၅-၁၂-၂၁၀၃ ေန ့ထုတ္ ရန္ကုန္တိုင္းမ္ (The Yangon Times) အပတ္စဥ္ထုတ္ဂ်ာ နယ္ စာမ်က္ႏွာ (၃၀) မွာ ေဖာ္ျပခံရတဲ့ေဆာင္းပါးေလးပါ။ FB မွ စာဖတ္မိတ္ေဆြ မ်ား အတြက္ က်မၼာသုတရေစဖို ့မွ်ေ၀လိုက္ရပါတယ္ရွင္။(ေစတနာမ်ားစြာျဖင့္..ေပါက္ေပါက္)
+++++++++++++++++++++
*** ဘူးသီး ႏွင့္ က်န္းမာေရးအက်ိဳးရလာဘ္ေကာင္းမ်ား ***
ဘူးသီးသည္ အ၀ါေရာင္သန္းေသာအစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါသည္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ပုလင္းပံုသ႑ာန္ရွိပါသည္။အျဖဴေရာင္ ခပ္ေပ်ာ့ေပ်ာ့အသားထဲတြင္ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာပါရွိပါသည္။အသီး ၏ အလယ္ပိုင္းရွိ ေရျမွဳပ္ကဲ့သို ့ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေသာ အသားမ်ားထဲတြင္ အျဖဴေရာင္အေစ့မ်ား စုျပံဳစြာပါရွိပါသည္။ အေစ့ သည္ ေလးေထာင့္ ပံုသ႑ာန္ရွိကာ၊ အနားတြင္အထစ္ကေလးမ်ား ျဖစ္ပါသည္။
ဘူးပင္သည္ အလြန္ေအးေသာ ရာသီဥတုကိုမၾကိဳက္ပါ။ ပူေႏြးစိုစြတ္ေသာ ရာသီဥတု တြင္ေကာင္းစြာ ျဖစ္ထြန္း ပါသည္။ ဘူးသီးအေစ့မွ အပင္ေပါက္ျပီး၊ ၂-လအၾကာတြင္ အရြက္ညွာမွ အျဖဴေရာင္အပြင့္ ပြင့္ပါသည္။ ပြင့္ခ်ပ္မ်ားမွာ ၄-လကၼခန္ ့ရွိၿပီး လွပပါ သည္။ ဘူးပင္ကိုစင္ခံၿပီး စိုက္ပ်ိဳးေပးပါက၊ စိမ္းစိုၾကီးမားေသာ အရြက္မ်ားျဖင့္ ႏြယ္တက္ ၍ အၾကီးျမန္ပါသည္။ အထူးသျဖင့္ အရြက္၏ေအာက္ပိုင္းတြင္ ႏူးညံ့့ေသာအေမႊးမ်ား စြာျဖင့္ ဖံုးအုပ္ထားေသာေၾကာင့္ အစိမ္းေရာင္ကတၱီပါးသားကဲ့သို ျဖစ္ေနပါသည္။ ပင္စည္မ်ား သည္ ပဥၥဂံပံု သ႑ာန္ရွိကာ အလြန္မာေက်ာပါသည္။ အပင္ေပါက္ၿပီး ရက္ ၆၀-၇၀ ခန္ ့အၾကာတြင္ အသီးသီးပါသည္။ ဘူးသီး၏ အခြံေပၚတြင္လဲ အေမႊးႏုေလးမ်ားစြာ ပါရွိပါသည္။
ဘူးခြံ အေျခာက္ ကိုအိႏိၵယႏို္င္ငံတြင္ ထမင္းစားပန္းကန္ခြက္ေယာက္အျဖစ္ အသံုးျပဳၾက သလို၊ ဟိျႏၵဴၾကိဳးတပ္ တူရိယာ အျဖစ္လဲ တီးမႈတ္ၾကသည္ကိုေတြ ့ျမင္ၾကရပါသည္။ အိႏိၵယႏိုင္ငံတြင္ဘူးသီး ကို Lauki ဟုေခၚပါ သည္။ ၄င္းတို ့သည္ ဘူးသီးကို တြင္က်ယ္္ စြာ စားသံုးၾကသည့္အျပင္၊ ရိုးရာေရာဂါကုထံုးျဖင့္လဲ ကုသလွ်က္ ရွိၾကပါသည္။
