Pages - Menu

17 Nov 2013

ေနၾကာဆီ

ေနၾကာဆီမွာ သင့္ခႏၶာကိုယ္ က်န္းမာသန္စြမ္းေရး အတြက္ အက်ဳိးေက်းဇူး အမ်ား အျပား ပါဝင္ပါတယ္။ လူအမ်ားစုဟာ ေနၾကာဆီရဲ႕ သဘာဝ အက်ဳိးေက်းဇူး ေတြကို သတိမမူ တတ္ၾကပါဘူး။ ဟင္းလ်ာခ်က္ျပဳတ္ ရာမွာ ေရပန္းစားတဲ့ ဆီ မဟုတ္ေပမယ့္ ေနၾကာဆီဟာ သဘာဝ အရသာကို ေပးစြမ္းႏိုင္႐ံု သာမက ေအာက္ပါ က်န္းမာေရး အက်ဳိး ေက်းဇူးေတြ ကိုလည္း ရရွိေစႏိုင္ ပါတယ္။
(၁) နွလံုး က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္း


ေနၾကာဆီဟာ ႏွလံုးေသြးေၾကာ က်ဥ္းေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစ သလို ႏွလံုးေရာဂါထတာ (Heart Attack) ျဖစ္ႏႈန္းကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါ တယ္။
(၂) သဘာဝစြမ္းအင္ ရရိွျခင္း
 ေနၾကာဆီဟာ သဘာဝစြမ္းအင္ အ မ်ားအျပား ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေန႔လယ္စာ အျဖစ္ စားတဲ့ ဟင္းရြက္သုပ္ထဲမွာ ေန ၾကာဆီအနည္းငယ္ထည့္စားတာေၾကာင့္ အလုပ္နဲ႔ ေက်ာင္းမွာ သဘာဝအတိုင္း စြမ္းအင္ျပည့္ဝေနေစပါတယ္။
(၃) ေမြးကင္းစ ကေလးငယ္မ်ားတြင္ ပိုးဝင္ ကူးစက္နႈန္း ေလ်ာ့က်ျခင္း
ေမြးကင္းစအရြယ္ ေပါင္မျပည့္တဲ့ ကေလးေတြနဲ႔ လမေစ့ကေလးေတြမွာ ေနၾကာဆီ စားသံုးတာေၾကာင့္ ကူးစက္ပိုး ဝင္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ေပါင္ မျပည့္၊ လမေစ့တဲ့ ကေလးေတြဟာ အ ေရျပားနဲ႔ ကိုယ္အဂၤါအစိတ္အပိုင္းေတြ မဖြံြ႕ၿဖိဳးေသးတဲ့အတြက္ ကူးစက္ပိုးဝင္ႏိုင္ ေျခ မ်ားပါတယ္။ ေနၾကာဆီ စားတာ ေၾကာင့္ ပိုးဝင္ကူးစက္မႈကို ကာကြယ္ေပး ႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။
(၄) အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဂုဏ္သတၱိရိွျခင္း
ေနၾကာဆီဟာ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္ တဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို ေခ်ဖ်က္ေပး ႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ ေနၾကာဆီထဲမွာ ဗီတာမင္အီး ဒါမွမဟုတ္ တိုကိုဖီေရာတို႔ ပါဝင္တဲ့အတြက္ ျဖစ္ပါ တယ္။ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ဟာ ကိုယ္ခံစြမ္း အားစနစ္ကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။
(၅) သဘာဝ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဂုဏ္သတၱိရိွျခင္း
 ေနၾကာဆီမွာ ဗီတာမင္အီး ပါဝင္ မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ သဘာဝအင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ဂုဏ္သတåိရွိပါတယ္။
(၆) သဘာဝ အစိုဓာတ္ ထိန္းနိုင္စြမ္းရိွျခင္း
ေနၾကာဆီထဲမွာပါတဲ့ ဗီတာမင္အီး ဟာ အသားအေရအတြက္ အစိုဓာတ္ ထိန္းခရင္မ္လို အသံုးဝင္ၿပီး အသားအ ေရ ဆဲလ္ေတြမွာ ေရဓာတ္ ထိန္းသိမ္းႏိုင္ စြမ္းကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
(၇) အဆစ္ေရာင္နာ မျဖစ္ေစရန္ ကာကြယ္ျခင္း
အဆစ္ေရာင္နာေရာဂါနဲ႔ ပတ္သက္ ၿပီး စိုးရိမ္တယ္ဆိုရင္ ေနၾကာဆီဟာ အ ဆစ္ေရာင္နာေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာ ကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ ေနၾကာဆီကို မွန္မွန္ မွီဝဲတာေၾကာင့္ ႐ူမတြိဳက္အဆစ္ေရာင္နာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၈) ပန္းနာရင္က်ပ္ ေရာဂါနွင့္ အူမၾကီး ကင္ဆာ မျဖစ္ေစရန္ ကာကြယ္ျခင္း
