ဝမ္းခ်ဳပ္တာဟာ လူတိုင္းမွာ ျဖစ္ ေလ့ျဖစ္ထရွိတဲ့ ျပႆနာ တစ္ခုပါ။ လူတိုင္း
ဆိုေပမယ့္ ကြဲျပားျခားနားတဲ့ ပံုစံ မ်ဳိးစံုနဲ႔ ျဖစ္ေလ့ျဖစ္ထ ရွိတတ္ပါတယ္။
ဝမ္းမသြားဘဲ ႏွစ္ရက္၊ သံုးရက္ေလာက္ ၾကာလာခ်ိန္ မွာေတာ့ ဝမ္းသြားရခက္ခဲမႈ
နဲ႔အတူ ဝမ္းသြားခ်ိန္မွာ စအိုက နာက်င္ လာပါေတာ့တယ္။ အခ်ိန္ၾကာလာရင္
စ အိုကြဲရာကေန ေသြးပါလာ တတ္ပါတယ္။ ဝမ္းသြားေန ခ်ိန္မွာ မစားသင့္တဲ့ အစား
အစာေတြရွိ ပါတယ္။ ေဖာ္ျပပါအစားအ စာေတြကို စားမိရင္ သင့္ကို ဝမ္းပိုခ်ဳပ္ေစ
တဲ့အျပင္ မအီမသာျဖစ္ေစပါတယ္။
ေရွာင္သင့္ေသာ အစားအစာမ်ား
ေဆာ္ဒါပါဝင္တဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ေတြ၊ ေဟာ့ေဒါ့နဲ႔ ဟမ္ဘာဂါလို အစားအစာ ေတြ၊
ေခ်ာကလက္နဲ႔ ေခ်ာကလက္ပါဝင္ တဲ့ အစားအစာေတြကို ဝမ္းခ်ဳပ္ေနခ်ိန္ မွာ
ေရွာင္သင့္ ပါတယ္။ ေျပာင္းဖူးေပါက္ ေပါက္၊ ခ်ိစ္နဲ႔ ကိတ္မုန္႔ေျခာက္ေတြကို
ေရွာင္ပါ။ ပီဇာေတြကိုလည္း အသီးအႏွံနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတာမ်ဳိးကိုသာ စားသင့္ၿပီး အ
သားနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတာမ်ဳိးကို ေရွာင္ပါ။ အသားေတြထဲမွာ ၾကက္သားနဲ႔ ၾကက္
ဆင္သားလိုမ်ဳိး အျဖဴေရာင္အသားေတြ ကိုသာစားသင့္ၿပီး ကင္စားတာထက္
ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္တာက ပိုေကာင္း ပါတယ္။ အကင္စာေတြကို ေရွာင္ၿပီး ေရ ခဲနဲ႔
ေရခဲမုန္႔ေတြကိုလည္း ဝမ္းခ်ဳပ္ေနစဥ္ မွာ ေရွာင္ပါ။ အသင့္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အ
စားအစာေတြကို ဝမ္းခ်ဳပ္ေနစဥ္ ခဏ ေရွာင္ထားပါ။ ငွက္ေပ်ာသီးနဲ႔ ကာဗို
ဟိုက္ဒရိတ္မ်ားတဲ့ အစားအစာေတြကို လည္းေရွာင္ပါ။
စားသင့္ေသာ အစားအစာမ်ား
ဝမ္းခ်ဳပ္ေနစဥ္မွာ သံပရာသီးတစ္ ျခမ္းကို ေရေႏြးတစ္ခြက္ ထဲမွာ ည§စ္ထည့္
ၿပီး တစ္ေန႔တစ္ခြက္ေသာက္ေပးပါ။ ဂ်ဳံနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အခ်ဳိနည္းမုန္႔ေတြနဲ႔
လတ္ ဆတ္တဲ့ သစ္သီးေတြကို စားေပးပါ။ စြပ္ ျပဳပ္၊ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း၊
လိေမၼာ္သီးနဲ႔ ပ်ားရည္ေရာထားတဲ့ ေဖ်ာ္ရည္မ်ဳိးေတြကို ေသာက္ေပးပါ။
ဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ ျပဳလုပ္ ထားတဲ့ စြပ္ျပဳတ္မ်ဳိးကေတာ့ ဝမ္းခ်ဳပ္ေန ခ်ိန္မွာ