ဘူးသီး တြင္ အဆီႏွင့္ ကိုလက္စထေရာပါ၀င္မႈ နဲပါးကာ၊ ေရဓာတ္ ၉၀% ပါရွိပါ သည္။ ေရဓာတ္ပါ၀င္မႈမ်ား ေသာေၾကာင့္ အပူျငိမ္းေစေသာ အေအးစာ ျဖစ္ပါသည္။ ဘူးသီး တြင္ အစာေၾကလြယ္ ေသာ အမွ်င္ဓာတ္၊ သံဓာတ္၊ Vitamin C ၊ Vitamin B Complex၊ Zinc ႏွင့္ မဂၢနီစီယမ္ တို ့ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိပါသည္။ ဆိုဒီယမ္ ႏွင့္ ပိုတက္စီ ယမ္ တို ့လဲ ပါရွိပါသည္။ low-cal ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ကေလးငယ္မ်ား အတြက္ သင့္ေတာ္ သည့္ ဟင္းသီၤးဟငး္ရြက္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ကာ၊ အသက္အရြယ္ၾကီးရင့္သူမ်ား အတြက္ လဲ အထူး သင့္ေတာ္ေကာင္းမြန္ ေသာေၾကာင့္ ဘူးသီးကို အသက္အရြယ္ အပိုင္းအျခားမေရြး စားသံုးႏိုင္ၾကပါသည္။ ဘူးသီးမွ လူသားတို ့ က်န္းမာေရးအတြက္ မ်ားစြားအေထာက္အကူျပဳပံုကို ေအာက္ပါအတိုင္း ေလ့လာမွတ္သားႏိုင္ပါသည္။
က်န္းမာေရးအတြက္အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား
· ေရဓာတ္ပါ၀င္မႈမ်ားၿပီး၊ အေအးစာျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ဆီးမေကာင္းေသာ သူ မ်ားႏွင့္ Uric အက္ဆစ္ မ်ား၍ ဆီးပူေသာသူမ်ားသည္ ဘူးသီးကိုေဖ်ာ္ရည္လုပ္ျပီး၊ သံပရာရည္ျဖင့္ေရာကာ ေသာက္သံုး ေပးသင့္ပါသည္။ ေက်ာက္ကပ္ေရာင္ျခင္းကိုလဲ ကုသေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါသည္။
· ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္မ်ား အတြက္လဲ အထူးသင့္ေလ်ာ္ပါသည္။
· ၀မ္းေလ်ာျခင္းေၾကာင့္ ေရငတ္ေနသူမ်ား၊ အဆီဓာတ္မ်ားေသာအစားအစာ (သို ့မဟုတ္)ဆီေၾကာ္မုန္ ့ စားသံုးၿပီးေနာက္ ရင္ပူေနသူမ်ားသည္ ဘူးသီးကိုေဖ်ာ္ရည္ လုပ္ကာ ဆားအနဲငယ္ေရာ၍ ေသာက္ သံုး ေပးသင့္ပါသည္။
· ပူျပင္းေသာေႏြရာသီတြင္ ဆံုးရံႈးသြားေသာေခြ်းမ်ားအတြက္၊ အထက္ပါ အတိုင္း ေသာက္သံုးေပးပါက၊ လူကိုျပန္လည္လန္းဆန္းေစပါသည္။ အပူရွပ္ျခင္းမွလဲ ကာကြယ္ေပးပါသည္။
· ေသြးတိုးေရာဂါသမားမ်ားႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါေ၀ဒနာရွင္မ်ားကို မ်ားစြာအက်ိဳးျပဳ ပါသည္။
· ဘူးညြန္ ့/ဘူးရြက္ တို ့သည္ အသည္းေရာင္အသား၀ါေရာဂါကို ဟန္ ့တားကာ ကြယ္ေပးပါသည္။