႐ူမတြိဳက္ အဆစ္ေရာင္နာမျဖစ္ ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္တဲ့အျပင္ ေနၾကာ ဆီဟာ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါနဲ႔ အူမႀကီး ကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေနၾကာဆီကို သင္စား မယ့္ဟင္းလ်ာထဲ ပံုမွန္ထည့္ခ်က္တာ ေၾကာင့္ အူမႀကီးကင္ဆာေၾကာင့္ ထိခိုက္ မႈမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၉) နာ့ဗ္ေၾကာစနစ္ က်န္းမာေစရန္ အားေပးျခင္း
 ေနၾကာဆီမွာပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ဘီ ဟာ နာ့ဗ္ေၾကာစနစ္ က်န္းမာေရး၊ အ စာေျခစနစ္ေကာင္းမြန္ေရးတို႔အတြက္ သင့္ေတာ္သလို စြမ္းအင္ထုတ္လုပ္မႈမွာ လည္း အေရးပါပါတယ္။
(၁၀) ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ အဆင့္ ေလ်ာ့က်ေစျခင္း
ေနၾကာဆီမွာပါတဲ့ လက္ဆီသင္ဟာ ေသြးတြင္းကိုလက္စထေရာအဆင့္ကို ေလ်ာ့နည္းေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။ လက္ဆီသင္ဟာ နာ့ဗ္ေၾကာနဲ႔ ဆဲလ္လိုင္ နင္ေတြမွာ ကပ္ၿငိၿပီး အဆီနဲ႔ ကိုလက္စ ထေရာေတြကို ဆဲလ္ေတြနဲ႔ ကပ္ၿငိမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ (၁၁) အျခား ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ေပးျခင္း
ေနၾကာဆီမွာ ေတြ႕ရတဲ့ ကာ႐ိုတီး ႏြိဳက္ဟာ သားအိမ္၊ အဆုတ္နဲ႔ အေရျပား ကင္ဆာေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပး သလို အတြင္းတိမ္ေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ လည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
(၁၂) နွလံုးျပႆနာမ်ားကို ေလ်ာ့က်ေစျခင္း
ဟင္းလ်ာထဲမွာ ေနၾကာဆီထည့္ စားတာေၾကာင့္ ဆီလီနီယမ္ဓာတ္ကို ရရွိ ေစပါတယ္။ ေသြးထဲမွာ ဆီလီနီယမ္ ဓာတ္ျမင့္မားေလေလ၊ အဆုတ္နဲ႔ အေရ ျပားကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ေလ်ာ့က်ေလ ေလျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ႏွလံုးျပႆနာ ေတြနဲ႔ အသည္းထိခိုက္မႈ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၁၃) ခႏၶာကိုယ္ကို ျပန္လည္ျပဳျပင္ ေပးျခင္း
ေနၾကာဆီမွာ ပါတဲ့ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ဟာ တစ္သွ်ဴးေတြ တည္ေဆာက္ျပဳျပင္ ေရးနဲ႔ ေဟာ္မုန္းနဲ႔ အင္ဇိုင္းထုတ္လုပ္ေရး မွာ ပါဝင္လုပ္ေဆာင္ပါတယ္။ ေနၾကာ ဆီမွာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ကိုလည္း ေတြ႕ရတဲ့ အတြက္ ခႏၶာကိုယ္ျပန္လည္ျပဳျပင္ေရးအ တြက္ အေရးပါပါတယ္။
(၁၄) ကိန္းမာေသာ ကိုယ္ခံစြမ္းအား စနစ္ကို ထိန္းသိမ္းေပးျခင္း
ေနၾကာဆီရဲက တျခား အက်ဳိးေက်း ဇူးကေတာ့ ဇင့္ (သြပ္) ပါဝင္တာပဲျဖစ္ပါ တယ္။ ဇင့္ဓာတ္ဟာ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစ နစ္ကို က်န္းမာေစတဲ့အတြက္ အနာ က်က္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဇင့္(သြပ္)ဓာတ္ဟာ အနံ႔နဲ႔ အရသာခံအာ႐ံုကိုလည္း ေကာင္း မြန္ေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၁၅) ဆဲလ္သစ္မ်ား ျဖစ္ေပၚေစရန္ ကူညီျခင္း
ေနၾကာဆီမွာ ပါဝင္တဲ့ ေဖာလစ္ အက္စစ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ ကေန ဆဲလ္သစ္ ေတြ ထြက္ရွိေစဖို႔ ကူညီေပး ပါတယ္။

ၾကယ္စင္
Good Health
http://yoyarlay.com/health/therapy/38741-2013-11-16-10-02-14

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More