Pages - Menu

26 Jan 2014

ႏြားႏို႔ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ အ႐ိုးပြျခင္းႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါအမ်ဳိးမ်ဳိးကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္

ႏြားႏို႔၊ ႏို႔မႈန္႔ကို ေသာက္သံုးျခင္း အားျဖင့္ အ႐ိုးပြျခင္းႏွင့္ ကင္ဆာ ေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိးကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ေၾကာင္း အာဟာရ ဆိုင္ရာ ဆရာဝန္ႀကီး ေဒါက္တာ ေဒၚဝင္းဝင္းျမင့္က ေျပာသည္။

ပိုးသတ္ေဆး အသံုးျပဳထားေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားႏွင့္ အသီးအႏွံမ်ား စားသံုး ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ပြားသည့္ အစာအိမ္ ကင္ဆာ၊ အသည္း ကင္ဆာႏွင့္ ေမာ္ေတာ္ကားမ်ားမွ ထြက္ရွိေသာ ကာဗြန္ဒိုင္ ေအာက္ဆိုဒ္ ဓာတ္ေငြ႕မ်ား ႐ွဴ႐ိွဳက္မိျခင္း ေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာသည့္ အဆုတ္ ကင္ဆာမ်ားကို သာမက ေဆးလိပ္၊ ေဆးရြက္ႀကီးေၾကာင့္ ျဖစ္လာသည့္ လည္ေခ်ာင္း ကင္ဆာႏွင့္ အဆုတ္ကင္္ဆာ မ်ားအား ႏြားႏို႔ႏွင့္ ႏို႔မႈန္႔ကို ေသာက္သံုး ျခင္းျဖင့္ ယင္းေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။

ေန႔စဥ္ ႏို႔တစ္ခြက္ ပံုမွန္ ေသာက္သံုးျခင္း အားျဖင့္ တစ္ေန႔တာ အတြက္ လုိအပ္တဲ့ ကယ္လ္ဆီယမ္ ပမာဏရဲ႕ သံုးပံု တစ္ပံုကို ျဖည့္ဆည္း ေပးႏိုင္ပါတယ္ဟု အာဟာရ ဆိုင္ရာ ဆရာဝန္ႀကီး ေဒါက္တာ ေဒၚဝင္းဝင္းျမင့္က အႀကံျပဳ ေျပာၾကားသည္။ သို႔ရာတြင္ ႏြားႏို႔ႏွင့္ ႏို႔မႈန္႔တြင္ ပါဝင္ေသာ Lactose ဓာတ္ေၾကာင့္ လူအခ်ဳိ႕တြင္ ဝမ္းပ်က္၊ ဝမ္းေလွ်ာျခင္း ျဖစ္ပြား ႏိုင္ၿပီး ပ႐ိုတင္း ဓာတ္ေၾကာင့္လည္း လူအခ်ဳိ႕တြင္ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းတို႔လည္း ျဖစ္ပြားႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။

“ႏြားႏို႔ျဖစ္ျဖစ္၊ ႏို႔မႈန္႔ျဖစ္ျဖစ္ မတည့္ရင္ ဝမ္းပ်က္၊ ဝမ္းေလွ်ာျဖစ္ႏိုင္တယ္။ ႏြားႏို႔ Allergy ျဖစ္တဲ့ သူေတြကို Lactose Intolarance လို႔ေခၚတယ္။ Lactoseနဲ႔ လူေတြရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ မတည့္ရင္ ဝမ္းပ်က္၊ ဝမ္းေလွ်ာ ျဖစ္ႏိုင္တယ္။ ကမာၻေပၚမွာ ရွိတဲ့ လူဦးေရ သံုးပံု တစ္ပံုဟာ Lactose Intolarance ရွိတတ္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏို႔နဲ႔ မတည့္တဲ့ သူေတြကို ပဲႏို႔ အစားထိုးၿပီး သံုးႏိုင္တယ္” ဟု အာဟာရ ဆိုင္ရာ ဆရာဝန္ႀကီး ေဒါက္တာ ေဒၚဝင္းဝင္းျမင့္က ဆိုသည္။ ထို႔ျပင္ ေမြးစမွ ေျခာက္လ အရြယ္ထိ ကေလးမ်ားကို မိခင္ႏို႔ တစ္မ်ဳိးတည္းသာ တိုက္ေကၽြး သင့္ေၾကာင္း၊ မိခင္ႏို႔သည္ အပူအေအး မွ်တၿပီး အစာေခ် စနစ္ကို ေကာင္းစြာ ဖံြ႕ၿဖိဳးေအာင္ ေဆာင္ရြက္ ေပးႏိုင္ေၾကာင္း၊ အာဟာရဓာတ္လည္း မွ်တစြာပါရွိၿပီး ေရာဂါမ်ားကိုလည္း ကာကြယ္ေပး ႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။