· ဆံပင္ျဖဴျခင္းကိုသက္သာေလ်ာ့နဲေစပါသည္။
· အဆီဓာတ္ပါ၀င္မႈနည္းၿပီး၊ အမ်ွင္ဓာတ္ေပါမ်ားေသာေၾကာင့္ အစာေက် လြယ္ၿပီး၊ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွလဲ ကာကြယ္ေပးပါသည္။
· အာရံုေၾကာမ်ားကို အားေကာင္းေစကာ မွတ္ဥာဏ္ကိုဖြံ ့ျဖိဳးတိုး တက္ေစ ပါသည္။ (စိတ္ေဖာက္ျပန္သူ မ်ား အတြက္လဲ ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္)
· ဆံပင္မရွိ၍ ထိပ္ေျပာင္သူမ်ားသည္ ဘူးညြန္ ့/ဘူးရြက္အရည္ကို လိမ္းေပး သင့္ပါသည္။
· သြာကိုက္ျခင္းကိုလဲ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။ သြားမ်ားမပ်က္ စီး ရေအာင္ ၾကိဳတင္ကာကြယ္ သည့္အေနျဖင့္ ဘုူးညြန္ ့အရည္ျဖင့္ ပလုပ္က်င္းေပး သင့္ပါသည္။
· ဖက္ခြက္နာ/ျပည္တည္နာမ်ား၊ ၀က္ရူးျပန္ျခင္းႏွင့္ အစာ မေၾကျခင္း ေ၀ ဒနာ မ်ားကိုလဲဲ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။
· နံက္စာမစားမီ၊ ဘူးသီးကိုေဖ်ာ္ရည္လုပ္ျပီး ေန ့စဥ္တစ္ေန ့လွ်င္ တစ္ခြက္ ပံုမွန္ေသာက္သံုးေပးပါက၊ အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစပါသည္။
· မိတ္၊အင္ပ်ဥ္ကဲ့ သို ့အေရျပားေပၚတြင္ အဖုအပိန္ ့အနီကြက္ထပါက၊ ဘူးသီး ကို က်ိတ္ေခ်၍ ဘူးသီး အႏွစ္မ်ားျဖင့္ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ ခ်က္ခ်င္းသက္ သာေပ်ာက္ ကင္းေစပါသည္။
· ဘူးသီးကို မွန္မွန္စားေပးျခင္းျဖင့္ အျပစ္အနာအဆာမရွိေသာ လင္းလက္ စိုျပည္ လွပသည့္ အသား အေရ ကိုပိုင္ဆိုင္ႏိုင္ပါသည္။
· ဘူးသီး သည္ အသည္းပံုမွန္အလုပ္မလုပ္ႏိုူင္သူမ်ား ကို ေကာင္းစြာအ က်ိဳးျပဳေပး ပါသည္။
· နာတာရွည္အိပ္မေပ်ာ္ႏိုင္ဘဲ။ မ်က္ေစ့ေၾကာင္ေနသူမ်ားသည္ ဘူးသီးကိုေဖ်ာ္ ရည္လုပ္ၿပီး၊ ႏွမ္းဆီႏွင့္ ေရာ၍ ဦးေခါင္းခြံ(ဦးေရျပား) ကို ညစဥ္ႏွိပ္ေပးျခင္းျဖင့္ ထိေရာက္ စြာအက်ိဳးရွိေစပါသည္။
· အစာအိမ္အက္ဆစ္ အထြက္လြန္သူမ်ားအတြက္ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစ ပါသည္။
· ႏွလံုးကို အားေကာင္းေစပါသည္။
· အဆိပ္ေျပေစပါသည္။
