Pages - Menu

6 Nov 2013

Cooking Oils စားသံုးဆီ

ျမန္မာျပည္ထဲမွာေနၾကတဲ့ ျမန္မာႏိုင္သားေတြအတြက္ စားသံုးဆီေတြကို သုေတသနလုပ္ထားတာ လိုက္ရွာေပမဲ့ ျပည္တြင္းထဲက လုပ္တာကို လက္လွမ္းမမီေသးလို႔ ႏိုင္ငံတကာမွာ လုပ္ထားတာေလးကိုသာ တင္ျပပါရေစ။

စားသံုးဆီေတြထဲမွာ အေရာင္လွေအာင္ ဓါတုဆိုးေဆးေတြထည့္တဲ့သတင္း ကေန႔မနက္ (ဘီဘီစီ) မွာေတြ႔လို႔ မွ်ေဝလိုက္ေသးပါတယ္။ ဓါတုေဆးက ေဘးျဖစ္ေစႏိုင္တယ္။ စားသံုးဆီ ေကာင္း-မေကာင္းဆိုတာ အနံ႔အသက္နဲ႔ အေရာင္ၾကည့္ျပီး ေျပာမရပါ။

 ဆီထဲမွာပါတဲ့ Total Fat (g) အဆီ (စုစုေပါင္း)၊ Saturated Fat (g) ျပည့္ဝဆီ ဘယ္ေလာက္လဲနဲ႔ Calories (ကလိုရီ) ဘယ္ေလာက္ရေစသလဲဆိုတဲ့ အခ်က္ (၃) ခ်က္ကိုၾကည့္ရပါတယ္။

ျမန္မာျပည္မွာ စားသံုးေနၾကတဲ့ စားအုန္းဆီကေန ျပည့္ဝဆီ အမ်ားၾကီးရေစတယ္။ ျပည့္ဝဆီ နည္းတာက က်န္းမာေရးအရ ေကာင္းတယ္။ အုန္းသီးကေနထုတ္တဲ့ဆီက ၃ မ်ိဳး ရွိတယ္။

ဆီအမ်ိဳးအစား၊ (ကလိုရီ)၊ အဆီ (စုစုေပါင္း)၊ ျပည့္ဝဆီ၊
- Coconut oil (ကလိုရီ) ၁၁၇၊ အဆီ (စုစုေပါင္း) ၁၃႕၆၊ ျပည့္ဝဆီ ၁၁႕၈၊ ျပည့္ဝဆီ အမ်ားဆံုး၊
- Palm kernel oil ၁၁၆၊ ၁၄၊ ၁၁၊ ျပည့္ဝဆီ အမ်ားဆံုး၊
- Palm oil        ၁၂ဝ၊ ၁၃႕၆၊ ၆႕၇၊ Palm oil ၁၂ဝ၊ ၁၃႕၆၊ ၆႕၇၊ ျပည့္ဝဆီမ်ားတယ္၊

ျမန္မာေတြအသံုးမ်ားတဲ့ တျခားဆီေတြ
- Flaxseed oil ပန္းႏွမ္းဆီ  ၁၂ဝ၊ ၁၃႕၆၊ ၁႕၃၊  ျပည့္ဝဆီအနည္းဆံုး၊
- Sunflower oil ေနၾကာဆီ ၁၂ဝ၊ ၁၃႕၆၊ ၁႕၈၊ ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
- Sesame oil ႏွမ္းဆီ     ၁၂ဝ၊ ၁၃႕၆၊ ၁႕၉၊    ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
- Soybean oil ပဲပုပ္ဆီ   ၁၂ဝ၊ ၁၃႕၆၊ ၂၊       ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
- Peanut oil ေျမပဲဆီ      ၁၁၉၊ ၁၃႕၅၊ ၂႕၃၊   ျပည့္ဝဆီနည္းမပါ၊
- Cottonseed oil ဝါေစ့ဆီ ၁၁၉၊ ၁၄၊ ၃၊        ျပည့္ဝဆီမနည္းပါ၊

ျမန္မာေတြအသံုးနည္းတဲ့ဆီေတြ
- Vegetable oil   အသီးအႏွံဆီ ၁၂၄၊ ၁၄၊ ႕၉၊    ျပည့္ဝဆီအနည္းဆံုး၊
- Almond oil     မက္မြန္ဆီ ၁၁၉၊ ၁၄၊ ၁၊       ျပည့္ဝဆီအနည္းဆံုး၊
- Grapeseed oil စပ်စ္ေစ့ဆီ ၁၂ဝ၊ ၁၃႕၆၊ ၁႕၃၊ ျပည့္ဝဆီအနည္းဆံုး၊
- Hemp seed oil ေဆးေျခာက္ေစ့ဆီ ၁၂၆၊ ၁၄၊ ၁႕၅၊ ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
- Walnut oil        သစ္ၾကားသီးဆီ ၁၂ဝ၊ ၁၄၊ ၁႕၅၊    ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
- Avocado oil     ေထာပတ္သီးဆီ ၁၂၄၊ ၁၄၊ ၁႕၆၊   ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
- Olive oil          သံလြင္ဆီ ၁၁၉၊ ၁၃႕၅၊ ၁႕၉၊       ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
- Corn oil           ေျပာင္းဆီ ၁၂ဝ၊ ၁၄၊ ၂၊             ျပည့္ဝဆီနည္းတယ္၊
- Smart Balance Margarine မာဂ်ရင္း ၈ဝ၊ ၉၊ ၂႕၅၊ ျပည့္ဝဆီမနည္းပါ၊
- Butter            ေထာပတ္    ၁ဝ၂၊ ၁၁႕၅၊ ၇႕၃၊    ျပည့္ဝဆီမ်ားတယ္၊

Cholesterol in Cooking Oils စားသံုးဆီထဲမွာ (ကိုလက္စေထာ)

  ဘယ္ေလာက္မ်ားသလဲကလဲ က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္ အေရးၾကီးတယ္။
 မ်ားေလ မေကာင္းေလ။ ယူနစ္အျဖစ္ parts per million (ppm) နဲ႔တြက္ပါတယ္။
- Soybean ပဲပုပ္ဆီ      (26 ppm)
- Canola  ပန္းႏွမ္းဆီ     (53 ppm)
- Corn   ေျပာင္းဆီ        (57 ppm)
- Sunflower ေနၾကာဆီ (26 ppm)
- Safflower ပန္းေစ့ဆီ  (7 ppm)
- Peanu  ေျမပဲဆီ       (54 ppm)
- Palm  စားအုန္းဆီ      (16 ppm)
- Coconut  စားအုန္းဆီ (15 ppm)
- Palm kernel စားအုန္းဆီ (25 ppm)

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More