“ကၽြန္မသား ငယ္ငယ္တုန္းက ႏို႔မႈန္႔တိုက္တာ ဝမ္းခ်ဳပ္ ဖူးတယ္။ ဝမ္းမခ်ဳပ္ေအာင္ သၾကား နည္းနည္းေရာ တိုက္ခဲ့ရတယ္။ လူႏို႔မွာ သၾကားဓာတ္ မ်ားမ်ားပါၿပီး ႏြားႏို႔က်ေတာ့ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ မ်ားမ်ားပါတယ္။ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ မ်ားတဲ့ အခါက်ေတာ့ ဝမ္းခ်ဳပ္တယ္။ အသား အမ်ားႀကီး စားတဲ့သူ ေတြလဲ ဝမ္းခ်ဳပ္ ႏိုင္တာပဲ” ဟု ေဒါက္တာ ေအးေအးေသာ္ ဒုတိယ ၫႊန္ၾကားေရးမွဴး အာဟာရ စီမံခ်က္ မန္ေနဂ်ာ အာဟာရဌာန၊ စိတ္က်န္းမာေရး ဦးစီးဌာနက ဆိုသည္။

“ႏို႔ကို ေဖ်ာ္တဲ့ေနရာမွာ ေဖ်ာ္တဲ့ ေရသန္႔ရွင္းဖို႔နဲ႔ ေဖ်ာ္တဲ့ လက္တို႔၊ ခြက္တို႔ သန္႔ရွင္းဖို႔ အင္မတန္မွ အေရးႀကီး ပါတယ္။ မသန္႔ရွင္း ရင္ေတာ့ အီကိုလိုင္ပိုး ေပါက္ပြားၿပီး ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာ ျဖစ္ႏိုင္တယ္။ ျမန္မာ ႏိုင္ငံမွာရွိတဲ့ ႏို႔ဆီ၊ ႏို႔မႈန္႔ ထုတ္လုပ္တဲ့ လုပ္ငန္းေတြနဲ႔ ျပည္ပ ကေန ႏို႔မႈန္႔ တင္သြင္းၿပီး ျပန္လည္ ထုပ္ပိုး ေရာင္းခ်တဲ့ လုပ္ငန္း ေတြဆိုရင္ FDA မွာ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ေအာင္ ေထာက္ခံခ်က္ ယူရပါတယ္”ဟု အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါး ကြပ္ကဲေရး ဌာနမွ ၫႊန္ၾကားေရးမွဴး ေဒါက္တာ ေက်ာ္လင္းက ဆိုသည္။

အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါး ကြပ္ကဲေရးဌာန FDAက ျပည္တြင္း ႏို႔ဆီႏွင့္ ႏို႔မႈန္႔ လုပ္ငန္းရွင္ မ်ားအား ေကာင္းမြန္ေသာ ထုတ္လုပ္မႈ က်င့္စဥ္မ်ား ျဖစ္သည့္ Good Manufacturing Practice၊ Good Hygine Practice တို႔ႏွင့္အညီ ထုတ္လုပ္ရန္ ၫႊန္ၾကား ထားေၾကာင္း သိရသည္။

“ကေလး တစ္ႏွစ္ ေက်ာ္ၿပီဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ဆီက ႏို႔မႈန္႔ကို ေကာင္းေကာင္း တိုက္လို႔ ရပါၿပီ။ ႏို႔မႈန္႔မွာ အမွ်င္ဓာတ္ Non-protein ပါတဲ့ အတြက္ ဝမ္းမွန္မွန္ သြားႏိုင္ပါတယ္။ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါး ကြပ္ကဲေရးဌာနက ၫႊန္ၾကားထားတဲ့ အတိုင္း က်န္းမာေရးနဲ႔ အညီ ထုတ္လုပ္ ထားပါတယ္”ဟု Red Horse Industrial Group မွ ပိုင္ရွင္ ဦးထြန္းထြန္းက ဆိုသည္။

Ref : The Flower News

ျမ၀တီ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More