· ေခ်ာင္းဆိုးျခင္းေၾကာင့္ အသက္ရႈေလျပြန္ေရာင္ေနသူမ်ား၊ လည္ေခ်ာင္းနာသူ မ်ား ႏွင့္ ပန္းနာရင္ၾကပ္ ေရာဂါသည္မ်ား ကို ကုသေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါသည္။
<<မွတ္သားရန္>> ဘူးသီးသည္ အပူေပးခ်က္ျပဳတ္ၿပီးမွသာ စားသံုးရသည့္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါသည္။ အစိမ္းစာပါက၊ အစာအိမ္ ႏွင့္ အူမ မ်ားကို အႏၱ ရာယ္ျဖစ္ေစႏိုင္ပါသည္။
ဘူးသီးသည္ ကိုယ္ခႏၶာအတြင္းရွိ အဂၤါအစိပ္အပိုင္းမ်ားကို အက်ိဳးျပဳရံုသာမက၊ အသား အေရကို က်န္းမာလွပ ေစျခင္း/ဆံပင္ျဖဴျခင္းကို ေလ်ာ့နဲေစျခင္းတို ့အျပင္ ကိုယ္အေလး ခ်ိန္ ထိန္းလိုသူမ်ားကိုလဲ ထိထိေရာက္ေရာက္ အက်ိဳးျပဳေစသည့္ အစြမ္းသတၱိ မ်ားႏွင့္ျပည့္စံုေသာအစိမ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါသည္။ေရဓာတ္ ပါ၀င္မႈ မ်ားျပားသျဖင့္ အခ်ိန္ၾကာျမင့္စြာခ်က္ျပဳတ္ေပးရန္မလိုဘဲ၊ အခ်ိန္ကုန္သက္သာေစ ပါ သည္။ထို ့ေၾကာင္ ရာသီစာ ေဆးဘက္၀င္ ဟင္းရြက္ႏြယ္ပင္တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည့္ ဘူးသီးကို စားေသာက္ႏို္င္ၾကပါေစေၾကာင္း သတင္းေကာင္းပါးအပ္ပါသည္။
ဘာသာျပန္သူ - promise.pauk
ကိုးကားခ်က္ - Health Benefits of Bottle Gourd/Calabash, published by Neha Rathore
______________
promise.pauk
(ရိုးသားမႈသည္တခါတရံ၌ရံႈးနိမ့္ေစတတ္၏။သို ့ေသာ္တစ္သက္လံုးကားလိပ္ျပာလံုေစေတာ့၏။)
- မေရ ဗူးသီးေဖ်ာ္ရာ္က အစိမ္းကိုပဲ ၾကိတ္ရတာလားရွင့္ ဒါမွမဟုတ္ျပဳတ္ရေသးလားလို့
Promise Pauk စာဖတ္ညီမမ်ား Ma Ei နဲ ့Kyi Thar Tun တို ့ရွင့္။ မမ ဒီေန ့တမနက္လံုး ကုမၸဏီမွာ အလုပ္တအားမ်ားေနလို ့ ခုမွ ညီမတို ့ေမးတဲ့ ေမးခြန္းကိုေတြ ့ပါတယ္။ (ေျဖဆို တာ ေနာက္က်လို ့ခြင့္လႊတ္ပါ) ဟုတ္ကဲ့ပါ ညီမတို ့ေရ။ ဗူးသီးေဖ်ာ္ရည္ ဆို တာ ျမန္မာ့ေဆး က်မ္းအရ ဗူးသီးသတၱဳရည္လို ့လည္းေခၚပါတယ္။ ဗူးသီး(အစိမ္း)ကို အခြံႏႊာ အတန္ငယ္အတံုးေလးေတြတံုး ျပီး က်ိတ္စက္ထဲထဲ့ေမႊရင္ ဗူးသီးေဖ်ာ္ ရည္ရပါတယ္။ အေစ့ပါထဲ့ၾကိတ္ပါေနာ္။ ဗူးသီးေဖ်ာ္ရည္က ခ်ိဳေပါ့ေပါ့နဲ ့ အနံ ့ခပ္သင္း သင္းေလးေမႊးေပမယ့္ တခ်ိုဳ ့ကေတာ့ ေသာက္ရတာစိမ္းေစာ္နံတယ္ျဖစ္တာေၾကာင့္ သံပု ရာရည္ေလးညွစ္ေသာက္လိုက္ေပါ့ေနာ္။