သံလြင္ဆီသည္ ဆာေလာင္မႈကို ေျပေပ်ာက္ ေစႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာ ေတြ႕ရွိခ်က္ အသစ္တစ္ခုတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။
မ်က္ေမွာက္ေခတ္တြင္ အဆီေလွ်ာ့ ထားေသာ အစားအစာမ်ားကုိ လူႀကိဳက္မ်ားလ်က္ ရွိၿပီး လူသားတို႔သည္ ကိုယ္ခႏၶာ အေလးခ်ိန္ကို ေလွ်ာ့ခ်ရန္ အတြက္ အစာေၾကလြယ္ေသာ အစားအစာ မ်ားကို အေတာ္အသင့္သာ ေရြးခ်ယ္ စားေသာက္ လာသည္ကုိ ေတြ႕ရသည္။
သို႔ေသာ္ ၎အစားအစာ တို႔သည္ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ အက်ဳိး သက္ေရာက္မႈ ရွိ၊မရွိ ဆိုသည္မွာ အျငင္းပြားဖြယ္ ကိစၥရပ္ ျဖစ္သည္။ ယင္းအစားအစာ တုိ႔႔႔႔၌ ကယ္လုိရီ ပါ၀င္မွဳ ပမာဏ နည္းပါးသည္မွာအမွန္ပင္ ္ျဖစ္သည္။
ပါေမာကၡ ပီတာရွီဘာလီ ဦးေဆာင္ေသာ ဂ်ာမနီ ႏိုင္ငံမွ Technische Universitat Manchen အဖြဲ႕ႏွင့္ ပါေမာကၡ ဗီ႐ိုနီခါဆိုမိုက ဦးေဆာင္ေသာ ဗီယင္နာ တကၠသိုလ္မွ အဖြဲ႕တို႔ ပူးေပါင္း၍ စားသံုးရန္ သင့္ေလ်ာ္ေသာ အဆီမ်ားကို ေလ့လာ ခဲ့ၾကသည္။၎တုိ႕အနက္ သံလြင္ဆီသည္ ဆာေလာင္မွဳကုိ ေျဖေဖ်ာက္ရာတြင္ အထိေရာက္ဆံုး ျဖစ္ေၾကာင္း၊သံလြင္ဆီတြင္ ေသြးထဲ၌ ဆာေလာင္မႈကို သက္သာေစသည့္ ေဟာ္မုန္း serotonin ျဒပ္ပါ၀င္မႈ ပုိမုိမ်ားျပားေၾကာငး္ ၊
သံလြင္ဆီ ဒိန္ခ်ဥ္သည္ အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ရာတြင္ အသံုးဝင္သည့္ ျဖည့္စြက္စာ ျဖစ္သည္ကို ေတြ႕ရွိ ခဲ့ရသည္ဟု ရွီဘာလီက ဆိုသည္။
ထို႔အျပင္ ေလ့လာမႈတြင္ ပါဝင္ ခဲ့သူမ်ားသည္ အဆိုပါ သံုးလတာ ကာလအတြင္း ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္လာျခင္း၊ အဆီမ်ား ေနျခင္းတို႔ ျဖစ္ပြားခဲ့ျခင္း မရွိေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။