္ မ်က္စိက်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေစ႐ံုသာမက အဆုတ္က်န္းမာေရးအတြက္ လည္း ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ မုန္လာဥနီကို လိေမၼာ္ ေရာင္ျဖစ္ေစတဲ့ ေရာင္ျခယ္ ပစၥည္းဟာ အဆုတ္တစ္သွ်ဴး ကို ရင္က်ပ္ပန္းနာ၊ အဆုတ္ ေလျြပန္ေရာင္နာနဲ႔ ဓာတ္မ တည့္မႈျဖစ္ေအာင္ လံႈ႔ေဆာ္ႏိုင္ တဲ့ ေလထုညစ္ညမ္းမႈနဲ႔ ေဆး လိပ္ေငြ႕ဒဏ္မွ ကာကြယ္ႏိုင္ ေအာင္ ဒိုင္းသဖြယ္တားျမစ္ ေပးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေလ့လာ မႈအမ်ားအျပားအရ မုန္လာဥနီ စားတာဟာ အဆုတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ထက္ဝက္ခန္႔ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါ တယ္။

Ref:Good Health

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More