အစားသင့္ဆံုး အစားအစာပဲျဖစ္ ပါတယ္။ ဝမ္းခ်ဳပ္ေနခ်ိန္မွာ ငါးလည္းစား
ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ဝမ္းခ်ဳပ္ေနခ်ိန္ စားသင့္ေသာ အစာစားနည္း ပံုစံ
ဝမ္းခ်ဳပ္ေနခ်ိန္မွာ အစာကို ေလွ်ာ့ စားရမယ္ ပိုစားရမယ္ ဆိုၿပီးမရွိပါဘူး။
ဒါ ေပမဲ့ တိက်မွန္ကန္တဲ့ စားေသာက္မႈပံုစံ ေတာ့ လိုအပ္ပါတယ္။
အခ်ိန္မွန္မွန္ စားေသာက္ပါ
မနက္ပိုင္း အစာမ်ားမ်ားစားတာ ေၾကာင့္ တစ္ေန႔တာလံုးအတြက္ ဇီဝ႐ုပ္
ျဖစ္ပ်က္မႈကို ေကာင္းေစပါတယ္။ လူ တစ္ေယာက္အတြက္ တစ္ေန႔တာလံုး
လႈပ္ရွားေနရမွာျဖစ္တဲ့အတြက္ သင့္ခႏၶာ ကိုယ္က စြမ္းအင္ေတြလိုအပ္ပါတယ္။ မ
နက္ခင္းအိပ္ရာက ႏိုးထလာခ်ိန္မ်ဳိးမွာ သင့္ခႏၶာကိုယ္လႈပ္ရွားခ်ိန္
ေလာင္ကြ်မ္း ဖို႔ အစာေကာင္းေကာင္းစားထားဖို႔လိုပါ
အခ်ိန္မွန္မွန္ စားေသာက္ပါ
အစာစားခ်ိန္ မွန္ကန္မႈမရွိတာက လည္း သင့္ကို ဝမ္းခ်ဳပ္ေစတဲ့ အေၾကာင္း
ရင္းတစ္ခုပဲျဖစ္ပါတယ္။ အစာစားခ်ိန္ မ မွန္ကန္တာေၾကာင့္ သင့္ခႏၶာကိုယ္ထဲက
အစာေျခစနစ္ေတြက ပံုမွန္မျဖစ္ဘဲ ၾကာ လာတဲ့အခါမွာ ဝမ္းခ်ဳပ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
မနက္ပိုင္းစာကို ပံုမွန္စားၿပီးၿပီဆိုတာနဲ႔ ေန႔လယ္ အနပ္ႀကီးတစ္နပ္ကို ဘယ္အ
ခ်ိန္မွာ စားမယ္လို႔ သတ္မွတ္ၿပီး ပံုမွန္ အဲဒီအခ်ိန္အတိုင္း စားေပးပါ။
အမွ်င္ဓာတ္ကို ပိုစားပါ
အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္တဲ့ အစားအစာ ေတြက အစာေျခစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစ တာေၾကာင့္ပါ။
အမွ်င္ဓာတ္က ဆာ ေလာင္မႈကိုလည္း ခံႏိုင္ရည္ရွိေစတာ ေၾကာင့္
အစာေလွ်ာ့စားေနသူ ေတြအေန နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္တဲ့ အစားအစာကို ပို စားေပးသင့္
ပါတယ္။ လတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္း သီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေတြ ကို
ေသာက္သံုးေပးၿပီး ထမင္းစားခ်ိန္ တိုင္း ေရတစ္ဖန္ခြက္ ေလာက္ေတာ့ ေသာက္ေပးပါ။
စားတဲ့ ထမင္းဟင္းထဲမွာ လည္း ဟင္းခ်ဳိ၊ စြပ္ျပဳတ္တစ္ခြက္ ပါဝင္ေအာင္
စားသင့္ပါတယ္။
BY GOOD HEALTH
7 Dec 2013
ဝမ္းခ်ဳပ္ေနစဥ္ ေဆာင္သင့္ ေရွာင္သင့္ေသာ အစားအစာမ်ား
Saturday, December 07, 2013
Taunzalat